Čeka nas novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije u Dječjoj kući i art-kvartu “Benčić” koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi u oživljeni dio grada posebnu energiju i veselje s aktivnostima za bebe, predškolce, školarce, tinejdžere, a ovoga puta i roditelje!  

Od srijede 28. 6. do subote 8. 7. 2023. godine održat će se sedmo izdanje festivala “Tobogan” posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće. Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za danima ispunjenima kvalitetnim poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici.

Novost ovogodišnjeg Tobogana je i nastanak više sadržaja za roditelje iz odgojne i obrazovne perspektive. 

Cjelokupan program u obliku tablice možete preuzeti ovdje.

Sedmo izdanje festivala

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo sedmo izdanje manifestacije. Organizatori Tobogana za 2023. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke koje djeluju u art-kvartu “Benčić”: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke. Podršku programu pružaju volonterke i volonteri u kulturi Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim pogledom na suvremene i inovativne prakse. Festival je financijski podržan i kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

*Prijave na događanja otvaraju su od srijede 14. lipnja te uz skupni pregled svako pojedinačno moći ćete pronaći u kalendaru događanja Dječje kuće u danima nakon 14. lipnja. 

Za prijavljivanje potrebno je pratiti detaljno upute i potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice. 

Ujedno, molimo da prijave vršite isključivo za aktivnosti na kojima će dijete doista i sudjelovati, a sva eventualna odustajanja od dolaska na vrijeme javite i time ustupite mjesto polaznicima s liste čekanja.  

Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

srijeda 28. 6. 

Gdje su nestale čarapice? (POPUNJENO)

doživljajno kazalište za bebe

vrijeme: 28. 6. u 10:00 i 17:00 sati

mjesto: Dječja kuća / galerija 

organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak

Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić 

Skladatelj: Adam Semijalac

Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Izvođači: Alex Đaković, Damir Orlić i Petra Vučković

Trajanje: 30 minuta 

Za uzrast: 8 mjeseci do 3 godine

Način prijave: Ulaznice se mogu kupiti online u webshopu GKL Rijeka (https://gkl-rijeka.mojekarte.hr/hr/all.html) te putem platforme Mojekarte.hr. 

Rezervacija ulaznica na mail blagajne Gradskog kazališta lutaka Rijeka: blagajna.gklri@gmail.com    

Radno vrijeme Blagajne: sat vremena prije početka programa na lokaciji izvedbe (u prizemlju Dječje kuće)   

Napomena: Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe. Okupljanje publike uoči izvedbe je u prizemlju Dječje kuće! 

Cijena ulaznice: 4,50 EUR / 33,91 kuna (Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK)

GKL Rijeka otvorilo je novu kazališnu formu na riječkoj sceni, koja se nakon pandemijskih godina ponovno vraća. Radi se o doživljajnom kazališteu za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Stvarajući i izvodeći predstavu, bebama nastojimo ponuditi primjereno i upravo za njih rađeno kazalište koje prije svega ruši konvenciju klasičnoga kazališta te poziva na interaktivnost, što je najtočnije i najprimjerenije najmlađima za prvi susret s kazalištem, a nekima i s umjetnošću uopće. Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom, dakle, već od najranije dobi senzibiliziramo najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

POPUNJENO: Foto crtež

zabava u mraku kroz eksperimente crtanja svjetlom

vrijeme: 28. 6. u 10 – 12 sati

mjesto: Dječja kuća/dvorana 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti 

izvođač: Metod Blejec i Una Rebić

dob:  9 – 12 godina

način prijave:  Prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Na fotografskoj radionici crtanja svjetlom posvetiti ćemo se razumijevanju procesa nastanka fotografije kroz zabavne i zaigrane eksperimente. Crtanje svjetlom je tehnika umjetničke fotografije. Koristeći različite izvore svjetlosti (mobitele, svjetiljke, svjetleće štapiće) sudionici će se okušati u stvaranju uzoraka i crteža koje će izvesti samostalno i u grupi. Tijekom radionice steći će objašnjenje i uvid to kako fotografija uopće nastaje te kakvi su uvijeti za nju potrebni. Sa sobom će dobiti isprintanu kopiju svog foto crteža.

Metod Blejec (rođen 1979. U Ljubljani) je multidisciplinarni hibridni producent u polju umjetnosti, dizajna, fotografije i edukacije koji radi na eksperimentalnim i angažiranim projektima zasnovanima na procesu. Njegov rad prelazi granice medija, razmjera, modaliteta i koncepata u osobnim i kolaborativnim praksama. Živi u Ljubljani i radi internacionalno. Za više informacija posjetite metod.xyz.

Una Rebić (rođena 1986. u Rijeci) multidisciplinarna je praktičarka umjetnosti i dizajna. Mediji kojima se izražava sežu od fotografije, videa, instalacije i intervencije do akcije, eksperimentacije i procesualnog rada. Primarno je interesiraju teme vremena i transformacije. Radi u Sloveniji i Hrvatskoj te međunarodno, kretajući se između individualnih i suradničkih projekata. Smatra da ju iskustvo rada s mladima i najmlađima obogaćuje i otvara prostor za uzajamno prenošenje znanja. Za više informacija posjetite unas.work.

POPUNJENO: Radionica fantastične TV reportaže

radionica

Vrijeme održavanja: od 28. do 30. lipnja u terminima od 17 do 20 sati
Lokacija: Dječja kuća, studio i svud okolo!
Dobt: 10-12 godina
Organizator: Art-kino
Broj polaznika: 6

Prijave: Prijave se zaprimaju putem obrasca ovdje.

Napomena: naknada za sudjelovanje na radionici iznosi 30 EUR
Po završetku radionice na e-mail prijavitelja stiže uplatnica koju roditelj/staratelj treba platiti do datuma navedenog kao dospijeće računa na uplatnici. Broj mjesta na radionici je ograničen, a potvrda o sudjelovanju dolazi e-poštom.

Priključi se dječjoj redakciji DKTV-a u stvaranju fantastičnih televizijskih reportaža.

Imamo challenge: napravi prank

U drugom izdanju naše radionice pojačat ćemo stručne snage uz mentorstvo novinara s Radio Rijeke Dražena Zime. Osvježit ćemo znanja o novinarskim žanrovima, a onda tijekom tri dana u društvu mentora i filmaša Aleša Suka pratiti zbivanja na festivalu Tobogan stvarajući izmišljene (dobro, i stvarne) TV priloge i smišljati prankove! Izlazit ćemo na teren s kamerama i mikrofonima, snimati intervjue, a onda u studiju Dječje kuće montirati snimljene materijale za našu izmišljenu televiziju DKTV.

Posljednjeg dana Tobogana naš će rad biti javno prikazan zajedno s ostalim radioničkim filmovima, a uslijedit će i podjela diploma za sudjelovanje na radionici i festivalu.

Voditelji radionica su Aleš Suk, Dražen Zima i Ana Jurčić.

Aleš Suk živi i radi u Rijeci. Magistrirao je 2004. godine na FAMU u Pragu režiju animacije i multimedije, a tamo i danas predaje na filmsku montažu. Od 2009. do 2013.  predavao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci animaciju. Jedan je od osnivača, tutora i organizatora Platforme za potporu i razvoj hibridnih AV projekata REFINERI. Producent i redatelj niza kratkih filmova i glazbenih spotova, a izradio je špice koje gledate prije svakog filma u Art-kinu i Dječjoj kući.

Dražen Zima riječki je novinar, voditelj i glazbeni urednik s preko 25 godina radijskog staža. U mlađim danima pun revolucionarnog duha na legendarnom Svid radiju pa do zrelih godina u profesionalnom okružju Radio Rijeke. Dobar poznavatelj gradskih strujanja, rado prenosi svoje znanje i iskustvo na mlađe kolege. Misli globalno, a djeluje lokalno.

Start Tobogana: pik.nik@park.ing 

kreativno-razigrano druženje u Dječjoj kući i dvorištu “Benčić”

vrijeme: 28. 6. u 16 – 22 sati

mjesto: Benčić & Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: razni

dob: 0 – 99 godina

Mi pričamo priče o tvornicama, a većini je memorija na “Benčić” jedan običan parking. Uf, romantike!  No ono što želimo je park, to nam je sigurno svima fora. I to nas jako veseli i zato ćemo pokušati napraviti osjećaj jednog veselog kreativnog i razigranog parka. Predvečerje prvog dana Tobogana je sigurno trenutaka kada želite biti u i okolo Dječje kuće.

Naš pik.nik@park.ing bit će jedno veliko veselje – činit će ga niz radionica na koje je slobodan ulaz, zanimljivi susreti i dosta zabave s nastupima u rasponu od uličnih zabavljača do bubnjara. Ulaz na većinu aktivnosti je slobodan, lista je stvarno dugačka, samo dođite po malo ljetne toboganske i “Benčić” atmosfere.  

drop-in nastupi / ne treba se prijaviti 

DJ-ing ispred “nožice”

Mirilo pušta ljetno glazbeno veselje

vrijeme: 28. 6. u 17 – 22 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Mirela Pašić 

dob: 0 – 99 godina 

prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

Mirela (DJ Mirilo) njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas. Ovoga puta imat će jedinstvenu priliku puštati ispred budućeg ulaza u novu gradsku knjižnicu!

Tradicionalno bubnjanje tobogansko!

nastup malih bubnjara

vrijeme: 28. 6. u 20,15 – 20,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: RiRock

dob: 0 – 99 godina 

Prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

RiRock bubnjarska skupina će svim posjetiteljima Tobogana prezentirati svoj dosadašnji rad kroz nekoliko tehničkih bubnjarskih vježbi te kroz svirku za zadanu glazbenu pozadinu. Ovi naši mali bubnjari iza sebe imaju već nekoliko zapaženih nastupa od kojih bi izdvojili koncert u Palachu, Božićni nastup u Benčiću, Bubnjanje na Rijeka Run maratonu te nastup na danima otvorenih vrata udruge Ri Rock. I sada im slijedi ova parkoliko-građevinska tura!   

RiRock Rocks

nastup zbora Kap

vrijeme: 28. 6. u 20.30 – 21,00 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Zbor Kap 

dob: 0 – 99 godina 

Prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

Dječji zbor “Kap” i Djevojački zbor dio su udruge Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke. Za ovu su prigodu udružili snage kako bi svojim dragim sugrađanima i gostima donijeli dašak starog riječkog rocka po kojem volimo pamtiti grad na Rječini.

Zborovi iza sebe imaju niz uspjeha i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, a često sudjeluju i u projektima u HNK-a Ivana pl. Zajca, kao što su opere “Carmen” , “La boheme”, “Pikova dama”, cantata “Carmina burana”, mjuzikl “Evita” i dr. S Ivankom i Mrletom su snimili CD za slikovnicu “Kišni razdraganci” s kojim su osvojili Porin. Surađivali su i s Damirom Urbanom te s mnogim poznatim dirigentima.

Umjetnička voditeljica je Doris Kovačić, asistentica Maja Šajatović, a korepetitorica Doris Knežević. 

Na druženju će vam se predstaviti ovim skladbama:

1. Grad: “Nebo”

2. Laufer: “Budi moja voda”

3. ENI: “Oči su ti ocean”

4. FIT: “Zaboravit ću sve”

5. Cacadou look: “Baum bam bam”

6. 777: “Ti si moj hit”

Harlequins Show

cirkuski show na livadi

vrijeme: 28. 6. u 21 – 21,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Cirkeros Cirkus (Emilio Alcantara & Nives Soldičić)

dob: 0 – 99 godina 

prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

Kao da su upravo izašli iz srednjovjekovnog dvorca Harlequini će Vas uveseliti svojim šašavim humorom. Za njih nema pravila ponašanja pa ponekad odu u neku drugu krajnost. Vole plesati i raditi akrobacije, a stručnjaci su u žongliranju. U duhu srednjeg vijeka pokazati će razne vještine koje će Vas ostaviti bez daha. Izvedba Harlequina je energična i zanimljiva te će zasigurno ostati upisana u srca djece i odraslih.

Predstavu izvode  profesionalni cirkuski umjetnici s više od 15 godina iskustva. 

Cirkuske vještine koje koriste u nastupima i performansima obuhvaćaju balansiranje (rola-bola), zračne akrobacije, razne vrste žongliranja, klauniranje, monocikl, hodanje na štulama. 

Emilio Alcantara cirkuski je umjetnik specijaliziran za disciplinu Rola-Bola. Rođen je u Caracasu u Venezueli. Studirao je kazalište i suvremeni ples u poznatoj umjetničkoj školi u Valenciji, Venezuela. Osim toga, Emilio kontinuirano usavršava svoje izvođačke vještine pohađajući međunarodne cirkuske konvencije i radionice. Iskusan je cirkusant s preko 15 godina iskustva, nastupao je na društvenim događanjima, zabavama, kazališnim predstavama, tradicionalnim cirkusima i festivalima diljem svijeta.

Nives Soldičić cirkuska je umjetnica i performerica. Plesačica, zračna umjetnica, klaunesa, autorica mnogih performansa. Pokretačica plesa na svili u Rijeci. Klaunesa je udruzi Crveni nosovi od 2013. godine i od tada se od tada se redovito educira u Internacionalnoj školi humora u Beču. Posljednjih 10 godina sudjeluje na brojnim cirkuskim festivalima te vodi redovnu edukaciju plesa na tkanini u Rijeci za djecu i odrasle.

predavanja

Parkovi zvani čežnja

predavanje o nastanku i oblikovanju parkova i dječjih igrališta

vrijeme: 28. 6. u 18,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Bia Gec i Mirta Stipeč (KD Čistoća) 

dob: 12+/odrasli 

prijave: za sudjelovanje je potrebna prijava ovdje

Malo je gradskih tema važno kao što je to oblikovanje parkova i dječjih igrališta. Kako zapravo dobre i loše primjere iz susjedstva možemo shvatiti, kako se parkovi i dječja igrališta zapravo oblikuju, naša je tema, Sve na temu dječje igre u gradu s posebnim naglaskom na raspravu zašto su neka igrališta hit, a neka zjape prazna, što treba djeci, a što roditeljima, kako poboljšati postojeća igrališta i kako promišljati nova, otkrit će nam Mirta i Bia. 

Urbani galebovi (vs. golubovi)

predavanje o najdražim stanovnicima “Benčića”

vrijeme: 28. 6. u 19,15 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Luka Jurinović

dob: 12+/odrasli 

prijave: za sudjelovanje je potrebna prijava ovdje

Lipo mi je, lipo im je

Na lažini suvoj ležat’,

Na osami blizu mora

Nad pučinom tebe gledat’..

Ček, ček od kud galebovi u gradu? Zar se oni ne hrane ribom? Zašto galebovi ne vole golubove? Zašto ljudi ne vole galebove? Na ta i druga pitanja saznajte odgovore na predavanju biologa s hrvatskog veterinarskog instituta koji o ovim pticama zna baš sve. 

Luka Jurinović rođen je 1979. godine u Zagrebu.  Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu je završio studije Biologije te je i doktorirao na istom. Diplomirao je na ekologiji galebova, a doktorirao na ptičjoj gripi na galebovima. Od 2007. godine radi u Hrvatskom veterinarskom institutu, do 2014. godine u virosološkom, a od 2014. godine u bakteriološkom laboratoriju. U slobodno vrijeme gleda ptice i sluša punk.

