Program Tjedna dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka ove će godine biti izrazito virtualan, ali mi i većina naših gostiju bit ćemo na čvrstom terenu – u Dječjoj kući! Uz partnerstvo s knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije pripremili smo dovoljno materijala za klikanje, gledanje, mjutanje, smijanje. Vidimo se na posebnom slavlju dječje književnosti. 🙂 

Od nastanka 2012. godine Tjedan dobre dječje knjige postao je središnja i prepoznatljiva gradska manifestacija slavlja čitanja od najmanje dobi. Svake godine bio je i produkcijski sve zreliji, a kada mu je slijedio svojevrsni vrhunac 2020. godine u obliku cijelog mjeseca posvećenog dječjoj knjizi pogodio ga je dobro znani “prijatelj” iz svijeta virusa. Ipak, nismo se pokolebali te smo i ove godine pripremali pravu čitateljsku kreativnu feštu koja nas po prvi put smješta u našu novu Dječju kuću. Ipak, naš dobri znani “prijatelj” odlučio je da mu je s nama jako dobro.

Epidemiološke mjere i stanje u Primorsko-goranskoj županiji, trenutno najstrože u Hrvatskoj, usmjerili su nas prema online svijetu. Ne trebamo tajiti i praviti se da online događanja doživljavamo jednako važnima, jednako zanimljivima, jednako interaktivnima. O tome smo i pisali ovdje. Najvažnije, oni su sigurno nešto čega smo zasićeni. Da, doista, neće biti kao da smo na terasi Dječje kuće gdje smo uz dobre dječje knjige s vama htjeli ispijati ukusni cijeđeni sok od naranče uz novu glazbu s liste DJ Brickzinea. Ali razlozi zbog kojih radimo i gradimo budućnost veći su od naših trenutnih zasićenja. 

Promičemo nastavak stvaranja. Ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju našu podršku. Vi kao čitatelji zaslužujete što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato nam je do ovog i ovakvog Tjedna dobre dječje knjige izrazito stalo. Pokazat ćemo da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu kojeg svi želimo u trenutku kada nas uporni “prijatelj” napusti. 

Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet.

U kalendaru događanja ovdje provjerite što smo pripremili i na što se možete prijaviti.

Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Narodna knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića Cres i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora Viškovo.

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukeljom), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation. 

Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021. 

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content