Pred nama je još jedno izdanje jednog od najveselijih hrvatskih festivala – “Tobogana”! Ova manifestacija posebna je i jedinstvena u našem tekućem gradu, a održat će se u mnogima omiljenom kvartu u gradu, art-kvartu “Benčić”.

Osim što se djeca (a i svi oko njih) vesele kraju školske godine, još jedan razlog za slavlje je taj što će ferije započeti na najzabavniji način, uz pregršt kulturnog i kreativnog sadržaja za čitavu (užu i širu) obitelj. Tako će art-kvart na jedanaest dana postati centar dobre zabave i veselja s pregršt aktivnosti za sve uzraste: od beba, predškolaraca, školaraca, tinejdžera roditelja… Bez brige, tete, tetci, ujne, ujaci, bake, djedovi, sestrične, bratići – svi su dobrodošli!

Od 2017., kada je Rijeka postala kulturno bogatija za jedan veoma specifičan festival, u pogledu same ideje nije se puno promijenilo, te naglasak ostaje na pružanju djeci i mladima prilike da vrijeme ispune kvalitetnim i zanimljivim sadržajima, stvaranju mjesta gdje kroz brojne radionice i susrete kroz zabavu naučiti nešto novo i zanimljivo, te ništa manje važno – nuđenju sadržaja s kojim se ne susreću svaki dan.

Za sve one koji ne nađu mjesto ili nisu na središnjim aktivnostima vidimo se u veselom dnevnom boravku: tuckamo i miješamo krede s vodom pa crtamo kistovima po pločniku, bojamo izrezane kartone od jaja i šablone Mrkija i Tonke, poput malih pčelica izrađujemo košnicu. Naša će biti postavljena po stupovima u Dječjoj. Izradit ćemo i pčelice od vune i još svašta nešto… Stoga ne propustite svakodnevni veseli dnevni boravak od 18:00 do 20:30 sati!

Preuzmite program ovdje ili provjerite ispod u masovnoooooooj najaviiiiii 🙂

Na kalendarima obavezno obilježite 26. lipanj, kada započinje osma edicija festivala “Tobogan” koja će trajati sve do 6. srpnja, a glavni stožer zabave bit će Dječja kuća.

Programu se pridružuju i Centar tehničke kulture Rijeka kao partner sa svojom skupinom STEM aktivnosti te Školska knjiga koja će tijekom Tobogana proslaviti čak 70. rođendan kultnog dječjeg časopisa Modre laste!

Organizatori Tobogana za 2024. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke koje djeluju u art-kvartu “Benčić”: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke. Podršku programu pružaju volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Programski fokus festivala su i ove godine kultura i umjetnost, no u nešto širem pogledu, s posebnim naglaskom na suvremene i inovativne prakse.

Festival je financijski podržan od Grada Rijeke i kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Autorica vizuala 2024. je Sabina Damiani.

*Za prijavu, potrebno je detaljno pročitati upute i sukladno njima dostaviti potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice.

Također, molimo da se za aktivnosti i sadržaje na festivalu “Tobogan” prijavljujete isključivo za one na kojima će dijete doista sudjelovati, a ako se dogodi da je iz bilo kojeg razloga dijete spriječeno sudjelovati, sva eventualna odustajanja od dolaska na vrijeme javite i time ustupite mjesto polaznicima s liste čekanja.

Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

Penjanje do vrha Tobogana pred spuštanje

Predintro u Tobogan: piknik@perilo

slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre

Vrijeme: 18. 6. od 18:00 do 21:00 sat
Mjesto: dvorište “Benčić” i Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: razni pametni i kreativni
Dob: za djecu i odrasle
Prijave: Svaka aktivnost ima zasebne prijave.

Malo tko se može pohvaliti da u svom dvorištu ima potok! Zapravo, jedna od naših jedinstvenosti u art-kvartu “Benčić” je suživot s pravim aktivnim, često i nestašnim potokom. Odazivajući se na ime Brajda prvi puta ga u značajnoj mjeri možemo vidjeti nakon gotovo stoljeća, a s njime i ostatke starog gradskog perila, jedinog iole sačuvanog u Rijeci.

Voda i ljeto? Pa bez toga ne ide! Stoga ćemo pravi potisak našoj Ljetnoj priči iz Benčića dati jednim piknikastim kreativno-pametnim druženjem. Za mlade i odrasle tu će biti zanimljiva predavanja o njegovoj povijesti, čuvanju i budućnosti, također i predavanje o tome kako su strojevi za pranje rublja ušli u naše domove te demonstracijska radionica izrade sapuna, a za manje kreativne radionice i pripovjedaonica uz super Fora priču. Sve će na kraju začiniti druženje na novoj terasi snack&caffe bara Baltazar uz malo svirke. Ljetna večer za poželjeti u “Benčiću”.

Za velike:

Pranje nije gotovo

stručna tribina

Izvode:
Marijan Bradanović, povjesničar umjetnosti
Vladi Bralić, arhitekt
Ines Marasović, ing. građevine

mjesto: Gradska knjižnica Rijeka

vrijeme: 18,00

Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdj.

Kako smo počeli prati “veš mašinama”

mikrohistorijsko predavanje

Izvodi: prof. dr. sc. Igor Duda

mjesto: Gradska knjižnica Rijeka

vrijeme: 18,45

Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Demonstracijska radionica izrade sapuna

praktična radionica

Izvodi: Udruga EteriCo

mjesto: Gradska knjižnica Rijeka

vrijeme: 18,00


Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Svirka @Baltazar

glazbena opuštaonica

Prijave: ulaz je slobodan.

Za djecu:

Fora priča u gostima: pripovjedaonica o vodi

Izvodi: Fora priča / Danijela Miklec

mjesto: dvorište Dječje kuće

vrijeme: 18,45

Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Bombice za kupanje s Art mašinom

Izvodi: Art mašina

mjesto: dvorište Dječje kuće

vrijeme: 18,00

Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Škrabaonica specijal: Izradimo pinjata stroj za pranje rublja!

Izvodi: Nicol Nefat

mjesto: dvorište Dječje kuće

vrijeme: 18,00

Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Radio Benčić, korak 1.

sound radionica

Vrijeme: od 24. 6. do 28. 6. od 10:00 do 13:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Tina Tus i Inkluzivno kulturno vijeće mladih Kultura svima
Dob: 9 – 11 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

*Radionica je višednevna te je potrebno sudjelovanje na svim susretima.

Škola je gotova, a jedna od prvih radionica ovoga ljeta vodi vas na svijet valova. Ali onih zvučnih 🙂

Svi volimo radio, podcaste, glazbu, slušanje… Na ovoj radionici neposredno prije početka spuštanja niz Tobogan učit ćemo o tome kako dobro snimati, raditi reportaže, zezati se sa zvukom… A sve s idejom da onda i dio Tobogana, sam njegov početak dobro zabilježimo i sa snimkama se poigramo. Porinut ćemo tako i naš misaoni koncept Radija Benčić kojeg još neko vrijeme neće biti na frekvencijama, ali u izgradnju krenut će baš od djece i budućih kreativaca. A bit će potom i još zvučnih iznenađenja.

Radionicu vodi Tina Tus, kulturologinja i majstorica tehnike, članica Inkluzivnog kulturnog vijeća mladih Kultura svima koja u našem inkluzivnom audio hubu sudjeluje u snimanju audioknjiga i kuha naše prve podcaste. A sada će s Toboganovom ekipom reportera i reporterki zabilježiti otvaranje ovogodišnjeg izdanja, i to kako! Tini podršku daje Maja Ogrizović, voditeljica inkluzivnih projekata u kulturi, radnica u kulturi s preko 10 godina rada s djecom i mladima u području kulture te kolege i kolegice iz IKVM Kultura svima.

I spuštanje počinje!!!

Srijeda 26.6.

Radionica animiranog filma: zAnimacija

pridružite se našoj radionici animiranog filma za djecu!

Vrijeme: od 26. 6. do 29. 6. od 10:00 do 13:00 sati
Mjesto: Mini Art-kino, Krešimirova 2, pokraj Art-kina
Organizator: Art-kino
Izvodi: Martina Meštrović i Ana Jurčić
Dob: 10 – 14 godina
Prijave: Prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: naknada za sudjelovanje na radionici iznosi 30 EUR. Po završetku radionice na e-mail prijavitelja stiže uplatnica koju roditelj/staratelj treba platiti do datuma navedenog kao dospijeće računa na uplatnici.
Radionica se odvija kao višednevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima. Broj mjesta na radionici je ograničen, a potvrda o sudjelovanju dolazi e-poštom.

Pozivamo sve mlade filmaše i filmašice u dobi od 10 do 14 godina! Uronite u čarobni svijet animacije s našom zabavnom i kreativnom radionicom te istražite umjetnost animiranog filma i oživite svoje priče uz pomoć stop-motion animacije.

Naučit ćemo vas razne tehnike animiranja neživih bića i stvari, pikselaciju, crtat ćemo, snimati, zabavljati se, stjecati razna praktična iskustva, a sve pod vodstvom profesionalne animatorice, autorice i iskusne pedagoginje za animirani film Martine Meštrović.

Upoznajte nove prijatelje i surađujte na zajedničkom projektu stvaranja svog prvog animiranog filma! Iskustvo nije potrebno, samo ponesite svoju maštu i entuzijazam, sve ostalo ćemo zajedno.

Radionica će se održavati u Mini Art-kinu na adresi Krešimirova 2, pokraj Art-kina, kojeg ćemo za ovu priliku pretvoriti u mali laboratorij animiranog filma.

Tobogan Teen: Kreativni start, uvod u grafički dizajn

radionica za mlade kreativce

Vrijeme: 26. 6. i 27.6. od 11:00 do 12:30 sati
Mjesto: Rasadnik/odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvođač/ica: Sanjin Smajlović
Dob: 15 – 20 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kroz dva dana te je potrebno sudjelovanje, kao i prijava na oba susreta.

Želite li naučiti osnove grafičkog dizajna i razviti svoje vještine bez obzira na prethodno iskustvo? Pridružite nam se na dvodnevnoj radionici koju organizira Američki kutak Rijeka i iskoristite savršenu priliku da započnete svoje kreativno putovanje.

Što možete očekivati?

Rad na grafičkim tabletima koji će vam olakšati svladavanje osnova, ključnih koncepata i principa grafičkog dizajna. Upoznat ćete osnovne grafičke programe, te uz savjete i podršku stručnog mentora dizajnirati postere, letke i druge promotivne materijale za jednu aktivnost Američkog kutka.

Sanjin Smajlović grafički je dizajner, UI i UX dizajner te digitalni ilustrator s preko 10 godina iskustva. Živi u Rijeci i strastveno radi na kreiranju vizualno privlačnih i funkcionalnih dizajnerskih rješenja.

LEGO – grad budućnosti

radionica izgradnje

Vrijeme: 26. 6. i 27. 6. od 15:00 do 17:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Centar tehničke kulture Rijeka
Dob: 5. – 8. razred osnovne škole
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se održava kao dvodnevna te je potrebno sudjelovanje na oba susreta.

Jeste li ikada zastali i razmišljali kako bi izgledao grad budućnosti? Koliko bi bio velik? Što bi se sve u tom gradu nalazilo? Kako bi uopće funkcionirao?

Uff, toliko pitanja… Valja razmisliti malo o njima, a pokazati svoju viziju grada budućnosti klinci će moći na radionici izrade upravo takvog grada – ali od Lego kockica!

Polaznici će za ovaj važan zadatak biti podijeljeni u timove te će zajedno raditi na osmišljavanju vlastitog grada budućnosti. Ali kao i svaki mudri i pametni vođe, osim izgleda morati će dobro promisliti kako će taj njihov grad riješiti probleme kao što su zagađenje zraka, preveliko stvaranje i gomilanje otpada, manjak prostora za stanovništvo i slično.

Pri osmišljavanju grada, timovi će dobiti popis elemenata koje bi svaki njihov grad trebao sadržavati, ako što su park, bolnica, škola, itd., a ostalo je sve na njihovoj mašti!

Najbolji dio tek slijedi, jer nakon što izrade plan grada, čitav će morati sagraditi uz pomoć tisuće Lego kockica.

Crtanje svjetlom

radionica fotografije

Vrijeme: 26. 6. i 27. 6. od 15:00 do 16:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Centar tehničke kulture Rijeka
Dob: 3. – 5. razred osnovne škole
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao dvodnevna teje potrebno sudjelovanje na oba susreta.

Iako volimo kistove, bojice, flomiće i ostalu slikarsku artiljeriju, volimo razmišljati van okvira i crtati svjetlom!

Na ovoj skroz fora radionici polaznici će naučiti između ostalog sve o tome kako nastaje fotografija, a poseban naglasak dati će se tehnici crtanja svjetlom, što je jedan od tehnika umjetničke fotografije.

Polaznici će tako u zamračenoj prostoriji stati pred digitalni fotoaparat i svjetiljkom (koja može biti ona klasična ručna, a poslužiti će isto i svjetlo od mobitela) te će pokušati napraviti linijski crtež (čovječuljka, kućicu, stablo, životinju), a sljedećeg dana će se okušati u pisanju svojeg imena svjetlom.

Na radionici će naučiti rukovati digitalnim fotoaparatom kako bi mogli jedni drugima pomoći u namještanju svjetlosnog crteža i fotografirati se, te sve svoje frendove i frendice naučiti novoj i kul stvari.

Morska čudovišta

radionica za djecu

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 19:00 sati
Mjesto: Propeler u dvorištu “Benčić”
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvodi: Jadranka Lacković // MMSU
Dob: 8 – 12 godina
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Umjetnica Jadranka Lacković uvesti će nas u svijet podmorja s radionicom izrade morskih čudovišta. To će biti ribe svih vrsta, a možda se nađe i pokoja sipa ili hobotnica. Kartone velikih dimenzija rezati ćemo u obliku životinja, ocrtavati ćemo s raznim bojama te ćemo ih moći na kraju i obući i sami se pretvoriti u morska čudovišta, a dvorište Art kvarta u naše podmorje!

O Jadranki Lacković:

Magistra primijenjenih umjetnosti, akademska slikarica i muralistica Jadranka Lacković rođena je u Rijeci 1986 godine. Likovnu naobrazbu započinje na LIADO (Likovno Istraživački Atelier Darovitih Osnovnoškolaca) nakon kojeg upisuje Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn (smjer Industrijski dizajn). Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Stažirala je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Radila je na kazališnim predstavama i kratkim filmovima. 2015 godine sa kolegicama Dunjom Kodrnja i Marijom Kajapi pokreće kreativni atelier ArtMašina u sklopu kojeg promiču vizualnu kulturu i praktične diy vještine u svakodnevnom životu. Atelier ArtMašina iza sebe ima višegodišnju suradnju sa švicarskom školom ISZL (International School of Zug and Luzern), festivalom Tobogan, Dječjom Kućom, Dječjim odjelom Stribor Gradske knjižnice u Rijeci, Kastavskim kulturnim letom…

Jadranka 2010. godine počinje stvarati u domeni street arta i ilustracije pod imenom ojoMAGico. Njezini murali dio su gradskih fasada Rijeke, Beograda, Koprivnice, Siska, Opuzena a od recentnijih radova svakako se ističe mural nastao u centru Bruxellesa (Belgija) u travnju 2021. godine kada je kao predstavnih Balkana sudjelovala na 15. Balkan Trafik Festivalu. Oslikala je mural u novom prostoru Udruge SOS – centra za nenasilje i ljudska prava, oslikala je jaslice neurološkog odjela Dječje bolnice na Kantridi, hodnik istražnog zatvora u Rijeci u sklopu projekta Melinde Šefčić ”Sloboda stvaranja”, ”Laboratorij za učenje” prostor za rad sa djecom i mladima udruge UZOR.

Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu sa djecom kojeg je između ostalog usavršavala godinama gostujući kao voditelj radionica na festivalu Špancirfest (Varaždin), Festivalu uličnih čarobnjaka (Pula, Novigrad i Labin) i Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU i HDLUR).

Gdje su nestale čarapice?

doživljajno kazalište za bebe

Vrijeme: 26. 6. u 17:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: Alex Đaković, Damir Orlić, David Petrović / Petra Vučković
Dob: 8 mjeseci – 3 godine
Napomena: Ulaznice za sve predstave i programe GKL Rijeka mogu se kupiti online u webshopu GKL Rijeka te putem platforme Mojekarte.hr
Rezervacija ulaznica na mail blagajne Kazališta:
blagajna.gklri@gmail.com
Radno vrijeme Blagajne (Blaža Polića 3b): sat vremena prije početka predstave/programa
Na Blagajni GKL Rijeka kupuju se i ulaznice za program u Dječjoj kući.
Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe.
Cijena ulaznice: 4,50 EUR.

Doživljajno kazalište rezervirano je za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, kao i djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom se, dakle, već od najranije dobi senzibilizira najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

O predstavi:

Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak
Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić
Skladatelj: Adam Semijalac
Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Malo zeleno

radionica uzgajanja mikropovrća

Vrijeme: 26. 6. od 17:30 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Andrea Čoh
Dob: 7 – 10 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Bogato antioksidansima, vitaminima i biljnim vlaknima, mikropovrće je prava blagodat za naš organizam i dragocjen je dodatak našoj svakodnevnoj prehrani. Tehnika uzgajanja mikropovrća u zatvorenom prilika je za odrasle, ali i najmlađe da iz prve ruke iskuse i okuse bogatstvo svježe uzgojene hrane. Posudice sa mikropovrćem uklopit će se u svačiji stambeni prostor jer ne zauzimaju puno prostora i uspješno se mogu uzgajati čak i kada imamo minimalno vremena za njihovu brigu. Raspon vrsta povrća koje se može uzgajati kao mikropovrće je dugačak od rikole, daikona, rotkvica do suncokreta, pa čak i graška.

Polaznici radionice naučit će kako doma uzgojiti mikropovrće, te će se imati priliku educirati o različitim tehnikama uzgajanja biljaka u stanu ili kući. Činjenica je da se populacija stanovnika gradova se povećava i mali broj njih ima balkon ili komad zemlje gdje može uzgajati biljke. Tako stan postaje mjesto gdje nastaju novi vrtovi modernog čovjeka 21. stoljeća.

Narina mašta radi svašta

ilustracije Branke Hollingsworth Nare

Vrijeme: cijelo trajanje Tobogana
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Dob: sve generacije
Prijave: ulaz je slobodan.
Napomena: izložba je otvorena do kraja srpnja 2024. godine.