Kako čitati park 

maštovito-kritička dječjo-roditeljska šetnja

vrijeme: 28. 6. u 18 – 19 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Urbani separe 

dob: 6+ uz roditelje 

prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje

Ova aktivnost pruža priliku djeci da preuzmu glavnu riječ i sudjeluju u razmišljanju o riječkom javnom prostoru i njegovoj prilagodbi njima i njihovim potrebama. Tijekom jednosatne radionice, roditelji će “starački” i ozbiljno uz kavu razgovarati o važnosti javnog prostora za djecu. Istovremeno, njihovi klinci će istraživati područje Benčića i okolice, lijepeći “kritičke” naljepnice na odabrane lokacije te s voditeljima raspravljati o tome što bi trebalo unaprijediti u Rijeci kako bi postala pravi grad za djecu, grad prilagođen njihovim potrebama.

Nakon 45 minuta šetnje, djeca će bez puno moderacije prezentirati svoje zaključke roditeljima i okupljenoj publici svih uzrasta- a oni će pažljivo slušati prijedloge i saznanja koja su djeca stekla tijekom svoje avanture. Ova zamjena uloga omogućuje svim sudionicima da steknu nova saznanja o urbanizmu, razumiju potrebe djece te razmotre aspekte Rijeke kao grada kroz drugačiju perspektivu. Radionica pruža priliku za učenje i razumijevanje važnosti prostora za djecu u gradu poput Rijeke. Kroz dijalog i razmjenu ideja, sudionici će moći prepoznati nedostatke i mogućnosti za unapređenje te razviti svijest o potrebama djece u urbanom okruženju.

Izložbe

(S)park!

otvorenje izložbe posvećene kreativnim parkovima   

vrijeme: 28. 6. u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća (galerija)

organizator: Gradska knjižnica Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti

prijave: ulaz slobodan 

Kroz ovu izložbu predstavljamo s(park) – uzbudljivi dječji park kreativnosti koji ste oblikivali vi kroz likovni prikaz maštovitih aktivnosti, igara, situacija, problema, izgleda….Što nam je bila inspiracija?

Čega želimo više u parkovima, koga želimo sresti (možda i vanzemaljce! ;)) kakav bi trebao biti okoliš, kakvo ponašanje i atmosferu želimo u parkovima koji trebaju biti malo više od dvije ljuljačke i jednog tobogana. (s) koje smo ubacili u park nije slučajno – to je ta iskra ideje, mašte, pokušaja i pogreške koja stvara lijepa mjesta. 

Zato uživajte i na ovoj razigranoj izložbici! I glavna poruka – pričajmo o parkovima, crtajmo svoje parkove! 

Minijatura, sezona 2. 

finalna izložba 

vrijeme: 28. 6. u 19,00 sati 

mjesto: Dječja kuća/Dječji odjel Stribor  

izvođač: Društvo arhitekata Rijeka

dob: 5+ godina 

prijave: slobodno sudjelovanje 

Naša ekipa Minijature iz Društva arhitekata Rijeka i uz podršku Hrvatske komore arhitekata vrijedno je radila mjesecima, a kako ste vi zamišljali i promišljali grad pokazat će nam na izložbi.

drop-in radionice/slobodno sudjelovanje i dolazi se u željeno vrijeme

Mini škrabaonica: lepeze

kreativna radionica

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 sati (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Nicol Nefat

dob: 5+ godina 

prijave: slobodno sudjelovanje 

Nije lako izdržati ove ljetne vrućine, ali će se zato u Dječjoj kući održati drop in radionica izrade lepezi koje će svojim šarenim, ukrasnim, šljokavim i veselim dizajnima otpuhati i najgore toplinske udare. 

Matematičke razbibrige na ulici 

pop-up radionica

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković)

dob: 5+

prijave: ulaz slobodan 

Matematika je jezik kojim opisujemo svijet oko sebe i ona je temelj za mnoga druga područja znanosti. No, matematika je i jako zabavna. Navrati na našu radionicu te se zabavi uz igranje matematičkih igara, crtanje fraktala, otpetljavanje matematičkih čvorova te otkrivanje matematičkih trikova s kartama.

JGL kutak

edukativne JGL radionice “Bez mikroplastike, bez brige” by Aqua Maris

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 sati (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti 

izvođač: JGL

dob: 5+ godina

prijave: ulaz slobodan

prvi medicinski proizvodi na svijetu bez mikroplastike  

Pažljivim odabirom proizvoda bez mikroplastike, recikliranjem i ponovnim korištenjem uporabnih predmeta – izravno utječemo na naše zdravlje, na očuvanje prirodnih resursa i smanjenje količine otpada. Kroz igru i kreativno učenje, edukativne JGL radionice „Bez mikroplastike bez brige“ podsjećaju nas na ekološke vrijednosti koje doprinose kvaliteti života.

SMANJI / REDUCE

Igrajući memori praktično pokazujemo kako mikroplastika šteti okolišu te učimo na koji način možemo smanjiti negativan utjecaj koristeći proizvode koji ne sadrže mikroplastiku poput Aqua Marisa, prirodne materijale, javni prijevoz, višekratne boce…

PONOVNO UPOTRIJEBI / REUSE

U našem mini laboratoriju učimo gdje završavaju brojni plastični predmeti oko nas, na koji način štete okolišu i postaju opasni za naše zdravlje. U radionici crtanja, šivanja i dizajniranja, naš je fokus na izradi platnenih vrećica koje možemo višekratno koristiti i koje su ekološki prihvatljive.

RECIKLIRAJ / RECYCLE

Učimo pravilno razvrstavati papir, plastiku, metal, staklo i komunalni otpad. U zanimljivoj igri u kojoj je vrijeme ključno, stječemo nova znanja te razvijamo pozitivne navike koje doprinose očuvanju okoliša i odgovornom postupanju s otpadom.

Šarene vjetrenjače, pop – up radionica

[FABRIANO, UNI BALL I POSCA RADIONICA] 

vrijeme: 28. 6. / 17 – 20 h (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s Eurotrade d.o.o.

izvođač: tim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

dob: 6+

prijave: slobodno sudjelovanje

U vjetrovitom gradu kao što je naš grad Rijeka, koji je kao takav poslužio i kao inspiracija za kulisu Balthazargrada veselje će zasigurno donijeti maštovite i šarene vjetrenjače. Stoga vas pozivamo da se u popodnevnom piknik programu otvorenja ovogodišnjeg festivala Tobogan upustite s nama u izradu ovih šarenih papirnatih vrtilica uz posebne efekte POSCA i Uni-ball Paint markera na Fabriano papirima.

Eurotrade d.o.o. je vodeća tvrtka u području uvoza, izvoza i distribucije uredske opreme, školskog i umjetničkog pribora i ispisnih rješenja, koja je stekla reputaciju kvalitetnog partnera i distributera koji prati trendove u tehnologiji. Svojim portfeljem brendova, poput POSCA markera, Uni-ball pisaćeg pribora i Fabriano papira, Eurotrade potiče mlade umjetnike da istraže svoje talente, razviju svoje vještine i ostvare svoje umjetničke vizije. Eurotrade također aktivno podržava mlade umjetnike kroz razne inicijative i suradnje. Organiziraju nagradna darivanja kroz društvene mreže brendova, radionice u suradnji s partnerima i udrugama sve u svrhu promocije radova mladih talenata.  

Za sebe kažu: „želimo biti pokretačka sila koja potiče razvoj talenta i stvara inspirativnu umjetničku zajednicu.“

POSCA: Kreativnost bez granica

POSCA nije samo marker, već je postao i brend koji potiče inicijative za popularizaciju grafiti zajednice i drugih vrsta umjetnosti. Kroz razvoj digitalnih platformi, POSCA je doživjela pravi procvat. Umjetnici su dobili neograničeni prostor za promociju svojih radova, a virtualni svijet je postao domaćin umjetničkoj zajednici. Digitalni prostor je omogućio je POSCA brendu da se poveže s umjetnicima i potiče njihovo stvaralaštvo. POSCA markeri osvajaju kreativce svojim najvažnijim karakteristikama – širinom ponude boja i debljina, vodenoj bazi, mogućnošću oslikavanja svih površina, dugotrajnosti, odsutnosti toksičnih elemenata i sposobnosti kombiniranja s drugim umjetničkim materijalima i tehnikama. Posca markeri pričaju jezikom umjetnosti koji povezuje sve profesionalce i amatere oko iste strasti – stvaralaštva.

Fabriano: Tradicija i kvaliteta

Fabriano je renomirani talijanski brend papirne konfekcije koji kombinira dugogodišnju tradiciju s modernim inovacijama. Osnovan davne 1264. godine, Fabriano  je bio izbor najpoznatijih umjetnika, uključujući i Michelangela Buonarottija. Fabriano je ne samo jedan od najstarijih brendova na svijetu, već je također utemeljitelj mnogih modernih procesa proizvodnje u industriji papira. Kao dio Fedrigoni grupe od 2002. godine, Fabriano je dobio potporu za modernizaciju proizvodnje, nove investicije i korištenje obnovljivih izvora energije. Papiri su priznati diljem svijeta zbog svoje izuzetne teksture, otpornosti i trajnosti. Izrađeni su od visokokvalitetnih vlakana, čime osiguravaju optimalno prianjanje boje i očuvanje umjetničkih djela kroz dugi niz godina. Fabriano papiri pružaju umjetnicima izvanredne mogućnosti izražavanja, bilo da se radi o crtanju, slikanju, grafici ili bilo kojoj drugoj umjetničkoj tehnici.

Uni-ball: Pisaći pribor koji je osvojio svijet

UNI brand inspiriran je riječju “unique”, a opravdao je svoje ime konstantnom težnjom ka inovaciji i različitosti svojih proizvoda s ciljem da zadovolji sve potrebe kupaca: ured, škola, industrija i obrtništvo, hobi i umjetnost. Izrasla iz tvornice drvenih olovki visoke kvalitete, kompanija Uni Mitsubishi Pencil doživjela pravi uzlet s proizvodnjom rolera i kemijskih olovki. Na tom području UNI postaje “trendsetter” i inovator: prvi roler s metalnim vrhom, prvi roler s tintom protiv falsificiranja i prva tehnička olovka s rotirajućim vrhom. Podrška mladim umjetnicima dio je posvećenosti Uni-ball brenda ka razvoju kreativnosti i umjetnosti. Kroz svoje proizvode i inicijative, Uni-ball inspirira mlade umjetnike, potiče ih da izraze svoju individualnost i doprinosi stvaranju moderne umjetničke scene.

Mirisni vilinski štapići

radionica s Pedagoškim kabinetom

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Pedagoški kabinet

dob: 5+

prijave: slobodno sudjelovanje

Kreativna radionica na kojoj će djeca imati prilike uroniti u svijet prirodnih materijala, boja i mirisa te izraditi magične i mirisne vilinske štapiće. Materijali koji će se korisiti su ljekovito i aromatično bilje – lavanda, smilje, ružmarin, filc, vuna, drveni štapići, šareni konci i trake, kamenčići i školjke… Moguć je veći broj polaznika. Kako jedna osoba izradi štapića, oslobađa se mjesto i druga osoba se pridružuje.

Izrada kampanula

pop up radionica za djecu i odrasle 

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Muzej grada Rijeke 

izvođač: Josipa Verbanac 

dob: 4+

prijave: slobodno sudjelovanje

Polaznici radionice imat će priliku okušati se u izradi malih šećernih glava, kakve su se svojedobno proizvodile u riječkoj Rafineriji šećera.

Blok “Za bolji kvart”: 

Oboji “unučića”

radionica ošarenjivanja tuđeg otpada 

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivana Babić

dob: 4+

prijave: slobodno sudjelovanje

Da li je ovo najluđa drop-in radionica ikada? Mogla bi biti. Dakle vidjeli ste da oko naše Dječje kuće ekipa i pije te nam ostavljaju “unučiće”, malene bočice pelina, votke, rakije… To nije normalno ni lijepo, ali mi to idemo okrenuti na normalnijje veselje. Sve te bočice skupljamo, dobro peremo te ih stavljamo u vaše kreativne ruke koje će ih ošareniti na sve moguće načine.

Šarena “kazna”

radionica ošarenjivanja ispod brisača

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivana Babić

dob: 4+

Ova je možda ipak još malo luđa?! “Benčić” je nekada bio parkin, ali to više nije. Parkiranje u njemu je gotovo simbolične veličine i stvarno se nadamo kako će se na drugim gradskim terenima ono i super riješiti. Svu tu parking traumu malo ćemo ošareniti. Provjerite što će vas dočekati ispod brisača ove večeri. 🙂 

Mapiranje “poopića”

radionica izrade malih zastavica 

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 sati (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivana Babić

dob: 4+ godina

prijave: sudjelovanje slobodno

Mapiranje. Omiljena projektna riječ. Mi ćemo ga odvesti u drugom pravcu s upozorenjem na ozbiljan problem. Vi ćete izrađivati malene šarene oznakice, a mi označiti sve neželjene goste u našem dvorištu ne bi li skrenuli pažnju na ozbiljan problem – bit će nam lijepo koliko si sami napravimo. 

Benčić ZOO

radionica japanske tehnike origami na “Benčić” način

vrijeme: 28. 6. u 17 sati

mjesto: Benčić & Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animacijski tim Dječje kuće

dob: 5+

prijave: slobodno sudjelovanje 

Origami je japanska tehnika savijanja papira, a mi ćemo na radionici savijati i slagati  “benčić” životinje, naše četveronožne, panđaste, kljunaste, dlakave i perjaste posjetitelje Art kvarta i Dječje kuće.

Ljeto maratonskih pričaonica

pričaonica

Datum održavanja: 28. 6. u 17, 18 i 19 sati

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljice: Hana Vrbanić i Sarah Kurelić

Mjesto održavanja: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

Dob: 4 – 8 godina 

Prijave: slobodan ulaz

Nema dobrog druženja na Toboganu bez puno priča. A tako će nam biti i ove godine kada možete uskočiti u koju god želite. Osim ove na prvom druženju pričaonice u knjižnici čekaju vas kroz cijeli Tobogan. 

Hit bookmarkeri 

kreativna radionica 

vrijeme: 28. 6. od 17 do 18 sati

mjesto: Dječja kuća/knjižnica Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Lorena Mrvčić Fućak

dob: 8-10 godina

Prijave: sudjelovanje na radionici je slobodno.

Volite li izrađivati straničnike, vješti ste u crtanju i origamiju, a volite i Gregov dnevnik, Gricka, Spidermana, Harryja Pottera i druge književne junake? Dođite 28.6. u 17 sati u knjižnicu te napravite svoj straničnik! Radionica traje sat vremena.

Tobogan znakuje

pop—up edukacija znakovnog jezika

vrijeme: 28. 6. u 17 – 19 sati

mjesto: Dječja kuća/knjižnica Stribor

organizator: Gradska knjižnica RIjeka

izvođač: Film svima ekipa — Ivona Križić, prevoditeljica za hrvatski znakovni jezik i Maja Ogrizović, voditeljica inkluzivnih projekata u kulturi 

dob: 0+ (todos!)

