Subota je vrhunac našeg Tjedna dobre dječje knjige, a programa ima za baš sve ukuse. 🙂

Dan velikog pripovijedanja! 

Kroz veselu subotu Tjedna dobre dječje knjige pripremili smo čak tri pripovjedačke poslastice za predškolce, one između 4 i 7 godina starosti. I sve vam pričaju profesionalne pripovjedačice. 🙂 

Šuma Striborova

pripovjedaonica sa Sabinom Gvozdić

Vrijeme:  22. 4. u 11 sati

Lokacija: Šuma Striborova (Dječja kuća)

Dob: 4 – 7 

Izvođač: Sabina Gvozdić

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kada vam u goste dolazi netko tko priča priče u Ogulinu, u domu Ivanine kuće bajki, znaš kako te može dotaknuti tamo gdje treba. Ove subote ujutro Sabina će nas razbuditi svojim stilom pripovijedanja i to upravo Šume Striborove! Naravno, u našoj dječjokućaškoj Šumi Striborovoj! 

Sabina se pripovijedanjem se bavi više od desetljeća. Osim Ivaninih bajki, pripovijeda i narodne bajke iz cijeloga svijeta, te bajke umjetnika riječi H.C. Andersena. Kod pripovijedanja najviše voli i slavi neposrednost, uz zahvalu svakom slušaču gdje god ga bajka snašla. Bajke su ju povele na divna putovanja, duža i kraća pa nam kaže “umjesto da nabrajam gdje sam sve pripovijedala, rađe se prisjetim malih i velikih  s kojima sam bajku u jednom trenutku dijelila. Jedan takav trenutak čeka nas u Dječjoj kući, u kojoj pripovijedam narodne bajke za malene. “

Preporučena dječja knjiga: 

Ivana Brlić Mažuranić: Šuma Striborova 

Screenshot_20230121_140702_Instagram

Čudesne bajke primorskog kraja

pripovjedaonica

Vrijeme: 22. 4. u 16 sati

Lokacija: Šuma Striborova (Dječja kuća) 

Dob: 5+

Izvođač: Srebrenka Peregrin 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Srebrenka Peregrin interaktivno pripovijeda niz bajki iz primorskoga kraja, od Kastva do Senja, prema zapisima Frana Mikuličića, Joze Vrkića i Rudolfa Stohala. Priče govore o dovitljivoj djeci, začaranim životinjama, malicima i drugim čudesnim bićima. Susret je prilagođen uzrastu od 5+ godina.

Srebrenka Peregrin je pripovjedačica, prevoditeljica i edukatorica. Također je nagrađivana spisateljica kratkih priča koje se bave bliskim odnosima, mentalnim zdravljem, poviješću, mitovima i ženskim pravima. Su-autorica je triju zbirki bajki iz čitavoga svijeta i Hrvatske: „Bajkarice“, „Bajkari“ i „Bajkarenje“ te autorica romana „Frina: Ordio“ i priručnika o pripovijedanju. Kao diplomirana anglistica i komparatistica književnosti, radi s djecom i odraslima podučavajući engleskom jeziku i umijeću pripovijedanja. Živi i radi u Zagrebu.

Preporučena dječja knjiga:

Erika Katačić Kožić i Srebrenka Peregrin: Bajkarenje : usmenom predajom po Hrvatskoj

107918689_1674657512687210_2102442299590674504_n

Zelena pričaonica subotnje večeri  

pričaonica uz Fora priču

Vrijeme: 22. 4. u 18 sati

Lokacija: Šuma Striborova (Dječja kuća) 

Dob: 4 – 7

Izvođač: Fora priča

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Školska knjiga i Fora priča zovu vas da zakoračite u slikovnice “Ela spasiteljica pčela” i “Greta i divovi” kako biste zazujali, projurili i odskakutali kroz svijet mašte i prirode.  Dođite na ovo zabavno interaktivno pričanje priče uz tetu Danijelu. Možda na trenutak postanete pčela, glista ili div. Oprez! Možda spasite svijet.

Na Fora priča radionicama dijete je uključeno u proces pričanja priče te mu to pruža jedinstven osjećaj i neponovljivo iskustvo. Pričanje priča: povezivanje s djetetom jedan na jedan,  učenje kako pričati djeci priče na drugačiji način i zašto, razvoj govora, poticanje emocionalnog razvoja, poticanje socijalnog i kognitivnog razvoja. Na radionicama se koriste metode storytelinga i čitanja priča uz različite senzomotoričke podražaje na zabavan i edukativan način. Roditelji mogu učiti o različitim načinima pričanja priča. 

