Tobogan uvijek volimo burno započeti, ali nekako mirnije i ugodno završiti. Tako će biti i ove godine kada će vas Gradska knjižnica Rijeka čekati s pričom i pripovjedačicom Margaretom Peršić, potom majstori kamišibaja “Kozlići”, a s početkom noći i projekcija na otvorenom “Čudovišnih zgoda Šegrta Hlapića” i to u dvorištu u produkciji Art-kina.

mountain-8626334_1280.jpg

Dan blentavih igara

igra za odrasle i one ostale

Vrijeme: 6. 7. od 16:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Duo creativus
Dob: za mlade i odrasle
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kada radite nešto što se zove dan blentavih igara teško je reći što očekivati. 🙂 No znamo kako ćemo napraviti neke najblentavije poligone, fore, zezalice u našem kvartu te dobro se zabaviti. Tko će izdržati više škakljanja, potopiti brod na potoku ili svladati veliki križi-kružić, bit će ozbiljno pitanje.

I bit će ovo naš jedinstven uvod u Olimpijadu. 🙂

ODGOĐENO. Roditeljski tobogan: timski rad i vještine improvizacije

trening za roditelje

Vrijeme: 6. 7. u 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ivana Marijančić
Dob: odrasli
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Što je improvizacija?

Improvizacija dolazi od latinske riječi improvisus, što bi u prijevodu bilo: nepredviđen, nenadan, neslućen.

Potrebna je vještina da bi se zadovoljavajuća priča kreirala spontano. Mnoge od tih vještina prakticiramo od rođenja. Prisutnost, slušanje i zaigranost, koji su neophodni za improviziranje, možemo vidjeti kod četverogodišnjaka. Većini odraslih potreban je neki oblik treninga da bi ponovno uhvatili barem dio te autentičnosti.

Improvizatori uzimaju svoju inspiraciju od drugih i tako nalaze materijal za scene, hitro i bistro opažajući “sada i ovdje” i koristeći ono što već imamo. Dobivamo bogat tečan sadržaj. Te vještine ćemo na radionici učiti igranjem igara i osvještavati kada je situacija protočna, a kada blokirana, kad situacija zapinje, a kad timski rad ide naprijed.

Tijekom improviziranja, izvođače ne vodi napisani tekst, već oni igraju potpuno jedan s drugim, a da bi ishod bio pozitivan, potrebna je maksimalna angažiranost. Dok rade impro-vježbe, izvođači oslobađaju misli od uobičajenih mehaniziranih postupaka, oslobađaju sloj po sloj naučenog i krutog ponašanja i postepeno otključavaju dječju zaigranost i živahnost u sebi. Vježbe imaju specifična pravila, ishod je nepoznat i dijeli se direktno sa partnerima i publikom.

U svijetu impro-vježbe prakticiraju ljudi svih zanimanja i to je sastavni dio osobnog razvoja. Redovitim treninzima osobe u svojim radnim sredinama postaju fleksibilnije, prijemčivije i reagiraju s više lakoće. Često se impro-vježbe prakticiraju u sredinama u kojima je potrebno napraviti dobar tim, kao anti-stresna aktivnost, te sa osobama od kojih se u poslu traži brzo i kreativno reagiranje.

IMG_20171019_125105_220-1920x1000.jpg

Kozlići

Vrijeme: 6. 7. u 18 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Kozlići
Dob: 5+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kamišibaj je japanski oblik uličnog kazališta. Riječ u doslovnom prijevodu znači predstava od papira. Malo drveno kazalište, zapravo samo prazna drvena kutija s vratima, sadržava u sebi velike ilustracije koje se izmjenjuju dok pripovjedač priča priču. 

Kamišibaj je mješavina likovne umjetnosti te književnosti, glazbe, stripa i kazališta. Na radionici će djeca svaki prvo pogledati nekoliko kamišibaj predstava, a zatim se i sama upustiti u izradu svoje prve kamišibaj priče. Radionicu vode Iva Nemec i Vera Pfaff, iskusne kamišibaj majstorice s desetak godina iskustva u pričanju priča i širenju kamišibaj umjetnosti u Hrvatskoj, iz udruga Kaleido i Kozlići.


Jelena-i-djeca-1920x1000 (1).jpg

Ups! Stvorio sam priču!