Na toboganu ima svega, a od ove godine i — znakovanja, odnosno pričanja hrvatskim znakovnim jezikom. Pridruži nam se i nauči kako razgovarati s gluhim i nagluhim osobama, ali i kako se dogovoriti za druženje iz daljine ili kada si ti u busu, a najbolji prijatelj na stanici pa se umjesto dovikivanja dogovorite — rukama; kako pomoći prijateljima na ispitu bez da vas itko otkrije (korištenje na vlastitu odgovornost!) i kako razgovarati o super—tajnim—stvarima. Tobogan znakuje, znakuj i ti!

(ne)drop-in – radionice 

paštarijaradionica

kreativne igre s PIK paštom  

vrijeme: 28. 6. u 16,00 – 17,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

dob: 6 – 9

prijave: prijave na radionicu primaju se ovdje

Volimo skrenuti pažnju da i u našem “Benčiću” postoji trag industrije, a to je tvornica PIK-ove pašte Paštarije. Naravno, u našim i vašim rukama to nije obična pašta već još jedan element za izražavanje lijepog. 

Fora priča na terasi! 

interaktivna pričaonica za sve generacije

vrijeme: 28. 6. u 19 – 20 sati 

mjesto: Dječja kuća / terasa 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Danijela Miklec 

dob: 4 – 10 godina

Prijave: za sudjelovanje je potrebna prijava ovdje.

Uskočite u priču s tetom Danijelom koja će vas provesti čarobnim prostranstvima priča i slikovnica. Dobrodošli su svi od 0 do 99 godina. U ovoj interaktivnoj pričaonici sudjeluju svi slušatelji, a ispričat ćemo jednu priču i pročitati jednu slikovnicu. Sigurno vam je Crvenkapica poznata, ali ne znate koja je njena omiljena pjesma i zašto je vuk morao doktoru. Saznat ćete i kakav je to genijalni tata kad pročitamo slikovnicu „Moj tata“ autorice Marijane Križanović. Zapakirajte svoju maštu u kovčege i vidimo se na najboljem pikniku u gradu.

O voditeljici

Voditeljica projekta Fora priča je Danijela Miklec. Djevojčica koje se oduvijek bojala Vučka, ali ga je i nazivala na telefon čim je progovorila. Kasnije je nasmijavala svoje ukućane oponašanjem telefonskih razgovora i uporno im postavljala barem dvadeset pitanja, primjerice o slivnim vodama. Oduvijek voli čitati i u osnovnoj je školi obožavala pisati. U srednjoj je školi više programirala pa je pisanje nastavila na Filozofskom fakultetu gdje je diplomirala na Informatologiji i Kroatistici. Već gotovo dvanaest godina radi u osnovnoj školi u okolici Zagreba. Vodi dramsku skupinu i mentorica je učenicima koji pišu nagrađivane pjesme i priče. Život joj se okrenuo naglavačke kad je 2016. rodila malenog vučka po imenu Jakov. Naime, bio je cijeli dlakav i rođen je sa zubićem  pa je znala da će biti poseban dječak. Nakon toga više ništa nije bilo isto. On je u njoj probudio djevojčicu koja voli glumiti i pisati. Već godinama uspješno vodi projekt hrvatske ručno pletene tješilice i grickalice BezaBu te Fora priču. Uz to piše kolumnu za portal Supermame.hr, objavila je knjigu „Ti (ni)si sama“ i pohađa brojne radionice i čita svakojake knjige o psihologiji i dječjem razvoju. Fora priča je zamišljena kao edukativna  i zabavna radionica za djecu i roditelje. Najčešće se odvijaju u malim skupinama, ali možete ih čuti i na velikim pozornicama.

Kad bi bio graditelj…

radionica arhitektonske imaginacije za malene 

Vrijeme: 28. 6. u 17.30 – 19 sati 

Lokacija: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

Dob: 4-8

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

Izvođač: Gorana Stipeč Brlić, Sekcija mladih DAR

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Svi bi željeli da možemo živjeti u kući iz snova,  a je li ona neboder ili kućica u cvijeću, saznat ćemo na radionici. ‘Gradit ćemo tako našu kućicu iz snova sastavljenu od crteža, kolaža i drugih snova. Naše kućice ostale bi stajati u Dječjoj kući kao mali grad dobrodošlice svim gostima.

Jagoda Blues

radionica izrade posuda od recikliranih materijala i smjese za sadnju

vrijeme: 28. 6. u 18 – 19,30

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Daniela Torjan 

dob: 6 – 9 godina starosti 

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Jeste li upoznali Fragolu, malu šumsku jagodu, i Amoru, posebnu peruansku jagodu? Zanimljive su one. Njih dvije se zaljube, ali otkriju da imaju različite potrebe za rast, pa im se nije lako uskladiti. Fragola tada upozna Dragoljuba, veseli cvijet koji rado pomaže drugim biljkama. Djeca posade Dragoljuba da bi joj olakšali rast. Pozivaju i druge biljke da im se pridruže u vrtu jer svaka od njih donosi nešto posebno i dobro. Neke uljepšavaju svijet cvjetovima, druge privlače korisne kukce, treće odbijaju nametnike.

Na radionici djeca izrađuju posude od recikliranih materijala i pripremaju smjesu za sadnju. Sade biljke u svoje posude i uče se brinuti za njih. Priča o Fragoli i Amori govori o poštivanju razlika među nama i važnosti suradnje, što je put u radosniji svijet.

Knjiga svima 

inkluzivna čitaonica/slušaonica/gledaonica

vrijeme: 17 sati

mjesto: Dječja kuća/knjižnica Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Film svima ekipa — Ivona Križić, prevoditeljica za hrvatski znakovni jezik i Maja Ogrizović, voditeljica inkluzivnih projekata u kulturi 

dob: 0+

Čitamo knjige. Gledamo knjige. Slušamo knjige. Svi zajedno i sve u isto vrijeme. Inkluzivni naslovi iz fonda Knjiga svima Gradske knjižnice Rijeka za sve koje zanimaju nova iskustva čitanja. I učenje o drugačijim načinima čitanja. Naslovi prilagođeni gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama koje možemo čitati/gledati/slušati svi zajedno.

Film svima: Moj dida je pao s Marsa 

inkluzivna projekcija

Vrijeme održavanja: srijeda, 28.6. od 19,30 do 21,00 sati
Lokacija: Dječja kuća, kino
Uzrast: svi uzrasti
Organizator: Art-kino / Film svima (Filmaktiv)
Broj polaznika: 75

Ulaz na program je slobodan uz obaveznu rezervaciju sjedala e-poštom na pr@art-kino.org.

U suradnji s našim prijateljima iz projekta Film svima, za otvorenje Tobogana u kinu Dječje kuće Art-kino organizira inkluzivnu projekciju domaćeg kino hita za djecu i mlade Moj dida je pao s Marsa, prilagođenu gluhim i nagluhim osobama. Uz projekciju filma, održat će se i kratak popratni razgovor na temu inkluzivnosti te edukacija hrvatskog znakovnog jezika kako bismo svi zajedno, i veliki i mali, osvijestili kada, gdje i kako možemo biti inkluzivniji i otvoreniji prema drugima.

Moj dida je pao s Marsa prvi je hrvatski znanstvenofantastični film za djecu, a govori o životu djevojčice Une koji se u trenu preokrene kada njenog didu otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je dida i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot Dodo. Situacija nije jednostavna, Una i robot imaju manje od 24 sata da pronađu i spase didu!

Informacije o filmu:

Zemlja, godina: Hrvatska, 2019.

Žanr: obiteljski, znanstveno-fantastični

Režija: Dražen Žarković, Marina Andree Škop

Scenarij: Irena Krčelić, Branko Ružić, Pavlica Bajsić

Uloge: Lana Hranjec, Ozren Grabarić, Nils Ole Oftebro

Fotografija: Sven Pepeonik

Montaža: Marina Andree Škop

Glazba: Stein Berge Svendsen

Produkcija: Studio dim

Distribucija: PomPom film

Film svima od 2016. prilagođava filmove nastale na hrvatskom jeziku gluhim i nagluhim te slijepim osobama, a u suradnji s nizom suradnika osigurava pristup filmovima u javnom prostoru. Inkluzivni filmovi su dostupni na zahtjev kroz Film svima Medijateku — filmsvima.com/medijateka.

Projekt Film svima 2023 provodi Filmaktiv u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ i Udrugom slijepih PGŽ uz podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Projekcija se održava u suradnji s Art-kinom.

četvrtak 29. 6. 

POPUNJENO: Facezine

radionica

vrijeme: 29. 6. u 9 – 14  sati 

mjesto: Muzej moderne i suvremene umjetnosti 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti 

izvođač: Metod Blejec i Una Rebić

dob:  9 – 12 godina 

način prijave: Prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Na radionici u dva stadija prvo ćemo se posvetiti vježbanju vizualne pismenosti i vizualnog afiniteta. Tražiti ćemo i prepoznavati lica oko nas, u ovom slučaju lica koja se nalaze na prostoru Dječje kuće. U ovoj dinamičkoj vježbi upoznat ćemo bolje i sve kutke Dječje kuće, a pronađena lice dokumentirati pomoć digitalne fotografije. U drugom dijelu radionice, isprintane fotografije ćemo zajednički posložiti u priču te oblikovati pravi “zine” odnosno malu knjižicu koju će svaki sudionik na kraju radionice ponijeti sa sobom.

Metod Blejec (rođen 1979. U Ljubljani) je multidisciplinarni hibridni producent u polju umjetnosti, dizajna, fotografije i edukacije koji radi na eksperimentalnim i angažiranim projektima zasnovanima na procesu. Njegov rad prelazi granice medija, razmjera, modaliteta i koncepata u osobnim i kolaborativnim praksama. Živi u Ljubljani i radi internacionalno. Za više informacija posjetite metod.xyz.

Una Rebić (rođena 1986. u Rijeci) multidisciplinarna je praktičarka umjetnosti i dizajna. Mediji kojima se izražava sežu od fotografije, videa, instalacije i intervencije do akcije, eksperimentacije i procesualnog rada. Primarno je interesiraju teme vremena i transformacije. Radi u Sloveniji i Hrvatskoj te međunarodno, kretajući se između individualnih i suradničkih projekata. Smatra da ju iskustvo rada s mladima i najmlađima obogaćuje i otvara prostor za uzajamno prenošenje znanja. Za više informacija posjetite unas.work.

POPUNJENO! Pustolovine šašavih znanstvenika 

interaktivna radionica istraživanja muzeja i prirode 

vrijeme: 29. 6. u 10,00 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Prirodoslovni muzej Rijeka

izvođač: Anita Hodak iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka

dob: 7 – 10 godina 

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Pustolovine šašavih znanstvenika otkrit će nam poneke tajne u svijetu prirodoslovlja na zanimljiv, drugačiji i neobičan način. Kroz interaktivnu radionicu istražit ćemo razne muzejske predmete, to jest suhe i mokre preparate, kao što su kukci, šišmiš, kost špiljskog medvjeda, koža morskog psa, ptičja perja, zmijski kostur i zmijska koža. Istraživanje započinjemo sa zanimljivim pokusom u kojem ćemo istražiti zelenu boju lista, postaviti znanstvenu teoriju i otkriti je li točna. Zatim krećemo u let i upoznajemo tajanstveni svijet sitnih bića – kukaca i njihovih većih (ne)prijatelja ptica. 

Nakon toga, uz pomoć morske abecede otkrivamo nazive i izgled vladara mora – morskih pasa iz prirodoslovnog muzeja. Pokušat ćemo otkriti i koje se životinje kriju iza uvećanih fotografija njihovih koža. Razgibat ćemo um i tijelo kroz igre i razna muzejska pomagala. Istražite, otkrivajte i uživajte u svijetu muzejskih pustolovina koje samo za vas stižu u Dječju kuću! A sve to uz puno dobre volje, strpljenje i društvo prijatelja. Vidimo se!

Cigle s Marsa

radionica pisanja kratke znanstveno-fantastične priče 

vrijeme: 29. 6. u 10 – 12 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Zoran Krušvar 

dob: 12 – 15 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Radionica se odvija kao dvodnevna te je potrebno sudjelovanje i 29.6.2023. i 30.6.2023.

Palimo maštu na najjače i pišemo fantastične priče! Vještice, čudovišta, vanzemaljci, roboti i roza jednorozi kojima iz ušiju curi sladoled – svi su dobrodošli. Polaznici će naučiti što sve mora imati kratka priča te će pokušati napisati jednu. 

Pisat će na prvom danu radionice, nastavit će kod kuće, a zatim će na drugom danu radionice pročitati svoje radove i dobiti završne savjete. Hoće li kasnije ova znanja koristiti za pisanje zadaćnica iz hrvatskog, scenarija za video igre ili smišljanja uvjerljivijih priča koje će prodavati roditeljima – to u ovom trenutku ne možemo garantirati. 

Znamo samo da će se dobro zabaviti na radionici.

POPUNJENO! Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme:  29. 6. u 10,00 sati

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animatori Dječje kuće i Iva Marčelja 

dob: 8 – 11 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

Radiona: elektro diorama

radionica izrade svjetlosnih objekata – diorame

vrijeme: 29. 6. u 11,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Paula Bučar

dob: 10+ godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.  

Na radionici će polaznici izrađivati svjetlosne objekte – diorame koje će osvijetliti LED diodama. Diorame će se izrađivati od papira prema dizajnu polaznika. Diorama izgleda poput kazališne kutije čiji se prizor sastoji od niza planova, odnosno slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Efekti koje je moguće postići dodajući više slojeva i 3D efekt su fascinantni te je moguća primjena navedenih vještina pri stvaranju umjetnosti svjetlosnih objekata ili animiranih i eksperimentalnih filmova. Polaznici svoje radove nose kući!

Benčić u 360°

specijalno izdanje radionice arhitekture Minijatura #1 

vrijeme: 29. 6. u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Društvo arhitekata Rijeka / Ana Orlić, Mia Bećirević

dob: 8 – 13

način prijave:  prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Dok se zgrade Art kvarta grade mi ćemo stvarati prostor između njih!

Kroz radionicu Benčić 360° promatrat ćemo prostor i zgrade koje čine Art kvart Benčić, a potom zajednički zamisliti i nacrtati kvart kroz svih 360 stupnjeva ispunjen svim onim stvarima koje mu nedostaju.

Naglasak radionice je na promišljanju javnog prostora, novog parka i trga koji su centar okupljanja za sve posjetitelje Dječje kuće, muzeja i nove gradske knjižnice. Zajednički ćemo kroz divovski crtež tražiti odgovore na pitanja: Što sve čini jedan dobar park? Što sve čini naš Art park Benčić? Jesu li to klupe, prskalice, stabla, ljuljačke, štand sa sladoledom, Tobogan ili nešto posve drugo?

Slova

radionica dizajniranja stila i oblika slova 

vrijeme: 29. 6. u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska  knjižnica Rijeka 

izvođač: Nina Delanović 

dob: 8 – 12 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje 

Radionica se odvija kao dvodnevna te je potrebno sudjelovanje i 29. 6.2023. i 30. 6.2023.