Preporučena dječja knjiga: 

Zoe Tucker, Zoe Perisco: Greta i divovi

Catherine Jacob, Lucy Fleming: Ela spasiteljica pčela

293034925_1221794798463474_758280281311701072_n

Čudesan svijet biljaka uz Tajno šumsko društvo 

interdisciplinarna radionica na livadi Dječje kuće

Vrijeme: 22. 4. u 10 sati

Lokacija: dvorište (Dječja kuća); u slučaju kiše terasa  

Dob: 4 – 8

Izvođač: Tajno šumsko društvo 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje. 

Upoznajte prirodu na neočekivan način kroz radionicu Tajnog šumskog društva. Umjetnica Ana Zubak, voditeljica projekta Tajno šumsko društvo, vodi vas u čudesan svijet biljaka i uči kako sve oko nas možemo pretvoriti u igru i umjetnost.

Tajno šumsko društvo radi interdisciplinarne radionice u prirodi za predškolsku i ranu školsku dob s naglaskom na stvaralački proces, istraživanje, rješavanje problema i razvoj imaginacije. Nekonvencionalnim pristupom učenja kroz igru osnažuje se veza s prirodom, budi znatiželja, potiče opažanje, uči empatija i razvija ekološka svijest. Kroz radionice ispreplićemo umjetnost s različitim područjima kao što su ekologija, botanika, paleontologija i sl. Promičemo održivu igru, te u skladu s tom idejom koristimo materijale koje pronalazimo u prirodi. Svaka radionica održava se na različitim lokacijama s ciljem da djeca upoznaju sredinu na drugačiji način.

Preporučena dječja knjiga:

Piotr Socha, Wojciech Grajkowski: Drveće

062328

Specijal Pssst…priča!

pričaonica

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječji odjel Stribor

Dob: 4 – 6

Izvodi: Hana Vrbanić

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

U programu obiteljske pričaonice Pssst… priča! Gradske knjižnice Rijeka svake godine iz bogatog knjižničnog fonda slikovnica i ilustriranih knjiga, prema stručnom odabiru knjižničara, a uz pomoć vanjskih suradnika koji pripremaju i provode aktivnosti Knjižnice, djeci se ispriča/interpretativno pročita/približi 40-ak kvalitetnih priča.

To je vrijeme za čitanje, vrijeme za pričanje priče, jezične igre, igre mozgalice i kreativno stvaranje u kojem djeca od 4 do 6 godina i njihovi roditelji zajedno sudjeluju – u vašoj obližnjoj knjižnici pa i u Dječjoj kući subotom.

Preporučena dječja knjiga:

Katie Dale i Jenny Jinks: Maštovita pričaonica za laku noć

213530167_362269242129691_5774118459371761547_n-1920x1000


Otkazano zbog bolesti: Tiha slikovnica, glasne ilustracije

umjesto radionice Tiha slikovnica, održat će se posebno izdanje Škrabaonice: Mali likovni buntovnici.

ilustratorska radionica izrade slikovnice s Hanom Tintor

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 5 – 10

Izvođač: Hana Tintor 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Na radionici Tiha slikovnica, glasne ilustracije prvo ćemo se podsjetiti najdražih priča. Sjetit ćemo se od koga bježi Crvenkapica, tko je usnuo najduži san ili tko je zalutao u kuću sagrađenu od slatkiša. Priču ćemo podijeliti na osnovne elemente svake priče: uvod, zaplet, zaokret ili vrhunac, rasplet i kraj, a onda ćemo te iste elemente i ilustrirati. Crtat ćemo narativnu seriju omiljene priče bez da koristimo tekst. Rezultat radionice je slikovnica bez teksta, tzv. tiha slikovnica, ali s glasnim ilustracijama!

Hana je ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ideje pronalazi prisluškujući tuđe razgovore i promatrajući ljude oko sebe (ali nije stalker, obećajem.) Ilustrirala je slikovnice (za djecu i odrasle), oslikala vanjske zidove i zidove interijera, ilustrirala članke u časopisima, dizajnirala i režirala kratke animirane filmova. Hanine ilustracije su brze, zaigrane, hrabre, konceptualne i duhovite. Projektima pristupa individualno i smisaono, što rezultira iznenađenjem i narativom koji poziva promatrača na dovršavanje priče.

Preporučena dječja knjiga: 

Iva Bezinović Haydon: Moja baka ne zna tko sam

Iva Bezinović-Haydon: Gdje se skriva Vedran?