Branka Hollingsworth Nara ilustratorica je i grafička dizajnerica već preko 20 godina. Osim što crta slikovnice, stripove i knjige za djecu, bavi se dizajniranjem časopisa, udžbenika i sličnih štiva. Dolazi iz Samobora, ali svoje znanje o ilustracijama i grafičkom dizajnu proširila je u Zagrebu i EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona.

Osim što crta u dječjem časopisu Smib, Branka Nara radi za Školsku knjigu, Alfu, Profil, Semafora i druge. Njezine slikovnice možete pronaći u gotovo svim knjižnicama i sve ih podjednako cijeni. U travnju ove godine u Dječjoj kući predstavila je knjigu „Vuk na Mjesecu“, a među ostalim njezinim radovima ističu se „San o šumi“, „Bocka!“ i „Vesele torbice“.

Za svoje iznimne radove, dobila je brojne nagrade, među kojima se ističu dvije pohvale nagrade ‘Grigor Vitez’ i nagrada Porin za najbolji cover CD. Branka Nara nastavlja oduševljavati svojom kreativnošću i posvećenošću i svojim jedinstvenim talentom doprinosi dječjem i odraslom svijetu mašte i literature.

Popis radova:

Hrvatske narodne bajke; Prepričala: Sanja Lovrenčić, Izdavač: Mala zvona, Ilustrirala: Branka Hollingsworth Nara

Snaga riječi; Priča i ilustracije: Branka Hollingsworth Nara; časopis Smib, veljača 2024

San o Šumi; autorska slikovnica; tekst i ilustracija: Branka Hollingsworth Nara; urednica: Ana Đokić, izdavač: KREATIVNA MREŽA, 2022.

Bocka!; Autor: Bruno Mezić; Izdavač: Iris Illyrika; Ilustrirala: Branka Hollingsworth Nara

Viktor Velikoglavi; Autorica: Ana Galant; Izdavač: Kreativna mreža, urednica Ana Đokić, tisak 2022; Ilustrirala: Branka Hollingsworth Nara

Vesele torbice; Tekst: Silvija Šesto; Ilustracije: Branka Hollingsworth Nara; Naklada Semafora

Cmoljac traži Bobicu; autorica Željka Vrbančić, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Žinko u školi; autorica Željka Horvat-Vukelja, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Pijanist Mago Drago; autorica Marijana Križanović, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara, izdavač: Iris Illyrica

Priča o Petrinji; autor Tomislav Škrljac, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara, izdavač: Školska knjiga

Bob, bobić, mahuna, autorica Mirjana Mrkela, izdavač Iris Illyrika, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Park u oblacima; autorica Snježana Babić Višnjić, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Tonkin veliki prijatelj; Zaklada Ana Rukavina, autor Leonardo Baksa Čeči, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Božićna tišina; Višnja Anić, Školska knjiga, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Tole, Ranc i Ja; autorica Julijana Adamović, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Pinocchio; Carlo Colodi, izdavač Školska knjiga, urednica Miroslava Vučić, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Tonkin veliki prijatelj; autor Leonardo Čeči Baksa, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Bontončić za sedam patuljaka; autorica Ivanka Borovac, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Bontončić za dobru djecu; autorica Ivanka Borovac, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara

Tajne i zgode nestašne vode; autor Aljoša Vuković, ilustracije: Branka Hollingsworth Nara
Od 2001. Strip Dado i Čmičko; autor Ivan Prlić, ilustratorica Branka Hollingsworth Nara, časopis SMIB

Ilustracije u udžbenicima: SPIEL MIT SPIELKO 1, Neda Roglić, Mira Sporiš, Školska knjiga, 2011, udžbenik njemačkog jezika za predškolski uzrast.

piknik @park.ing #2

veselo otvaranje osmog Tobogana!

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 23:00 sati
Mjesto: Dječja kuća i dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka & Art kino & MMSU & MGR & Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Izvodi: razni igrači
Dob: za djecu i odrasle
Prijave: sudjelovanje na upadajućim radionicama, koncertu i projekciji nije potrebno prijaviti.

Kreativno-razigrano druženje u Dječjoj kući i dvorištu “Benčić” čeka vas u srijedu 26. lipnja od 17 sati do večeri!

Mi pričamo priče o tvornicama, a većini je memorija na “Benčić” jedan običan parking. Uf, romantike! No ono što želimo je park, to nam je sigurno svima fora. I to nas jako veseli i zato ćemo pokušati napraviti osjećaj jednog veselog kreativnog i razigranog parka. Predvečerje prvog dana Tobogana je sigurno trenutaka kada želite biti u i okolo Dječje kuće.

Naš pik.nik@park.ing bit će jedno veliko veselje – činit će ga niz radionica na koje je slobodan ulaz, zanimljivi susreti i dosta zabave s nastupima u rasponu od koncerta do posebne filmske projekcije. Ulaz na većinu aktivnosti je slobodan, lista je stvarno dugačka, samo dođite po malo ljetne toboganske i “Benčić” atmosfere.

A atmosferu će nam začiniti uz naš Baltazar i kamiončić Ema ice cream s domaćim sladoledom u vremenu od 17:00 do 21:30h.

Livadni štimung by DJ Teo Fantazija

dobra mjuza

Vrijeme: 26 6. od 17:00 do 20:00 sat
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi:Teo Fantazija
Dob: svi, svi, svi
Prijave: ulaz je slobodan
.

Teo Grlica je i Teo Fantazija (DJ) već više od 10 godina. Prvenstveno tata, muž i nastavnik engleskoga jezika i informatike koji inače radi sa velikom djecom u srednjoj školi. Ovo mu je prilika da glazbu izfantazira i malo mlađoj djeci te se zabavi zajedno s njima jer inače tako maloj djeci pušta samo kod kuće. Teo se veseli druženju na Toboganu ispred Gradske knjižnice Rijeka! Ne zaboravite papučice (ili čizme obzirom da smo u Rijeci) iako dolazi ljeto!

Izrada pečata

upadajuća radionica

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Tanja Blašković i Josipa Verbanac.
Dob: 6+
Prijave: ulaz je slobodan.

Ako su pečati vaša furka (a to je stvarno dobra furka), slobodno upadnite na radionicu na kojoj ćete koristeći različite pečate napraviti svoje umjetničko djelo – portret, krajolik, vašeg kućnog ljubimca ili pak nešto skroz deseto.

Ovdje vam je sve moguće; krug može postati oko, obraz ili uho, a trokuti mogu biti opasni zubi ili uzorak na tatinoj kravati. Dođite – ispečatirate – ponesi sa sobom pravo i originalno umjetničko djelo!

Radionicu će voditi Tanja Blašković i Josipa Verbanac.

Bedžomatiranje

upadajuća radionica

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvodi: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Dob: 4+
Prijave: ulaz je slobodan.

Pozivamo vas da nam se pridružite u stvaranju festivalskih bedževa. Bedževi će se crtati na kružnim šablonama, a zatim u pomoć dolazi posebna mašina – „bedžomat” koja će uz malo snage kružne crteže pretvarati u nosive bedževe.

Igrat ćemo se slovima te motivima tobogana, a bedž možete napraviti za sebe ili svojeg festivalskog prijatelja.

Mrki Kile&Tonka sirena

upadajuća radionica

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animatorski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Ah taj Mrki Kile, uvijek nešto spletkari po Dječjoj kući! Izazivamo vas da ga izradite baš onako kako vi njega vidite!

Dođite se malo zezati se i smijati na radionicu gdje ćete u ruke dobiti šablone Mrkija i Tonke koje ćete obojati točno onako kako vi želite, a zatim ćete u dišpet njemu malo napraviti kaos i obojati izrezane kartone od jaja, pa ćete njemu i Tonki zalijepiti rep od sirene. Zvuči baš fora, tako da dođi, samo upadni i kreni sa kreativom!

Šarene staze

upadajuća radionica

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animatorski tim Dječje kuće
Dob: 5+
Prijave: ulaz je slobodan.

Kako ljepše provesti srijedu popodne i proslaviti to da nema više škole (barem do jeseni) nego u zezanciji sa ekipom? Mi se ne možemo sjetiti nečeg zgodnijeg, a kad sve živo dosadi, uvijek se vraćamo dobrim starim kredama.

Ovoga puta nećemo uzeti štapić krede i risati, već imamo bolju ideju! Izraditi ćemo baš boje od krede i zajedno oslikavati i uređivati staze. Dobro razmislite što ćete naslikati jer će to vidjeti svi koji će doći na Tobogan – imate vremena!

Festivalske zastavice

upadajuća radionica

Vrijeme: 26.6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Pedagoški kabinet
Dob: 5+
Prijave: ulaz je slobodan.

Pridružite nam se na uzbudljivoj radionici “Festivalske Zastavice” povodom otvorenja festivala Tobogan! Ova kreativna radionica osmišljena je za djecu uzrasta 5+ koja žele izraziti svoju maštu i umjetničke vještine kroz izradu jedinstvenih festivalskih zastavica.

Na radionici ćemo istražiti različite tehnike i materijale za izradu zastavica, uključujući papir, tkaninu, boje, perle i druge ukrasne elemente. Djeca će imati priliku naučiti osnovne vještine rezanja, bojanja i ljepljenja dok izrađuju svoje unikatne zastavice, koje će ponijeti kući i kojima će uljepšati dan otvorenja festival Tobogan!

Maratonski prvi spust niz priču @brdo

upadajuća pričaonica

Vrijeme: 26.6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animatorski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Nema dobrog druženja na Toboganu bez puno priča. A tako će nam biti i ove godine kada možete uskočiti u koju god želite. Osim ove na prvom druženju pričaonice u knjižnici čekaju vas kroz cijeeeli Tobogan!

Hula Hoop vrtionica

upadajuća radionica

Vrijeme: 26.6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Znati vrtiti hula hoop važna je vještina i prijeko potrebna u suzbijanju dosade svake vrste. Svakako dobro dođe za zavrtiti dobre ideje u glavi. Naša teta vrtilica pokazat će vam sve trikove hula hoopiranja.

Znanost na ulici

upadajuća radionica

Vrijeme: 26.6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Znanost uvijek vežemo uz neke ozbiljne laboratorije, ali neke zgodne fore možemo isprobati i na ulici. I ove godine je s nama ekipa sa Sveučilišta koja nam donosi:

Što je zajedničko vinskom podrumu i znanstvenom laboratoriju?, pop-up
radionica, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova

Potraga za blagom u Pi ritmu, pop-up radionica, Fakultet za matematiku

Složi i zaigraj sudoku za velike i male, pop-up radionica, Fakultet za
matematiku

Inteligentni magneti, pop-up radionica, Fakultet za fiziku

Samo prođite, navratite i pitajte se sve što treba. 🙂

Ljetne šuškalice

upadajuća radionica

Vrijeme: 26. 6. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Izvodi: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Dob: 3+ (djeca vrtićke dobi u pratnji roditelja)
Prijave: Ulaz je slobodan.

Ako je likovni izričaj nešto u čemu vaši klinci uživaju (a realno, koje dijete ne?), a pritom je recikliranje i održivost vaša zajednička obiteljska furka, prođite na radionicu izrade šuškalica!

Izrađivati ćemo ih od recikliranih, a puniti prirodnim materijalima, dok će djeca imati priliku oslikati i dekorirati svoju vlastitu šuškalicu.

Op, op, op

kreativni sport s trenerom Vinkom

Vrijeme: 26. 6. od 17:30 do 20:30 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Let’s Flow i American Corner Rijeka
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Festival “Tobogan” mjesto je stvaranja nezaboravnih prijateljskih i obiteljskih uspomena, a jedno takvo iskustvo za pamćenje čekati će vas u Sport Fun zoni našeg malog ali velikog festivala.

Ovdje ćete imati priliku isprobati različite nesvakidašnje rekvizite i aktivnosti i pritom pokazati koliko ste zapravo spretni, kreativni, snalažljivi i jeste li hrabar kao lav ili možda ne… Bez brige, ovo je idealno pogođena doza izazova i zabave gdje možete bez straha pozvati i vaše none i noniće.

Na primjer, uz Ropeflow imati ćete priliku isprobati totalno kreativan i zabavan način vrtnje konopa u svim smjerovima, a na Slacklineu moći ćete isprobati kakav je to osjećaj hodati po tankoj špagi i koliko je zapravo teško (ili lako) svladati balans na žici. Propulser vam je naziv za specijalne “šuske” koje će vam skoro pa dati super moći, dok ćete se na Indoboardu moći okušati u balansiranju na dasci, što je realno sitnica. Samo je daska nestabilna…

Boje oko nas

upadajuća radionica s Art of Fun

Vrijeme: 26. 6. od 18:00 do 20:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Art of Fun
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Jeste li kad čuli za The Art of Fun?To vam je, ako niste znali, prvi studio u Hrvatskoj, ali i Europi, gdje se u potpunosti možete prepustiti kreativnom stvaralaštvu!

Ovdje nije potreban talent, već samo želja za dobrom i kreativnom zabavom. Kroz naše radionice imati ćete priliku ući u čudesan svijet boja i kreativnog nereda, te ćemo vam dokazati da u svima nama čući mali umjetnik kojeg se mora ponekad osloboditi.

Skači, skači, skači: Kišni razdraganci 2

koncert na livadi

Vrijeme: 26. 6. u 20:15 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Kišni razdraganci
Dob: svi, svi, svi
Prijave: ulaz je besplatan.

‘Kišni razdraganci 2’ nastavak su uspješne slikovnice i CD izdanja s deset pjesama iz 2019. objavljeno u izdanju Dallas Recordsa. Glazba kreativnog autorskog dvojca Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta praćena je slikovnicom nastalom iz pera Lane Letović Perčin, a vesela družina Kišnih razdraganca ubrzo je obišla i razveselila mališane diljem Hrvatske.

Glazbu potpisuju Ivanka & Mrle, tekstove Ivanka Mazurkijević, a izdanje je nastalo uz pomoć producenta Mateja Zeca koji je i svirački sudjelovao. U pjesmi ‘Letim’, inspiriranoj dječjom ukrajinskom pjesmom originalnog naziva ‘Kapitoška’, ugostili su riječke kolege glazbenike iz Turista – Ivu Močibob i Vladu Simcicha Vavu. Kao inspiracija su korišteni dijelovi teksta u prijevodu Ane Dugandžić i Dariye Pavlešen, autorice originalnog teksta Natalije Guzejeve.

Crtani koncert: Filmovi Zagrebačke škole crtanog filma + JMZM

filmska projekcija i koncert

Vrijeme: 26. 6. u 21:30 sati
Mjesto: filmska projekcija na otvorenom / dvorište Dječje kuća
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: svi uzrasti
Prijave: ulaz je slobodan.

Za otvorenje ovogodišnjeg festivala Tobogan, a to je u našem svijetu veoma poseban dan, večer je rezervirana za crtano-glazbenu priredbu na otvorenom, pod zvijezdama koje će obasjati dvorište naše Dječje kuće.

Nakon prošlogodišnjeg kino-koncerta uz crno-bijeli klasik legendarnog komičara Bustera Keatona, ove godine za zabavu je zadužen elektro-akustični dvojac iz Rijeke i Opatije, JMZM, koji će uživo izvesti posve nove glazbeno-zvučne interpretacije kultnih animiranih filmova iz Zagrebačke škole crtanog filma:

1) Surogat

Na morskoj plaži turist napuhuje i stvara čitav camping od plastične mase. U ovom šarenom napuhanom ambijentu za sve postoji surogat od plastike, pa i za osjećaje. Na plaži se rađa jedna zanosna ljubav, ljubomora i osveta, te na kraju tragedija. Sve se ispuhalo i splasnulo kada se u događaje umiješao jedan mali obični realni čavlić. Surogat je dobitnik prestižne nagrade Oscar za najbolji kratkometražni animirani film.

O filmu:
režija: Dušan Vukotić
scenarij: Rudolf Sremec
montaža: Tea Brunšmid
animator: Dušan Vukotić
Zagreb Film, 1961.
Trajanje: 9’36”

2) Mali vlak

Pale se i gase semafori velike moderne stanice u iščekivanju brzog vlaka. Točno na sekundu stigao je brzi moderan vlak na peron. Sve se odvija automatski. Čak i ljudi postaju automati krećući se uglato, podvrgavajući se općem sistemu točnosti i brzine. A negdje preko polja vodi vijugava pruga malog vicinalnog vlaka, čiji se vagoni čudnim čudom drže na okupu. Njega će danas osobito smetati zvižduk sirene brzog vlaka i njegov porugljiv hihot u prestizanju. Ne, danas neće dozvoliti da ga prestigne! On mora stići prvi pod svaku cijenu. Kad je već tako odlučio, neće nam biti čudno što je, da bi skratio put skrenuo preko polja, preko oranica, kroz žito, kroz vodu, preko brda, broz stari zapušteni tunel, a naravno kod takvih putovanja može se svašta desiti. Ali ništa ne može spriječiti mali vlak da stigne prvi. Stigao je! Dočekala ga je muzika, vijenci, odlikovanja — i svečani ispraćaj u … muzej.

O filmu:
režija: Dragutin Vunak
scenarij: Dragutin Vunak
animator: Vladimir Jutriša
Zagreb Film, 1959.
Trajanje: 10’28”

3) Posjet iz svemira

Crtana dječja priča koja u formi slikovnice opisuje doživljaje jedne djevojčice i njen susret sa stanovnikom jedne udaljene planete. Fantastika u ovom filmu bazira se na suvremenom svijetu dječje mašte koji se sve više usmjerava ka čudesnim svjetovima svemira.

O filmu:
režija: Zlatko Grgić
scenarij: Dušan Vukotić
montaža: Tea Brunšmid
animator: Ante Zaninović
Zagreb Film, 1964.
10’54”

4) Svi crteži grada

Dječaka i djevojčicu iz slikovnice rastavi naglo ruka, koja otrgne list iz knjige i napravi papirnati avion u kojem ostane ukliješten dječak. Tužna djevojčica traži svog prijatelja, ali mala i slaba ne bi ništa postigla, da joj ne pomognu svi dječji crteži u gradu. S kuća, plotova i stupova oni solidarno krenu u akciju, nađu avion i izbave dječaka. Kada dječak i djevojčica papirnatim avionom polete kući, svi crteži pozdravljaju ih i mašu svojim novim malim prijateljima.

O filmu:
režija: Ivo Vrbanić
scenarij: Dušan Vukotić, Ivo Vrbanić
animator: Josip Pećinka
Zagreb Film, 1959.
8’54”

Četvrtak 27.6.