Radionica Slova namijenjena je svim velikim i malim kreativcima koji se žele upoznati s dizajnom. Na radionici, polaznici će se upoznati s dizajnerskim razmišljanjima i procesom rada te osnovama slovnih oblika, važnosti pisma i stila. Cilj radionice je da polaznici pomoću raznih tehnika izrade/dizajniraju/ilustriraju svoja slova uz stučno i dinamično vodstvo mentora. Ovakav tip radionice je zgodna prilika da svoje kreativce upoznate s pismom i tipografijom tako da oblikuju slova koja jasno komuniciraju poruku kroz ideju, kreativnu praksu i tehnički dizajn. Radionica je namijenjena svim zainteresiranima, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.

Nina Delanović je dizajnerica, tipografski freak i samozatajna ilustratorica. Magistirala je vizualne komunikacije na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu u Ljubljani i odradila dio studija na Designskolen Kolding u Danskoj. Trenutno je zaposlena u malom grafičkom studiju Mikser u kojem pomno bira tipografiju, ilustrira, oblikuje vizualne identitete te prelama knjige i časopise. Najviše voli raditi s djecom i za djecu.

POPUNJENO! Zdravi gumeni bomboni

radionica 

vrijeme: 29. 6. u 18,00 – 20,00 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Muzej grada Rijeke

izvođač: Udruga EteriCo

dob: 6 – 12 godina

način prijave:  Prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Polaznici će naučiti izrađivati prirodne gumene bombone koji mogu biti povremena poslastica, ali i pomoć kod infekcije gornjih dišnih puteva, grlobolje i sl. Svoje izrađene bombončiće će odmah degustirati, a ostatak pakirati u vrećice u kojima će ih ponijeti  kući, zajedno sa detaljnim uputama i receptima kako bi bombone mogli izraditi i svojim prijateljima.

Program se izvodi uz programsku potporu Primorsko-goranske županije.

Gdje su nestale čarapice?

doživljajno kazalište za bebe

vrijeme: 29. 6. u 10:00, 17:00 i 18:30 sati

mjesto: Dječja kuća / galerija

organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak

Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić 

Skladatelj: Adam Semijalac

Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Izvođači: Alex Đaković, Damir Orlić i Petra Vučković

Trajanje: 30 min.

Za uzrast: 8 mjeseci do 3 godine

Način prijave: Ulaznice se mogu kupiti online u webshopu GKL Rijeka (https://gkl-rijeka.mojekarte.hr/hr/all.html) te putem platforme Mojekarte.hr. 

Rezervacija ulaznica na mail blagajne Gradskog kazališta lutaka Rijeka: blagajna.gklri@gmail.com   

Radno vrijeme Blagajne: sat vremena prije početka programa na lokaciji izvedbe (u prizemlju Dječje kuće)   

Napomena: Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe. Okupljanje publike uoči izvedbe je u prizemlju Dječje kuće! 

Cijena ulaznice: 4,50 EUR / 33,91 kuna (Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK)

GKL Rijeka otvorilo je novu kazališnu formu na riječkoj sceni, koja se nakon pandemijskih godina ponovno vraća. Radi se o doživljajnom kazališteu za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Stvarajući i izvodeći predstavu, bebama nastojimo ponuditi primjereno i upravo za njih rađeno kazalište koje prije svega ruši konvenciju klasičnoga kazališta te poziva na interaktivnost, što je najtočnije i najprimjerenije najmlađima za prvi susret s kazalištem, a nekima i s umjetnošću uopće. Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom, dakle, već od najranije dobi senzibiliziramo najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 29. 6. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 god.

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje.  

POPUNJENO: Korado Korlević: Dijete i priroda 

predavanje 

vrijeme: 29. 6. u 19 – 20 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Korado Korlević

dob: 12+ godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.   

Razvojem društva, promjenama koje se dešavaju u obitelji i školskom sustavu, negativnim utjecajem tehnološkog razvoja raste otuđenost novih generacija spram prirode. U ranoj mladosti djeca biraju sredinu “kojoj pripadaju” u kojoj se osjećaju sigurna. Većinom vremena provedenim u zatvorenim prostorima, priroda više nije to mjesto. Prosječan učenik osnovne škole ima problema kod hodanja na veće udaljenosti, penjanja po stijenama ili stablima i skakanju, pokazuje strah od otvorenih prostora.

Te promjene u njihovim stavovima i sposobnostima su posljedica prevelike roditeljske kontrole, prevelike zaštite u obitelji, u školi i zajednici, utjecaju sjedenja pred televizijskim prijemnikom i računalom, previše školskih i vanškolskih obaveza. Danas djeca šire svoj virtualni svijet nauštrb stvarnog svijeta. Sve unaokolo po svijetu broj programa u kojima djeca borave u prirodi se smanjuje, uglavnom zbog sigurnosnih razloga i promjena u društvu u odnosima odgoj-odgovornost. U takvom okruženju i osječaju nepripadnosti ona su ta koja će naslijediti ovaj planet!

Gledajući  te promjene u društvu nastaje edukacijski pokret  s idejom  zaštite djece i planeta Zemlje od nadolazećek poremećaja „ nedostatka prirode u odgoju“. Šumski vrtići, klubovi istraživača, kampiranja u prirodi, bicikliranje po ruralnim cestama, …. svakakve aktivnosti postaju “in”, samo da se ne izgubi taj kontakt i ne postanemo ovisni o životu u „čeličnim špiljama“ i uništimo  prirodu.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Pinelić u Striboru: Oslikavanje knjigomata

kreativni zadatak 

vrijeme: 29. 6., 18,00-19,30 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Jelena Sireta

dob: 9-12 godina, po jedno dijete za svaku stranu knjigomata 

prijave, prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Striborov knjigomat je bijele boje! Ne može takav ostati i zove vas da ga obojate. Na ovoj radionici pretvorit ćemo ga u Baltazarov stroj za vraćanje knjiga. Trebaju nam vaši spretni prstići i želja za bojanjem.

petak 30. 6. 

Zasijavanje cvijetne rijeke

radionica sadnje livade 

vrijeme: 30. 6. u 10,00 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Bia Gec (KD Čistoća)

dob: 7 – 12

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje 

Livada ispred dječje kuće zamišljna je sa idejom da po njoj teče cvjetna rijeka. Sada je došao trenutak da se ta ideja realizira. Sadimo sjeme livadnog cvijeća u točno određenu zamišljenu rijeku. 

Naučit ćemo prenosti linija sa nacrta na teren, i onda ćemo zajedno zasijati stotine sitnih sjemenki i čekati da cvjetna rijeka krene.

MMSU Lab: radionica ”Kud plovi ovaj kontejner?’

igranje brodskim kontejnerima

Vrijeme: petak 30. 6. u 10 – 11:30 sati

Mjesto održavanja:  Dječja kuća / MMSU

Dob: djeca 8 – 11 godina

Osmislile: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Ana Marija Lončar, Iva Kajić, Laura Šumanović, Lucija Maržić, Marija Konfic, Nika Dušak

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Prijave: Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca ovdje.

MMSU Lab je kontinuirani format likovno-kreativnih i edukacijskih radionica koje inspiraciju nalaze u radovima na izložbama ili iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na ovom Toboganu održat će se tako radionice MMSU Lab-a koji će kroz teme, motive i tehnike biti povezan izložbom radova iz kolekcije MMSU pod nazivom ”Kud plovi ovaj oblak?”.

Na ovoj radionici i izložbi susrest ćemo se s radom kolektiva The Moving Crew pod nazivom ‘What’s Inside Ideal X?’ koji je nastao kao umjetnički projekt 2010. godine u obliku izložbe i performansa održanih u Hrvatskoj i SAD-u. Tada je izrađeno 1728 umanjenih kartonskih modela kontejnera suradnjom umjetnika i brojnih građana, kroz niz radionica i javnih akcija.

U suradnji sa studenticama Akademije primijenjenih umjetnosti osmišljena je kreativna radionica i igra na temu brodskih kontejnera na kojoj ćemo saznati, ali i osmišljavati te crtati odgovore što se nalazi unutar putujućih brodskih kontejnera.

Škrabaonica specijal: lampioni

rukotvorna radionica 

vrijeme: 30. 6. u 10,00 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Nicol Nefat 

dob: 7 – 10 godina 

način prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Tko želi naučiti izraditi jednostavne lampione od papira neka nam se pridruži na radionici izrade lampiona. Na ovoj toboganskoj radionici ćemo od šarenih papira i umjetnih lučica izraditi predivne lampione kojima ćemo stvoriti pravi ljetni chill ugođaj.

Kvartovska noćna lampa

specijalno izdanje radionice arhitekture Minijatura #2

vrijeme: 30. 6. u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Karla Ritoša i Andrea Šepić

dob: 8+ godina 

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Pridružite nam se u igranju sa svijetlosti! 

Istražujemo obrise grada kroz propusnu membranu lampiona. Oblikovati ćemo male noćne lampe Art kvarta i istražiti kakav nam zanimljivi rezultat daje međusobni odnos transparentne podloge i grafike kojom ćemo ju ukrasiti. Međusobni odnosi svjetla i sjene mogu biti moćan ambientalni element u prostoru. Svoj izrađeni lampion možeš ponjeti kući.

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 30. 6. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 godina

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje.

Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 30. 6. u 19,00 sati

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animatori Dječje kuće i Iva Marčelja 

dob: 8 – 11 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

POPUNJENO: Qulling violina

likovno-kreativna radionica

vrijeme: 30. 6. u 11,00 – 13,00 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Muzej grada Rijeke 

izvođač: Josipa Verbanac

dob: 7 – 10 godina

način prijave:  Obavezna prijava putem online obrasca ovdje.

Polaznici će posjetiti izložbu Travaljine violine i upoznati riječkog graditelja violina, Danila Travalju. Osim gotovih glazbala, vidjeti će od kojih se sve dijelova violina sastoji, kaoi alate korištene pri izradi te upoznati sam proces izrade violina. Na radionici će oblikovati svoje violine koristeći se quilling tehnikom koja uključuje savijanje papira te namotavanje raznobojnih trakica koje se lijepe na podlogu ili međusobno.

Gdje su nestale čarapice?

doživljajno kazalište za bebe

vrijeme: 30. 6. u 10:00, 17:00 i 18:30 sati

mjesto: Dječja kuća / galerija 

organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak

Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić 

Skladatelj: Adam Semijalac

Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Izvođači: Alex Đaković, Damir Orlić i Petra Vučković

Trajanje: 30 min.

Za uzrast: 8 mjeseci do 3 godine

Način prijave: Ulaznice se mogu kupiti online u webshopu GKL Rijeka (https://gkl-rijeka.mojekarte.hr/hr/all.html) te putem platforme Mojekarte.hr. 

Rezervacija ulaznica na mail blagajne Gradskog kazališta lutaka Rijeka: blagajna.gklri@gmail.com   

Radno vrijeme Blagajne: sat vremena prije početka programa na lokaciji izvedbe (u prizemlju Dječje kuće)   

Napomena: Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe. Okupljanje publike uoči izvedbe je u prizemlju Dječje kuće! 

Cijena ulaznice: 4,50 EUR / 33,91 kuna (Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK)

GKL Rijeka otvorilo je novu kazališnu formu na riječkoj sceni, koja se nakon pandemijskih godina ponovno vraća. Radi se o doživljajnom kazalištu za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Stvarajući i izvodeći predstavu, bebama nastojimo ponuditi primjereno i upravo za njih rađeno kazalište koje prije svega ruši konvenciju klasičnoga kazališta te poziva na interaktivnost, što je najtočnije i najprimjerenije najmlađima za prvi susret s kazalištem, a nekima i s umjetnošću uopće. Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom, dakle, već od najranije dobi senzibiliziramo najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

Pinelić u Striboru: Oslikavanje teglica s cvijećem

kreativni zadatak 

vrijeme: 30. 6. u 18,00 – 19,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Jelena Sireta

dob: 9 – 12 godina 

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Nedavno smo posadili kućno cvijeće da krasi našu Dječju kuću. Cvijeće je predivno, a tegle tek trebaju zasjati i to je vaš zadatak. Želite li oslikati tegle i biti dio kreativnog tima kuće, prijavite se na radionicu i uživajte.

Kino u dvorištu Dječje kuće: Lassie se vraća kući

projekcija

Vrijeme održavanja: 30. 6. u 21:30 do 23:00 sati
Lokacija: Art kvart Benčić, ispred Dječje kuće
Dob: svi uzrasti
Organizator: Art-kino

Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

Kada padne mrak, pali se naš filmski projektor u dvorištu Dječje kuće! Jedan od najpopularnijih obiteljskih filmova svih vremena, Lassie se vraća kući Freda M. Wilcoxa, ove godine slavi punih 80 godina. Tim povodom Art-kino u dvorištu Dječje kuće organizira vanjsku projekciju filma u petak, 30. lipnja u 21:30 sati.

Nastao prema vrlo omiljenom romanu englesko-američkog pisca Erica Knighta, s radnjom smještenom na sjever Engleske tijekom Prvog svjetskog rata, film Lassie se vraća kući oda je prijateljstvu i odanosti jednog beskrajno vjernog psa i njegovog vlasnika, desetogodišnjeg dječaka. U malom mjestu u Yorkshireu živi dječak Joe Carraclough sa svojim roditeljima i nerazdvojnim pratiocem, škotskim ovčarom Lassie. Kako je obitelj siromašna, a otac nema posao, prisiljeni su prodati psa bogatom škotskom vojvodi, kolekcionaru pasa, oduševljenom njegovom ljepotom. Nakon što Lassie dva puta pobjegne s vojvodinog obližnjeg imanja natrag k Joeu, novi ga vlasnik sa sobom povede u daleku Škotsku. No usprkos velikoj udaljenosti, Lassie ne odustaje od svoje namjere da se zauvijek vrati svom pravom vlasniku.

Za veći užitak u kinu pod zvijezdama ponesite svoje jastučiće i dekice.

Informacije o filmu

Originalni naziv: Lassie Come Home

Zemlja, godina: Sjedinjene Američke Države, 1943.

Žanr: obiteljski

Režija: Fred M. Wilcox

Scenarij: Hugo Butler

Uloge: Roddy McDowall, Donald Crisp, Elsa Lanchester

Fotografija: Leonard Smith, Charles P. Boyle

Montaža: Ben Lewis

Glazba: Daniele Amfitheatrof

Produkcija: Metro-Goldwyn-Mayer

Distribucija: Park Circus

subota 1. 7.

POPUNJENO! Njezino kraljevsko veličanstvo – voda!

radionica Svijeta oko nas

vrijeme: 1. 7. u 9 – 11 sati

mjesto: dvorište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Svijet oko nas 

dob: 6 – 12 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Nizom atraktivnih pokusa istraživat ćemo svojstva vode i pokazati njezinu zabavnu stranu. Učinit ćemo da balon postane vodootporan, proizvest ćemo vatromet u staklenci, a vodu ćemo usisavati ni manje ni više nego – svijećom! Prigodno, radionicu ćemo izvesti uz potok Brajda što će nam poslužiti kao dobar uvod u ekološke teme i aktivnosti. Razvrstavat ćemo otpad i od njega izraditi žabicu. Za kraj, uz pomoć vode izvest ćemo jedno sasvim posebno sapunasto iznenađenje!

Radionicu vodi Zvonimir Marić iz Udruge Svijet oko nas. Članovi udruge osmišljavaju i izvode popularnoznanstvene i kreativne radionice za klince. Djeca uče te spoznaju svijet oko nas na njima primjeren način – kroz igru.