Evald Flisar: Alica u ludoj zemlji

Marina Vujčić: Bijeg uz brijeg 

books

Ja, računalo

radionica šifriranja i umjetne inteligencije 

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 8 – 12

Izvođač: Dalia Kager 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Računala i mobiteli gadgeti su koje koristimo svakodnevno. Bez njih bi nam život bio nezamisliv i puno toga bismo otežano obavljali. No, kako računala međusobno komuniciraju? Kako se podatci štite i kako računala mogu naučiti prepoznavati i razlikovati objekte? Na ovoj interaktivnoj radionici naučit ćete ponešto o šifriranju i umjetnoj inteligenciji, a postat ćete i čovjek-računalo te iz prve ruke vidjeti kako računala razmjenjuju podatke. Možete li biti brži od pravih računala? Dođite i zabavite se s nama!Voditeljica radionice, Dalia Kager, učiteljica je Informatike u neprekidnoj potrazi za novim i zanimljivim metodama i alatima s pomoću kojih će svojim učenicima nastavu učiniti suvremenom i atraktivnom. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju, entuzijast i nepopravljivo vjeruje da se znanje samo dijeljenjem množi.

Voditeljica radionice, Dalia Kager, učiteljica je Informatike u neprekidnoj potrazi za novim i zanimljivim metodama i alatima s pomoću kojih će svojim učenicima nastavu učiniti suvremenom i atraktivnom. Zaljubljenik je u prirodu i fotografiju, entuzijast i nepopravljivo vjeruje da se znanje samo dijeljenjem množi.

Program se održava kao dio djelovanja American Cornera Rijeka. 

Preporučena dječja knjiga:

Tom Jackson, Cristina Guitian: Hakeri

Tom Jackson, Cristina Guitian: Ljudi budućnosti

Tom Jackson, Cristina Guitian: Klimatske promjene  

Crtez-bez-naslova-2022-06-12T220354.654

Lov na zagonetke knjiških moljaca

igra bijega & rješavanja zagonetki

Vrijeme: 22. 4. u 11 (prva grupa) i 19 (druga grupa) sati 

Lokacija: stubišta Dječje kuće 

Dob: 8 – 11

Izvodi: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje (prva grupa) i ovdje (druga grupa). 

Mrki Kile, glavni i dežurni krivac za sve nestašluke i spačke u Dječjoj kući, ovaj put je stvarno pretjerao. Pustio je cijelu četu knjiških moljaca po hodnicima Dječje s idejom da organizira utrku knjiških moljaca jer je htio dokazati da oni osim što vole knjige mogu biti i sportaši. Hodnike Dječje kuće htio je iskoristiti kao poligon za trening malih knjigoljubaca.Naravno da moljci nisu bili zainteresirani i čim su njihove tanke, dlakave nožice osjetile slobodu,  potrčali su u potragu za knjigama u koje će se smjestiti i klopati sve stranice redom i neredom. Sada je naša predivna dječja knjižnica Stribor na 3. katu ugrožena. Svako toliko čuje se neki mljac, mljac, mljac, hrrd, hrrd, hrrrd, krrrc, krrc, krrc iz neke slikovnice, romana, enciklopedije. Pod hitno nam treba tim pametnih i složnih glavica koji mogu riješiti zagonetke, šifre koje moljci postavljaju kako bi na miru mogli klopati stranice knjiga.

Bježanija soba društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili postavljene zadatke. 

Preporučena dječja knjiga:

Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Chihiro Maruyama, Hiro Kamigaki i IC4DESIGN:Petar detektiv za labirinte – potraga za ukradenim Kamenom labirinta 

Mali detektivi

Judy Hindley: Vodič za špijune: potpuni vodič za otkrivanje kodova, prerušavanje i praćenje sumnjivaca

062155

Orkestar priča priču: karneval životinja 

interaktivno glazbeno predstavljanje slikovnice 

Vrijeme: 22. 4. u 17 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 8

Izvodi: Katarina Ivanjek i Vitomir Ivanjek 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Dobrodošli na Karneval životinja!

Što je Karneval? U što se djeca maskiraju? Tko se maskirao u neku životinju? Koju? Kako se ta životinja glasa? Glasanje životinja možemo oponašati glasom ili nekim drugim zvukom (topot nogu), ali i glazbom.

Tako je poznati francuski skladatelj Camille Saint-Saens skladao suitu Karneval životinja kad mu je bila 51 godina. Napisao ju je kao nešto zabavno i nije htio da bude ikada biti izvedena u javnosti dok je on živ, jer mu je bila jako zabavna, a tada su skladatelji pisali samo ozbiljna djela. U slikovnici ćemo se susresti s pojmom stavka tj. glazbenog odlomka i saznati koliko ih ima.

Svaki stavak govori o jednoj životinji, a poslušat ćemo neke od ulomaka. U slikovnici iz koje ćemo pročitati dio priče djeca mogu pronaći i poslušati kratke dijelove devet stavaka.