Escape radionica Noć u Muzeju

igra rješavanja zagonetki

Vrijeme: 27. 6. od 10.00 do 11:00 sati
Mjesto: Palača šećera
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Josipa Verbanac
Dob: 8 – 10 godina
Prijave: obavezna prijava putem online obrasca ovdje.
Napomena: prijaviti se mogu prijaviti oni koji nisu do sada sudjelovali na ovoj radionici.

Cijeli grad već danima iščekuje kada će posjetiti novootvoreni Muzej grada Rijeke u Palači šećera. Sat vremena prije svečanog otvorenja oglasio se alarm. Lopovi su upali u Muzej i otuđili jedan od predmeta. Možete li pronaći ukradeni predmet? Muzej se otvara za 60 minuta te imate točno toliko vremena za pronaći ukradeni predmet.

Escape radionica Noć u Muzeju nastala je u suradnji s Kids Escape Room Rijeka te je autorsko djelo Nikoline Mužić, kreatorice i vlasnice brenda.

Gdje su nestale čarapice?

doživljajno kazalište za bebe

Vrijeme: 27 .6. u 10:00 i 17:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: Alex Đaković, Damir Orlić, David Petrović / Petra Vučković
Dob: 8 mjeseci – 3 godine
Napomena: Ulaznice za sve predstave i programe GKL Rijeka mogu se kupiti online u webshopu GKL Rijeka te putem platforme Mojekarte.hr
Rezervacija ulaznica na mail blagajne Kazališta: blagajna.gklri@gmail.com
Radno vrijeme Blagajne (Blaža Polića 3b): sat vremena prije početka predstave/programa
Na Blagajni GKL Rijeka kupuju se i ulaznice za program u Dječjoj kući.
Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe.
Cijena ulaznice: 4,50 EUR.

Doživljajno kazalište rezervirano je za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, kao i djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom se, dakle, već od najranije dobi senzibilizira najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

O predstavi:
Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak
Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić
Skladatelj: Adam Semijalac
Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Edukacija o filmskoj pismenosti

edukacija

Vrijeme:
27.6. od 11:00 do 14:00 sati / filmska projekcija počinje u 14:00 sati
28.6. od 9:00 do 11:30 sati / filmska projekcija počinje u 11:30 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino, Hrvatski audiovizualni centar
Izvodi: Art-kino
Dob: za odrasle
Prijave: prijave za događanje se primaju putem emaila na
edukacija@art-kino.org

Poticanje filmske pismenosti i obrazovanja ključan je segment rada Art-kina s djecom i mladima, a kroz ovu ćemo dvodnevnu edukaciju učiti i razgovarati o filmskoj edukaciji edukatora – učitelja, profesora, odgajatelja te stručnog osoblja osnovnih i srednjih škola i dječjih vrtića s kojima posljednjih 15 godina svakodnevno surađujemo kroz naš obrazovni filmski program Škola u kinu.

Dvodnevna edukacija o filmskoj pismenosti održat će se 27. i 28. lipnja 2024. u kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući, a zajednički je organiziraju Art-kino i Hrvatski audiovizualni centar.

Kroz predavanja o filmu, mogućnostima njegove analize i uklapanja u obrazovni plan i proces, ali i načinima kako djeci i mladima stvoriti poticajni impuls za filmsku umjetnost i kulturu razgovarat će Ingrid Padjen Đurić (HAVC), viša stručna savjetnica za filmsku pismenost i Marina Zlatarić (OŠ Bartol Kašić Zagreb), profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

Svaki dan, nakon razgovornog dijela, uslijediti će filmska projekcija iz distribucije za djecu i mlade.

Radionica Magičnih krila

obiteljska radionica

Vrijeme: 27. 6. od 17:30 h do 19:00 sati
Mjesto: Galerija@ Dječja kuća
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvodi: Kombinat & MMSU
Dob: 8 – 12 godina (uz pratnju jednog roditelja)
Prijave: prijave za događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ove godine se nećeš spuštati niz Tobogan nego ćeš letjeti jer ćemo na radionici izraditi krila koja se poigravaju sa suncem i rade prekrasne sjene u boji. Povedi tatu, mamu, nonu, didu, starijeg brata, seku da ti pomognu izraditi tvoj par magičnih krila i uživajte u ovom ludom letu!

Art of Fun

kreativno gađanje bojastim bombama

Vrijeme: 27. 6. u 18:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Art of Fun
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

The Art of Fun je prvi studio u Hrvatskoj i Europi, gdje se u potpunosti možete prepustiti kreativnom stvaralaštvu. Kod nas nije potreban talent, samo želja za dobrom i kreativnom zabavom. Kroz naše radionice uvesti ćemo vas u svijet boja i kreativnog nereda te vam dokazati da u svima nama čući mali umjetnik kojeg se mora ponekad osloboditi.

Izvrnuto obrnuto 2

filmska projekcija

Vrijeme: 27. 6. u 19:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino
Dob: svi uzrasti
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Novi Disneyjev i Pixarov film “Izvrnuto obrnuto 2”, nastavak je hita iz 2015. koji je osvojio kritičare i gledatelje diljem svijeta svojom toplinom, simpatičnim likovima i poticanjem nenasilne komunikacije. U filmu “Izvrnuto obrnuto 2” vraćamo se u misli novopečene tinejdžerice Riley baš usred obnove njenog moždanog kontrolnog centra gdje se stvara prostor za nove emocije! Sreća, Tuga, Ljutnja, Strah i Gadljivost koji već dugo uspješno upravljaju emocionalnim operacijama nisu sigurni kako se osjećati kada se među njima pojavi Tjeskoba, koja se, čini se, nije pojavila sama, već je sa sobom dovela Sram, Dosadu i Zavist.

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Inside Out 2
Režija: Kelsey Mann
Uloge/ glasovi: Fabijan Pavao Medvešek, Rina Zoja Radmilov, Rene Bitorajac, Mario Petreković, Jan Kerekeš, Ronald Žlabur, Miach
Produkcijske kuće: Pixar, Walt Disney
Zemlje i godina: Sjedinjene Američke Države, Japan; 2024.
Rod i žanr: animirani, dramedija, avantura
Trajanje: 100 min.
Informacija o jeziku: film je sinkroniziran na hrvatski jezik

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 27. 6. u 19:00 do 19.45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Pustolovina: Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 27. 6. u 11:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 8+
Prijave: Prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Petak 28.6.

Zemljoprljanje

blatna radionica

Vrijeme: 28. 6. od 9:00 do 10:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Andrea Kalanj,  Rainbow Roots – obrt za poduke i usluge
Dob: 8 mjeseci – 2,5 godina (uz roditeljsku pratnju)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Senzorička radionica crtanja s blatom i eksperimentiranjem s prirodnim materijalima kao tehnikama umjetnosti u kojoj će klinci posebice uživati!

U radionici će se koristiti prirodni materijali: razne nijanse zemlje umjesto boja, a prstići, ruke, grančice, lišće i cvijeće umjesto kistova. Uz vodstvo, djeca će se poticati da sami zamiješaju boje od blata te da isprobaju što više tehnike nanošenja boje na podlogu.

Cilj radionice je slobodna igra kroz istraživačko i iskustveno učenje te poticanje razvoja osjetila. Radionica će se održavati u vanjskom prostoru, a sastojati će se od dva platna, jedno na podu, a jedno koje visi sa zida/stabla. Cilj je da radionica bude zanimljiva i mlađoj i starijoj dobi “todlera”, tj. djeci koja pužu i koja već hodaju.

Andrea Kalanj, socijalna pedagoginja iz Rijeke, kroz svoj obrt za poduke Rainbow Roots, prenosi svoju ljubav prema prirodi i radu s djecom tako što organizira zabavne i edukativne radionice u prirodi s ciljem učenja o prirodi, u prirodi, kroz igru i istraživanje. Važan dio svake radionice je učenje o ekološkim konceptima, istraživanje, slobodna igra te razvoj životnih vještina u prirodnom okruženju.

Gdje su nestale čarapice?

predstava za bebe u Kontejneru

Vrijeme: 28.6. u 10:00 i 17:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: Alex Đaković, Damir Orlić, David Petrović / Petra Vučković
Dob: 8 mjeseci – 3 godine
Napomena: Ulaznice za sve predstave i programe GKL Rijeka mogu se kupiti online u webshopu GKL Rijeka te putem platforme Mojekarte.hr
Rezervacija ulaznica na mail blagajne Kazališta: blagajna.gklri@gmail.com
Radno vrijeme Blagajne (Blaža Polića 3b): sat vremena prije početka predstave/programa
Na Blagajni GKL Rijeka kupuju se i ulaznice za program u Dječjoj kući.
Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe.
Cijena ulaznice: 4,50 EUR.

Doživljajno kazalište rezervirano je za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala, kao i djecu u pelenama. To je oblik izvedbene umjetnosti koji je na rubu između kazališne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Dakle, riječ je o neklasičnoj predstavi, spoju likovnih, izvedbenih i glazbenih senzacija koji tvore novi umjetnički prostor u kojem se dijete direktno s izvođačima prepušta doživljaju i bazičnoj percepciji umjetnosti.

Predstava nastoji najmlađim gledateljima na blizak način zaokupiti pažnju raznim senzoričkim atrakcijama, kroz neobično doživljajno-čulno-osjetilno putovanje ove suptilne, gotovo meditativne, a opet ritmički, dinamički postavljene izvedbe, koja je uz to zanimljiva i roditeljima. Predstavom se, dakle, već od najranije dobi senzibilizira najmlađe kao nove gledatelje i to prije svega kroz kazalište kao prostor doživljaja, mašte, kreacije i igre.

O predstavi:
Autorica koncepta i redateljica: Mila Čuljak
Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta: Mejra Mujičić
Skladatelj: Adam Semijalac
Koautori: Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović

Art of Fun

bombice od boja

Vrijeme: 28. 6. u 10:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Art of Fun
Dob: sve generacije
Prijave: ulaz je slobodan.

The Art of Fun je prvi studio u Hrvatskoj i Europi, gdje se u potpunosti možete prepustiti kreativnom stvaralaštvu. Kod nas nije potreban talent, samo želja za dobrom i kreativnom zabavom. Kroz naše radionice uvesti ćemo vas u svijet boja i kreativnog nereda te vam dokazati da u svima nama čući mali umjetnik kojeg se mora ponekad osloboditi.

Cijanotipija

radionica nastanka slika iz vode

Vrijeme: 28. 6. u 10:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ivica Nikolac i Franka Lagator u organizaciji Hrvatskog fotosaveza
Dob: 8 – 11 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ovo vam je radionica na kojoj se slike rade u vodi! Papiri, unaprijed premazani bezopasnom emulzijom, se izlažu na svjetlo, a nakon osvijetljenja fiksiraju se vodom i potom suše. Pravo eksperimentiranje! Radionica cijanotipije u osnovi je fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Fotogrami se izrađuju bez upotrebe fotoaparata.

Fotografije se izrađuju uz pomoć negativa izrađenog na licu mjesta inverzijom digitalne slike s mobitela ili fotaparata. Polaznicima radionice pojašnjava se način na koji se rabi ova povijesna tehnika: od miješanja kemikalija, senzitiviziranja papira i osvjetljavanja suncem, do razvijanja cijanotipija ispiranjem u vodi. Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.

Zmajaonica

radionica izrade zmajeva

Vrijeme: 28. 6. u 18:00 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marija Kajapi
Dob: 7+ (uz prisustvo starije osobe)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Jeste li ikada maštali o izradi vlastitog zmaja koji će letjeti toliko visoko da će ptice postati ljubomorne? Ako jeste, obavezno dođite na druženje i zezanje dok vam pokazujemo kako da izradite svog zmaja kojeg ćete izvesti u let nakon, na našoj zelenoj livadi! Uživancija u ljetnom povjetarcu nikada nije zvučala bolje, moramo priznati.

„Nemoj otvoriti ovu knjigu“, Andy Lee

knjiško-kreativna radionica

Vrijeme: 28. 6. u 18:00 do 19:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dječji odjel Stribor
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Nemoj otvoriti ovu knjigu, nemoj, ni slučajno!

Hoćemo li je otvoriti ili ne, saznajte na radionici „Nemoj otvoriti ovu knjigu“ koja
će se održati u petak 28. lipnja u 18h u Dječjem odjelu Stribor.

Mislimo, za one koji nisu čuli za ovu knjigu, a nikad je ni otvorili opis kaže:

Fenomenalan naslov koji nipošto ne smiješ čitati! Neka ti ne padne na pamet otvoriti ovu knjigu, dogodit će se grozne, užasne i bljak stvari – možda ćeš dobiti čupave dlake u nosu ili progutati žabu. Svakako se kloni ove knjige, iz nje vreba čudovište spremno na razne spačke. Ni slučajno čitati, bolje uzmi nešto drugo u ruke.

Probajte.

Lepeza od starih knjiga

radionica za borbu protiv ljetnih vrućina

Vrijeme: 28. 6 . u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vlatka Janjić
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Spas od ljetnih vrućina potražite u lepezi koju ćete sami izraditi i dok se hladite pročitati neki ulomak iz knjige. Zvuči zanimljivo zar ne?

Dođi na radionicu izrada lepeze od starih knjiga gdje ćemo uz pomoć starih listova knjiga izraditi spas od ljetnih vrućina.

Naš mali škver

radionica izrade barki

Vrijeme: 28. 6. u 10:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Hrvatski savez brodomaketara
Dob: 7+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Hrvatski savez brodomaketara bi se sa zadovoljstvom spustio niz tobogan s radionicom brodomaketarstva “Naš mali škver”.

Radionica „Naš mali škver“ djeci i mladima približavaju tradicionalnu hrvatsku brodogradnju kroz uvod u brodomaketastvo. Polaznici kroz 2 sata imaju priliku izraditi maketu jedne od tradicionalnih barki Jadrana po svom izboru. Makete se izrađuju iz gotovih kitova od šper ploče, a dolaze u varijantama pogodnim za polaznike od 7 godina na više.

Hrvatski savez brodomaketara osigurava sav potrebni materijal za izradu maketa, što uključuje: dijelove makete brodova izrezane na šperploči, skalpel, brusni papir, ljepilo, štipaljke i zaštitnu podlogu za ploču na kojoj se radi.

ANIMAFEST: Linda želi pile!

filmska projekcija

Vrijeme: 28. 6. u 19:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino
Dob: 8+
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Kada majka Paulette nepravedno kazni svoju kći Lindu, učinit će sve da joj iskupi. Čak i ispeći pile, onako kako je to otac nekad radio, premda Paulette ne zna kuhati. No kako će pronaći pile na dan općeg štrajka? Animirana komedija Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte priča je o samohranoj majci koja želi kćeri napraviti omiljeno jelo koje je sjeća na oca. Dopadljiv, energičan i nerijetko urnebesan, film nudi uvid u izazove samohranog majčinstva i nošenje s gubitkom člana obitelji, a zahvaljujući elementima mjuzikla, brzom tempu i fluidnom pokretu te vrlo ekspresivnom koloritu zadržava vedar ton i lepršavost.

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Linda veut du poulet!
Režija: Chiara Malta, Sébastien Laudenbach
Scenarij: Chiara Malta, Sébastien Laudenbach
Uloge / glasovi: Mélinée Leclerc, Clotilde Hesme, Laetitia Dosch
Produkcijska kuća: Dolce Vita Films; Miyu Productions; Palosanto Films
Zemlja i godina: Francuska, Italija, 2023
Rod i žanr: animirani / komedija
Trajanje: 75 min
Informacija o jeziku: film se prikazuje na izvornom francuskom jeziku s hrvatskim podnaslovima

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 28. 6. u 19:00 do 19:45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 28. 6. u 11:00 do 12:00 sati

Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječjeg kuće
Dob: 8+
Prijave: Prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Subota 29.6.

Roditeljski tobogan: Samo zdravo za mene

radionica za roditelje

Vrijeme: 29. 6. u 10:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sandra Kolonić
Dob: za roditelje
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Predavanje i degustacijska obiteljska radionica “Samo zdravo za mene” namijenjena je prvenstveno roditeljima, a polaznicima će pokušati dati odgovore na neka od pitanja:

Želiš bolje razumjeti kako hrana utječe na tvoje tijelo?
Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu?
Zašto je klorofil čarobna molekula?
Trebaju ti jednostavni recepti koje lako uklapaš u svakodnevni ritam prehrane?
Voliš istraživati, pomicati granice, napredovati?

Također, biti će tu i izrada zelenog soka u malim grupama! Sok svi polaznici mogu ponijeti kući u bočicama koje će dobiti na predavanju!

Teen Tobogan: Pogled kroz vrećicu

likovno-ekološka radionica

Vrijeme: 29. 6. u 13:00 do 15:00
Mjesto: Rasadnik Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Radiona uvezivanja: Jelena Petric, Jelena Kovačev, Valerija Djanješić
Dob: 12 – 16 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pogled kroz vrećicu je likovno-ekološka radionica posvećena suncu, svjetlosti i životnoj energiji izraženoj u likovnoj formi vitraja koji simbolizira granicu unutrašnjeg i vanjskog prostora. Osmišljena je kao cjelodnevna radionica koja spaja predmet Prirodu i Likovnu kulturu.

Tri likovne umjetnice i likovne pedagoginje, Jelena Kovačev, Valerija Djanješić i Jelena Petric uvode učenike u proces likovnog stvaralaštva s poučnom temom prenamjene starih materijala (upcycling), u ovom slučaju plastičnih vrećica, za izradu novih likovnih radova.

Radionica je osmišljena u 6 etapa.

1) Uvod: Upcycling i instalacija
2) Vježba: Hvatanje sjena
3) Vježba: Uokviravanje stvarnosti
4) Pogled kroz vrećicu
5) Obrada materijala

Glavna ideja i okosnica radionice jest posveta svjetlosti i utjecaju na unutarnji prostor. Kroz osvještavanje važnosti osvjetljenja, topline i raspona boje u školskom prostoru gradi se i senzibilitet za stvaranje ugodnog okruženja i u osobnom prostoru i životu pojedinca. Promatranjem igre svjetla i sjene, uslojavanjem različitih kompozicija učenici se imaju mogućnost opet vratiti dječjoj igri i proširiti imaginaciju u asocijativnom maštanju o oblicima koji se mogu pretvoriti iz grane u diva, u djevojku, opet u list, pomiješati se s travom i poletjeti u nebo kao ptica.

