Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija slavlja dječje knjige i čitanja u Dječjoj kući. Cjeloviti program pogledajte ovdje.

Vrijeme: 20. 4. u 16.30 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor (Dječja kuća) 

Dob: za odrasle

Izvodi: Berislav Majhut

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svako djelo suvremene hrvatske dječje književnosti zauzima svoje mjesto prema književnoj povijesti u koju se smješta i koja ga bitno određuje. Stoga je povijest dječje književnosti od ključne važnosti i za razumijevanje književne prošlost ali i sadašnjeg književnog trenutka. Slika povijesti hrvatske dječje književnosti kakva je danas u širokoj upotrebi nedostatna je i neprikladna za shvaćanje dječje književnosti u njezinoj cjelini. Upravo to je tema kojom se bavi Berislav Majhut u izlaganju: Zašto trebamo novu povijest hrvatske dječje književnosti?

Berislav Majhut redoviti je profesor, a uže područje njegovog znanstvenog interesa je povijest hrvatske dječje književnosti, odnosno točnije, njezini temeljni infrastrukturni elementi. Stoga je dobar dio svog istraživačkog rada posvetio izradi bibliografije hrvatske dječje književnosti. Priređivač je prvog kritičkog izdanja nekog djela hrvatske dječje književnosti, onoga Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Objavio je više znanstvenih monografija o istraživanjima dječje književnosti. Berislav Majhut prvi je predsjednik Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti. Od samog početka izlaženja član je uredništva Libri & Liberi časopisa za istraživanje dječje književnosti i kulture.

Preporučena knjiga: 

Berislav Majhut: Hrvatska dječja književnost okreće list

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content