Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija slavlja dječje knjige i čitanja u Dječjoj kući. Cjeloviti program pogledajte ovdje.

Mini škrabaonica specijal: Posadimo sve!  

radionica izrade sjemenskih bombica prema knjiškoj recepturi 

Vrijeme:  17. 4. u 11 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 6

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Cijeli tjedan imat će dosta programa koji su za sve oni koji nisu u vrtiću ili u školi poslijepodne. 

Roditelji, djedovi, bake s malenima mogu doći tako već u ponedjeljak na izdanak starijeg brata – Striborove škrabaonice, koji je u ovoj mini varijanti namijenjen za one od 4 do 6 godina starosti. 

Ovo posebno izdanje Mini škrabaonice bit će posvećeno kopanju i naravno sadnji. A da sve to prođe dobro tu su malene zelene bombice, zato ćemo prljati ruke zemljom, u nju staviti neko dobro sjeme i nadati se da ćete ga vi baciti na neko super mjesto. 

Preporučena dječja knjiga: 

Riz Reyes: Sadi – dječji vodič za biljke i kako ih saditi 

Kornelija Benyovsky Šoštarić: Mala vrtlarica? 

Piotr Socha: Pčele

Kirsten Hall & Isabelle Arsenault: Priča o pčelama

Kopamo do prošlosti!

upoznajemo tajne arheologije s Rankom Starcem

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7 – 12

Izvodi: Ranko Starac

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Kakav bi to Tjedan dobre dječje knjige bio, a da ne upoznajemo bolje arheologiju. S nama će biti Riječanin Ranko Starac, iskusni kustos Arheološkog odjela PPMHP-Rijeka, Ranko će nam otkriti neke od tajni zanata, posebno u kontekstu riječkog područja, a pozadina svega će biti i knjiga za djecu Vesne Bikić “Arheologija”.

Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta (viši razredi). Iz nje mogu saznati i naučiti mnoštvo zanimljivih informacija o arheološkim nalazištima i iskopinama, najpoznatijim svjetskim arheolozima i najznačajnijim arheološkim otkrićima. Knjiga će u djece pobuditi radoznalost i potaknuti ih na istraživanja. 

Preporučena dječja knjiga:

Vesna Bikić: Arheologija 

arheologija

Zabava malog bagera

pričaonica uz razgovor s građevinskim znalcima 

Vrijeme: 20. 4. u 10

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 4 – 8

Izvodi: pričalica Hana Vrbanić, Ines Marasović (GP Krk), upravitelj dizalice (VG5) 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

E ovo je tvrdo! Svi znaju da je oko nas gradilište, ali ljude koji na njemu rade baš i nemamo priliku upoznati. Sigurno ne na pravi način. A mi to radimo uz priču.

Zato smo pripremili za vas jedan poseban paket – pričaonicu na kojoj će nas podsjetiti pravi bagerist, prava inženjerka građevine i pravi upravitelj ogromne dizalice! Pitat ćemo ih sve što nas zanima o tom ludo vrijednom poslu koji oblikuje nas svijet, a budemo li dobro možda nas puste i da koju knjigu dignemo u visine. 🙂

Preporučena dječja knjiga: 

Avanture bagera Đure

jcb-avanture-bagera-dure-i-ekipe-74227-nd_1

Čiste ručice

živopisna povijest čistoće i nečistoće

Vrijeme: 20. 4. u 17.30 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 4 – 7

Izvode: studenti sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Tko i kada se prvi sjetio oprati ruke, prati zube, provoditi osobnu higijenu? Koje su to postupke provođenja osobne higijene provodili u starom Egiptu i antičkoj Grčkoj i Rimu? Studenti sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta održat će radionicu gdje će uz knjigu Higijena- Živopisna povijest čistoće i nečistoće upoznati mališane sa poviješću osobne higijene. Kroz bojanje, lijepljenje, igru i edukativne materijale, naučit će nešto više o bakterijama- i dobrim i lošim, virusima, mikroskopu te kako pravilno kihati, kašljati i prati ruke.

Bitno nam je potaknuti svijest djece na važnost provođenja osobne higijene, usaditi im naviku pravilnog pranja ruku te pravilnog kihanja i kašljanja, povećati im svijest o mikroorganizmima kao uzročnicima bolesti i time smanjiti pojavnost lako prenosivih zaraznih bolesti. Dobrodošli su klinci svih uzrasta! Vidimo se!

Preporučena dječja knjiga:

Piotr Socha, Monika Utnik-Strugała: Higijena 

062281

Autori u gostima: Josip Čekolj

razgovor o romanu Hahari na dnu mulja

Vrijeme: 21. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 11 – 14

Izvodi: Josip Čekolj

Način prijave: Prijave se primaju ispunjavanjem obrasca ovdje.

Josip Čekolj rođen je 1999. godine. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije. Trenutno polazi diplomski studij kroatistike i povijesti ranog novog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Autor je slikovnice „Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom“ (2020.), zbirke pjesama „Junaci i zmajevi u zalasku“ (2022.) i kratkog romana „Hahari na dnu mulja“ (Mala zvona, 2022.), koji je uvršten među osamnaest najljepše oblikovanih knjiga 2022. godine. Pjesnički rukopis „Dječak pred žetvu“ pohvaljen je na „Goranovu proljeću” te je osvojio nagradu „Na vrh jezika”, a bit će objavljen ove godine u nakladničkoj kući Jesenski i Turk. 