Sudionicima je predstavljen jednostavan proces prenamjene plastičnih vrećica koji je moguće ponavljati u nekom drugom obliku, motivu ili mediju. Uz predstavljanje umjetničke instalacije umjetnice Jelene Petric i prolaženjem svih faza izrade vitraja od vrećica uz stručno vodstvo prikazane su sve mogućnosti pretvorbe običnog predmeta u funkcionalan estetski rad. Na kraju, završni produkt nije samo umjetnički rad već grupno nastojanje uljepšavanja i oživljavanja zajedničkog prostora.

Moj riblji pjat

likovna radionica

Vrijeme: 29. 6. u 10:00 sati
Mjesto: ispred Dječje kuće

Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: Luči Vidanović i Zlatko Vicić
Dob: 3+ (djeca vrtićke dobi u pratnji roditelja)
Prijave: ulaz je besplatan, uz prijavu na gklrijeka@gmail.com.

Radionica “Moj riblji pjat” promovira riblju prehranu za različite uzraste djece, na njima prihvatljiv i razumljiv način.

Glumac-lutkar te lutkarski umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka, zajedno s djecom od različitih materijala izrađuju tanjur s ribljim jelima koja djeca osmišljavaju sama. Djeca izrađuju ribe od raznih recikliranih materijala, nakon čega od njih zajedno “kuhaju” riblju juhu.

Hrvatska kroz male okice

edukativno zabavna radionica

Vrijeme: 29. 6. u 11:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Avanture malih okica
Dob: 4+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Uhvatili smo malo slobodnog vremena, ne mislimo na školu i na obaveze. Mama i tata ne moraju raditi! No kamo sada?

Zajedno s malim okicama na radionici putujemo Hrvatskom i otkrivamo zanimljiva i zabavna mjesta savršena za mališane!

Knjižnica u moru

izrada kornjača, meduza i riba od recikliranih materijala

Vrijeme: 29. 6. u 10:00 do 11:00 sati
Mjesto: Stribor
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Jelena Sireta
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pridružite nam se u knjižnici gdje ćemo pročitati slikovnicu “Kornjačica i more” od autorice B. Davies koja nas osvješćuje kako smeće u moru može utjecati na životinje. Tema radionice je očuvanje prirode i važnost recikliranja.

Izradit ćemo meduze, ribe i kornjače od recikliranih materijala (plastike), kartona i papira koje će ovo cijelo ljeto krasiti knjižnicu Stribor i podsjećati nas da čuvamo more i život u njemu.

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 29. 6. u 11:00 do 11:45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Japanska pričaonica

….i normalno origami radionica

Vrijeme: 29. 6. u 11:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Misa Hayashi
Dob: djeca od 5 – 8 godina i roditelji
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Nešto neobično vas čeka na ovom posebnom izdanju pričaonice. Idemo u Japan na japanskom! U suradnji s Japankom Misom čitat ćemo slikovnicu i čuti kako sve to originalno doista zvuči.

Slikovnica priča jednostavnu priču o važnosti zagrljaja, te se ponekad trebamo podsjetiti da iako u užurbanom svijetu nekada zaboravimo na tuđe osjećaja, ali se sve može riješiti ako zastanemo i zagrlimo se. Barem to tako Japanci!
Pričaonica će biti na japanskom, pa na engleskom jeziku. Slikovnica je također dvojezična, a nakon priče slijedi radonica origamija, sve pod vodstvom Japanke Miso koja trenutno živi u Rijeci!

ČAROBNA PRIJATELJSTVA: Blok filmova Animafesta za uzrast 3+

filmske projekcije

Vrijeme: 29. 6. u 10:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino
Dob: 3+
ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Animafest Zagreb, jedan od najstarijih festivala animiranog filma u svijetu koji predstavlja najbolje i najnovije naslove iz svijeta animiranih filmova, gostuje i ove godine u Rijeci s programom kratkometražnih animiranih filmova za djecu uzrasta od 3+.

1) Franzyjina čarobna juha

Usamljena izvanzemaljska kuharica Franzy otkrije da je njezina posebna ružičasta juha, uz to što je jako ukusna, još i čarobna, kad je podijeli s izgladnjelim stvorenjima neobičnog planeta.

O filmu:
Originalni naziv: la soupe de franzy
Režija i scenarij: Ana Chubinidze
Produkcija: Folimage; Pocket Studio
Zemlja i godina: Francuska, Gruzija / 2021
Trajanje: 8′ 30”

2) T-Rex

Nažalost, tiranosaur T-Rex vrlo loše igra košarku.

O filmu:
Režija i scenarij: Julia Ocker
Produkcija: Studio FILM BILDER GmbH
Zemlja i godina: Njemačka, 2022.
Trajanje: 3′ 37”

3) Između dvije sestre

Između dvije sestre je film o posebnoj vezi i zajedničkom smijehu. Između dvije sestre trebala bi pokretati ljubav. No ove dvije sestre dijele još nešto, malo drugačije, i to je apsolutno u redu.

O filmu:
Originalni naziv: Entre deux sœurs
Režija: Clément Céard, Anne-Sophie Gousset
Produkcija: Folimage; Les Armateurs
Zemlja i godina: Francuska, 2022.
Trajanje: 7′ 20”

4) Oprosti

Dvije djevojčice igraju se loptom. Nakon sitničave svađe, naljute se jedna na drugu. Svaka od njih osjeća se uvrijeđeno, te se obje napušu poput balona i odlebde visoko u oblake. Djevojčice ondje zapnu, ne znajući kako se osloboditi i spustiti kako bi spasile svoje mače, koje je zapelo na stablu.

O filmu:
Orignalni naziv: Odpusť
Režija: Alžbeta Mačáková Mišejková
Produkcija: MAURFILM, FAMU
Zemlja i godina: Češka Republika, 2022.
Trajanje: 8′ 18”

5) Crnilo

U ovom kratkom animiranom filmu pratimo hobotnicu koja je opsjednuta urednošću i čišćenjem. No ponekad, čak i kad imaš toliko krakova, svejedno ne uspijevaš postići ono što želiš.

O filmu:
Originalni naziv: Inkt
Režija: Erik Verkerk, Joost van den Bosch
Produkcija: Ka-Ching Cartoons
Zemlja i godina: Nizozemska, 2020.
Trajanje: 2′ 20”

6) Koyaa – Strašni pokrivač

Noć vještica je i Koyaa spava, ušuškan u toploj dekici. Usred noći nemirni pokrivač počinje se treskati i drhturiti, i odjednom se Koyaa nađe kako leti zrakom. Treba mu genijalna ideja da se izvuče iz ove zbrke.

O filmu:
Originalni naziv: Koyaa – Presneta odeja
Režija: Kolja Saksida
Produkcija: ZVVIKS
Zemlja i godina: Slovenija, 2019.
Trajanje: 3′

Greenlightov sajam ploča u Art-kvartu

sajam + DJ-ing

Vrijeme: 29. 6. od 15:00 do 21:00 sati
Mjesto: dvorište “Benčić”
Organizator: Greenlight Collective i Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Greenlight Collective
Dob: sve generacije
Prijave: ulaz je slobodan.

Greenlight Collective je super ekipa koju njegovi osnivači od početka vide kao udrugu koja se bavi promicanjem i njegovanjem elektroničke glazbe i takozvane “underground” kulture plesne glazbe. Kao što im i naziv kaže posebno vole zelenu estetiku i kulturu, a kako to volimo i u “Benčiću” interesi su se prirodno spojili. Uz DJ-ing održat će se i sajam ploča fokusiran na elektronsku glazbu, a čekaju vas i razna druga druženja na “Toboganu” tako da lijepa subota poslijepodne uz naš kvart s malo pameti, glazbe, elektronike i kreacije.

Mini škrabaonica specijal: Mackanje po lampionićima

ono što zovu kreativne radionice

Vrijeme: 29. 6. u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Nicol Nefat
Dob: 3 – 6 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Hej, hej ti! Voliš packati i mackati? Dođi i ukrasi lampion! Sve što ti treba je spremnost na mackanje, a mi se brinemo za boje, šljokice, kistiće, ljepilo i dakako, lampione.
Koliko dobro zvuči ova zelena karta za biti skroz razigran? Jako, jako dobro!

Odškrinuta vrata Striborova

plesni performans s Ri danceom

Vrijeme: 29. 6. od 18:00 do 18:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ri Dance
Dob: 4+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Jednom u 150 godina u našoj dječjoj knjižnici Stribor događa se posebna čarolija- veo koji dijeli maštu i stvarnost postaje gotovo proziran. Svi likovi iz priča i bajki koji stanuju u slikovnicama i knjigama našeg Stribora postaju oku vidljivi. Ovu subotu odškrinut ćemo zaključana vrata knjižnice i zaviriti u maštoviti svijet knjižnice.

Disco karaoke

Vrijeme: 29. 6. u 18:30 do 20:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Fun Tim disco
Dob: 4+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dok je vani u kvartu pravi sajam ploča za velike u Dječjoj imamo drugačiju zabavu!

Radi se o disco zabavi s karaokama na način da im mi puštamo pjesme i onaj tko ima želju, može pjevati, mogu plesati, možemo s njima igrati igre (limbo, ples kipova s izazovima, itd…), tko god želi, može nam se pridružiti u tom periodu.

Čarobnjak iz Oza

filmska projekcija u dvorištu

Vrijeme: 29. 6. u 21:30 sati
Mjesto: filmska projekcija na otvorenom / dvorište Dječje kuća
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: 7+
Ulaznice: Ulaz je slobodan.

Djevojčica Dorothy Gale živi u Kansasu, na farmi svoje tete, a društvo joj je psić Toto kojeg je zla susjeda gđa. Gulch naumila uspavati nakon što ju je ugrizao. Kako bi spasila svog ljubimca, Dorothy odluči pobjeći od kuće s Totom, ali se putem predomisli te, nakon što zapuše tornado, kuću u kojoj su se sakrili vjetar odnese u magičnu zemlju Oz. Ovdje Dorothy dočekuju s oduševljenjem jer je njena kuća pala na zlu vješticu s Istoka. Dorothy kreće u potragu za velikim čarobnjakom koji jedini zna kako djevojčicu vratiti kući. Na svom put susreće živopisne likove Strašila, Limenka i Plašljivog lava koji joj se pridruže u potrazi za onim što im nedostaje. Snimljen prema istoimenoj knjizi L.Franka Bauma, Čarobnjak iz Oza jedan je od najpopularnijih obiteljskih filmova ikad snimljenih. Film je bio nominiran za nagradu Oscar u 6 kategorija, a nagrađen je za najbolju izvornu skladbu i za najbolju pjesmu (Over the Rainbow).

Informacije o filmu:
Originalni naziv: The Wizard of Oz
Režija: Victor Fleming
Scenarij: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf
Uloge: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Margaret Hamilton
Produkcijska kuća: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja i godina: Sjedinjene Američke Države, 1939.
Rod i žanr: igrani / mjuzikl, fantastika
Trajanje: 101 minuta
Informacija o jeziku: film se prikazuje na izvornom jeziku s hrvatskim podnaslovima

Nedjelja 30.6.

Izvrnuto obrnuto 2

filmska projekcija

Vrijeme: 30. 6. u 17:00 sati
Mjesto: Art-kino Croatia
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: Svi uzrasti
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Novi Disneyjev i Pixarov film Izvrnuto obrnuto 2, nastavak je hita iz 2015. koji je osvojio kritičare i gledatelje diljem svijeta svojom toplinom, simpatičnim likovima i poticanjem nenasilne komunikacije. U filmu Izvrnuto obrnuto 2 vraćamo se u misli novopečene tinejdžerice Riley baš usred obnove njenog moždanog kontrolnog centra gdje se stvara prostor za nove emocije! Sreća, Tuga, Ljutnja, Strah i Gadljivost koji već dugo uspješno upravljaju emocionalnim operacijama nisu sigurni kako se osjećati kada se među njima pojavi Tjeskoba, koja se, čini se, nije pojavila sama, već je sa sobom dovela Sram, Dosadu i Zavist.

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Inside Out 2
Režija: Kelsey Mann
Uloge/ glasovi: Fabijan Pavao Medvešek, Rina Zoja Radmilov, Rene Bitorajac
Produkcijske kuće: Pixar, Walt Disney
Zemlje i godina: Sjedinjene Američke Države, Japan; 2024.
Rod i žanr: animirani, dramedija, avantura
Trajanje: 100 min.
Informacija o jeziku: film je sinkroniziran na hrvatski jezik

Ponedjeljak 1.7.

Fantastične TV reportaže Tobogan specijal

radionica

Vrijeme: 1.7. – 4. 7. od 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća, studio i svud okolo!
Organizator: Art-kino
Voditelji radionica: Ana Jurčić, Aleš Suk i Dražen Zima
Dob: 10 – 14 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Napomena: naknada za sudjelovanje na radionici iznosi 30 EUR. Po završetku radionice na e-mail prijavitelja stiže uplatnica koju roditelj/staratelj treba platiti do datuma navedenog kao dospijeće računa na uplatnici.
Napomena: radionica se odvija kao višednevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.

Priključi se dječjoj redakciji fiktivne televizije DKTV-a u stvaranju fantastičnih televizijskih reportaža. Imamo challenge: napravi prank!

Tijekom četiri dana osposobit ćemo naše male reportere i reporterke za pravi terenski novinarski posao! Pratit ćemo zbivanja na festivalu Tobogan i Art-kvartu stvarajući stvarne, a naravno i izmišljene TV priloge: probajte skužiti koji su koji! Izlazit ćemo na teren s kamerama i mikrofonima, snimati intervjue, a onda u filmskom studiju Dječje kuće montirati snimljene materijale za našu izmišljenu televiziju DKTV. Posljednjeg dana Tobogana naš će rad biti javno prikazan zajedno s ostalim radioničkim filmovima, a uslijedit će i podjela diploma za sudjelovanje na radionici i festivalu.

Džafičarenje

radionica improvizacije pa i jedini mogući naslov

Vrijeme: od 1. do 5. 7. od 18:00 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Mirela Džafić
Dob: 8 – 11 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija višednevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima
.

Ne pamtimo neku dobru humorističnu seriju, a da nam za jedno deset godina ne otkriju – e, ova scena je bila potpuno improvizirana, to nije bilo u scenariju! Improvizacija nas prati u različitim segmentima života i to je jedan oblik snalažljivosti koji je jako dobro imati. Ne možemo reći kako ćemo na ovoj radionici naučite baš sve, sve, sve tajne tog zanata, ali hoćemo jako puno. Dramske i glumačke improvizacije pomoći će vam u samopouzdanju, komunikaciji, zezanju (…) i zato svi na Đafičarenje! I napravite, neku bolju improvizaciju za naslov jer to su spontanosti koje stvaraju brži mozak. 🙂

Hekleraj

da je slovo “e” slovo “a” onda bi bila o košarci

Vrijeme: od 1. 7. do 3. 7. od 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Laura Jurić
Dob: 8 – 11 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija višednevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.

Dakle, heklanje je opet “in”. Stari zanat baka danas je omiljena kreativna igra i aktivnost za opuštanje, a i i na koncertima vidimo tabletiće! Na ovoj radionici kroz tri dana učit ćemo osnovne vještine zanata i izrađivati jednostavne ukrase koji će naći mjesto u vašim sobama. Nije potrebno predznanje, potrebna je samo volja i neki pozitivni osjećaji koji vas obuzmu onda kada nešto nastaje.

Cirkusarije

žonglirajuća radionica

Vrijeme: od 1. do 3. 7. od 10:00 do 11:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Nives Soldičić & Emilio Alcantara
Dob: 7+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkuske vještine koje ovaj sjajan dvojac što nam je otvarano prošlogodišnji Toboganm koriste u nastupima i performansima obuhvaćaju balansiranje (rola-bola), zračne akrobacije, razne vrste žongliranja, klauniranje, monocikl, hodanje na štulama.

Kroz tri dana pokušat će dio toga prenijeti i na vas. Kažu nam kako će se raditi balansiranje, žongliranje, ples na svili i sve to je dovoljan razloga im se priključite. Oni su veseli i otvoreni u komunikaciji tako da će vam sigurno biti ugodno te ćete dobiti pokoju vještinu za zabavu ovoga ljeta.

Emilio Alcantara cirkuski je umjetnik specijaliziran za disciplinu Rola-Bola. Rođen je u Caracasu u Venezueli. Studirao je kazalište i suvremeni ples u poznatoj umjetničkoj školi u Valenciji, Venezuela. Osim toga, Emilio kontinuirano usavršava svoje izvođačke vještine pohađajući međunarodne cirkuske konvencije i radionice. Iskusan je cirkusant s preko 15 godina iskustva, nastupao je na društvenim događanjima, zabavama, kazališnim predstavama, tradicionalnim cirkusima i festivalima diljem svijeta.

Nives Soldičić cirkuska je umjetnica i performerica. Plesačica, zračna umjetnica, klaunesa, autorica mnogih performansa. Pokretačica plesa na svili u Rijeci. Klaunesa je udruzi Crveni nosovi od 2013. godine i od tada se od tada se redovito educira u Internacionalnoj školi humora u Beču. Posljednjih 10 godina sudjeluje na brojnim cirkuskim festivalima te vodi redovnu edukaciju plesa na tkanini u Rijeci za djecu i odrasle.

Velika morska čistka

reciklažna radionica

Vrijeme: 1. 7. u 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Andrea Kalanj,  Rainbow Roots – obrt za poduke i usluge
Dob: 2 – 4 godine (uz roditeljsku pratnju)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

All hands on deck!

Vrijeme je za veliku morsku čistku i zaštitu morskih životinja. Primjenom Montessori tehnika i pristupa u radionici koja se bavi ekologijom i zaštitom okoliša, omogućujemo djeci da se na zabavan način, kroz igru, upoznaju sa složenim konceptima recikliranja, odvajanja otpada, zaštite ekosustava i slično.

“More” će biti unaprijed pripremljeno te će sadržavati prirodne elemente iz morskog ekosustava (kamenčiće, školjke), morske životinje i elemente onečišćenja (razne vrtste otpada, ulja i sl.). Djeca će se poticati da hvataljkama skupe sve predmete koji ne pripadaju u morski ekosustav, raspoznaju ih te razvrstataju prema tipu otpada. Prikupljeni otpad, nakon razdvajanja slažemo na plakat i kreiramo važnu poruku zaštite našeg mora. Radionica se održava u vanjskom prostoru.