Trikovi cijanotipije

radionica izrade slika vodom i emulzijom

vrijeme: 1. 7. u 10 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivica Nikolac i Franka Lagator u organizaciji Hrvatskog fotosaveza

dob: 8 – 12 godina 

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Radionica na kojoj se slike radi u vodi! Papiri, unaprijed premazani bezopasnom emulzijom, se izlažu na svjetlo, a nakon osvijetljena se fiksiraju vodom i potom suše. Pravo eksperimentiranje! Radionica cijanotipije, u osnovi  je fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Fotogrami se izrađuju bez upotrebe fotoaparata. 

Fotografije se izrađuju uz pomoć negativa izrađenog na licu mjesta inverzijom digitalne slike s mobitela ili fotaparata. Radionica je pogodna za djecu od 5-8 razreda, srednjoškolce i odrasle. Polaznicima radionice pojašnjava se način na koji se rabi ova povijesna tehnika: od miješanja kemikalija, senzitiviziranja papira i osvjetljavanja suncem, do razvijanja cijanotipija ispiranjem u vodi. Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.

Gdje su nestale čarapice?

doživljajno kazalište za bebe

vrijeme: 1. 7. u 10:00, 17:00 i 18:30 sati

mjesto: Dječja kuća / galerija 

organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak

Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić 

Skladatelj: Adam Semijalac

Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Izvođači: Alex Đaković, Damir Orlić i Petra Vučković

Trajanje: 30 min.

Za uzrast: 8 mjeseci do 3 godine

Način prijave: Ulaznice se mogu kupiti online u webshopu GKL Rijeka (https://gkl-rijeka.mojekarte.hr/hr/all.html) te putem platforme Mojekarte.hr. 

Rezervacija ulaznica na mail blagajne Gradskog kazališta lutaka Rijeka: blagajna.gklri@gmail.com   

Radno vrijeme Blagajne: sat vremena prije početka programa na lokaciji izvedbe (u prizemlju Dječje kuće)   

Napomena: Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe. Okupljanje publike uoči izvedbe je u prizemlju Dječje kuće! 

Cijena ulaznice: 4,50 EUR / 33,91 kuna (Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK)

GKL Rijeka otvorilo je novu kazališnu formu na riječkoj sceni, koja se nakon pandemijskih godina ponovno vraća. Radi se o doživljajnom kazalištu za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Stvarajući i izvodeći predstavu, bebama nastojimo ponuditi primjereno i upravo za njih rađeno kazalište koje prije svega ruši konvenciju klasičnoga kazališta te poziva na interaktivnost, što je najtočnije i najprimjerenije najmlađima za prvi susret s kazalištem, a nekima i s umjetnošću uopće. Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom, dakle, već od najranije dobi senzibiliziramo najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

POPUNJENO! Budi OK roditelj

mindfulness radionica 

vrijeme: 1. 7. u 11,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator:  Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: psihologinja Borka Ogrizović

dob: za odrasle 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Kako započeti biti svjestan roditelj naučit ćemo na radionici svjesnog roditeljstva.

Čini se da je danas puno teže biti „dobar“ roditelj bombardirani tolikom savjetima, idejama, teorijama, tehnikama, stručnjacima. Naravno tu su i mame, tate, none, tetke i prijateljice koje svoja iskustva vrlo rado dijele. Ako imate osjećaj da ste u problemu ili samo želite raditi na sebi –ovo je radionica za vas.

Uz kratku edukaciju što je to mindfulness roditeljstvo, uvježbat ćemo biti prisutni, baciti svoje sidro, ne reagirati i ne osuđivati. Kroz spoznaje o sebi, svojim mislima, emocijama i svojim vrijednostima naučit ćemo prihvaćati sebe i biti podrška djeci.

S radionice odlazite s alatom za svakodnevne krizne situacije koje prate dječje odrastanje.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 1. 7. u 19,00 sati

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animatori Dječje kuće i Iva Marčelja 

dob: 8 – 11

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

Terasasta disko zabava! 

disko zabava uz FunTime

vrijeme: 1. 7. u 19,30 – 21,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: FunTime

dob: 6 – 12

način prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje

Dobrodošli u FunTime, prvi disco za djecu u gradu! Obujte plesne cipelice jer vas čeka ples na otvorenom i pjevanje do kasno u večer. Pridružite nam se u nezaboravnom provodu uz vođene igre, animaciju i koktele! 

nedjelja 2. 7.

Svijet na dlanu – kako putovati s djecom

razgovor i predavanje o putovanjima s djecom

vrijeme:  2. 7. od 19 do 20 sati

mjesto: Dječja kuća (dnevni boravak)

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Lenka Simonič Krzyk (Putoklinci) i Adriana Karuza (Kruzovi)

dob: odrasli s djecom

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Što: Putopisno predavanje prvenstveno namjenjeno obiteljima s djecom, ali zabavit će se (i ponešto naučiti) i svi ostali koji vole putovati… 😊

Iza predavanja stoje:

Lenka Simonič Krzyk – osnivačica prve i najveće Facebook grupe u Hrvatskoj posvećene obiteljskim putovanjima „Putovanja s djecom by Putoklinci“ koja se uz stranicu „Putoklinci“ nametnula kao prvi izvor informacija kod putovanja. 

Adriana Karuza – novinarka i blogerica koja je zajedno sa suprugom, profesionalnim fotografom, pokrenula jedan od prvih putničkih blogova na temu obiteljskih putovanja „Kruzovi“. Riječ je o priči koja je brzo prepoznata i od strane pratitelja i medija.

Predavanje je usmjereno na samu organizaciju putovanja – kako kupiti karte, kako dodati prtljagu i pri tome proći jeftinije? Što sa smještajem? Koliko toga spakirati? A osiguranje i ljekovi? Kako zabaviti klince tijekom dugih letova? Koje su to destinacije za djecu? Pitanja je brdo, a naše iskustvo može biti od velike pomoći svima koji su u nedoumici ili se pak boje napraviti taj prvi veliki korak i odvažiti se na samostalno putovanje s najmlađima.

Putujte s djecom, ukradite vremenu svaki trenutak, stvarajte uspomene i uživajte zajedno na svakom putovanju. Pružite im Svijet na dlanu, prilika je to za rast u svakom mogućem smislu…😊

ponedjeljak 3. 7. 

Radionica dokumentarnog filma

radionica

Vrijeme održavanja: od 3. do 7. srpnja u terminima od 9 do 13 sati – pauza – od 16 do 19 sati
Lokacija: Dječja kuća, studio i kontejner
Dob: 12-14 godina
Organizator: Art-kino
Broj polaznika: 8

Prijave: Prijave se zaprimaju putem obrasca na poveznici ovdje.

Napomena: naknada za sudjelovanje na radionici iznosi 30 EUR
Po završetku radionice na e-mail prijavitelja stiže uplatnica koju roditelj/staratelj treba platiti do datuma navedenog kao dospijeće računa na uplatnici. Broj mjesta na radionici je ograničen, a potvrda o sudjelovanju dolazi e-poštom.

Film je moćno sredstvo za razmjenu i izražavanje ideja, alat za društvenu promjenu, ali i motiv za istraživanje pojava za koje još ne znamo da će nam biti zanimljive.

Tijekom ove petodnevne radionice promatrat ćemo svijet, našu okolinu, kroz medij dokumentarnog filma.

Timski rad, rad u grupi, samoinicijativa i znatiželja fina su tkanja koja ćemo na ovoj radionici poticati kao komunikacijske vještine. Radit ćemo na umijeću postavljanja pitanja i pričanja priče kroz jezik filma, a neizostavne su i tehničke vještine korištenja kamera, mikrofona i računala za montažu videa koje će naši polaznici steći na ovoj radionici.

Tijekom pet dana naši polaznici i polaznice upoznat će se s filmskim rodom dokumentarnog filma kroz puno interakcije i praktičnih primjera, ali i nešto malo predavanja! Nakon odabira teme, zajedno će pristupiti režijskoj razradi i pripremi snimanja. Naša mala filmska ekipa potom će na terenu prikupljati audiovizualni materijal kojeg ćemo u montirati u studiju Dječje kuće i napraviti zajednički film.

Posljednjeg dana Tobogana dokumentarni će rad biti javno prikazan zajedno s ostalim radioničkim filmovima, a uslijedit će i podjela diploma za sudjelovanje na radionici i festivalu.

Voditelj radionice: Đuro Gavran (1982, Bjelovar) magistrirao je Filmsku i TV režiju (smjer dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Dizajn na Grafičkom fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu.

Radi prvenstveno kao redatelj i snimatelj dokumentarnih filmova. Jednako strastveno pristupa edukativnim, promotivnim i eksperimentalnim filmovima.

Vanjski suradnik je u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu HRT-a. U posljednjih nekoliko godina realizirao je niz dokumentarnih filmova za djecu i odrasle, te napravio preko stotinu kratkih formi za razne TV emisije.

Ljetni kreativni kamp 

ljetno istraživanje s Pedagoškim kabinetom

vrijeme: 3. 7. – 7. 7.; 8,30 – 12,30

mjesto: Dječja kuća

izvođač: Pedagoški kabinet 

dob: 7 – 11 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Dodatne informacije: natali@pedagoskikabinet.hr

PLAĆANJE:

CIJENA PROGRAMA 70 EUR/ 527.42 HRK

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

**U cijenu programa uključeno je profesionalno vodstvo i svi edukativni i kreativni materijali**

Kada vam se povratno javimo i potvrdimo mogućnost upisa, potrebno je kroz naredna dva dana izvršiti uplatu u iznosu od 70 EUR čime se potvrđuje upis djeteta i osigurava mjesto u kampu.

Povrat sredstava:

U slučaju nedolaska djeteta na kamp uzastopno tri li više dana, roditelji imaju pravo na povrat polovice uplaćenog iznosa, isključivo na temelju liječnike potvrde o bolesti djeteta.

U slučaju odustajanja od kampa nakon uplate sredstava, a bez opravdanog razloga (bolest djeteta) organizator nema obvezu povrata novaca.

U slučaju kada organizator mora otkazati realizaciju programa radi izvanrednih okolnosti, roditelji imaju pravo na povrat cjelokupnog uplaćenog a neiskorištenog iznosa.

PRIJAVE: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Još jedni neobični školski praznici u Dječjoj kući čekaju vas u organizaciji Pedagoškog kabineta u obliku posebnog kampa koji će se održati od od 3. – 7. 7. 2023.

Riječ je o programu posebno osmišljenom za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, a čini ga kombinacija originalnih aktivnosti: kreativnih igara, uradi sam kreativnih radionica i društvenih igara.

Dinamičan i raznolik sadržaj omogućit će svakom djetetu da u danu pronađe aktivnosti koje su u skladu s njegovim postojećim interesima, ali otkriti neke nove talente i interese.

Posebnu pažnju kao i uvijek usmjeriti ćemo na međusobno upoznavanje i uspostavljanje odnosa unutar grupe, a djeca će kroz primjenu različitih kreativnih aktivnosti i igara imati prilike razvijati socijalne i komunikacijske vještine, vještine donošenje odluka, timski rad te kreativno i kritičko mišljenje.

U dosadašnjim kampovima izrađivali smo neobične stvari poput terarija s pravim biljkama, noćnih lampi, mobila, vezli smo motive na obručima za vezenje i mnoge druge stvari.

(Da preduhitrimo vaša pitanja) I ovaj puta Pedagoški kabinet vam donosi u potpunosti novi program aktivnosti kako bi ljetni kamp bio jednako uzbudljiv i svim onim vjernim pratiteljima koji nam se iznova vraćaju.

Kreativni ljetni kamp održavati će se 3.-7.7., svakim danom od 8:30-12:30 u prostoru Dječje kuće.

Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 3. 7. u 10,00 sati

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animatori Dječje kuće i Iva Marčelja 

dob: 8 – 11  godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

POPUNJENO: Radionica animiranog filma

radionica 

Vrijeme održavanja: od 3. do 5.7. u terminima od 10 do 13 sati
Lokacija: Dječja kuća, galerija
Dob: 9-12 godina
Organizator: Art-kino
Broj polaznika: 6

Prijave: prijave se zaprimaju putem obrasca ovdje.

Napomena: naknada za sudjelovanje na radionici iznosi 30 EUR
Po završetku radionice na e-mail prijavitelja stiže uplatnica koju roditelj/staratelj treba platiti do datuma navedenog kao dospijeće računa na uplatnici. Broj mjesta na radionici je ograničen, a potvrda o sudjelovanju dolazi e-poštom.

Djeca su najveći ljubitelji animiranih filmova, a medij animacije pruža velike mogućnosti u njihovom izražavanju.

Na ovoj će radionici polaznici naučiti kako nastaje animirani film i upoznati se s osnovnim konceptima animacije. Osmislit će priču, naučiti što je i čemu služi storyboard, napraviti mizanscenu, namjestiti svjetlo, pomicati likove, stvarati pokret, bilježiti ga kamerom i upoznati se s osnovnim načelima računalnih programa za montažu u kojoj će napraviti kratki animirani film u tehnici stop-motion animacije.

Posljednjeg dana Tobogana animirani će rad biti javno prikazan zajedno s ostalim radioničkim filmovima, a uslijedit će i podjela diploma za sudjelovanje na radionici i festivalu.

Voditeljica radionice je animatorica i VJ-ica Katrin Novaković.

Katrin Novaković diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video, te magistrirala Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stručnu je praksu odradila u studiju za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Nakon studija samostalno radi kao freelancer te često surađuje s drugim umjetnicima, glazbenicima i kulturnim udrugama. Uglavnom radi u tehnici stop-motion animacije koju često kombinira s drugim medijima, eksperimentirajući s različitim materijalima i načinima stvaranja. U 2020. je član selekcijske komisije i stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Svoje stečeno iskustvo i znanje prenosi dalje vodeći radionice stop-motion animacije za djecu i odrasle.

Stripko specijal: ”Ovo ljeto ja ću…”

petodnevna radionica izrade stripa

vrijeme: 3. 7. – 7. 7. u 10 sati 

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Nicol Nefat 

dob: 7 do 10 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.  

radionica se odvija kao petodnevna od 3. 7. do 7. 7. te je potrebno prisustvo na svim susretima

Petodnevna radionica stripa na kojoj će djeca kroz pet dana smisliti i nacrtati strip na jednu fora temu. Pozvana su sva djeca koju zanima strip, koja su probala ili žele probati ispričati priču kroz likovnu umjetnost. A tema je… dođi na radionicu pa saznaj!

Možda mnogi ne znaju, ali Dječji odjel Stribor u Gradskoj knjižnici Rijeka dom je najveće javno dostupne zbirke stripova dostupnih za posudbu u Rijeci. Ona pak u Filodrammatici, a koja uskoro stiže u susjedstvo, najveća je takva za odrasle. Dakle, stripova za čitanje ne nedostaje. 

Sve to su dobri začini za pravu radionicu stripa kroz koju se otkrivaju novi mali majstori crtanja u kvadratiću.

Kroz razgovor, crtanje, stvaranje priči (…) shvatit ćete osnove ove krasne vještine, a uz to biti u dobrom društvu ostalih ljubitelja stripa. 