Ciklus akrostiha „Rukovet noćnih putovanja“ nastao je u sklopu „Revije malih književnosti” te je objavljen u antologiji „Vrijeme misli“ (2021.). Sudjelovao je na književnim festivalima „Stih u regiji”, „Rukopisi” i „Susret riječi”. Kratke priče i pjesme objavljuje u regionalnim i hrvatskim časopisima i zbornicima.

Preporučena dječja knjiga: 

Josip Čeholj: Hahari na dnu mulja

Crtež bez naslova - 2023-04-02T123351.748

Kopanje na kvadrat: Zabavna znanost – krumpir

radionica krumpirastih pokusa 

Vrijeme: 21. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6 – 12

Izvodi: Svijet oko nas 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Stigao je iz Amerike da bi postao jedna od naših omiljenih namirnica. Kroz povijest je spašavao živote, još i danas se koristi kao lijek, a čak provodi i struju. Sa Zvonimirom Marićem iz Udruge Svijet oko nas izvest ćemo niz krumpirastih pokusa i uvjeriti se kako znanost može biti zabavna. Radionica je namijenjena djeci 6-12 godina.

Udruga za popularizaciju znanosti Svijet oko nas osnovana je 2019. godine. Namjera joj je ojačati ponudu sadržaja iz područja izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. U tom smislu naše središnje aktivnosti usmjerene su popularizaciji znanosti i približavanje znanstvenih metoda djeci. Učenje i spoznavanje svijeta oko sebe na njima primjeren način – uz igru.

Preporučena dječja knjiga: 

Cecile Jugla i Jack Guichard: Krumpir 

062297

Čudesan svijet biljaka uz Tajno šumsko društvo 

interdisciplinarna radionica na livadi Dječje kuće

Vrijeme: 22. 4. u 10 sati

Lokacija: dvorište (Dječja kuća); u slučaju kiše terasa  

Dob: 4 – 8

Izvođač: Tajno šumsko društvo 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Upoznajte prirodu na neočekivan način kroz radionicu Tajnog šumskog društva. Umjetnica Ana Zubak, voditeljica projekta Tajno šumsko društvo, vodi vas u čudesan svijet biljaka i uči kako sve oko nas možemo pretvoriti u igru i umjetnost.

Tajno šumsko društvo radi interdisciplinarne radionice u prirodi za predškolsku i ranu školsku dob s naglaskom na stvaralački proces, istraživanje, rješavanje problema i razvoj imaginacije. Nekonvencionalnim pristupom učenja kroz igru osnažuje se veza s prirodom, budi znatiželja, potiče opažanje, uči empatija i razvija ekološka svijest. Kroz radionice ispreplićemo umjetnost s različitim područjima kao što su ekologija, botanika, paleontologija i sl. Promičemo održivu igru, te u skladu s tom idejom koristimo materijale koje pronalazimo u prirodi. Svaka radionica održava se na različitim lokacijama s ciljem da djeca upoznaju sredinu na drugačiji način.

Preporučena dječja knjiga:

Piotr Socha, Wojciech Grajkowski: Drveće

062328

Ja, računalo

radionica šifriranja i umjetne inteligencije 

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 8 – 12

Izvođač: Dalia Kager 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Računala i mobiteli gadgeti su koje koristimo svakodnevno. Bez njih bi nam život bio nezamisliv i puno toga bismo otežano obavljali. No, kako računala međusobno komuniciraju? Kako se podatci štite i kako računala mogu naučiti prepoznavati i razlikovati objekte? Na ovoj interaktivnoj radionici naučit ćete ponešto o šifriranju i umjetnoj inteligenciji, a postat ćete i čovjek-računalo te iz prve ruke vidjeti kako računala razmjenjuju podatke. Možete li biti brži od pravih računala? Dođite i zabavite se s nama!Voditeljica radionice, Dalia Kager, učiteljica je Informatike u neprekidnoj potrazi za novim i zanimljivim metodama i alatima s pomoću kojih će svojim učenicima nastavu učiniti suvremenom i atraktivnom. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju, entuzijast i nepopravljivo vjeruje da se znanje samo dijeljenjem množi.

Voditeljica radionice, Dalia Kager, učiteljica je Informatike u neprekidnoj potrazi za novim i zanimljivim metodama i alatima s pomoću kojih će svojim učenicima nastavu učiniti suvremenom i atraktivnom. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju, entuzijast i nepopravljivo vjeruje da se znanje samo dijeljenjem množi.

Program se održava kao dio djelovanja American Cornera Rijeka. 

Preporučena dječja knjiga:

Tom Jackson, Cristina Guitian: Hakeri

Tom Jackson, Cristina Guitian: Ljudi budućnosti

Tom Jackson, Cristina Guitian: Klimatske promjene  

Crtez-bez-naslova-2022-06-12T220354.654

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content