Posebna glazbeno-filmska poslastica sprema se za zadnji dan festivala Tobogan: pod zvjezdanim nebom dvorišta Dječje kuće održat će se projekcija nijeme crno-bijele komedije Sherlock Jr. legendarnog komičara Bustera Keatona uz originalnu glazbenu pratnju uživo u izvedbi riječkoga glazbenog dvojca JMZMJosipa Maršića i Zorana Medveda.

Kultna komedija Bustera Keatona već nevjerojatnih 99 godina mami osmijeh na lice generacijama gledatelja, a donosi priču o mladom kinooperateru koji se ponudi riješiti slučaj nestalog sata, čiji je vlasnik otac njegove djevojke, no prije pokuša, teška optužba za krađu pada upravo na njegova leđa. Očajan u pokušaju da skine ljagu sa svog imena i vrati ljubav voljene djevojke, nesretni kinooperater tijekom projekcije filma utone u san u kojem baš on postane najpoznatiji detektiv na svijetu, Sherlock Holmes, te u jednoj od najpoznatijih filmskih scena, doslovce ulazi u filmsko platno kako bi oživio svoje fantazije.

Buster Keaton jedna je od najvećih legendi nijemih komedija, Oscarom nagrađeni američki komični glumac i redatelj. Njegov je zaštitni znak bila fizička komedija u kombinaciji s bezizražajnim izrazom lica čime je stekao nadimak Veliko kameno lice, ali i titulu začetnika kaskaderskih trikova. Naime, opasne vratolomije u svojim je filmovima uvijek izvodio samostalno, nerijetko dovodeći u pitanje vlastiti život. Njegovi su filmski likovi najčešće oni koji se nađu u nesretnim okolnostima, a čak kada su i nepovratno poraženi, oni uvijek pronađu način da i takvu životnu situaciju pretvorene u sretan završetak. Danas se smatra da je Keaton svojom karijerom glumca i redatelja stvorio jedan od najinovativnijih i najvažnijih opusa u povijesti filma.

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

Zemlja, godina: Sjedinjene Američke Države, 1924.

Žanr: komedija, nijemi

Režija: Buster Keaton

Scenarij: Clyde Bruckman, Jean Havez, Joseph A. Mitchell

Uloge: Buster Keaton, Kathryn McGuire, Joe Keaton

Fotografija: Byron Houck, Elgin Lessley

Montaža: Buster Keaton

Glazba: JZMZ

Produkcija: Buster Keaton Productions

Distribucija: Park Circus

Cjeloviti program festivala Tobogan 2023. pronađite ovdje.

organizira: Art-kino

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content