U subotu, 15. travnja od 10 do 18:00 sati, Dječja kuća u Rijeci postaje igralište, učionica i pozornica – ugostit će prvi hrvatski STEM piknik, jednodnevno kulturno-zabavno-edukacijsko događanje za djecu (i one koji se tako osjećaju) namijenjeno popularizaciji STEM-a, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije.

STEM piknik samo je jedna u nizu aktivnosti projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je u Rijeci do sad već izgrađen STEM park, uređen i opremljen STEM laboratorij, a u sedam hrvatskih županija do kraja projekta bit će provedeno 100 radionica za djecu i mlade, o čemu je u uvodu konferencije za medije govorila Zagorka Prce Veseli, izvršna direktorica Centra tehničke kulture Rijeka (CTK).

Hana Galogaža Lanča iz CTK Rijeka kazala je kako je namjera STEM piknika velike i male upoznati s nekima od načela STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike), kroz znanstvene razgovore u sklopu Znanstvenog cafea, izlagačko-natjecateljsko-edukacijski STEM Expo te koncert, predstave i nebrojene prilike za druženje.

Malene će privući koncert Kišnih razdraganaca (11 sati), punokrvnog benda za djecu poznatog glazbenog para Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta. Mazurkijević je s veseljem najavila i koncert i činjenicu da će joj se na stageu pridružiti Mrle, koji je posljednjih mjeseci radi Eurosonga u samoj žiži europskih glazbenih događanja među kojima je ipak pronašao “rupu” za riječki koncert.

U 12:30 kreće ultrapopularni klaunski performans Marka The Clowna – Flying Pancakes Circus – tijekom kojeg će ovaj prekaljeni klaunski zafrkant pored ostalih klaunskih točaka ispeći i podijeliti tisuću palačinki!

STEM piknik pripremio je i dvije kazališne predstave: “Znanstvenici superheroji” (16:20) Astronomskog društva Višnjan i Boss teatra, predstavu koja nas uči o važnosti zajedničkog djelovanja u rješavanju ekoloških problema, te pop-up predstavu “Čajanka kod Šifrice” autorice Marije Maksimović, odnosno “red smijeha, red pjesme, red prijateljstva, red znanja, ali i potpuni nered”, i to u 17:15 i 17:45.

Znanstveni cafe, razgovorni program Piknika, dovodi troje sjajnih znanstvenika: u 13:30 poznati meteorolog Zoran Vakula pojasnit će zašto u Rijeci pada kiša i hoće li klimatske promjene to promijeniti, koje još efekte klimatskih promjena možemo očekivati te možemo li ih spriječiti, u 14:30 biologinja i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina govorit će o ključnoj ulozi kukaca, a posebice pčela, za život na našem planetu, a  u 15:30 o astronomiji kao uvodu i znanost i tehnologiju govorit će naš najpoznatiji astronom Korado Korlević. Razgovore će moderirati Kristian Benić.

U 10 sati vrata otvara STEM Expo, natjecateljsko-izlagačko-edukacijski dio STEM piknika. Klinke i klinci, naravno i ostali, moći će se natjecati u vožnji Riteh Formulom Tehničkog fakulteta u Rijeci kroz simulator vožnje, u mini nogometu pomoću m-bota i teniske loptice (Connect IT iz Slavonskog Broda), u igri pamćenja, koncentracije, strpljenja i motorike Memory Buzz Wire Gameu (takođerConnect IT), u upravljaju Bee bot robotima kroz igru Male pčelice (Zajednica tehničke kulture Karlovac) ili u igri STEM Arena kroz koju Zajednica tehničke kulture Zadar na zabavan način predstavlja teme iz STEM područja.

Kako je najavila dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković s Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci, oni pak pozivaju na potragu za blagom po STEM parku (koji će virtualno biti prenesen u Dječju kuću), a prikazat će i kako se putem matematike mogu razriješiti čvorovi u konopima ili trikovi s kartama.

Astronomsko društvo Višnjan pak poziva na izazov izrade “padobranca” za jaje ili drugi lomljiv predmet, a Tehnički fakultet u Rijeci omogućit će VR pogled u izazove pronalaska pukotina u konstrukciji broda. Zajednica tehničke kulture Split posjetiteljima će približiti rukovanje s 3D olovkama, MIK Čakovec prikazat će razvoj računalnih igara u razvojnom okviru PyGame Zero, Centar tehničke kulture Rijeka predstavlja malog drvenog robota Cubetta i micro:Maqueen robota te demonstrira spajanje električnih krugova elektrovodiljivim plastelinom, a Fakultet informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci zainteresiranima će, korištenjem jednostavne igre slične Tetrisu, predstaviti način organizacije i izvođenja aplikacija u računalnom oblaku.

Također, u podne ćemo saznati i tko je pobijedio na Makeathonu, trodnevnom natjecanju djece i mladih iz 7 hrvatskih županija koji su zajednički razvijali ideju, a kasnije uz pomoć mentora i izradili prototip robota koji će spasiti svijet. Koncept Makeathona, koji je također dio projekta STEM(AJMO!), predstavila je Michela Magaš, osnivačica švedske organizacije MTF Lab koja Makeathon ovih dana provodi u Rijeci. “Kad smo počinjali, naš je koncept bio okupljati ljude oko metoda koje spajaju tehnologiju, znanost i umjetnost. Kreativnost se naime pokazuje sve važnijom za razvoj novih smjerova u tehnologiji”, kazala je Magaš te izuzetno pohvalila rad Centra tehničke kulture koji je, smatra, na visokoj europskoj razini.

Svi su navedeni izlagači STEM Expo-a, uz Grad Rijeku, ujedno i partneri na projektu STEM(AJMO!), financiranom iz Europskog socijalnog fonda čiji je cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a, o čemu je govorio Renato Kostović, viši savjetnik za pravne poslove Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke.

Nositelj projekta je Centar tehničke kulture Rijeka koji u će u subotu, 15. travnja, proslaviti 30 godina od osnutka. Olivera Stanić, bivša izvršna direktorica Centra tehničke kulture Rijeka koja je na odlasku u mirovinu, povodom rođendana prisjetila se momenta kad je Zajednica općina grada Rijeke donijela odluku o osnivanju centra koji bi sustavno provodio obrazovne programe u domeni tehničke kulture. “Dobila sam zadatak izgraditi Centar, što je bilo izazovno; bilo je ratno vrijeme, nismo imali ni prostor ni opremu ni financijska sredstva. Krenuli smo od nule. Neko sam vrijeme bila jedina zaposlenica. Danas sam najviše ponosna radi ljudi koje sam putem upoznala i s kojima sam radila”, kazala je Olivera Stanić.

***

Projekt STEM(AJMO!) prijavljen je na javni poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ (UP.04.2.1.10) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od 25. lipnja 2021., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 2.891.292,10 HRK (383.740,41 EUR), od čega 2.457.598,29 HRK (326.179,35 EUR) iz sredstava Europskog socijalnog fonda i 433.693,82 HRK (57.561,06 EUR) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content