Andrea Kalanj, socijalna pedagoginja iz Rijeke, kroz svoj obrt za poduke Rainbow Roots, prenosi svoju ljubav prema prirodi i radu s djecom tako što organizira zabavne i edukativne radionice u prirodi s ciljem učenja o prirodi, u prirodi, kroz igru i istraživanje. Važan dio svake radionice je učenje o ekološkim konceptima, istraživanje, slobodna igra te razvoj životnih vještina u prirodnom okruženju.

Kućica od kocaka

predstava

Vrijeme: 1. 7. i 2. 7. u 18:00 sati
Mjesto: dvorana u Dječjoj kući

Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: „Hiša otrok in umetnosti“ Ljubljana
Dob: 3+
Napomena: Ulaznice za sve predstave i programe GKL Rijeka mogu se kupiti online u webshopu GKL Rijeka te putem platforme Mojekarte.hr
Rezervacija ulaznica na mail blagajne Kazališta:
blagajna.gklri@gmail.com
Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe.
Cijena ulaznice: 4 €

Predstava „Kućica od kocki“ nastala je prema motivima istoimene bajke Ele Peroci. Iako gotovo bez riječi, inspiraciju crpi iz simbola i misli koje je prije gotovo sedamdeset godina zapisala poznata slovenska spisateljica za djecu Ela Peroci. Priča koja govori o prijateljstvu, nesreći te pomoći prijatelja i stranaca, posebno je aktualna danas. Isprepletenost žive glazbe, pokreta i suvremenih lutkarskih tehnika stvaraju intiman kazališni doživljaj.

U sobi su dvije sestre. Starija vježba violinu, dok je mlađa Jelka stalno gnjavi i poziva na zajedničku igru. A kada Jelka sagradi svoju kućicu od kocki, starija sestra prihvati njezinu igru ​​i zajedno se upuste u čudesan svijet bajki u kojem na zidovima kućice žive mačka, kokoš i dimnjačar. No, kada susjedov pas, koji se u oluji otrgao s lanca, sruši kućicu, Jelka odlazi na dalek put u potragu za onim koji će joj na haljinu prišiti dimnjačarev gumb. Uostalom, gumb donosi sreću, a bez sreće se kuća ne može ponovo sastaviti.

O predstavi:
Po motivima priče Ele Peroci
Redateljica: Irena Rajh
Dramaturg: Anže Virant
Likovna rješenja i scenografija: Špela Trobec
Skladatelji: Samo Vovk in Barbara Grahor Vovk
Kostimograf: Iztok Hrga
Video animacija: Miha Šubic
Glazbenica: Tamara Pepelnik
Glumica i animatorica: Barbara Kanc

Poviri!

interaktivna instalacija

Vrijeme:
1.7. u 19:00 – 20:00 sati (ulaz publike svakih pola sata)
2.7. 10:00 – 12:00 i 17:00 – 20:00 sati (ulaz publike svakih pola sata)

3.7. 10:00 – 12:00 sati (ulaz publike svakih pola sata)
Mjesto: Dječja kuća (Kontejner)
Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: „Hiša otrok in umetnosti“ Ljubljana
Dob: 6+
Prijave: ulaz slobodan uz preuzimanje gratis ulaznica u Dječjoj kući (max. grupa od 20 po terminu)

„Poviri!” je interaktivna kazališna instalacija – posjetitelji ulaze u tajanstveni, naizgled napušteni vrt. On im oživi pred očima. To je mjesto gdje se odvijaju priče u malim animiranim svjetovima skrivenim u vrtnim kućicama, uličicama, hranilicama za ptice, koje vise i stoje između, ispred, ispod i iznad gledatelja. Malim otvorima, crtama i špijunkama pozivaju nas da zavirimo u njih. Tajni vrt postavljen je kao interaktivna pokretna maketa, pri čemu su pojedinačne vrtne kuće minijaturni animirani svjetovi u kojima se priča odvija naizgled neovisno o vanjskim utjecajima, bez animatora i glumaca koji bi pričali priče i vodili gledatelje. Gledatelji promatraju navedene događaje u manjim skupinama u različitim vremenskim sekvencama, uključuju se u zbivanja, zaviruju u skrivene kutke, otkrivaju načine animacije temeljene na određenim radnjama koje moraju sami osmisliti i izvesti te smisleno sastaviti svoje priča. Riječ je o instalaciji intimnog doživljaja punoj različitih atmosfera, transformacija i iznenađenja.

Ideja i režija: Irena Rajh
Oblikovanje projekta: Irena Rajh, Iztok Hrga i Tjaša Frumen
Likovna rješenja i oprema kućica: Luis Rapela i Špela Trobec
Dramaturgija: Anže Virant
Tehnologija i mehatronika: Iztok Hrga, Dmitry Ainutdinov, Tjaša Frumen i Anže Virant
Video animacija: Miha Šubic

Tobogan Teen: Radionica stripa s Enverom Krivcem

Video igre u stripu: kreativni uvodni tečaj

Vrijeme: 1. 7 do 3. 7. od 10:00 do 11:30 sati
Mjesto: Rasadnik
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Enver Krivac
Dob: 12 – 15 godina
Prijave: Prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.
Napomena: prijave vrijede za sva tri dana.

Ova uzbudljiva trodnevna radionica zamišljena je kao uvodni tečaj o osnovama strip stvaralaštva i posvećena je video igrama.
Bez obzira jeste li početnik ili imate iskustva u crtanju, naš program će vam pomoći da razvijete svoje vještine i kreativnost.

Što možete očekivati?

Za početak, osmislit ćemo jednu pasicu stripa od maksimalno tri sličice, a potom oblikovati osnovnu tročinsku strukturu stripa, što je ključno za svaku priču. Kroz nastanak jedne stranice stripa proći ćemo osnovne pojmove kao što su lik, scenarij, skica, razrada, istraživanje, kadriranj, i tehnike crtanja.
Na radionici ćemo crtati poznate likove iz video igara, što će biti zabavno i inspirativno za sve sudionike. Fokus ćemo staviti na praktični rad i proizvodnju stripova jer vjerujemo da je najbolji način učenja kroz igru i kreativno stvaranje. Ako već crtate stripove ili ilustracije, ponesite svoje radove i podijelite ih s nama!
Vidimo se na radionici gdje ćemo zajedno istraživati svijet stripova kroz oči video igara!

Aktivnost se održava kao dio programa American Corner Rijeka.

Izradi svoj kaleidskop

radionica

Vrijeme: 1.7. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Centar tehničke kulture Rijeka
Dob: 3. – 5. razred osnovne škole
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Zamisli da imaš čarobni štapić kojim čitav svijet možeš pretvoriti u tisuće blistavih boja i uzoraka svaki put kad ga pomakneš. E, ako niste znali, to vam se zove kaleidoskop!

To je zapravo ništa drugo nego jedna mala i čarobna cijev koja ti omogućuje, kada pogledaš kroz jedan kraj, da se diviš nevjerojatnim slikama i uzorcima koji se neprestano mijenjaju i stvaraju nove oblike. Svaki put kad ga zakotrljaš, dogodi se prava mala čarolija!

Na ovoj radionici moći ćete napraviti svoj od otpada (ne onog smrdljivog, bez brige, već role wc papira ili kuhinjskih ručnika, tanke plastične posude, boce i slično). Dođi, izraditi svoj kaleidoskop i ukrasi ga po želji!

Moj najdraži lik: Tom Gates

kreativna radionica

Vrijeme: 1. 7. – 3. 7. od 10:00 do 11:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dječji odjel Stribor
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.

Pridružite nam se na trodnevnoj radionici Toma Gatesa na kojoj ćete saznati puno toga o
autorici serijala knjiga, okušati se u likovnom izričaju te naučiti pisati kao Liz Pichon!

Vrlo uspješan i nagrađivan serijal, preveden na 40 jezika i prodan u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji, a svojim će humorom i superzabavnim crtežima osvojiti sve ljubitelje Gregovog dnevnika, ali i onu djecu, pogotovo dječake, kojima čitanje ne spada u omiljene aktivnosti. Tom Gates ide u 5. razred i u svoj dnevnik bilježi sve zgode i nezgode koje mu se svakodnevno zbivaju kod kuće i u školi. Sve svoje zapise uvijek ilustrira crtežima koji nisu uvijek zabavni njegovim profesorima. Tom voli glazbu, njegov najdraži bend su 3FACE, ali ima i svoj bend Psi Zombiji s najboljim prijateljem Derekom. Obožava jesti karamel-vafle i izvoditi sitne podvale svojoj starijoj sestri Deliji za koju je napisao i prvi hit Delija je munjena. Liz Pichon je zasad objavila osam od planiranih deset nastavaka serijala. Iznimnoj popularnosti dale su doprinos i prestižne nagrade: Roald Dahl nagrada za najsmješniju dječju knjigu, nagrada Waterstone””s za dječju knjigu godine i Red House Award za najbolju knjigu za mlade čitatelje.

Tobogan Teen: Kreativna radionica izrade lančića od perlica za sunčane naočale

Vrijeme: 1. 7. u 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Rasadnik
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Natali Bosić
Dob: 13+
Prijave: prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.

Ovdje ćemo zajedno uživati u izradi cool lančića koji će vaše sunčane naočale učiniti još zanimljivijima. Nema potrebe za posebnim vještinama – samo trebate volju za kreativnim izražavanjem i druženjem s vršnjacima! Saznajte kako kombinirati različite perlice i boje kako biste stvorili lančić koji odgovara vašem stilu.

Bilo da volite veselo šarenilo, elegantne nijanse ili nešto između, ovdje ćete pronaći inspiraciju i izraditi svoj ultimativni ljetni modni dodatak.

Bušiona

radionica izrade kašetice za knjige, slikovnice, stripove

Vrijeme: 1. 7 u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Kajapi, Art mašina
Dob: 7+ (uz prisustvo starije osobe)
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Neka ti tvoje omiljene slikovnice i knjige budu uvijek pri ruci. Izradi drvenu kašeticu za knjigice. Zamoli baku, nonića, starijeg brata ili sestru da dođu s tobom na radionicu.

Naučit ćeš kako se drži bušilica i zašto je važno imati zaštitne naočale koje nisu za čitanje.

Tobogan Teen: Osnove DJinga by Mirilo

dum dum dum dum radionica

Vrijeme: od 1. do 3. 7. u 18:00 sati
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Mirela Pašić
Dob: 15 – 19 godina
Prijave: prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao trodnevna i očekuje se sudjelovanje na sva tri susreta.

Mirela Pašić rođena je 1989. godine u Rijeci, poznata je kao DJ Mirilo, a njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas. Ovoga puta osmislila je za vas kreativan i interaktivan program o osnovama DJ-inga, koji će se provesti tijekom tri susreta (tri radionice), a završno događanje predvidjela je kao šećer na kraju, gdje će polaznici i polaznice radionica imati priliku javno prezentirati svoje prve mikseve uz koreografiju.

Stripko: Tko je ukrao zimu

radionica izrade stripa

Vrijeme: 1. 7. do 3. 7. od 10:30 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Nicol Nefat
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao višednevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.

Pridružite nam se na ciklusu od 3 radionice gdje ćemo stvarati priče na zadane teme i izrađivati stripove.

Tema „Tko je ukrao zimu?!“ se proteže kroz 3 radionice i na kraju dobivamo kompletan strip. 🙂

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 1. 7. u 19:00 do 19:45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 1. 7. u 18:30 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječjeg kuće
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Utorak 2.7.

Slikanja murala

dvodnevna radionica

Vrijeme: 2.7. i 3.7. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Palača šećera, kod propelera
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Tanja Blakšković
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao dvodnevna i potrebno je sudjelovanje na oba termina.
Cijena ulaznice: 8€

Murali su zidne slike koje se sve češće viđamo i u unutarnjim prostorima, ali i vani na ulici. Oni obogaćuju svaki prostor u kojem se nađu, a nakon ove radionice možda baš ti postaneš uspješan/na muralist/ica.

Na radionicama, pod stručnim vodstvom umjetnice Tanje Blašković koja je oslikala desetak murala u Rijeci, imati ćeš priliku naučiti sve o procesu izrade murala – kako započeti izradu murala, koje boje koristiti, kako pripremiti skicu te kako ju povećati, gdje se sve može slikati mural i kako.

Radionica stop animacije

animiranje nestvarnosti

Vrijeme: 2. 7., 3. 7. i 4. 7. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Centar tehničke kulture Rijeka
Dob: 3. – 5. razred osnovne škole
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao višednevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.

Stop animacija je tehnika animacije u kojoj osoba pomiče predmete i nakon svakog pokreta ih fotografira, kako bi se na kraju dobila iluzija pokreta. Djeci će biti predstavljeni predmeti od kojih mogu posložiti scenografiju i likove, nakon čega počinju smišljati svoju priču, odnosno scenarij. Scenarij mogu prikazati u obliku storyboarda/knjige snimanja, što je slično stripu. Nakon toga kreće izrada te postavljanje scene i likova te animiranje. Za fotografiranje će se koristiti DSLR fotoaparati.

1010101101 kreativac

radionica digitalnog crtanja i 3D modeliranja

Vrijeme: 2. 7., 3. 7. i 4. 7. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Centar tehničke kulture Rijeka
Dob: 6. – 8. razred osnovne škole
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznici će se prvi dan upoznati s digitalnim crtanjem na i-Padima te morate osmisliti nekog svojeg jednostavnog lika za društvenu igru (može biti i predmet ako vaam se to više sviđa) i nacrtati ga iz više perspektiva – ispred, iza i sa strane, s malim izazovom da ga pokušaju zamisliti i nacrtati odozgo i odozdo.

Sljedeći dan upoznati će se sa jednostavnim alatom za 3D modeliranje TinkerCadom u kojem će modelirati ono što su nacrtali, te će na kraju napraviti i pripremu za print svojeg modela u programu PrusaSlicer.

Iskoristi stare majice!

tekstilna radionica

Vrijeme: 2. 7. u 11:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Bia Gec & KD Čistoća
Dob: 8 – 14 godina
Prijave: prijave na događanje primaju se putem obrasca ovdje.

Stara odjeća, baciti ili nekome pokloniti? A možda i nešto napraviti. KD Čistoća svake godine rado sudjeluje na našem Toboganu, a ove će nam pokazati kako od starih majica napraviti kakav dobar ukras za glavu ili ruke.

Ćiri biri bajka

bajkovita društvena igra

Vrijeme: 2. 7. u 16:00 do 17:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dječji odjel Stribor
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pozor, pozor! Tražimo 6 likova iz bajke! Kakvih? Ne znamo, moraju se stvoriti. A iz koje bajke, pitaš? Pa ni to ne znamo!

Treba nam tvoja pomoć! Dođi stvoriti s nama posebnu bajku uz pomoć čarobne društvene igre Čiri-biri-bajka! Uživi se u svoju ulogu lika iz bajke i kreni s nama u uzbudljivu pustolovinu na kojoj te čekaju razni neobični događaji i zadaci. Zajedno ćemo savladati sve izazove i stići do cilja na kojem se nalazi vrijedna pouka.

Čiča-miča…. Hej, čekaj, pa tek počinje ova priča!

Sreća ima boju i raste – Zelena Srećonoša

zelena radionica

Vrijeme: 2. 7. u 17:30 do 19:00 sati
Mjesto: ispred DK
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Daniela Torjan
Dob: 5 – 9 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dobrodošli na našu radionicu “Zelena Srećonoša”, gdje ćemo zajedno istražiti kako biljke donose radost u naš svijet. Kroz naše aktivnosti zajedno ćemo otkrivati tajne koje nam biljke nesebično otkrivaju.

Ovdje ćemo djecu učiti važnosti kompostiranja i kako na taj način mogu doprinijeti očuvanju okoliša. Kroz interaktivni dio, djeca će shvatiti kako recikliranje organskog otpada može stvoriti hranjivu podlogu za biljke.

Također, djeca će sudjelovati u pripremi supstrata za sadnju – naučit će kako pravilno pripremiti tlo kako bi biljke rasle zdravo i sretno, dok će istovremeno razvijati svoju brigu za okoliš.

Kreativna aktivnost namijenjena i razvijanju motoričkih vještina kroz upotrebu alata. Upotrijebit ćemo čekić, čavle, žicu i plutene čepove kako bismo od korištenih limenki izradili vlastite posude za sadnju biljaka. Ova aktivnost potiče kreativnost i osjećaj odgovornosti za stvaranje nečeg upotrebljivog iz već korištenih predmeta.

Djeca će slušati o sukulentima, među koje spada Crasula Ovata, odnosno Zelena srećonoša. Pokazat ćemo im kako pravilno presaditi biljku u posude koje su sami izradili i brinuti se o njoj kako bi rasla zdravo. Potaknut ćemo ih da nastave brinuti o svojim biljkama i da se raduju njihovom rastu.

Ova radionica spaja edukaciju o vrtlarenju s kreativnim izražavanjem, pružajući djeci priliku da nauče o važnosti očuvanja prirode dok istovremeno razvijaju svoju maštovitost i vještine.

Tobogan roditeljski: Velika važnost malih priča

razgovor o super knjizi

Vrijeme: 2. 7. u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marija Ott i Anda Bukvić
Dob: za odrasle
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

“Velika važnost malih priča” pristupačno je napisana popularnoznanstvena knjiga koja govori o čitanju djeci i s djecom. Objašnjava kako u današnje digitalno doba djecu motivirati i naučiti ih da uživaju u čitanju te kako im pomoći da obogate svoj vokabu­ lar i povećaju koncentraciju, ne samo za čitanje nego i za pamćenje i učenje.

“Velika važnost malih priča” važan je i u hrvatskom kontekstu pionirski prilog interdisiplinarnom, popularno-znanstvenom, poticanju ranog čitanja. U osloncu na istraživanja iz različitih područja (teorije književnosti, neuroznanosti i dr.) i bogato praktično iskustvo, autorice iz stranice u stranicu naznačuju različite grupe problema vezanih uz rano čitanje i njihova moguća rješenja.

Anda Bukvić Pažin književna je prevoditeljica i sveučilišna lektorica. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevodi prozu, publicistiku i književnost za djecu s njemačkog i engleskog te piše eseje i prikaze za književne i kulturne časopise i portale. Bavi se poticanjem čitanja i književnošću za djecu i mlade iz teorijske, praktične i traduktološke perspektive. U okviru Društva hrvatskih književnih prevodilaca osmišljava i vodi niz projekata koji se bave podučavanjem književnog prevođenja te uspostavom prijevodne kritike. Dobitnica je nagrade Ministarstva kulture „Iso Velikanović” 2019. i nagrade DHKP-a „Josip Tabak” 2023.
Marija Ott Franolić nezavisna je književna kritičarka i teoretičarka. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodi projekte poticanja čitanja i drži predavanja o važnosti čitanja diljem Hrvatske. Na portalu Moderna vremena pokrenula je rubriku Preporuke kvalitetnih slikovnica. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016.). Piše književni blog Tekstovnica.

