Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija slavlja dječje knjige i čitanja u Dječjoj kući. Cjeloviti program pogledajte ovdje.

Vrijeme: 20. 4. u 19 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor (Dječja kuća)  

Dob: 9 – 12

Izvođač: Milana Vuković Runjić 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Predstavljanje trilogija za djecu i mlade „Vladimir i Matilda“ „Tajna šuplje kule“ – druga pustolovina Vladimira i Matilde, „Mjesec od papira“ – treća pustolovina Vladimira i Matilde. 

U stablu platane u vrtu na zapadnom rubu grada žive čarobnjak Vladimir i njegova petogodišnja kći Matilda. I premda su njih dvoje likovi iz bajke, problemi s kojima se susreću poprilično su stvarni. Kako ih je svojedobno napustila majka, dobra vještica Vesna, Vladimir je suočen s time da treba odgajati jogunastu malu vješticu, a pritom se što manje služiti čarobnim štapićem; učiti je kako da odraste prije svega u dobru djevojčicu, čije djetinjstvo nije nakrcano rekvizitima o kojima drugoj djeci majke čitaju iz dječjih knjiga. Takva je i djevojčica Antonija, Matildina vršnjakinja, koja živi u kući u istom vrtu i premda se Vladimir i Matilda skrivaju od ‘normalnih’ ljudi, ona ih upoznaje i sprijateljuje se s njima…

Milana Vuković Runjić rođena je u Zagrebu 1970. godine, gdje je diplomirala i magistrirala književnost. Dosad je objavila 25 knjiga proze, eseja i poezije, među kojima zbirku eseja Proklete Hrvatice, romane Ulica nevjernih žena, Hotel u oblacima 1914., Faraon iz Ilice je mrtav, te knjigu za djecu Vladimir i Matilda. Knjiga Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima bila je u užem izboru za nagrade Višnja Machiedo, Zvane Črnja i Kiklop. Pisala je kolumne za mnoge domaće novine i časopise te za slovensko Delo, talijanski Internazionale i američki The Believer. Za urednički rad dobila je nagradu Kiklop 2005. godine, a za književni Nagradu Grada Zagreba 2016. Godine 2022. dodijeljena joj je nagrada Artefakt za najbolje djelo namijenjeno djeci, a osvojila ju je drugom knjigom iz trilogije Tajna šuplje kule. Majka je kćeri Antonije.

Preporučena dječja knjiga: 

Milana Vuković Runjić: Vladimir i Matilda

Milana Vuković Runjić: Tajna šuplje kule

Milana Vuković Runjić: Mjesec od papira 

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content