U srijedu 17. 11. u 18 sati u Dječjem odjelu Stribor (Dječja kuća) bit će održano predstavljanje izdanja “Osjećaji od JA – priručnik za učenje o emocijama” u izdanju Centra za autizam Rijeka.

Koliko su emocije važne u našim životima? Koliko utječu na odabir našeg ponašanja, djelovanje te u konačnici našu egzistenciju? Razmišljali ili ne o emocijama na takav način, one se nalaze u korijenu ljudskog razvoja i jedna su od njegovih osnovnih sastavnica. Sposobnost upravljanja emocijama je važna jer nam pomaže u suočavanju s frustracijama, strahovima, uzbuđenjima i drugim vrstama emocija, na način da nas one ne preplavljuju te nam ometaju učenje i razvoj.

Rezervacija mjesta na predstavljanju je obvezna i vrši se na mail prijave.programi@gkri.hr. Za boravak u prostorima Dječje kuće potrebna je važeća COVID potvrda ili drugi relevantan dokument propisan mjerama. Više detalja ovdje.

Kada govorimo o osobama s poremećajem iz spektra autizma (PSA) i emocijama nailazimo na nedovoljno istraženo područje. Razlog je tomu što većina osoba s PSA, zbog načina na koji razmišljaju, nisu u stanju prepoznati, iskazati te primjereno reagirati na vlastite i tuđe emocije. Nemogućnost prepoznavanja i iskazivanja svog trenutačnog emocionalnog stanja može dovesti do tjeskobe, frustracije i ostalih neugodnih emocija te neprimjerenih oblika ponašanja. Rezultati relevantnih istraživanja iz tog područja govore o određenim, za osobe s PSA, specifičnim odstupanjima koja ih ne čine bezosjećajnima. Te nam spoznaje objašnjavaju razloge njihovog „čudnog“ društvenog funkcioniranja i ponašanja općenito i time omogućuju naše prilagođavanje. Nadalje, određenim studijima o načinima i metodama poučavanja utvrđeno je da osobe s PSA uz puno poticaja i podrške mogu naučiti razlikovati emocije. Osobe tipičnog razvoja uče o emocijama, prepoznavanju emocionalnih stanja, njihovom iskazivanju i oblike ponašanje u skladu s njima kroz emocionalan odnos, igru i komunikaciju s osobama iz svoje okoline. Osobama s PSA potrebno je, najčešće, takva znanja predočiti putem prilagođenih načina, metoda i sadržaja. Metode kojima osobe s PSA, najčešće, usvajaju znanja su metode vizualne podrške. Načini učenja te sadržaji i metode poučavanja o znanjima o emocijama opisani su u priručniku „Osjećaji od JA“.

Priručnik je pripremljen kao pomoć roditeljima, članovima obitelji, učiteljima, pomoćnicima, prijateljima i svima koji poučavaju, pomažu ili se druže s osobama s poremećajem iz spektra autizma, kako bi ih mogli i znali poučiti znanjima o emocijama (vrstama emocija, nazivima, vanjskom izgledu emocija), načinima prepoznavanja svojih i tuđih emocionalnih stanja, njihovom izražavanju i odabiru ponašanja u skladu s njima, odnosno upravljanju svojim emocijama i ponašanjem.

Autorica: Sanja Barić, Centar za autizam Rijeka

Nakladnik: Centar za autizam Rijeka

Recenzentice:

Prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar

Izv. prof. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić

Naklada: 400 primjeraka

Godina izdanja: 2021.

Izrada i publiciranje priručnika sufinancirano je sredstvima Zaklade ICF

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content