Konac i igla

radionica vezenja

Vrijeme: 2.7. u 18:00 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Natali Bosić (Pedagoški kabinet)
Dob: 9+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznici će imati priliku na kratko usporiti i uživati u radu rukama. Osim rada na finim motoričkim vještinama imati će prilike iskusiti smirujući efekt ove kreativne aktivnosti. Svako dijete dobiti će unaprijed pripremljeni kolut sa netegnutim platnom na koji će zatim uz pomoć konca i igle prenijeti neki jednostavni motiv po svom izboru. Po završetku radionice svako dijete odnosi doma svoj kolut za vezenje sa izvezenim motivom.

Kućica od kocaka

predstava

Vrijeme:
1.7. u 18:00
2.7. u 18:00

Mjesto: dvorana u Dječjoj kući
Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: Hiša otrok in umetnosti“ Ljubljana
Dob: 3+
Napomena: Ulaznice za sve predstave i programe GKL Rijeka mogu se kupiti online u webshopu GKL Rijeka te putem platforme Mojekarte.hr
Rezervacija ulaznica na mail blagajne Kazališta: blagajna.gklri@gmail.com
Rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe.
Cijena ulaznice: 4€

Predstava „Kućica od kocki“ nastala je prema motivima istoimene bajke Ele Peroci. Iako gotovo bez riječi, inspiraciju crpi iz simbola i misli koje je prije gotovo sedamdeset godina zapisala poznata slovenska spisateljica za djecu Ela Peroci. Priča koja govori o prijateljstvu, nesreći te pomoći prijatelja i stranaca, posebno je aktualna danas. Isprepletenost žive glazbe, pokreta i suvremenih lutkarskih tehnika stvaraju intiman kazališni doživljaj.

U sobi su dvije sestre. Starija vježba violinu, dok je mlađa Jelka stalno gnjavi i poziva na zajedničku igru. A kada Jelka sagradi svoju kućicu od kocki, starija sestra prihvati njezinu igru ​​i zajedno se upuste u čudesan svijet bajki u kojem na zidovima kućice žive mačka, kokoš i dimnjačar. No, kada susjedov pas, koji se u oluji otrgao s lanca, sruši kućicu, Jelka odlazi na dalek put u potragu za onim koji će joj na haljinu prišiti dimnjačarev gumb. Uostalom, gumb donosi sreću, a bez sreće se kuća ne može ponovo sastaviti.

O predstavi:
Po motivima priče Ele Peroci
Redateljica: Irena Rajh
Dramaturg: Anže Virant
Likovna rješenja i scenografija: Špela Trobec
Skladatelji: Samo Vovk in Barbara Grahor Vovk
Kostimograf: Iztok Hrga
Video animacija: Miha Šubic
Glazbenica: Tamara Pepelnik
Glumica i animatorica: Barbara Kanc

Poviri!

interaktivna instalacija

Vrijeme: 2.7. 10:00 – 12:00 i 17:00 – 20:00 (ulaz publike svakih pola sata)
Mjesto: Dječja kuća (Kontejner)
Organizator: GKL Rijeka
Izvodi: „Hiša otrok in umetnosti“ Ljubljana
Dob: 6+
Prijave: ulaz je slobodan uz preuzimanje gratis ulaznica u Dječjoj kući.

„Poviri!” je interaktivna kazališna instalacija – posjetitelji ulaze u tajanstveni, naizgled napušteni vrt. On im oživi pred očima. To je mjesto gdje se odvijaju priče u malim animiranim svjetovima skrivenim u vrtnim kućicama, uličicama, hranilicama za ptice, koje vise i stoje između, ispred, ispod i iznad gledatelja. Malim otvorima, crtama i špijunkama pozivaju nas da zavirimo u njih. Tajni vrt postavljen je kao interaktivna pokretna maketa, pri čemu su pojedinačne vrtne kuće minijaturni animirani svjetovi u kojima se priča odvija naizgled neovisno o vanjskim utjecajima, bez animatora i glumaca koji bi pričali priče i vodili gledatelje. Gledatelji promatraju navedene događaje u manjim skupinama u različitim vremenskim sekvencama, uključuju se u zbivanja, zaviruju u skrivene kutke, otkrivaju načine animacije temeljene na određenim radnjama koje moraju sami osmisliti i izvesti te smisleno sastaviti svoje priča. Riječ je o instalaciji intimnog doživljaja punoj različitih atmosfera, transformacija i iznenađenja.

Ideja i režija: Irena Rajh
Oblikovanje projekta: Irena Rajh, Iztok Hrga i Tjaša Frumen
Likovna rješenja i oprema kućica: Luis Rapela i Špela Trobec
Dramaturgija: Anže Virant
Tehnologija i mehatronika: Iztok Hrga, Dmitry Ainutdinov, Tjaša Frumen i Anže Virant
Video animacija: Miha Šubic

Roditeljski tobogan: Dosada- saveznik ili prijetnja u odgoju?!

influencer u gostima: Striček Duško

Vrijeme: 2. 7. u 19:00 sati
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi:Duško Ilijević
Dob: za odrasle
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Što to zaboravljamo u današnje vrijeme? Zašto imamo potrebu strukturirati svaki budni trenutak modernog djeteta? Zaboravljamo ostaviti prostora DOSADI…

Dosada nije neprijatelj tvog djeteta, nego njegov najbolji prijatelj. 🤯 Djeca trebaju slobodnu igru i vrijeme da im bude dosadno kako bi razvijala kreativnost i samostalno razmišljanje.

Stalno im nudiš aktivnosti i ekrane? Stop! Pustite ih ponekad da se sami snalaze. Kad im je dosadno, otkrivaju nove svjetove, kreiraju igre i rješavaju probleme na način koji ne možeš ni zamisliti.

Slobodna igra gradi društvene vještine, emocionalnu otpornost i sposobnost donošenja odluka. To su stvari koje ni jedan ekran ne može naučiti.

Dakle, prestani biti stalni animator svojih klinaca. Ugasi ekrane, upali dosadu i gledaj kako djeca cvjetaju.

Dođite na predavanje, aktivno se uključite i porazgovarajmo zajedno o tome zašto dosada i slobodna igra nisu samo važni, nego ključni za razvoj modernog djeteta!

Priča o igračkama

filmska projekcija

Vrijeme: 2. 7. u 21:30 sati
Mjesto: Ljetno Art-kino (ulaz kroz Art-kino, Krešimirova 2)
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: svi uzrasti
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Priča o igračkama animirani je film koji prati život igračaka u dječjoj sobi koje oživljavaju kad njihovi vlasnici nisu prisutni. Glavni junak, kaubojski šerif Woody, uvijek je bio omiljena igračka dječaka Andyja. No, kada Andy dobije novu, modernu igračku, svemirskog rendžera Buzza Lightyeara, Woodyjev položaj je ugrožen. Buzz ne shvaća da je samo igračka, već misli da je pravi svemirski rendžer. Rivalitet između Woodyja i Buzza dovodi ih do nevjerojatne pustolovine izvan Andyjeve sobe. Tijekom ove avanture, Woody i Buzz moraju naučiti surađivati kako bi se vratili kući prije nego što se Andy vrati. Kroz ovu uzbudljivu i dirljivu priču o prijateljstvu, film nas uči važnim lekcijama o prihvaćanju i timskom radu.

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Toy Story
Režija: John Lasseter
Scenarij: John Lasseter, Pete Docter, Andrew Stanton, Joe Ranft
Uloge / glasovi: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney
Produkcijska kuća: Walt Disney, Pixar
Zemlja i godina: Sjedinjene Američke Države, 1995.
Rod i žanr: animirani / komedija, avantura, fantastika
Trajanje: 81 min
Informacija o jeziku: film se prikazuje na izvornom jeziku s hrvatskim podnaslovima

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 2. 7. u 19:00 do 19:45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 2. 7. u 18:30 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječjeg kuće
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Srijeda 3. 7.

alohomora!

kreativna HaRRY POTTER maGiaonica

Vrijeme: 3. 7. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Andrea Kalanj,  Rainbow Roots – obrt za poduke i usluge
Dob: 6 – 8 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kroz ovu “magiaonicu” djeca će se imati priliku pobliže upoznati sa svijetom čarobnjaka, čarobnih sastojaka i čarobnih napitaka. Imati će priliku ukrasiti svoje čarobne štapiće čarobnim sastojcima: goblinskim zlatom, zmijskom krvi ili čak prahom jednoroga. Nakon izrade štapića, vrijeme je da uvježbamo prave Harry Potter čarolije i kletve. Za kraj ćemo izraditi čarobni napitak od letipraha, seruma istine i pera fenixa i gledati kako se čarolija dešava pred našim očima.

Andrea Kalanj, socijalna pedagoginja iz Rijeke, kroz svoj obrt za poduke Rainbow Roots, prenosi svoju ljubav prema prirodi i radu s djecom tako što organizira zabavne i edukativne radionice u prirodi s ciljem učenja o prirodi, u prirodi, kroz igru i istraživanje. Važan dio svake radionice je učenje o ekološkim konceptima, istraživanje, slobodna igra te razvoj životnih vještina u prirodnom okruženju.

FILM SVIMA: Uzbuna na Zelenom Vrhu

inkluzivna projekcija

Vrijeme: 3. 7. u 10:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino, Filmaktiv
Izvodi: Art-kino, Filmaktiv
Dob: 7+
Prijave: Ulaz na program je slobodan. Svoje gratis ulaznice možete preuzeti na blagajni Dječje kuće ili Art-kina koje se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u danu.

Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh, družeći se i igrajući. Bajkovitu seosku idilu naruše neobični događaji koji uznemire i djecu i sve seljane: kradljivci pod okriljem noći pljačkaju kuću za kućom, odnoseći sve vrijedno što im dođe pod ruke. Kada otruju Kokovog i Maričnog psa, a policija se ogluši na prijave odraslih, djeca odluče uzeti stvar u svoje ruke i razotkriti lopove. Projekcija je prilagođena gluhim i nagluhim osobama, dobrodošli su svi, a održava se u suradnji Art-kina i projekta Film svima udruge Filmaktiv.

Dizajnerska početnica: Dnevnik jednog eksperimenta

radionica za djecu

Vrijeme: 3. 7. u 17:00 sati
Mjesto: Kontejner/Galerija
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvodi: MMSU
Dob: 8 – 12 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Interdisciplinarna radionica Dnevnik jednog eksperimenta je sinteza dizajna, umjetnosti i botanike, a pruža djeci znanja iz jednostavne, priručne kemije i botanike kroz praktične, atraktivne pokuse koji se bilježe u ručno dizajnirane dnevnike.

Na radionici ćemo savladati i osnove dizajniranja knjige u obliku dnevnika. Osim toga, “učionicu” ćemo pretvoriti u mali laboratorij gdje ćemo otkriti svijet boja i tonova koje krije svakodnevna flora. Cilj radionice je pomoći djeci da realiziraju svoje projekte u vidu male knjige te savladaju osnovne tehnike izrade i dizajna iste.

O voditeljici radionice:
Maja Subotić je diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija, suvlasnica Studija Samonikla i prve održive cvjećarnice Samonikla, suosnivačica udruge Živi Atelje DK i projekta Paprat Kolektiv. Područje interesa su joj održivost, zeleni dizajn i edukacija mladih u vizualnoj kulturi.

Minijatura specijal: od ideje do paviljona

mala ljetna škola arhitekture

Vrijeme: od 3. 7. do 5. 7. od 18:00 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Društvo arhitekata Rijeka
Dob: 9 – 14 godina
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao trodnevna te je poželjno sudjelovanje na svim susretima.

U maloj ljetnoj školi arhitekture, inspiriranoj našom dobro poznatom radionicom arhitekture Minijatura, u tri dana dinamičnog druženja proći ćemo proces razvoja arhitektonskog projekta – od početne ideje preko crteža do materijalizacije u 3D prostoru.

Vanjski prostor art kvarta Benčić biti će poligon za zamišljanje naših projekata. Naime, svaki dobar park često u sebi ima paviljon – poluzatvoren prostor namijenjen druženju i uživanju u hladu. Kroz trajanje radionice osmisliti ćemo najrazličitije paviljone koji bi mogli krasiti naš park Benčić.

Prvi dan se upoznajemo sa pojmom koncepta i ideja: kako neku arhitektonsku zamisao zabilježiti, nacrtati, dati joj ime i oblik? Drugi dan bavimo se prenošenjem ideja u arhitektonski crtež. Ovo je trenutak kada ideja postaje ozbiljnija, te dobiva dimenzije i materijalnost. Trećega dana naše ćemo crteže prenijeti u 3D prostor i provjeriti kako se ponašaju u stvarnosti.

Orkestra Pocoloca

ludi koncert na livadi

Vrijeme 3. 7. od 19:00 do 19:45 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Teatar Poco Loco
Dob: 2+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Riječ je o jedinstvenom projektu na trenutačnom repertoaru dječjih kazališta. Šesteročlani bend predstavlja se publici kroz pjesmu “Otključ otključ”, te poziva sve na glazbeno-scensko putovanje uz pjesme o likovima iz bajki: Crvenkapica, vuk, tri praščića, vještica, Mala sirena, Palčica, Ružno pače, Princeza i žabac, Mačak u čizmama. Uz pjesmu, ples i interakciju, djeca upoznaju vrijednosti kao što su hrabrost, iskrenost, empatija i ludo se zabavljaju!

O predstavi:
Redateljica i dramaturg: Renata Carola Gatica
Tekst, glazba i aranžman: Teatar Poco Loco
Izvode: Zrinka Kušević, Dunja Fajdić, Maja Katić / Elena Brumini (vokali); Ivana Đula / Krunoslav Kobeščak (udaraljke); Davorka Horvat / Frederic Lanz (harmonika, cahon, gitara); Vera Pfaff / Vladimir Novak (truba)
Kostimografija i rekviziti: Renata Carola Gatica i Florencia Troisi

Poviri!

interaktivna instalacija

Vrijeme: 3. 7. od 10:00 do 12:00 (ulaz publike svakih pola sata)
Mjesto: Dječja kuća (Kontejner)
Organizator: GKL Rijeka

Izvodi: „Hiša otrok in umetnosti“ Ljubljana
Dob: 6+
Prijave: ulaz slobodan uz preuzimanje gratis ulaznica u Dječjoj kući (max. grupa od 20 po terminu)

„Poviri!” je interaktivna kazališna instalacija – posjetitelji ulaze u tajanstveni, naizgled napušteni vrt. On im oživi pred očima. To je mjesto gdje se odvijaju priče u malim animiranim svjetovima skrivenim u vrtnim kućicama, uličicama, hranilicama za ptice, koje vise i stoje između, ispred, ispod i iznad gledatelja. Malim otvorima, crtama i špijunkama pozivaju nas da zavirimo u njih. Tajni vrt postavljen je kao interaktivna pokretna maketa, pri čemu su pojedinačne vrtne kuće minijaturni animirani svjetovi u kojima se priča odvija naizgled neovisno o vanjskim utjecajima, bez animatora i glumaca koji bi pričali priče i vodili gledatelje. Gledatelji promatraju navedene događaje u manjim skupinama u različitim vremenskim sekvencama, uključuju se u zbivanja, zaviruju u skrivene kutke, otkrivaju načine animacije temeljene na određenim radnjama koje moraju sami osmisliti i izvesti te smisleno sastaviti svoje priča. Riječ je o instalaciji intimnog doživljaja punoj različitih atmosfera, transformacija i iznenađenja.

Ideja i režija: Irena Rajh
Oblikovanje projekta: Irena Rajh, Iztok Hrga i Tjaša Frumen
Likovna rješenja i oprema kućica: Luis Rapela i Špela Trobec
Dramaturgija: Anže Virant
Tehnologija i mehatronika: Iztok Hrga, Dmitry Ainutdinov, Tjaša Frumen i Anže Virant
Video animacija: Miha Šubic

Izvrnuto obrnuto 2

filmske projekcije

Vrijeme: 3. 7. u 19:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino
Dob: svi uzrasti
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Novi Disneyjev i Pixarov film Izvrnuto obrnuto 2, nastavak je hita iz 2015. koji je osvojio kritičare i gledatelje diljem svijeta svojom toplinom, simpatičnim likovima i poticanjem nenasilne komunikacije. U filmu Izvrnuto obrnuto 2 vraćamo se u misli novopečene tinejdžerice Riley baš usred obnove njenog moždanog kontrolnog centra gdje se stvara prostor za nove emocije! Sreća, Tuga, Ljutnja, Strah i Gadljivost koji već dugo uspješno upravljaju emocionalnim operacijama nisu sigurni kako se osjećati kada se među njima pojavi Tjeskoba, koja se, čini se, nije pojavila sama, već je sa sobom dovela Sram, Dosadu i Zavist.

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Inside Out 2
Režija: Kelsey Mann
Uloge/ glasovi: Fabijan Pavao Medvešek, Rina Zoja Radmilov, Rene BitorajacProdukcijske kuće: Pixar, Walt Disney
Zemlje i godina: Sjedinjene Američke Države, Japan; 2024.
Rod i žanr: animirani, dramedija, avantura
Trajanje: 100 min.
Informacija o jeziku: film je sinkroniziran na hrvatski jezik

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 3. 7. u 19:00 do 19:45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 3. 7. u 18:30 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječjeg kuće
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Četvrtak 4.7.

Gru i malci: Neustrašivi špijuni

filmska projekcija

Vrijeme: 4. 7. u 10:00 (sinkronizirano) i 19:00 sati (s titlovima)
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: Svi uzrasti
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Gru, superzlikovac koji je svima začudno omiljen i koji je nakon mnogih obrata postao i agentom Lige protiv zlikovaca, vraća se u uzbudljivu, odvažnu novu eru kaosa Malaca (Minionsa) u najnovijem nastavku Malaca!

Obitelj Gru koju čine još i Lucy (također agentica Lige) te njihove tri posvojene kćeri, Lucy, Edith i Agnes, dobila najnovijeg člana – Grua mlađeg. On je vrlo nalik svom ocu i odlučan je u tome da mu zadaje muke. Ipak, pravi zlikovac u ovom filmu je odbjegli kriminalca Maxime Le Mal i njegove fatalna djevojka Valentine zbog kojih je Obitelj Gru prisiljena na bijeg, ali i nove avanture s Malcima!

