Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija slavlja dječje knjige i čitanja u Dječjoj kući. Cjeloviti program pogledajte ovdje.

Vrijeme: od 17. 4. do 23. 4. 

Lokacija: galerija Dječje kuće 

Dob: sve generacije 

Način prijave: Ulaz slobodan

Hana je ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ideje pronalazi prisluškujući tuđe razgovore i promatrajući ljude oko sebe. Ilustrirala je slikovnice (za djecu i odrasle), oslikala vanjske zidove i zidove interijera, ilustrirala članke u časopisima, dizajnirala i režirala kratke animirane filmova. 

Hanine ilustracije su brze, zaigrane, hrabre, konceptualne i duhovite. Projektima pristupa individualno i smisaono, što rezultira iznenađenjem i narativom koji poziva promatrača na dovršavanje priče.

Hana Tintor vješto kanalizira naivnost dječjeg rukopisa, u njenim crtežima se iskrenost priče utjelovljuje u jednako takvim linijama, koje slobodno i neprekinuto teku onamo gdje ih vodi mašta i intuicija ruke, ne onamo gdje biste ih očekivali (Marko Golub za izložbu Ilustratorski dijalog, 2022)

Na izložbi će biti izložene ilustracije nastale za 4 slikovnice – za dvije slikovnice autorice Ive Bezinović Haydon Moja baka ne zna tko sam i Gdje se skriva Vedran?, slikovnicu Alica u ludoj zemlji autora Evalda Flisara i Bijeg uz brijeg autorice Marine Vujčić. 

Prve dvije slikovnice Ive Bezinović Haydon progovaraju o bolnim i teškim temama, o bolesti i smrti, a kroz obje se isprepliću nježni i topli odnosi. Ilustracije naglašavaju emocije, minimalistički crtež i prostor na stranicama naglašava odsutnost, a istaknuti detalji potragu za onim što je važno. U profinjenim, ponekad gotovo nedovršenim crtežima, kroz zamućenu granicu između realnog i imaginarnog, naglašena je tuga i nedostajanje.

Ilustracije za druge dvije slikovnice dočaravaju sasvim drugačiju atmosferu. Alica u ludoj zemlji Evalda Flisara duhovita je fantastična priča u kojoj je junakinja bistra dvanaestogodišnja Alica. Glavni protagonisti slikovnice Bijeg uz brijeg autorice Marine Vujčić su zabrinute i buntovne biljke koje zbog ljudskog nemara napuštaju zagađeni grad, a djeca preuzimaju stvar u svoje ruke i spremna su na akciju. Ilustracije u obje slikovnice su zaigrane, maštovite, dinamične  te dočaravaju akciju i uzbuđenje.

Hanin vizualni rukopis je nježan i sjetan, ponegdje razigran i dinamičan. Ponekad koloristično bogat, ponekad jednostavan i smiren. Nekad očekivan, a nekad iznenađujući. Uvijek ispunjen emocijom i iskrenošću.

Preporučena dječja knjiga: 

Iva Bezinović Haydon: Moja baka ne zna tko sam

Iva Bezinović-Haydon: Gdje se skriva Vedran?

Evald Flisar: Alica u ludoj zemlji

Marina Vujčić: Bijeg uz brijeg 

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content