Najdraži lik: Gregov dnevnik

kreativno zabavna radionica

vrijeme: 3. 7. – 6. 7. u 10 sati

mjesto: Dječja kuća / knjižnica 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Lorena Mrvčić Fućak

dob: 9 -12 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

radionica se odvija kao četverodnevna od 3. 7. do 6. 7. te je potrebno prisustvo na svim susretima

Volite li Grega? Znate li sve nastavke napamet i jedva čekate sljedeći dio? Ako je odgovor na postavljena pitanja potvrdan, tada je ovo prava radionica za vas! Što ćemo sve raditi?

Igrat ćemo igru Gregov dnevnik, pisati nastavak, izraditi straničnike, naučiti kako nacrtati Grega te nacrtati naslovnu stranicu, a možda se javimo i autoru te pohvalimo njegova djela! Očekuje vas puno zabave i smijeha!

Izrada knjige čeprkalice

kreativna radionica 

vrijeme: od 3. 7. do 7. 7. u 11,30 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Jelena Sireta

dob: 9 -13 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

radionica se odvija kao petoodnevna od 3. 7. do 7. 7. te je potrebno prisustvo na svim susretima

Jeste li čuli za quiet book ili knjigu čeprkalicu? Želite li saznati što je to i kako izraditi vlastitu? Ovo je radionica za kreativke i kreativce koji žele ostaviti svoj trag u knjižnici i sudjelovati u ručnoj izradi taktilne i edukativne knjige od filca. Kreativnost, mašta i spretne ruke su sve što trebate donijeti. Zajedničkim snagama, stranicu po stranicu izradit ćemo jednu posebnu slikovnicu. 

POPUNJENO!: XYZ

petodnevna radionica produkt dizajna & 3D printanja 

vrijeme: od 3. 7. do 7. 7. u 17 – 18,30 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka & American Corner Rijeka

izvođač: Anita Pešut 

dob: 8 – 13 godina 

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

radionica se odvija kao petodnevna od 3. 7. do 7. 7. te je potrebno prisustvo na svim susretima

Zna se koliko volimo 3D printanje. U skladu s ljetom učit ćemo o produkt dizajnu, 3D modeliranju i u konačnici o 3D printanju uz kreativnu primjenu. Printat ćemo ribice, ronioce, račiće, … i slagati mini diorame podmorja. Iza svega će biti eko priča s pitanjem more kakvo imamo i kakvo bismo htjeli imati. 

Radionica se odvija uz podršku American Cornera Rijeka.

Priča o harfi 

edukativni glazbeni program za djecu; multimedijalni koncerti-predavanja

vrijeme: 3. 7. u 17:30 i 19:00 sati

mjesto: Dječja kuća / dvorana

organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Izvođač: Udruga Mala opera

Dob: 6 – 12 godina

Maksimalan broj publike: 75

Ulaznice se mogu kupiti online u webshopu GKL Rijeka (https://gkl-rijeka.mojekarte.hr/hr/all.html) te putem platforme Mojekarte.hr. 

Rezervacija ulaznica na mail blagajne Gradskog kazališta lutaka Rijeka: blagajna.gklri@gmail.com  

Radno vrijeme Blagajne: sat vremena prije početka programa na lokaciji izvedbe (u prizemlju Dječje kuće)    

Napomena: Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe. 

Cijena ulaznice: 4,00 EUR / 30,14 kuna (Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK)

Edukativni koncerti-predavanja „Priča o harfi“ novi je interaktivni projekt s kojim se Udruge Mala opera prvi put predstavlja riječkoj publici. Premijerno će biti izveden u sklopu Festivala Tobogan, a osmišljen da kroz sinergiju glazbe, riječi i slike upozna mladu publiku s klasičnom glazbom i harfom kao instrumentom. Na programu će biti izvedena djela Claudea Debussyja, Dore Pejačević, Božidara Kunca i Borisa Papandopula. U izvedbi sudjeluju mlada riječka harfistica Veronika Ćiković i Zdenko Niessner, autor koncepta i moderator. Trajanje koncerta je cca 40 minuta, a namijenjen je djeci uzrasta 6-12 godina. 

Udruga Mala opera u svojih 20-tak godina postojanja sustavno djeluje na predstavljanju klasične glazbe novom naraštaju mlade publike na njoj primjeren, zabavan i zanimljiv način. Projekte Male opere do sada je vidjelo više od 50.000 mladih gledatelja iz cijele Hrvatske. https://www.youtube.com/@malaopera1041/videos

Brickzinacija 

petodnevna radionica pisanja, dizajna & izrade uličnog fanzina  

vrijeme: od 3. 7. do 7. 7. u 18 – 19,30 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Kristian Benić & Matija Rubinić

dob: 10 – 14 godina 

način prijave:  prijave se primaju putem online obrasca ovdje

radionica se odvija kao petodnevna od 3. 7. do 7. 7. te je potrebno prisustvo na svim susretima

Nema boljeg od tvojih vlastitih novina. Na radionici ćemo učiti o osnovama novinarskog rada, fotografiranju, uređivanju, dizajniranju jednostavnih uradi sam tiskovina, poznatijih pod nazivom fanzini. Malo kreativnosti, malo znatiželje i ponešto materijala, dovoljni su sastojci za novine tvoje ulice. 

Teme kojima ćemo se baviti su: 

Upoznavanje s osnovnim pojmovima. Razgovor o medijima, medijskim navikama, željama i interesima. 

Kako otkriti priču. Što je to novinarska priča? Kako nastaju informacije? Što je istina, a što laž? Kako nam mozak mora biti podešen da ih prepoznaje? 

Tekst, fotke, slike, kao osnova svake novinarske publikacije. Kako nastaju, tko ih stvara, što sami možemo napraviti 

Uvođenje u temu dizajna, vizualnog uređenja, grafike. 

Tisak i marketing publikacije.  

Aktivnost je dio brickzineovskog medijskog laba, male medijske školice Dječje kuće posvećene novinarstvu, dizajniranju, ilustriranju i općenito uređivanju novina, časopisa, fanzina, webova, svega onoga što čini fora materijal za čitanje i gledanje.

Gradit ćemo zajedno na vlastitim izdanjima, baza svega nam je naravno naš Brickzine, a uz to o svemu učiti. Ovo je novinarska skupina Dječje kuće zato jer ćemo se baviti novinarstvom, istraživanjem, pisanjem, ali ovo i nije novinarska skupina Dječje kuće jer ništa neće biti kao na školskim novinarskim skupinama za izradu školskog lista.

POPUNJENO! Srednjovjekovni dvorac

Edukido LEGO radionica

vrijeme: 3. 7. u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: EDUKIDO 

dob: 3 – 12 godina 

prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Zamislimo da imamo sposobnost kretanja u vremenu. Vremeplovom skačemo u prošlost. Sletjeli smo na golemi građevinski trg. Po količini prikupljenih legića utvrđujemo da se ovdje gradi dvorac iz 1300. godine! Ceh vitezova, dvorana kraljeva, zidine, pokretni most, tržnica i ostale elemente djeca će uz naputak voditelja sama sagraditi.

Djeci su na raspolaganju 10 000 Lego kockica različitih oblika i veličina uključujući razne kotačiće, motore i dr.

Zabavnom Edukido radionicom omogućujemo djeci otkrivanje novih spoznaja o svijetu koji nas okružuje, logičko i kreativno mišljenje, timsko rješavanje problema i učenje o ravoju tehnologija.

Izrađujemo didaktičke igračke!

kreativna roditeljska radionica

vrijeme: 3. 7. od 18 – 19,30 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marija Kajapi

dob: za roditelje 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Radionica na kojoj roditelji izrađuju igračke za djecu i uče npr. kako izraditi slano tijesto;radionica ima 3 punkta na kojem je druga igračka, kako se napravi jedna igračka tako roditelj prelazi na drugi punkt i izrađuje novu igračku. 

Izrađuju se puzzle od kartona, mini labirint s lopticom i valjak s lopticama koje propadaju.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 3. 7. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 god.

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje. 

utorak 4. 7.

POPUNJENO: Izrada hotela za pčele samice od gline

ekološka radionica 

vrijeme: 4. 7. u 10,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Bia Gec (Čistoća)

dob: 7 – 12

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Pčele samice ne vole letjeti daleko od svoje kuće, a u gradu ima sve manje kuća za pčele samice. U parku ispred dječje kuće ima puno cvjetne hrane za pčele samice ali ne i dovoljno stanova. Napravit ćemo ciglene kuće koje će biti dječje kuće pčela samica. 

Koristit ćemo crvenu glinu u koju ćemo utisnuti tunele i ukrasiti ih posebnim biljnim reljefom. Kada se kuće osuše postaviti ćemu ih uz dječju kuću na zaštićeno mjesto. Možda neka pčela doseli već ove godine, ako ne očekujemo ih iduće proljeće!

POPUNJENO: Radionica ‘Street art za kvart’

vesele kombinacije sprejevima

vrijeme: utorak 4.7. / 10 – 15 sati

mjesto: dvorište art kvarta Benčić

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

voditelj / umjetnik: Tihomir Krklec – Afrika 

dob: 9 – 13 godina

prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Street art pojavljuje se na ulicama u raznim oblicima i formama, a na ovoj radionici Tihomir Krklec, poznatiji kao Afrika, svestrani tattoo i street art umjetnik te dizajner, upoznat će nas a osnovama street arta.

Zadatak će nam biti stvoriti sprejevima na uličnim panelima svojevrsnu uličnu izložbu koju ćemo smjestiti u naš art kvart.

Tema će nam biti miks apstrakcije i čudnovatih izmišljenih životinja, a nakon skiciranja po papiru prenosimo ih na naše “zidove – panele”.

Voditelj:

Tihomir Krklec – Afrika već tijekom školovanja interesira se za različite umjetničke medije te pokazuje afinitete za fotografiju, uličnu umjetnost i tetoviranje, a tijekom studija na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu aktivno sudjeluje na zagrebačkoj i Hrvatskoj street art sceni. Od 2018. do 2019. godine vodi galeriju Lapo Lapo gdje organizira izložbe i različite kulturne događaje. Primarni dio rada mu je tetoviranje kojim osvaja nekoliko nagrada na različitim tattoo konvencijama. Gostovanjima u Hrvatskoj i Europi usavršava svoj stil te 2021. sa svojim kolegama otvara Umjetničku udrugu “Jutarnja Šetnja”. Udruga zaokružuje sveukupno djelovanje te ekipe na području ilustracije, grafike, ulične umjetnosti i tetoviranja.

PS&Switch dani  

trodnevni gaming turnir 

vrijeme: od 4.7. do 6.7. 17 do 19 sati 

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animator David Čarapina 

dob: 8 – 15 godina 

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.  

Turnir se odvija kroz tri dana 4. 7., 5. 7. i 6. 7. te je potrebno sudjelovanje na sva tri dana. 

Tri dana gejminga na zelenim travnjacima, arkadnim stazama i svemu drugome čega se možete dosjetiti, a autić može voziti. I dok tata i mama gledaju da jedete raznoliko, mi smo zaduženi da imate mješovitu igraću dijetu. 

Gejming park otvaramo klasikom punim otkačenih likova, očuđujućih staza i trenutka za pamćenje, Crash Team Racingom.

Sljedećeg dana izlazimo iz autića te odlazimo na zelene travnjake FIFA-e, dok trećeg dana spajamo auto s loptom i dobivamo naš prvi susret s Rocket Leagueom. 

A bit će i začina – igrat ćemo se malo i na Switchu sa Super Mario svijetom, a finalni dan će začiniti susret s Igorom Belanim, poznatim majstorom za igre.  

Osmisli i nacrtaj video igru o Dječjoj kući

četverodnevna kreativna radionica dizajniranja video igre

vrijeme: 4. 7. do 7. 7. od 17 do 20 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Udruga Riječka kulturna animacija – Ricoola/Ivana Babić

dob: 12 – 15

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

radionica se odvija kontinuirano od utorka 4. 7. do petka 7. 7. Potrebno je sudjelovanje sudionika na svim danima polaska. 

U Dječjoj kući radimo igricu o Dječjoj kući! Prošle godine grupica djece napravila je igru čija se radnja događa u Dječjoj kući. Rezulate pogledajte ovdje! Ove ćemo godine s novom skupinom polaznika napraviti nove lude i zabavne razine igre te proširiti naš svijet iz mašte. Zabavna radionica naučit će vas što i kako sve treba osmisliti i nacrtati kako bi nastala nova video igra, ako voliš video igre i crtanje – ovo je radionica za tebe! Kroz četiri dana rada polaznici će, uz mentorstvo Ivane Babić, nacrtati sve likove, pozadine, predmete, efekte i ostale detalje potrebne za izradu video igre čija se radnja događa u Dječjoj kući. Od crteža polaznika bit će napravljena prava, funkcionalna video igra kojoj će oni biti koautori i za nekoliko mjeseci moći će zaigrati video igru koju su sami crtali.

Program je financijski pomogao Grad Rijeka i American Corner Rijeka. 

POPUNJENO: Vesele lanterne

likovno-kreativna radionica

vrijeme: 4. 7. u 18,00 – 19,30 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Muzej grada Rijeke

izvođač: Tanja Blašković

dob: 8 – 12 godina

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

Polaznici će izraditi svoju veselu svjetleću lanternu. Sami će ju dizajnirati i ukrasiti svojim najdražim bojama i motivima. Lanterne će biti šarene i vesele, a u nju ćemo staviti i svjetlo kako bi još jače zasjale.

Program se izvodi uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 4. 7. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 godina

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje. 

Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 4. 7. u 19,00 sati

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animatori Dječje kuće i Iva Marčelja 

dob: 8 – 11 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

Uloga senzorne integracije u djetetovom razvoju

predavanje 

vrijeme: 4. 7. u 19,00 – 20,00 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka  

izvođač: Morana Jokić, predškolski pedagog, pedagog senzorne integracije GSID®

dob: za odrasle 

prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Senzorna integracija je važan proces u razvoju djeteta jer omogućuje mozgu da obradi informacije koje dolaze putem osjetila i da stvori smislene i organizirane reakcije na okolinu. Upravo taj proces omogućuje djetetu razumijevanje svijeta oko sebe, uspostavljanja veza s drugim ljudima te razvoju  motoričkih vještina, socijalnih vještina, pažnje, koncentracije, samoregulacije te emocionalne dobrobiti djeteta. Pružanje podrške senzornoj integraciji može poboljšati cjelokupni razvoj djeteta i olakšati mu svakodnevne aktivnosti i interakcije s okolinom.  

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

srijeda 5.7.

CollabCollage

radionica zajedničke kreacije

vrijeme: 5. 7. od 9,30 – 11,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Sabina Damiani 

dob: 7 – 12 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Rezanjem, sjeckanjem, trganjem i ljepljenjem papira do stvaranja zajedničke kolaž-slike. Svi polaznici/ce kreirati će vlastiti vizualni sadržaj koji će potom sjediniti u jedan rad. Koristiti će se reciklirani papir, izresci iz novina te razno-razni drugi materijali kao npr. komadići tkanine. Kolažiranje je opuštajuća aktivnost koja omogućava potpuno uranjanje u proces ali se istovremeno kroz kolaborativni rad kod polaznika/ca potiče dijalog, razmjena i zajedničko promišljanje. 

POPUNJENO: Dvodnevna radionica animacije ‘’Tišina! Snimamo!’’