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Despicable me 4
Režija: Chris Renaud, Patrick Delage
Scenarij: Ken Daurio, Mike White
Uloge / glasovi: Sofía Vergara, Steve Carell, Will Ferrell
Uloge / glasovi (hr): Rene Bitorajac, Hana Hegedušić, Sara Carević
Produkcijska kuća: Universal Pictures, Illumination Entertainment
Zemlja i godina: Sjedinjene Američke Države, 2024.
Rod i žanr: animirani / akcija, komedija
Trajanje: 95 min
Informacija o jeziku: film se prikazuje i na izvornom jeziku i u sinkroniziranoj verziji

Honey Badger and Baby Gru in DESPICABLE ME 4, from Illumination

Škrabaonica specijal: Blobovi

radionica a kakva drugo nego kreativna

Vrijeme: 4. i 5. 7. u 10:30 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animatorica iz Dječje kuće u trenerci
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dvodnevna radionica na kojoj izrađujemo blobove inspirirane bojom.

Gledamo na koji način boje kaplju, padaju, prelijevaju se, radimo eksperiment s bojama pa ih crtamo. Najzabavnije je vidjeti kako naši crteži oživljavaju pa ćemo ih iz 2D pretvoriti u 3D izrađujući skulpture od žice, folije i glinamola. Blobovima ćemo napraviti teksturu te ih obojati kričavim bojama.

Modra lasta slavi 70. rođendan

rođendan kultnog časopisa uz radionice

Hej ljudi, Modra lasta ima 70. rođendan! Omiljeni časopis generacija riječku proslavu ovako visokog rođendana kroz kojeg stalno prolazi mjene kako ih prolazi i način odstanja imat će upravo na Toboganu! I to kako drugačije nego sa zanimljivim susretima iz produkcije Školske knjige.

Modra lasta: Abeceda održive mode ()

Vrijeme: 4. 7. od 17:00 do 18:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Školska knjiga & Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Jozefina Ćurković
Dob: 10+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Bilo da je riječ o tenisicama, trapericama ili jakni, omiljena odjeća odražava našu osobnost, interese i kreativnost. No kako u modi uživati održivo? Pridružite se radionici i na krilima Modre laste naučite više o održivoj modi i trikovima za originalne modne kombinacije uz primjenu održivih praksi. Osmislite inovativnu modnu kombinaciju ili postavite temelje za vlastiti održivi modni brend!

Modra lasta: Kako nastaje časopis

Vrijeme: 4. 7. od 17:00 do 18:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Školska knjiga & Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Vanja Jajić
Dob: 10+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Uživate u pisanju, crtanju ili pak fotografiranju? Stalno „čačkate“ po internetu i istražujete koliko je zvijezda u našoj galaksiji, što je omiljena hrana u zemljama Južne Amerike, koji je životni vijek činčile ili tko su majstori vožnje Formule 1? Čestitamo – idealan ste kandidat za stvaranje časopisa! Pridružite se radionici i iz prve ruke doznajte sve što niste znali o izradi časopisa. Saznajte tko, što i kako stvara časopise, zašto ih je dobro čitati i sudjelujte u osmišljavanju novih rubrika Modre laste.

Modra lasta: Inspiriraj se prirodom! ()

Vrijeme: 4. 7. od 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Školska knjiga & Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Melita Povalec
Dob: 10+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Priroda nas može inspirirati za crtanje, kretanje, pisanje… Ali, možemo li nešto izraditi po uzoru na prirodu? Doznajte zapanjujuće činjenice kako je čovjek, po uzoru na prirodu, oblikovao Eiffelov toranj, brze vlakove, robote, avione. Čak je osmislio i bržu dostavu promatrajući prirodu – otkrit ću vam tajnu – za to su inspiracija bile pčele! Postanite inovatori inspirirani prirodom i kreirajte svoje superizume.

Modra lasta: Očarani filmom

Vrijeme: 4. 7. od 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
O
rganizator: Školska knjiga & Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Boško Picula
Dob: 10+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Filmoljupci svijeta, okupite se! Prepustite se čaroliji dobroga filma te uz vodstvo filmskog kritičara Boška Picule barem na kratko postanite pravi filmski kritičari. O svojim ćete radovima dobiti osvrt voditelja te prijedloge i savjete za daljnje istraživanje i naravno – gledanje.

Skockaj se!

lego igranje

Vrijeme: 4. 7. u 16:00 do 17:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marko Brajković, klub Kockice
Dob: 4 – 8 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznici radionice steći će korisno znanje o mogućnostima igre i zabave LEGO® kockicama i sjajno se provesti u društvu vršnjaka. U opuštenoj atmosferi djeca će rješavati probleme, maštati i pričati priče te se kreativno izražavati stvarajući vlastite LEGO® kreacije na zadane teme, a bit će potaknuti da surađuju, istražuju i izraze svoju individualnost na jedinstven način.
LEGO® kockice su izvrstan alat za poticanje mašte, razvoj motoričkih vještina i poticanje kreativnosti kod djece, a uz pomoć voditelja radionice djeca će se sigurno dobro zabaviti!
Pored radionice, djeca i ostali moći će razgledati i manju izložbu LEGO® modela.

Marko Brajković profesor je hrvatskog jezika i književnosti koji u nastavi vrlo rado koristi LEGO® kockice kako bi potaknuo učenike na suradnju, razmišljanje, maštanje i rješavanje problema. Član je Kluba Kockice, prvog i jedinog klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatskoj. Članove Kluba veže zanimanje za LEGO – skupljanje i slaganje LEGO kocaka i izrada LEGO modela. Članovi Kluba redovito sudjeluju i na međunarodnim LEGO izložbama i sajmovima, predstavljajući svoje radove, ali i svoj Klub i Hrvatsku. Klub ”Kockice” također je ima i status RLUG-a (Recognized LEGO User Group), odnosno dio je mreže svjetske zajednice LEGO entuzijasta (AFOL-a) koja ima podršku TLG grupe (The LEGO Group).

Tobogan Teen: “All on Board!”

večer društvenih igara

Vrijeme: 4. 7. u 17:00 do 21:00 sati
Mjesto: Rasadnik, Odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Dejan Kurelić, Mateo Trošelj
Dob: 13+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pozivamo vas na radionicu/igraonicu za sve ljubitelje društvenih igara i za one koji to tek žele postati! Dođite u naš Rasadnik taman nakon ručka, a upravo ovdje ćete se upoznati nekim od najpopularnijih društvenih igara na tržištu, povezati s ljudima sličnih afiniteta i stvoriti nova prijateljstva.

Uz to, savladat ćete pravila i samu igru brže, uz pomoć mentora, a ovisno o iskustvu i afinitetima, uz savjet mentora isprobat ćete ono što vam najbolje odgovara. Na kraju, saznat ćete (brzo i besplatno) koje vam igre leže, a koje ne!

Tko i što se igra?

Iskustvo vam nije potrebno, a naši mentori na raspolaganju su za sva pitanja te objašnjavanje pravila. Upravo ti mentori s velikim iskustvom u boardgejmanju odabrali su igre, od jednostavnih do nešto kompleksnijih, od klasičnih do onih modernih – bit će ponešto za svakoga!

Tobogan Teen: AI izrada i animacija lika

radionica

Vrijeme: 4. 7. u 18:30 sati
Mjesto: Rasadnik, odjel za mlade Gradske knjižnice rijeka

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Anita Pešut
Dob: 14 – 30 godina
Prijave: prijave za događanje primaju se putem obrasca ovdje.
Napomena: polaznici moraju imati otvoren Gmail račun ili neki drugi e-mail za registraciju.

Nauči koristiti AI za izradu vlastitih likova i učini ih pokretljivima!

Polaznici će tijekom dva sata naučiti koristiti AI platformu Meshy za izradu 3D likova (životinje, superjunaci, i slično) pomoću teksta i koje će nakon toga animirati (učiniti pokretljivima) u Blenderu. Ova radionica je za one koji žele naučiti nešto više o mogućnostima korištenja umjetne inteligencije kao alata u stvaranju vlastitih 3D sadržaja.

Jooooj….kako se ono zove: obiteljski fantastični kviz

kviz

Vrijeme: 4. 7. u 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marija Rađa
Dob: sve generacije
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao, kokteli i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz!
Timovi mogu imati do 8 članova (i 2, i 3, i 5, sve je ok…:)) što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, veliki, mali, udruženi s drugima ili kako vam već paše.

Na ovom toboganskom bavimo se fantastikom u svim oblicima – znanstvenom, maštovitom, nestvarnom (a možda i stvarnom). Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u u četvrtak 4. 7. navečer dobro zajedno zabavimo. Trebat će nam.

Kartonski stanovnici livada

radionica

Vrijeme: 4. 7. u 18:30 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: “je to Sabinina radionica?” iliti Sabina Damiani
Dob: 7 – 11 godina
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svi znamo koliko su mali stanovnici naše planete poput buba i bubica, pčela i bumbara, osa, pa možda čak i komaraca važni za naš ekosustav. Kako bi se djeca na zabavan način educirala o važnosti tih naših sićušnih cimera na ovoj planeti, čeka ih radionica gdje će se izrađivati kartonski stanovnici livada – a gdje će usput čuti i pokoju bitnu o važnosti insekata i oprašivača za bioraznolikost.

Zdravi gumeni bomboni

radionica

Vrijeme: 4. 7. od 18:00 do 20:00 sati
Mjesto: Palača šećera
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Udruga EteriCo
Dob: 6 – 12 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Cijena ulaznice: 4€

Polaznici će naučiti izrađivati prirodne gumene bombone koji mogu biti povremena poslastica, ali i pomoć kod infekcije gornjih dišnih puteva, grlobolje i sl. Svoje izrađene bombončiće će odmah degustirati, a ostatak pakirati u vrećice u kojima će ih ponijeti kući, zajedno sa detaljnim uputama i receptima kako bi bombone mogli izraditi i svojim prijateljima.

Spust niz priču @brdo

toboganska pričaonica u Striboru

Vrijeme: 4. 7. u 19:00 do 19:45 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 3+
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Cirkusarenje, baloni, žongliranje… Nije to samo naša glavna toboganska sličica ove godine već pomalo i način našeg života. Malo letimo, malo cirkusiramo, malo žongliramo sa svime što imamo: s pričama, s igračkama, sa svakodnevicom Dječje kuće.

Tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu, a ovoga puta po guštu će nam biti te pričaonice cirkuskog gušta.

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga!

Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 4. 7. u 18:30 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječjeg kuće
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Petak 5.7.

Skockaj se!

Vrijeme: 5. 7. u 10:30 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Marko, Udruga Kockica
Dob: 4 – 8 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Polaznici radionice steći će korisno znanje o mogućnostima igre i zabave LEGO® kockicama i sjajno se provesti u društvu vršnjaka. U opuštenoj atmosferi djeca će rješavati probleme, maštati i pričati priče te se kreativno izražavati stvarajući vlastite LEGO® kreacije na zadane teme, a bit će potaknuti da surađuju, istražuju i izraze svoju individualnost na jedinstven način.
LEGO® kockice su izvrstan alat za poticanje mašte, razvoj motoričkih vještina i poticanje kreativnosti kod djece, a uz pomoć voditelja radionice djeca će se sigurno dobro zabaviti!
Pored radionice, djeca i ostali moći će razgledati i manju izložbu LEGO® modela.

Marko Brajković profesor je hrvatskog jezika i književnosti koji u nastavi vrlo rado koristi LEGO® kockice kako bi potaknuo učenike na suradnju, razmišljanje, maštanje i rješavanje problema. Član je Kluba Kockice, prvog i jedinog klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatskoj. Članove Kluba veže zanimanje za LEGO – skupljanje i slaganje LEGO kocaka i izrada LEGO modela. Članovi Kluba redovito sudjeluju i na međunarodnim LEGO izložbama i sajmovima, predstavljajući svoje radove, ali i svoj Klub i Hrvatsku. Klub ”Kockice” također je ima i status RLUG-a (Recognized LEGO User Group), odnosno dio je mreže svjetske zajednice LEGO entuzijasta (AFOL-a) koja ima podršku TLG grupe (The LEGO Group).

Reci to jasno i glasno

retorika za djecu

Vrijeme: 5. 7. od 11:00 do 12:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Davor Stanković & Ljevak
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ova radionica vam pomaže da hrabro stanete pred publiku i iznesete svoje stavove. Jasno i glasno. I naravno, pristojno. Jer lijepa riječ otvara sva vrata.

Cilj radionice je podučiti djecu razvijanju govorničkih vještina. Kroz vježbe koje uključuju rad na sadržaju i strukturi govora, baš kao i rad na uvjerljivom nastupu, polaznici razvijaju samopouzdanje i dolaze do odgovora na sljedeća pitanja: Što zapravo želim reći? Koji redom da kažem to što mislim? Kako ću početi, a kako završiti? A što ako nešto zaboravim? Govorim li dovoljno glasno? Što da radim s rukama?…

Pitanja ima još i uvijek će ih biti. Važno je samo što ranije krenuti u potragu za odgovorima.

Putovanje kroz vrijeme: priča o evoluciji

radionica znanja

Vrijeme: 5. 7. od 11:00 do 12:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Branka Bernard & Ljevak
Dob: 8+ godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ova radionica osmišljena je kako bi djeci pružila razumijevanje evolucijskih procesa kroz interaktivne i tjelesne aktivnosti. Aktivnosti za djecu osmišljene su tijekom pripreme dodatnih sadržaja za učenike i nastavnike uz slikovnicu Menažerija Ivane Brlić-Mažuranić i Vendi Vernić. Djeca će izvoditi zadatke koji im omogućuju da fizički i emocionalno iskuse evolucijske procese. Cilj radionice je potaknuti djecu na razmišljanje o prirodnoj selekciji, prilagodbi i varijabilnosti unutar vrsta na zabavan i angažirajući način.

Ručna izrada recikliranog papira i dizajniranje razglednice

Vrijeme: 5. 7. i 6. 7. u 10:00 sati
Mjesto: Palača šećera i MMSU
Organizator: Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvodi: Udruga EteriCo, Josipa Verbanac i Ivana Golob Mihić
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.
Napomena: radionica se odvija kao dvodnevna i potrebno je sudjelovanje na oba termina.

Polaznici će prvi dan radionice u uvodnom dijelu obići dio stalnog muzejskog postava posvećen Tvornici papira te saznati o povijesti i vrstama papira, nekim zanimljivostima vezanim uz papir, te potrebnom alatu za njegovu izradu. Zatim će u praktičnom dijelu uslijediti sama izrada papira gdje će svatko po svojim željama izraditi vlastiti papir koristeći sušeno bilje i osnovnu smjesu za izradu dobivenu od starog uredskog papira. Papir koji će se izraditi je prirodan i recikliran, bez umjetnih dodataka. Drugi dan radionice polaznici će u prostoru MMSU-a, na osušenim papirima, dizajnirati vlastite razglednice.

Tobogan Teen: Gaming Geek Turnir

igranje na PS5 & Switchu

Vrijeme: 5. 7. i 6. 7. u 10:30 sati
Mjesto: Rasadnik/odjel za mlade Građana knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 13 – 30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pozivamo vas na gejming vikend u Rasadniku i Američkom kutku Gradske knjižnice Rijeka u petak 05. i subotu 06. srpnja.

Za sve igračice i igrače, gejming majstore i zaljubljenike u virtualne svjetove pripremili smo prave poslastice.

Gaming Turnir

Za sve one koji nisu otišli putem Njemačke na Europsko prvenstvo, čeka vas gejming turnir u FC24! Sve između 15 i 30 godina čeka PS5, omiljena nogometna ekipa te borba do zadnje lopte i zaslužene nagrade.

Ako imate između 15 i 30 godina, prijavite se na nogometni turnir i pokažite svoje gejmerske vještine u FC24 na PS5.

VR proslava

*svi sadržaji namijenjeni su osobama između 15 i 30 godina

U Američkom kutku Rijeka obilježit ćemo američki Dan nezavisnosti – popularno poznat kao 4th of July – te vas pozivamo da doživite spektakularni vatromet u virtualnoj stvarnosti i osjetite čaroliju proslave na potpuno novi način.

Okušajte se i u pripremi savršenog roštilja uz aplikaciju “Just Another Cooking Day”. Naučite nove vještine i uživajte u virtualnom roštiljanju.

Projekcije dokumentarnih filmova

Filmovi koje ćemo prikazati dostupni su putem platforme Kanopy, koja nudi više od 10,000 vrhunskih filmova iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivane dokumentarce, rijetke i teško dostupne naslove, festivalske favorite, nezavisne i klasične filmove, te svjetsku kinematografiju. Pristup platformi omogućen je putem baze eLibraryUSA, a za osobni pristup možete zatražiti više informacija kod djelatnika Američkog kutka Rijeka.

Adventure Never Ends: a Tabletop Saga

Vrijeme: 5. 7. u 17:30 sati
Mjesto: Američki kutak Rijeka / Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 15 – 30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dođite i otkrijte svijet stolnih igara kroz oči onih koji ga najviše vole.
Ovaj uzbudljivi dokumentarac vodi nas u svijet stolnih igara, istražujući strast, kreativnost i zajedništvo koje se razvija oko ovog sve popularnijeg hobija. Kroz intervjue s igračima, dizajnerima i fanovima, film prikazuje kako stolne igre nadilaze granice mašte i postaju više od pukog načina zabave – one su način života.
“Adventure Never Ends: A Tabletop Saga” pruža dubinski uvid u zajednicu koja slavi igre poput Dungeons & Dragons, Warhammer i mnoge druge, te otkriva zašto su stolne igre postale tako važne u modernom društvu.

Informacije o filmu:
trajanje: 39 min
jezik: engleski (s engleskim titlovima)

Samo vi igrajte, a kako se to zapravo radi?

razgovor

Vrijeme: 6. 7. u 11:00 sati
Mjesto: Američki kutak Rijeka / Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 15 – 30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje
.

Marin Jurjević, razvojni inženjer u firmi GlobalLogic koji trenutno radi u automobilskoj industriji otkrit će nam i neke posebne tajne.. Predavanje se temelji na razvoju videoigara. Poseban naglasak će biti stavljen na poticanje kreativnosti kod polaznika da se sami okušaju u razvoju vlastite videoigre te će biti upoznati sa svim alatima koji su im za to potrebni.