Vrijeme: 6. 7. u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Jelena Pervan
Dob: 8 – 12 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Jeste li znali da priča može nastati baš iz svega? Iz tegle kiselih krastavaca, iz jednog pokvarenog zuba, iz plačljivog dana i vruće juhe. Priče žive svuda oko nas, žive i u nama, a najveća je čarolija pronaći pravu priču i sačuvati je od zaborava. Na radionici ćemo saznati gdje se skrivaju genijalne ideje za priče, zapitat ćemo se sasvim neobična pitanja, pronalaziti neočekivane odgovore, a jedna šašava matematička jednadžba pomoći će nam da te ideje preobrazimo u zanimljive priče.

Radionica pisanja priče Ups! Stvorio sam priču namijenjena je djeci od 8 do 12 godina. Voditeljica radionice je Jelena Pervan, književnica za djecu i voditeljica Kuće od priča. Trajanje radionice je 90 min. Broj polaznika je ograničen.


Odškrinuta vrata Striborova

plesni performans s Ri danceom

Vrijeme: 6. 7. od 18:30 do 19:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ri Dance
Dob: 4+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Jednom u 150 godina u našoj dječjoj knjižnici Stribor događa se posebna čarolija- veo koji dijeli maštu i stvarnost postaje gotovo proziran. Svi likovi iz priča i bajki koji stanuju u slikovnicama i knjigama našeg Stribora postaju oku vidljivi. Ovu subotu odškrinut ćemo zaključana vrata knjižnice i zaviriti u maštoviti svijet knjižnice.


Margareta-Persic-1920x1000.jpg

U finale s pripovijedanjem!

Vrijeme: 6. 7. u 19:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Margareta Peršić
Dob: 6+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pričom te zovem u pustolovinu novu, u zaštićeni nevidljivi prostor mašte i snova. Zakoračit ćemo na tlo onkraj ovog vidljivog svijeta i susresti junake slavne, djeve bajne, čuda nemoguća i piti ćemo s izvora vode žive. Dođi, ne časi časa, brod samo što nije krenuo, jedra svoja već je zapeo! U tom nepreglednom moru, znam gdje ćemo kopno pronaći i po povratku sa ovog putovanja kako će nam okrijepljena duša zablistati!

Margareta Peršić kaže “Pripovijedanje priče po mojem izboru, izuzetan je audiovizualni doživljaj za djecu i odrasle. Svojim pristupom, odabranu narodnu bajku podižem na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombiniram elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. 

Pripovjedna izvedba počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a često koristim animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Ovo je izuzetno ekspresivna forma, autorskog, jedinstvenog potpisa u kojem se oslanjam na mimiku, geste, posturu i govor tijela te glasovne varijacije. Kroz svoju ulogu pripovjedačice upravljam i oživljujem sve likove u priči i publiku pretvaram u aktere iste”. Volimo Margaretin stil i priče pa će nas upravo ona počastiti jednom lijepom na odjavi Tobogana.


iz-slikovnice-horizont.jpg

KULtni crtić: ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA + projekcija filmova s radionica

6/7 od 21.30h do 22.55h @ dvorište

Festival Tobogan u dvorištu Dječje kuće zaključuje projekcija pod zvijezdama kultnog domaćeg crtanog filma Čudnovate zgode šegrta Hlapića čime Art-kino na Toboganu obilježava 150. godišnjicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.

Projekcija se održava u subotu, 6. srpnja u 21:30 sati, uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

Projekciji filma Čudnovate zgode šegrta Hlapića prethodit će prikazivanje kratkih filmova nastalih u sklopu filmskih radioničkih programa Art-kina na ovogodišnjem Toboganu.

Priča prati malog miša, vrijednog šegrta Hlapića, koji radi u postolarskoj radionici majstora Mrkonje i njegove žene. Jednog se dana majstor Mrkonja naljuti na nedužnog Hlapića jer gradonačelnikov sin nije zadovoljan novim čizmicama. Tužan Hlapić stoga napušta postolarsku radnju i u društvu svog vjernog psa Bundaša odlazi u svijet razgaziti čizmice.

Putem susreću zlog Crnog Štakora koji na prevaru ukrade Hlapićeve čizmice, a u potrazi za otetim čizmicama pridružuje mu se mala mišica Gita i njen papagaj Amadeus. Zajedničkim snagama mala družina kreće u novu avanturu! Crtani film Čudnovate zgode šegrta Hlapića prikazuje se povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content