Jesi li ti nova Mona Lisa?

vrijeme: srijeda 5. 7. i četvrtak 6. 7. / 10 – 14 sati

mjesto: prizemlje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova 26c

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

izvođačica / umjetnica: Dorotea Škrabo Skrabzi

dob: 8 – 11 godina

prijave: prijave se primaju putem obrascu ovdje.

Obavezno je sudjelovanje na oba dana radionice.

Tko kaže da umjetnička djela ne mogu oživjeti 

i zašto i mi nebi mogli biti dio umjetničkog djela?

Na dvodnevnoj video – green screen radionici “Tišina! Snimamo!” istraživat ćemo kako se u DIY (do-it-yourself) uvjetima, s improviziranim green screenom i vlastitim telefonom može snimiti materijal spreman za montažu videa.

Prvi dan radionice proučit ćemo kako se poigrati sa snimanjem na green screenu, izabrati poznata umjetnička djela u koja ćemo montirati naše snimke, a biti će tu i osmišljavanja kratkih scenarija i glume. 

Drugog dana radionice ćemo snimati na green screenu i zatim saznati kako se snimljeni materijal uređuje i montira u programu za montažu.

Nakon radionice svi će polaznici dobiti knjižicu sa svojim scenarijem i montirani originalni vlastiti video uradak.

POPUNJENO: Mala papalina

pričaonica i radionica 

vrijeme: 5. 7 od 10,00 – 11,30 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Muzej grada Rijeke 

izvođač: Velid Đekić i Josipa Verbanac

dob: 5 – 10 godina

način prijave:  prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Polaznici će se uz čitanje slikovnice, družiti s autorom slikovnice te sudjelovati u likovnoj aktivnosti na temu pročitane slikovnice.

Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 5. 7. u 10,00 sati

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animacijski tim Dječje kuće

dob: 8 – 11 godina

način prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

Vesela kuća Benjinih zagonetnih slova

radionica tiskanja na preši

vrijeme: 5. 7. u 11,30 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Typefow

dob: 7 – 14 godina

način prijave:  slobodan ulaz, info@benja.hr (www.benja.hr)

Na trenutak ćemo postati pravi mali glagoljaški slagari i tiskari. Polaznici će odraditi cijeli proces od slaganja riječi pomičnim slovima, do njihovog umetanja u tiskarsku prešu i otiskivanja. Obzirom da će otisnuti tekst zrcalno složiti (što nije nimalo jednostavno) steći će zvanje “glagoljskog stručnjaka” :). Upoznati ćemo naše lijepo pismo – glagoljicu, doznati poneku tajnu starih grafičara, morati biti spretni i brzi u slaganju, te pronalaženju pravih slova i sve to na zabavan način. Na kraju ćemo u ruke dobiti simpatičan suvenir kojeg možemo s ponosom staviti na zid svoje dječje sobe.

Osim tiska imena pomičnim slovima na preši probat ćemo isti zadatak riješiti na još jedan način – ispisujući slova pravim guščjim perima.

Mala Gutenbergova tiskara 

majstorska radionica za djecu

vrijeme:  5. 7. u 12:45-13:15, 13:30-14:00 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Gradska knjižnica Rijeka  

izvođač: Typeflow

dob: 7 – 14 godina

način prijave: prijave se primaju na mail info@benja.hr (www.benja.hr)

Mali posjetiteljima će se prikazati kako su se nekad, u doba Gutenberga, ali i naših glagoljaša, izrađivale knjige. Tiskat ćemo materijale pripremljene pomičnim slovima na glagoljici, a tiskarsku formu će činiti i nekoliko klišeja (gravura) s motivima srednjovjekovnih tiskara. 

Djeci će se objasniti i što su pomična slova, čemu služe i zašto je upravo to najznačajniji Gutnebergov izum. Tiskat ćemo dvobojno, bojama uobičajenim za knjige onoga doba – crvenom i crnom. Djeca će moći vidjeti kako se umeće papir, otiskuje, ali i sama imati priliku otisnuti poneki otisak.

Osim tiskarskog dijela okušat ćemo se i u pisanju glagoljskih slova i to pravim guščjim perima.

Stvarajmo pustolovinu!

igraonica i radionica pustolovne društvene igre

vrijeme: 5. 7. – 7. 7. u 18 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Nikola Šubić

dob: 11 – 14 godina 

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.  

Radionica se odvija kroz 3 dana 5. 7., 6. 7. i 7. 7.

Kreće nam Pustolovina! U tri uzbudljiva dana naučit ćemo kako:  

– kreirati svoga pustolova i igrati se u zamišljenom svijetu punom čudovišta i čarolija

– kako voditi igru za svoje frendove

– osmisliti pustolovinu, fantastične lokacije i zabavna čudovišta, a nacrtat ćemo i kartu!

Svi polaznici radionice na dar će dobiti svoj primjerak Priručnika za pustolove i još pokoje iznenađenje. Riječ je o tipu društvene igre zamišljenih uloga gdje igrači moraju raditi u timu da bi savladali prepreke, uče surađivati i kooperativno stvaraju priču. 

Priručnik je napisan u opuštenom i veselom tonu i sadrži sve što vam treba za igranje: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, opis lokacija i nekoliko pustolovina. 

Projekt je ostvaren uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Pokemon specijal 

kartaška igra 

vrijeme: 5. 7. u 18 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Red Viper Games 

dob: 11 – 15

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Pokemon jedan od najpopularnijih franšiza na svijetu sa jednom od najpopularnijom igrom na svijetu Pokemon tcg. Napravi deck sa svojim najdrazim pokemonom i izazovi drugog trenera da odmjerite tko je bolji.

POPUNJENO! Zmajska

obiteljska radionica izrade zmajeva

vrijeme: 5. 7 u 18 – 19,30 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Marija Kajapi

dob: 6+ uz roditeljsku pratnju

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Hej, tko želi puštati zmajeve? Malo koja zanimacija je tako fora, a uključuje i samostalni rad na stvaranju. Zajedno s roditeljima uposlit ćemo ruke i raditi super kreativne zmajeve koji će proparati nebo ispred Dječje kuće. 

Svijet prepun izazova – igre na vanjskom prostoru

radionica za roditelje 

vrijeme: 5. 7. u 18,30 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Jadranka Eda Tomljanović ( Udruga RAST)

dob: za odrasle 

način prijave: prijave za susret primaju se putem online obrasca ovdje.

Današnja djeca previše vremena provode u sjedećim aktivnostima, gledajući TV, vozeći se u kolicima, autima ili su ispred računala. Djeca trebaju što više boraviti u prirodi, na igralištima, u parkovima, trčati, penjati se, skakati, jer to ne samo što utječe na razvoj motoričkih aktivnosti, nego direktno utječe i na njihov kognitivni razvoj.

Takva djeca su kreativnija, otvorenija, imaju razvijenije kritičko mišljenje i sposobnost rješavanja problema, te ispoljavaju manje negativnih ponašanja i emocija, poput agresije i ljutnje. Na radionici će se govoriti o dobrobitima za djecu kada rastu u doticaju s prirodom, borave na vanjskom prostoru po kiši i vjetru, te koriste različite prirodne resurse. 

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 5. 7. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 godina

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje. 

Tobogan u Ljetnom Art-kinu: Kralj lavova

projekcija

Vrijeme održavanja: srijeda, 5. 7. od 21,30 do 23 sata
Lokacija: Ljetno Art-kino (dvorište Kapucinskog samostana, ulaz kroz Art-kino)
Dob: svi uzrasti
Organizator: Art-kino

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Festival Tobogan priključuje se proslavi 100 godina postojanja studija Disney s jednim od njihovih najpoznatijih animiranih filmova – Kralj lavova (1994.) – koji će se prikazati pod zvjezdanim nebom Ljetnog Art-kina u srijedu, 5. srpnja u 21:30 sati.

Doživite na velikom platnu nevjerojatnu avanturu odrastanja lavića Simbe koji ne može dočekati postati kraljem, tražeći svoju sudbinu u velikom i uzbudljivom krugu života. Naime, bezbrižno djetinjstvo princa Simbe, sina moćnog kralja Mufase, naglo je prekinuto kada mu ujak Skar ubije oca, a Simbu proglasi odgovornim i protjera ga iz kraljevstva. U progonstvu se lavić sprijatelji s bradavičastom svinjom Pumbom i merkatom Timonom, s kojima provodi dane i od kojih uči. No godine prolaze i Simba ne može pobjeći od prošlosti te ga posjeti duh oca, koji mu govori da se mora vratiti u kraljevstvo, poraziti Skara te zauzeti mjesto na tronu. Prihvaćajući hakuna matata filozofiju, u društvu svojih komičnih prijatelja, Simba kreće uzeti ono što mu pripada.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Informacije o filmu

Originalni naziv: The Lion King

Zemlja, godina: Sjedinjene Američke Države, 1994.

Žanr: animirani

Režija: Roger Allers, Rob Minkoff

Scenarij: Irene Mecchi, Jonathan Roberts, Linda Woolverton

Glasovi: Matthew Broderick, Jeremy Irons, Jeams Earl Jones

Montaža: Ivan Bilancio

Glazba: Hans Zimmer

Produkcija: Walt Disney Pictures, Walt Disney Feature Animation

Distribucija: CONfilm

četvrtak 6. 7.

POPUNJENO: Moja torba – Moj dizajn!

[UNI BALL I POSCA RADIONICA] 

vrijeme: 6. 7. / 10 – 11:30 sati

mjesto: prizemlje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s Eurotrade d.o.o.

izvođačica / umjetnica: Tanja Blašković

dob: 8 – 12

prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Torbe su jako praktične nosilice za brojne školske i osobne stvari raznih namjena, volimo baš izabrati one koje su nam praktične i dizajnom simpatične. Stoga smo odlučili pripremiti kreativnu radionicu na kojoj ćemo osmišljavati i oslikavati platnene ruksake jer posebna je stvar na svojoj torbi imati svoj dizajn! U tom procesu će nas voditi umjetnica Tanja Blašković, poznata po svojim ‘’slow fashion’’ kreacijama, muralima i ilustracijama te izradi umjetničkih i uporabnih predmeta od recikliranih materijala. A da bi naše torbe oslikali jarkim i postojanim bojama pobrinut će se POSCA i Uni-ball markeri.

_

Eurotrade d.o.o. je vodeća tvrtka u području uvoza, izvoza i distribucije uredske opreme, školskog i umjetničkog pribora i ispisnih rješenja, koja je stekla reputaciju kvalitetnog partnera i distributera koji prati trendove u tehnologiji. Svojim portfeljem brendova, poput POSCA markera, Uni-ball pisaćeg pribora i Fabriano papira, Eurotrade potiče mlade umjetnike da istraže svoje talente, razviju svoje vještine i ostvare svoje umjetničke vizije. Eurotrade također aktivno podržava mlade umjetnike kroz razne inicijative i suradnje. Organiziraju nagradna darivanja kroz društvene mreže brendova, radionice u suradnji s partnerima i udrugama sve u svrhu promocije radova mladih talenata.  

Za sebe kažu: „želimo biti pokretačka sila koja potiče razvoj talenta i stvara inspirativnu umjetničku zajednicu.“

POSCA: Kreativnost bez granica

POSCA nije samo marker, već je postao i brend koji potiče inicijative za popularizaciju grafiti zajednice i drugih vrsta umjetnosti. Kroz razvoj digitalnih platformi, POSCA je doživjela pravi procvat. Umjetnici su dobili neograničeni prostor za promociju svojih radova, a virtualni svijet je postao domaćin umjetničkoj zajednici. Digitalni prostor je omogućio je POSCA brendu da se poveže s umjetnicima i potiče njihovo stvaralaštvo. POSCA markeri osvajaju kreativce svojim najvažnijim karakteristikama – širinom ponude boja i debljina, vodenoj bazi, mogućnošću oslikavanja svih površina, dugotrajnosti, odsutnosti toksičnih elemenata i sposobnosti kombiniranja s drugim umjetničkim materijalima i tehnikama. Posca markeri pričaju jezikom umjetnosti koji povezuje sve profesionalce i amatere oko iste strasti – stvaralaštva.

Uni-ball: Pisaći pribor koji je osvojio svijet

UNI brand inspiriran je riječju “unique”, a opravdao je svoje ime konstantnom težnjom ka inovaciji i različitosti svojih proizvoda s ciljem da zadovolji sve potrebe kupaca: ured, škola, industrija i obrtništvo, hobi i umjetnost. Izrasla iz tvornice drvenih olovki visoke kvalitete, kompanija Uni Mitsubishi Pencil doživjela pravi uzlet s proizvodnjom rolera i kemijskih olovki. Na tom području UNI postaje “trendsetter” i inovator: prvi roler s metalnim vrhom, prvi roler s tintom protiv falsificiranja i prva tehnička olovka s rotirajućim vrhom. Podrška mladim umjetnicima dio je posvećenosti Uni-ball brenda ka razvoju kreativnosti i umjetnosti. Kroz svoje proizvode i inicijative, Uni-ball inspirira mlade umjetnike, potiče ih da izraze svoju individualnost i doprinosi stvaranju moderne umjetničke scene.

HCL.hr Igor Belan u Dječjoj kući!

ćakula s majstorom za igre i gaming video 

vrijeme: 6. 7. u 17 sati

mjesto: Dječja kuća (dvorana) 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Igor Belan 

dob: 7+ 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.  

Samo ćemo reći da nam dolazi jedan od najznačajnijih domaćih gaming recenzenata i jutjubera. HCL-ov Igor Belan! 

Teško možete voljeti videoigre, a ne pratiti HCL.hr i njegov genijalni YouTube kanal. Upoznajte Igora Belana prepoznatljivog junaka (bolje rečeno glas) priče o najvećoj domaćoj gaming zajednici kroz par brzinskih pitanja i odgovora. 

Kako je sve krenulo, kako radi, koje igre su mu vrh, kako nalazi motivaciju svaki dan, odakle izvlači fore… U opuštenoj atmosferi krasne dvorane Dječje kuće Igor će nas nadahnuti za vlastito stvaranje i pokušaje i pogreške.

I to sve kao finale našeg gaming turnira!  

POPUNJENO: Klimt izbliza 

likovno-kreativna radionica

vrijeme: 6. 7. u 17:30 – 19:00 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Muzej grada Rijeke

izvođač: Josipa Verbanac

dob: 6 – 10 godina

način prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje
Polaznici radionice upoznati će se s umjetnošću jednog od najpoznatijih austrijskih slikara svih vremena te stvoriti vlastita djela nadahnuta slikarskim tehnikama Gustava Klimta.

POPUNJENO! Zzzzzzzzzzz! 

izrada pojilišta za pčele

vrijeme: 6. 7 . u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Bia Gec (Čistoća) 

dob: 4 – 10 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Pčele i leptiri trebaju vodu kada je vruće, ali u gradu ju nije uvijek lako naći. Uz toliko cvijeća kraj dječje kuće šteta je da bube koje posjećuju to cvijeće ostanu žedne. 

Napraviti ćemo za njih pojilice od glinenih lončića i šarenih kamenčića i oslikati ćemo ih da im bude veselo.

Znate, pčele i leptiri ne mogu piti iz potoka, treba im plitka voda ili niska obala da se ne utope.

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 6. 7. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 god.

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje. 