Na početku ćemo uz zvuke glasovira pokušati oponašati zvukove nekih životinje, a djeca će ih pokušati prepoznati. Pročitat ćemo odlomke iz slikovnice, a zatim će Vitomir odsvirati dio stavaka iz naše slikovnice (Lavovski marš, Slon, Akvarij, Aviarij, Fosili; Labudovi, Finale).

Kako završava ovaj Karneval? Tako da mama poziva dječake i igra završava… Ali svi su veseli zbog lijepog vremena koje su proveli zajedno. Na kraju će Vitomir improvizirati s djecom i uz kratku pripremu izvesti jednu zajedničku glazbenu točku u kojoj sva djeca iz publike mogu aktivno sudjelovati. Tko bi odolio? 

Preporučena dječja knjiga:

Orkestar priča priču: karneval životinja

062112

(Dječja) noć knjige: Knjiški disco uz FunTime 

igrajuće subotnje predvečerje u (dječjoj) noći knjige 

Vrijeme: 22. 4. u  18 sati

Lokacija: dnevni boravak (Dječja kuća)

Dob: 7 – 11

Izvodi: Disco za djecu FunTime 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Subota, večer, Dječja kuća, Noć knjige… U finale Tjedna dobre dječje knjige kako ćemo drugačije nego uz zabavu! 🙂

Knjiški disco je tulum za djecu kroz igre i nagrade – igrat ćemo posebnu potragu za blagom, staru knjižnicu i otplesati posebne plesove…. 

Naravno kao na svakoj dobroj zabavi oslikat ćemo ti lice da budeš lik iz bajke ili najdraže priče ali i drugim motivima. 

A u dnevnom boravku će pjesme puštati DJ Mirilo, naša već kućna DJ-jica najbolje frizure u gradu! Na to druškanje vam ne treba prijava…. 

Preporučena dječja knjiga: 

Kate Hindley, Simon Philip: Moraš donijeti šešir

Mary Richards, David Schweitzer, Rose Blake: Povijest glazbe za djecu 

1671609412818-768x1024

POPUNJENO! (Dječja) noć knjige: Izradi terarij – noćne lanterne

radionica izrada čarobnih terarija 

Vrijeme: 22. 4. u 18 i 30 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6 – 10

Izvodi: Natali Bosić & Pedagoški kabinet 

Način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Kakva bi to noć knjige bila da ne oslobodimo svjetlo čitanja?!

Kreirajte čarobne terarije – noćne lampe inspirirane svjetovima iz svoje mašte. Polaznici će u staklenim posudama-terarijima imati priliku kreirati minijaturne svjetove. Osim velikog izboramaterijala i ukrasnih elemenata (drvo, mahovina, pijesak, kamenčići, u terarije ćemo postaviti i malene LED lampe zahvaljujući kojima će ukrasni terariji postati funkcionalne noćne lampe. Imaginariji mogu biti inspirirani slikama iz svijeta životinja, ali i ljudi.

Inspiracija za rad bit će nam lijepa slikovnica Cvjetić: Kad se Mara s obitelji selila u novi dom, željela je sa sobom ponijeti i svoj vrt. Nedostajat će joj stabla jabuke, sunovrati i igra leptira u lelujavoj travi. Ali u gradu nema dovoljno prostora za vrt. Ili možda, ipak, ima? Marina priča, bogato ilustrirana vodenim bojama, slavi prijateljstvo, izazove koje svaka promjena nosi i čudesnu moć prirode.

Natali Bosić, magistra pedagogije s dugogodišnjim iskustvom rada u području neformalnog obrazovanja. Praktično iskustvo stjecala sam kroz rad i djelovanje u raznim institucijama i organizacijama koje se bave neformalnim obrazovanjem, ali i međunarodno kroz ulogu trenera i radnika s mladima na europskim projektima. Također jedna sam od osnivačica Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB gdje od 2017.godine radim kao pedagoginja zadužena za osmišljavanje, planiranje i provođenje edukativnih programa, radionica i aktivnosti za djecu i mlade. Osim toga, imala sam prilike raditi u produkciji brojnih projekata i festivala (Rijeka 2020-Dječja kuća, Festival Tobogan, Festival Plesni zbirkus, Korona kid, Kulturna putovnica, Biljkoteka…). Kroz godine praktičnog rada, istraživanja i edukacija upravo su znanja iz  područja neformalnog obrazovanja i organizacije slobodnog vremena postala moje bogatstvo. Zato sam poželjela stvoriti platformu kroz koju ću ta znanja i svoj “know how” moći lakše podijeliti s drugima kroz spektar različitih usluga. Ta platforma ugledala je svijetlo dana pod imenom Pedagoški kabinet.

Preporučena dječja knjiga:

Anne Walker: Cvjetić 

1T0A4752

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content