A Gamer’s Life: the Lives of Professional Video Game Players

Vrijeme: 6. 7. u 12:00 sati
Mjesto: Američki kutak Rijeka / Gradska knjižnica Rijeka
Dob: 15–30 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Ne propustite priliku zaviriti u svijet profesionalnih gejmera i saznati što je potrebno za uspjeh u ovoj uzbudljivoj industriji. Fascinantan dokumentarac donosi priču o dvojici profesionalnih gejmera koji otkrivaju kako zarađivati za život igrajući video igre. Film prikazuje dosad neviđene snimke igranja i uključuje nastupe poznatih osoba iz svijeta gaminga poput Lindsay Elyse, Davida Walsha, Andyja Dudynskog, Aarona Elama i mnogih drugih. “A Gamer’s Life” pruža jedinstven pogled iza kulisa karijere koju mnogi još uvijek doživljavaju kao hobi.

Informacije o filmu:
trajanje: 1h i 22min
jezik: engleski (s engleskim titlovima)

Gru i malci: Neustrašivi špijuni

filmska projekcija

Vrijeme: 6. 7 u 10:00 sati (sinkronizirano)
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća

Organizator: Art-kino
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Gru, superzlikovac koji je svima začudno omiljen i koji je nakon mnogih obrata postao još i agentom Lige protiv zlikovaca, vraća se u uzbudljivu, odvažnu novu eru kaosa Malaca (Minionsa) u najnovijem nastavku Malaca! Obitelj Gru koju čine još i Lucy (također agentica Lige) te njihove tri posvojene kćeri, Lucy, Edith i Agnes, dobila najnovijeg člana – Grua mlađeg. On je vrlo nalik svom ocu i odlučan je u tome da mu zadaje muke. Ipak, pravi zlikovac u ovom filmu je odbjegli kriminalca Maxime Le Mal i njegove fatalna djevojka Valentine zbog kojih je Obitelj Gru prisiljena na bijeg, ali i nove avanture s Malcima!

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Despicable me 4
Režija: Chris Renaud, Patrick Delage
Scenarij: Ken Daurio, Mike White
Uloge / glasovi: Sofía Vergara, Steve Carell, Will Ferrell
Uloge / glasovi (hr): Rene Bitorajac, Hana Hegedušić, Sara Carević
Produkcijska kuća: Universal Pictures, Illumination Entertainment
Zemlja i godina: Sjedinjene Američke Države, 2024.
Rod i žanr: animirani / akcija, komedija
Trajanje: 95 min
Informacija o jeziku: film se prikazuje i na izvornom jeziku i u sinkroniziranoj verziji.

Honey Badger and Baby Gru in DESPICABLE ME 4, from Illumination

Sretna kućica

predstava

Vrijeme: 5. 7. u 19:00 sati
Mjesto: dvorište iza Dječje kuće

Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Izvodi: Zlatko Vicić
Dob: 3+
Prijave: ulaz je slobodan.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana, napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Informacije o predstavi:
Autorice dramatizacije: Ivana Đula i Milica Sinkauz
Redateljica: Morana Dolenc
Dramaturginja: Ivana Đula
Scenografkinja i kreatorica lutaka: Luči Vidanović
Skladatel:j Sandi Bratonja
Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić

Izvrnuto obrnuto 2

filmska projekcija

Vrijeme: 6. 7 u 19:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća

Organizator: Art-kino
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Novi Disneyjev i Pixarov film Izvrnuto obrnuto 2, nastavak je hita iz 2015. koji je osvojio kritičare i gledatelje diljem svijeta svojom toplinom, simpatičnim likovima i poticanjem nenasilne komunikacije. U filmu Izvrnuto obrnuto 2 vraćamo se u misli novopečene tinejdžerice Riley baš usred obnove njenog moždanog kontrolnog centra gdje se stvara prostor za nove emocije! Sreća, Tuga, Ljutnja, Strah i Gadljivost koji već dugo uspješno upravljaju emocionalnim operacijama nisu sigurni kako se osjećati kada se među njima pojavi Tjeskoba, koja se, čini se, nije pojavila sama, već je sa sobom dovela Sram, Dosadu i Zavist.

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Inside Out 2
Režija: Kelsey Mann
Uloge/ glasovi: Fabijan Pavao Medvešek, Rina Zoja Radmilov, Rene Bitorajac, Produkcijske kuće: Pixar, Walt Disney
Zemlje i godina: Sjedinjene Američke Države, Japan; 2024.
Rod i žanr: animirani, dramedija, avantura
Trajanje: 100 min.
Informacija o jeziku: film je sinkroniziran na hrvatski jezik

Toboganska pričaonica specijal: spust niz priču sa ilustratoricom Brankom

pričaonica

Vrijeme: 5. 7. u 18:00 do 19:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječje kuće
Dob: 4+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kao što znate tijekom cijelog “Tobogana” u našem Dječjem odjelu Stribor možete s djecom poslušati priču po našem i njihovom guštu… Jedino ove subote priča će biti malo drugačija – Branka Hollingsworth Nara čije radove predstavljamo na izložbi “Narina mašta radi svašta” sa svojim slikovnicama bit će inspiracija za priču. A slikovnice su divne!

Vrijednost priča nikada nije dovoljno previše naglasiti, a nama je stalo da tijekom Tobogana što više riječke djece dođe do svoga. …

Tobogan Teen: Art kvart hotel

radionica

Mjesto: Dječja kuća

Vrijeme: 5. 7. u 18 i 30

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Izvodi: Mia Bećirević i Karla Ritoša, riječke arhitektice i voditeljice Minijature, radionice arhitekture i urbanizma za djecu.

Dob: 12+

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Art kvart Benčić jedinstvena je cjelina raznih programa od Dječje kuće i knjižnice do muzeja koje rado posjećuju mali i veliki Riječani ali i brojni gosti umjetnici, pisci, znanstvenici… Naš zadatak je udružiti snage i za sve goste osmisliti Art kvart hotel koji će upotpuniti Benčić priču! Dizajnirat ćemo sobe inspirirane poznatim znanstvenicima ili glazbenicima, ili omiljenim likom iz knjige ili filma koje će postati dio eklektičnog hotela. Znaš li što je tlocrt a što presjek? Kroz radionicu istražujemo novi jezik – jezik arhitekture, te ćemo pomoću arhitektonskih nacrta, tlocrta i presjeka, prikazati svoje ideje baš kako to rade pravi arhitekti u praksi. 

Lijepo (ne) spavaj Vilin Boke!

igra

Vrijeme: 5. 7. u 18:30 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: animacijski tim Dječjeg kuće
Dob: 8+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Vilenjaci su bića koja ne sanjaju, stoga lijepi snovi i noćne more su za njih puke ljudske izmišljotine…ali jednoga dana gradonačelnica uputi poziv za pomoć, govoreći kako Vilin Bokom vlada kaos: čudne sjene se šuljaju gradom, stvari nestaju, a građani žive u strahu od sve duljih noći!

Pustolovi, odazovite se i spasite Vilin Bok!

* Igra prema Priručniku za pustolove koja sadrži sve što je potrebno za igru stolnih pustolovina gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, popis lokacija i nekoliko pustolovina. Jako lijepo za sve one koji vole poseban oblik maštanja i kreativnog igranja.

Subota 6.7.

Tobogan Teen: Skill show nastup by Mirilo

malo DJ-inga za kraj

Vrijeme: 6. 7. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: dvorište Benčić
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Mirela Pašić
Prijave: nema prijava jer sudjeluje ekipa s trodnevne radionice
.

Netko mora razbuditi kvart ove subote s terase, a to će biti polaznici radionice DJ-iranja kod naše Mirilo!

Lego print – Radionica tiska sa lego kockicama

radionica za djecu

Vrijeme: 6. 7. u 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Propeler u dvorištu “Benčić”
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvodi: Oleg Morović // MMSU
Dob: obiteljska radionica
Prijave:prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Lego Print suvremena je grafička tehnika koja spada u kategoriju visokog tiska. Matrica ili baza slaže se pomoću plošnih (flat) lego kockica koje se premažu bojom i zatim otiskuju na papir ili tkaninu. Rezultat motiva nalik je pixel artu. Svaki od polaznika izraditi će jednu do dvije originalne grafike. Ako vam fali inspiracije, pogledajte kako to radi Prostor urbane kulture.


Gru i malci: Neustrašivi špijuni

filmska projekcija

Vrijeme: 6. 7. u 10:00 sati
Mjesto: kinodvorana Dječja kuća
Organizator: Art kino
Ulaznice: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu).

Gru, superzlikovac koji je svima začudno omiljen i koji je nakon mnogih obrata postao još i agentom Lige protiv zlikovaca, vraća se u uzbudljivu, odvažnu novu eru kaosa Malaca (Minionsa) u najnovijem nastavku Malaca! Obitelj Gru koju čine još i Lucy (također agentica Lige) te njihove tri posvojene kćeri, Lucy, Edith i Agnes, dobila najnovijeg člana – Grua mlađeg. On je vrlo nalik svom ocu i odlučan je u tome da mu zadaje muke. Ipak, pravi zlikovac u ovom filmu je odbjegli kriminalca Maxime Le Mal i njegove fatalna djevojka Valentine zbog kojih je Obitelj Gru prisiljena na bijeg, ali i nove avanture s Malcima!

Informacije o filmu:
Originalni naziv: Despicable me 4
Režija: Chris Renaud, Patrick Delage
Scenarij: Ken Daurio, Mike White
Uloge / glasovi: Sofía Vergara, Steve Carell, Will Ferrell
Uloge / glasovi (hr): Rene Bitorajac, Hana Hegedušić, Sara Carević
Produkcijska kuća: Universal Pictures, Illumination Entertainment
Zemlja i godina: Sjedinjene Američke Države, 2024.
Rod i žanr: animirani / akcija, komedija
Trajanje: 95 min
Informacija o jeziku: film se prikazuje i na izvornom jeziku i u sinkroniziranoj verziji

Honey Badger and Baby Gru in DESPICABLE ME 4, from Illumination

Dan blentavih stvari

igra za odrasle i one ostale

Vrijeme: 6. 7. od 15:00 sati
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Duo creativus
Dob: za mlade i odrasle
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kada radite nešto što se zove dan blentavih igara teško je reći što očekivati. 🙂 No znamo kako ćemo napraviti neke najblentavije poligone, fore, zezalice u našem kvartu te dobro se zabaviti. Tko će izdržati više škakljanja, potopiti brod na potoku ili svladati veliki križi-kružić, bit će ozbiljno pitanje.

I bit će ovo naš jedinstven uvod u Olimpijadu. 🙂

Roditeljski tobogan: timski rad i vještine improvizacije

trening za roditelje

Vrijeme: 6. 7. u 17:00 do 20:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ivana Marijančić
Dob: odrasli
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Što je improvizacija?

Improvizacija dolazi od latinske riječi improvisus, što bi u prijevodu bilo: nepredviđen, nenadan, neslućen.

Potrebna je vještina da bi se zadovoljavajuća priča kreirala spontano. Mnoge od tih vještina prakticiramo od rođenja. Prisutnost, slušanje i zaigranost, koji su neophodni za improviziranje, možemo vidjeti kod četverogodišnjaka. Većini odraslih potreban je neki oblik treninga da bi ponovno uhvatili barem dio te autentičnosti.

Improvizatori uzimaju svoju inspiraciju od drugih i tako nalaze materijal za scene, hitro i bistro opažajući “sada i ovdje” i koristeći ono što već imamo. Dobivamo bogat tečan sadržaj. Te vještine ćemo na radionici učiti igranjem igara i osvještavati kada je situacija protočna, a kada blokirana, kad situacija zapinje, a kad timski rad ide naprijed.

Tijekom improviziranja, izvođače ne vodi napisani tekst, već oni igraju potpuno jedan s drugim, a da bi ishod bio pozitivan, potrebna je maksimalna angažiranost. Dok rade impro-vježbe, izvođači oslobađaju misli od uobičajenih mehaniziranih postupaka, oslobađaju sloj po sloj naučenog i krutog ponašanja i postepeno otključavaju dječju zaigranost i živahnost u sebi. Vježbe imaju specifična pravila, ishod je nepoznat i dijeli se direktno sa partnerima i publikom.

U svijetu impro-vježbe prakticiraju ljudi svih zanimanja i to je sastavni dio osobnog razvoja. Redovitim treninzima osobe u svojim radnim sredinama postaju fleksibilnije, prijemčivije i reagiraju s više lakoće. Često se impro-vježbe prakticiraju u sredinama u kojima je potrebno napraviti dobar tim, kao anti-stresna aktivnost, te sa osobama od kojih se u poslu traži brzo i kreativno reagiranje.

Izrada biljnog decoupagea

kreativna radionica s Pedagoškim kabinetom

Vrijeme: 6. 7. u 18:00 do 19:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Natali Bosić (Pedagoški kabinet)
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Na ovoj radionici, sudionici će uživati u kreativnom procesu decoupage-a, tehnike koja kombinira umetanje raznobojnih papirnatih motiva ili sušenog bilja na različite površine kako bi se stvorio vizualno atraktivan efekt. Polaznici će naučiti osnove pripreme podloge, odabira pravih motiva, tehnike lijepljenja i završnog lakiranja kako bi transformirali obične predmete u personalizirane umjetničke kreacije. Ova radionica pruža priliku za izražavanje kreativnosti, razvijanje vještina ukrašavanja i stvaranje unikatnih predmeta koji će zračiti originalnošću i ljepotom decoupage tehnike.

Ups! Stvorio sam priču!

radionica pisanja priče za školarce

Vrijeme: 6. 7. u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Jelena Pervan
Dob: 8 – 12 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Jeste li znali da priča može nastati baš iz svega? Iz tegle kiselih krastavaca, iz jednog pokvarenog zuba, iz plačljivog dana i vruće juhe. Priče žive svuda oko nas, žive i u nama, a najveća je čarolija pronaći pravu priču i sačuvati je od zaborava. Na radionici ćemo saznati gdje se skrivaju genijalne ideje za priče, zapitat ćemo se sasvim neobična pitanja, pronalaziti neočekivane odgovore, a jedna šašava matematička jednadžba pomoći će nam da te ideje preobrazimo u zanimljive priče.

Radionica pisanja priče Ups! Stvorio sam priču namijenjena je djeci od 8 do 12 godina. Voditeljica radionice je Jelena Pervan, književnica za djecu i voditeljica Kuće od priča. Trajanje radionice je 90 min. Broj polaznika je ograničen.

U finale s pripovijedanjem!

priča s pripovjedačicom Margaretom Peršić na potoku

Vrijeme: 6. 7. u 19:00 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Margareta Peršić
Dob: 6+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pričom te zovem u pustolovinu novu, u zaštićeni nevidljivi prostor mašte i snova. Zakoračit ćemo na tlo onkraj ovog vidljivog svijeta i susresti junake slavne, djeve bajne, čuda nemoguća i piti ćemo s izvora vode žive. Dođi, ne časi časa, brod samo što nije krenuo, jedra svoja već je zapeo! U tom nepreglednom moru, znam gdje ćemo kopno pronaći i po povratku sa ovog putovanja kako će nam okrijepljena duša zablistati!

Margareta Peršić kaže “Pripovijedanje priče po mojem izboru, izuzetan je audiovizualni doživljaj za djecu i odrasle. Svojim pristupom, odabranu narodnu bajku podižem na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombiniram elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna izvedba počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a često koristim animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Ovo je izuzetno ekspresivna forma, autorskog, jedinstvenog potpisa u kojem se oslanjam na mimiku, geste, posturu i govor tijela te glasovne varijacije. Kroz svoju ulogu pripovjedačice upravljam i oživljujem sve likove u priči i publiku pretvaram u aktere iste”. Volimo Margaretin stil i priče pa će nas upravo ona počastiti jednom lijepom na odjavi Tobogana.

Kozlići

Vrijeme: 6. 7. u 18
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Kozlići
Dob: 5+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Kamišibaj je japanski oblik uličnog kazališta. Riječ u doslovnom prijevodu znači predstava od papira. Malo drveno kazalište, zapravo samo prazna drvena kutija s vratima, sadržava u sebi velike ilustracije koje se izmjenjuju dok pripovjedač priča priču. Kamišibaj je mješavina likovne umjetnosti te književnosti, glazbe, stripa i kazališta. Na radionici će djeca svaki prvo pogledati nekoliko kamišibaj predstava, a zatim se i sama upustiti u izradu svoje prve kamišibaj priče. Radionicu vode Iva Nemec i Vera Pfaff, iskusne kamišibaj majstorice s desetak godina iskustva u pričanju priča i širenju kamišibaj umjetnosti u Hrvatskoj, iz udruga Kaleido i Kozlići.

KULtni crtić: Čudnovate zgode šegrta Hlapića + projekcija filmova s radionica

kino u dvorištu Dječje kuće

Vrijeme: 6. 7. u 21:30 sati
Mjesto: dvorište Dječje kuće
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: za sve uzraste
Prijave: ulaz je slobodan
.

Priča prati malog miša, vrijednog šegrta Hlapića, koji radi u postolarskoj radionici majstora Mrkonje i njegove žene. Jednog se dana majstor Mrkonja naljuti na nedužnog Hlapića jer gradonačelnikov sin nije zadovoljan novim čizmicama. Tužan Hlapić stoga napušta postolarsku radnju i u društvu svog vjernog psa Bundaša odlazi u svijet razgaziti čizmice. Putem susreću zlog Crnog Štakora koji na prevaru ukrade Hlapićeve čizmice, a u potrazi za otetim čizmicama pridružuje mu se mala mišica Gita i njen papagaj Amadeus. Zajedničkim snagama mala družina kreće u novu avanturu! Crtani film Čudnovate zgode šegrta Hlapića prikazuje se povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.

Informacije o filmu:
Režija: Milan Blažeković
Scenarij: Pajo Kanižaj (prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić)
Uloge / glasovi: Ivan Gudeljević, Maja Rožman, Tarik Filipović
Glazba: Duško Mandić, Srebrna krila, Vladimir Kočiš Zec
Produkcijska kuća: Croatia Film
Zemlja i godina: Hrvatska, 1997.
Rod i žanr: animirani / avantura, bajka
Trajanje: 85 min
Informacija o jeziku: film je na hrvatskom jeziku

I to je to, ekipo! Valjda je dovoljno! Ostatak ljetnog programa koji možda nije strogo dječji, ali često je obiteljski provjerite ovdje.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content