Lov na zagonetke knjiškog moljca 

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 6. 7. u 19,00 sati 

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Iva Marčelja & animacijski tim Dječje kuće  

dob: 8 – 11 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Naša nova epizoda društvene igre u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Jooooj….kako se ono zove: obiteljski fantastični Harry Potter kviz 

vruće ljeto s čarobnjacima 

vrijeme: 6. 7 u 19,00 sati 

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marija Rađa

dob: 10 – 99 godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje  

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, kokteli i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz.

Tema će nam ovoga puta biti fantastika i to na čelu s Harry Potterom! 

Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. 

U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u četvrtak 6. 7. poslijepodne dobro zajedno zabavimo.

Divovi s Učke

radionica

vrijeme: 6.  7. u 10.00 – 12.00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Udruga “Orehović”

dob: 6 – 12 godina

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Prema predaji, na mjestu krškog visočja Ćićarije, u davnoj se prošlosti nalazilo golemo jezero, čisto poput suze i zeleno kao smaragd. Dok su sretnici nastanjeni u njegovoj blizini uvijek imali vode u izobilju, ostatak je stenjao zbog nemilosrdne suše. Ljudi, stoka, pa i sama zemlja – sve je mučila žeđ. Kad bi se barem jezerska voda mogla nekako potjerati prema moru, razmišljali su ljudi, ali za nji bio je to nemoguć zadatak. Za divove, međutim – naporan ali ostvariv podvig. Prema istoj predaji u to davno vrijeme na Učki su obitavali divovi koji su radili najteže poslove, obrađivali polja i krotili divlje zvijeri, ali su ih tamošnji patuljci ružno gledali i prezirali zbog njihove snage i moći. 

Kako će Orehović vratiti prijateljstvo između malih i velikih ljudi, saznat ćemo u ovoj igraonici.

Okreni na zeleno, okreni na zdravlje 

predavanje i demonstracija 

vrijeme: 6. 7 . u 19,00 sati 

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Sandra Kolonić

dob:  radionica za roditelje s djecom u dobi od 10 do 15 godina (slobodno i za roditelje bez djeteta)

način prijave: za sudjelovanje na programu potrebna je prijava ovdje

Predavanje i degustacijska obiteljska radionica Okreni na zeleno, okreni na zdravlje namijenjena je roditeljima i djeci u dobi od 10 do 15 godina, a polaznicima će pokušati dati odgovore na neka od pitanja:

Što sve utječe na zdravlje pojedinca i u kojoj mjeri prehrana utječe na naše zdravlje?

Postoje li „dobre“ i „loše“ namirnice ili samo dobre i loše navike?

Zašto je zelena hrana tako važna za naš organizam i što je čarobno u klorofilu koji se nalazi svugdje oko nas?

Zašto je važno redovito jesti voće i povrće? Koliko jedinica voća i povrća trebamo pojesti dnevno? Što su jedinice voća? Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu?

Pazimo li na skrivene šećere u hrani?

Zašto prehrana u skladu sa sadašnjim trenutkom postaje imperativ?

Cilj predavanja jest educirati i zainteresirati djecu i mlade za brigu o zdravlju i zdravoj prehrani.

Radionica ima i praktični karakter gdje će svi polaznici sami spraviti svoj zeleni voćni obrok u priručnoj aparaturi.

Sandra Kolonić voditeljica je programa Samo zdravo kojeg provodi organizacija GAIA NOVA. Program ima Suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i provodi se u osnovnim školama Primorsko-goranske županije od 2018. godine, ciljana skupina su učenici osmih razreda.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

petak 7. 7.

Valovite bilježnice

radionica uvezivanja ljetnih bilježnica 

vrijeme: 7. 7 . u 10 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Uvezaonica / Valerija Djanješić i Jelena Kovačev 

dob: +7 godina 

način prijave: prijave su obvezne putem obrasca ovdje.  

Polaznici će na radionici Valovite bilježnice uvezivati bilježnice mekog uveza povezanih s temom morskog pejzaža i ljetnih aktivnosti. Kroz tehniku kolaža ukrašavat će korice motivima mora i morskih životinja, a unutrašnjosti kroz igru lijepiti i zapisivati upute, planove za najbolje ljetne praznike.

Umjetnice i likovne pedagoginje Valerija Djanješić i Jelena Kovačev djeluju pod nazivom Uvezionica, mjestu propitivanja i eksperimentiranja s formom bilježnice/knjige. Spajanjem likovnih vježbi i upotrebe bilježnice kao počela stvaranja nadaju se inspirirati svoje polaznike na povratak zapisu, papiru i kreativnom izražavanju.

ZmajoVRRRt

zelena vrtlarska radionica 

vrijeme: 7. 7. u 10,00 sati

mjesto: Dječja kuća

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Daniela Torjan 

dob: 6  – 9 godina

prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Znam da niste čuli priču o Zmajovrrrrtu, ali zato smo mi tu. Radionica vodi u društvo Trsatskog zmaja, točnije otkriva tajnu njegova vrta Zmajovrrrta. Djecu će za početak dočekati veliko iznenađenje – Trsatski zmaj nije oduvijek mogao rigati vatru kao ostali zmajevi. Zato ćemo istražiti kako je Trsatski zmaj pronašao nešto posebno što mu je pomoglo postati poput njih.

Djeca će izrađivati posude za sadnju od recikliranih materijala, pripremati smjesu za sadnju i – posaditi zagonetnu biljku koja je dala Trsatskom zmaju vatrenu moć. Tako ćemo naučiti koliko je važno poznavanje biljaka i briga o njima. Ako je posebne darove prirode otkrio Trsatski zmaj, možemo i mi.

Program se realizira uz podršku American Cornera Rijeka.

MMSU Lab: radionica ”Oblak na bedžu” 

stripovski razgovori na bedževima

vrijeme: 7.7. od 10 do 11:30 sati

mjesto: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja

dob: 8 – 11

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje.

MMSU Lab je kontinuirani format likovno-kreativnih i edukacijskih radionica koje inspiraciju nalaze u radovima na izložbama ili iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na ovom Toboganu održat će se tako radionice MMSU Lab-a koji će kroz teme, motive i tehnike biti povezan izložbom radova iz kolekcije MMSU pod nazivom ”Kud plovi ovaj oblak?”.

Šetajući kroz izložbu, pa čak i na muzejskoj zgradi, susrest ćemo se s radom riječkog umjetnika Zvonimira Pliskovca koji je objavljivao svoje ‘Razgovore’ u formi stripovskih oblačića u kultnom riječkom časopisu Val. Naš zadatak na radionici bit će kreiranje vlastitih oblačića i stripova od kojih ćemo najzanimljivije prenijeti na bedževe.

Lov na zagonetke knjiškog moljca

igra bijega & rješavanja zagonetki

vrijeme: 7. 7. u 10,00 sati 

mjesto: stubište Dječje kuće

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Iva Marčelja 

dob: 8 – 11 godina 

način prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje

Naša nova epizoda društvene igre / escape rooma u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke.

A priča ovoga puta kaže:

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom.

Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Uskoči u ovu super igru.

Noć u Muzeju

escape radionica

vrijeme: 7. 7. u 10,30 – 11,30 sati

mjesto: Palača šećera

organizator: Muzej grada Rijeke 

izvođač: Josipa Verbanac

dob: 8 – 11 godina
način prijave: prijava je obvezna putem online obrasca ovdje.

Prijaviti se mogu prijaviti oni koji ni su do sada sudjelovali na ovoj radionici.

Cijeli grad već danima iščekuje kada će posjetiti novootvoreni Muzej grada Rijeke u Palači šećera. Sat vremena prije svečanog otvorenja oglasio se alarm. Lopovi su upali u Muzej i otuđili jedan od predmeta. Možete li pronaći ukradeni predmet? Muzej se otvara za 60 minuta te imate točno toliko vremena za pronaći ukradeni predmet. 

Escape room radionica Noć u Muzeju nastala je u suradnji s Kids Escape Room Rijeka te je autorsko djelo Nikoline Mužić, kreatorice i vlasnice brenda.

Yu-Gi-Oh specijal

kartaška igra 

vrijeme: 7. 7. u 18 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Red Viper Games 

dob: 11+

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Radionica i klub su namijenjeni učenju djece (11+) igranju YU-Gi-Oh igara. Sudjelovanje je slobodno.

Eh sad, što je to Yu-Gi-Oh i tko su to Red Viper Games? 

Yu-Gi-Oh je kartaška igra japanskog proizvođača i izdavača pod imenom “Konami”. Pripada grupaciji TCG kartaških igara, što bi značilo “Trading Card Game”. Popularizirala se preko animirane serije i turbo je zabavna i jednostavna za svladavanje.

Red Viper Games je webshop koji ima sjedište u Rijeci i osim prodaje istoimenu igru, također se bavi i organizacijom iste.

Što vam treba ne bi li ste sudjelovali? Apsolutno ništa, osim vaše želje i volje. Dečki iz Red Vipera su osigurali već napravljene dekove koji će se koristit za učenje, a na samom kraju radionice će nešto i promotivno podijeliti.

Tko je dobrodošao? Svi su dobrodošli. Ako ne znate igrati, mi vam možemo pokazati. Ako već znate igrati, a želite biti malo bolji, dođite i vi.

Ukoliko ste zainteresirani za igru, želite samo pogledati, ili želite samo pozdravit, slobodno navratite, željno vas isčekujemo u našem klubu.

Spust niz priču

redovna obiteljska toboganska pričaonica

vrijeme: 7. 7. u 18,30 sati 

mjesto: Dječja kuća/Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Marijana Rebac Dešić i Sara Kurilić

dob: 4 – 6 god.

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje, sudionici trebaju biti članovi knjižnice

I na gradskom betonu možemo prizvati i osjetiti morske radosti!  Na ovogodišnjem toboganu uskočite u morske pričaonice na kojima ćemo kroz kvalitetne priče i aktivnosti dočarati ljeto, more i plažu. Pričaonice se sastoje od priče i kreativne aktivnosti, a uz dijete uključuju i roditelja čime je to neprocjenjivo obiteljsko druženje. 

+ finale višednevnih radionica!

_____________________________________

subota 8. 7.

Buvljak ljetne večeri benčićevski: Razmijeni, izmijeni, promijeni

veseli ljetni buvljak dječjih igračaka, odjeće, bebarija, stripova, slikovnica… 

vrijeme: 17 – 21 sati

mjesto: dvorište “Benčić” (ispred Dječje kuće) 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: vaši ormari 

dob: 0-99 

način prijave: sudjelovanje kao izlagač potrebno je prijaviti ovdje

Svi znamo onaj frustrirajući osjećaj skupljanja beskonačnih igračaka u sobi, odjeće u ormarima koju djeca više ne nose, stripova i knjiga koje više ne čitamo na policama i sl. Za nove često nemamo novca, način pronalaska, lošu ponudu…

Možda upravo tu nađete neko fora iznenađenje za ekipu…. Za to su razmjena i trgovina stvorene – ono što nemaš ti, ima možda netko drugi. Sve što je potrebno je rezervirati stol koji čeka u Dječjoj kući te izložiti svoju ponudu – ostali se mogu s tobom razmijeniti, kupiti, “platiti” narančama, kriptovalutama, svime što misliš da je pošteno da je dio razmjene. 

Na ovaj način učimo se više puta koristiti predmete, ne odbacivati te uočavamo vrijednost svega što imamo.

Filmovi nastali na radionicama Tobogana

projekcija

Vrijeme održavanja: subota, 8. 7. od 19 do 20 sati

Mjesto: Dječja kuća, kino

Dob: svi uzrasti

Organizator: Art-kino

Prijave: Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Tobogan, Art-kino održava tri audiovizualne radionice za djecu, a rezultati radionica premijerno će se prikazati u kinu Dječje kuće zadnji dan festivala, u subotu, 8. srpnja u 19 sati. Na repertoaru će se naći radovi s Radionice fantastične TV reportaže koje će snimiti naši mali TV-reporteri u društvu filmaša Aleša Suka i novinara Dražena Zime, potom animirani film nastao u sklopu Radionice stop-animacije naših malih animatora i njihove voditeljice Katrin Novaković te dokumentarni film proizašao iz Radionice dokumentarnog filma koju vodi poznati hrvatski dokumentarist Đuro Gavran.  

Sherlock Jr. + JZMZ

kino-koncert u dvorištu Dječje kuće

vrijeme: 8. 7. od 21:30 do 22:15 sati

mjesto: Art kvart Benčić, ispred Dječje kuće

organizator: Art-kino

izvođač: JZMZ

dob: svi uzrasti

način prijave: Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

Posebna glazbeno-filmska poslastica sprema se za zadnji dan festivala Tobogan: pod zvjezdanim nebom dvorišta Dječje kuće održat će se projekcija nijeme crno-bijele komedije Sherlock Jr. legendarnog komičara Bustera Keatona uz originalnu glazbenu pratnju uživo u izvedbi riječkoga glazbenog dvojca JZMZ – Josipa Maršića i Zorana Medveda.

Kultna komedija Bustera Keatona već nevjerojatnih 99 godina mami osmijeh na lice generacijama gledatelja, a donosi priču o mladom kinooperateru koji se ponudi riješiti slučaj nestalog sata, čiji je vlasnik otac njegove djevojke, no prije pokuša, teška optužba za krađu pada upravo na njegova leđa. Očajan u pokušaju da skine ljagu sa svog imena i vrati ljubav voljene djevojke, nesretni kinooperater tijekom projekcije filma utone u san u kojem baš on postane najpoznatiji detektiv na svijetu, Sherlock Holmes, te u jednoj od najpoznatijih filmskih scena, doslovce ulazi u filmsko platno kako bi oživio svoje fantazije.

Balansirajući kroz čitav film između sna i jave, Keaton je kreirao prvu pravu sekvencu posvećenu snu. Štoviše pretvorio je gotovo čitav film u jedan veliki san. Za mnoge, uključujući i mene, to je vjerojatno najbolji i najjednostavniji filmski san, a to dvoje, pogotovo na filmu, često ide zajedno. – Rajko Grlić

Buster Keaton jedna je od najvećih legendi nijemih komedija, Oscarom nagrađeni američki komični glumac i redatelj. Njegov je zaštitni znak bila fizička komedija u kombinaciji s bezizražajnim izrazom lica čime je stekao nadimak Veliko kameno lice, ali i titulu začetnika kaskaderskih trikova. Naime, opasne vratolomije u svojim je filmovima uvijek izvodio samostalno, nerijetko dovodeći u pitanje vlastiti život. Njegovi su filmski likovi najčešće oni koji se nađu u nesretnim okolnostima, a čak kada su i nepovratno poraženi, oni uvijek pronađu način da i takvu životnu situaciju pretvorene u sretan završetak. Danas se smatra da je Keaton svojom karijerom glumca i redatelja stvorio jedan od najinovativnijih i najvažnijih opusa u povijesti filma.

Informacije o filmu:

Zemlja, godina: Sjedinjene Američke Države, 1924.

Žanr: komedija, nijemi

Režija: Buster Keaton

Scenarij: Clyde Bruckman, Jean Havez, Joseph A. Mitchell

Uloge: Buster Keaton, Kathryn McGuire, Joe Keaton

Fotografija: Byron Houck, Elgin Lessley

Montaža: Buster Keaton

Glazba: JZMZ

Produkcija: Buster Keaton Productions

Distribucija: Park Circus

I, jel bilo dobro spuštanje, ha? :))) Vidimo se 2024. opet, neki veći, neki noviji…. 

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content