Striborova škrabaonica, likovna radionica za školarce

4/10 od 18h do 19.30h

U Dječjoj kući u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka odvija se ciklus likovno-literarnih radionica za osnovnoškolce!

U srijedu 04. listopada u 18 sati održat će se nova Striborova škrabaonica za djecu od 7 do 10 godina starosti. 

Tko želi naučiti izraditi jednostavne lampione od papira neka nam se pridruži na radionici izrade lampiona. Na ovoj radionici ćemo od šarenih papira i umjetnih lučica izraditi predivne lampione kojima ćemo stvoriti pravi chill ugođaj.

Sudjelovanje je slobodno za članove Gradske knjižnice Rijeka, a prijave se primaju ovdje.

Stripko, radionica osmišljavanja i crtanja stripa

7/10 od 10.30h do 12h

Od subote 7. 10. u 10 i 30 sati u Dječjoj kući započinje novi ciklus radionica izrade stripova na kojoj ćemo se fokusirati na izradu likova i priča. 

Radionica se odvija kontinuirano kroz 4 susreta- 7. 10., 14.1 0., 21. 10. i 28. 10.

Namijenjena je djeci od 10 do 14 godina, a sudjelovanje je slobodno za članove Gradske knjižnice Rijeka.

Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Pssst… priča Striborova!

7/10 od 11h do 11.45h

Pssst… priča Striborova! pričaonica je Gradske knjižnice Rijeka namijenjena djeci vrtićkog uzrasta od 4. do 6. godina na kojima se kroz pričanje pričanje/ čitanje priča potiče razvoj govora, jezika, komunikacije i kreativnih sposobnosti djece. 

Zainteresirani se prijavljuju za ciklus od 4 radionice. Prvi ciklus održavat će se jednom tjedno i to subotom od 7. do 28. listopada 2023. u Dječjoj kući (Dječji odjel Stribor)

Uz priču s djecom provode se razne jezične vježbe i vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Na taj se način potiče razvoj govora i izražavanja, pamćenja, koncentracije što je izuzetna podloga za svaki drugi razvoj djeteta, a potiče se i kreativnost koja je u uskoj vezi s prethodno navedenim vještinama.

Popratni tiskani materijal sadrži upute roditeljima za poticanje čitanja djece, preporuke dobrih priča i stručne literature iz područja razvoja govora i jezika te razvoja kreativnosti.

Program se za predškolce održava od 1998., a od 2006. u obliku obiteljske pričaonice.

Sudjelovanje je besplatno za sve polaznike, a uvjet za sudjelovanje je članstvo djeteta u Gradskoj knjižnici Rijeka. Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Playschool, mala škola učenja prvih riječi engleskog jezika

9/10 od 18h do 18.30h

Mala škola učenja prvih riječi engleskog jezika Gradske knjižnice Rijeka za djecu u dobi 4 do 6 godina.

Prvi ciklus odvija se od 9. listopada 2023. do  18. prosinca 2023. ponedjeljkom od 18.00-18.30 (1. grupa) i 18.40- 19.10 (2.grupa). u Dječjoj kući.

Učenje kroz igru predstavlja nesvjesni element učenja, jer se dječja pažnja više koncentrira na samu zabavu, a manje na učenje riječi, ali sadržaj s vremenom ulazi u arhivu naučenog. Polusatna igra ispunjena je aktivnim i interaktivnim učenjem. Cilj je senzibilizacija djece najranije dobi na učenje engleskog jezika znanje kojega je danas neophodno u svakodnevnom životu.

Sudjelovanje u svim knjižničnim programima, pa tako i u ovoj igraonici je besplatno, uz jedini uvjet da dijete-polaznik bude član knjižnice čime se djecu ujedno potiče i na korištenje knjižnog fonda, ujedno i slikovnica na engleskom jeziku – vježbanja onog što je naučeno na radionici. Zbog takvih uvjeta grupe su, naravno, konstantno popunjene i funkcioniraju na predbilježbe. Jednom tjedno održe se po dvije polusatne igraonice, interes iz godine u godinu raste, broj djece polaznika u prosjeku je tjedno 30 (15 po radionici).

Sudjelovanje je besplatno za sve polaznike, a uvjet za sudjelovanje je članstvo djeteta u Gradskoj knjižnici Rijeka. Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

“Šilji, riši, briši”, pripreme za školu za predškolarce

11/10 od 18h do 19h

U Dječjoj kući od 11. listopada kreću pripreme za školu na “djećjokućaški” način. 

Svrha aktivnosti je pripremiti djecu da kroz igru, zabavu i druženje razvijaju samopouzdanje te usvajaju vještine važne za uspješno izvršavanje školskih zadataka. Kroz radionice djeca će saznati što su njihove školske obveze, usvojit će nova znanja i vještine koja pomažu pri svladavanju čitanja i pisanja.

Ciljna skupina polaznika su djeca od 5 do 7 godina. Radionica se odvija jednom tjedno.

Želja je kroz igru osvijestiti sposobnosti koje djeca nose u sebi, razviti njihovo samopouzdanje kako bi s radošću krenuli u školu. Naglasak će biti na savladavanju osnovnih predčitalačkih vještina i predvježbi pisanja, vježbanju fine motorike za pisanje i crtanje, naučiti raditi u paru ili u grupi i osvijestiti prostorne odnose. Naglasak će biti na razvijanju kreativnosti i želje za stjecanjem znanja. Važno je djecu naučiti da ih pogreške ne trebaju obeshrabriti.

Važnu ulogu ima i razvijanje socijalizacije kroz upoznavanje novih prijatelja i snalaženje u novoj okolini u kojoj treba poštivati pravila grupe.

Gumice, šiljila, olovke u ruke!

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a uvjet sudjelovanja je članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka. Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se ovdje.

Striborova rukotvornica

12/10 od 18h do 19h

Okupljamo ekipu djece kreativaca koja će se zabavljati i opuštati u kreativnom radu od listopada do prosinca izrađujući jesenske i božićne ukrase za našu knjižnicu Stribor.

Dobrodošli su svi od 9 do 13 godina koji vole izrađivati rukama i pritom malo uprljati prste. Striborova rukotvornica će se održavati četvrtkom od 18 do 19 sati.

Vidimo se u Striboru i veselimo se zajedničkom radu. 

Vaše knjižničarke Marijana i Jelena.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a uvjet sudjelovanja je članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka. Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se ovdje.

Striborova blablaonica 5com: upoznajmo dinosaure

20/10 od 18h do 19h

Striborova blablaonica 5com kreativna je radionica koja će se jednom mjesečno (petkom) održavati u Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući.

Namijenjena je različitim uzrastima djece, ovisno o temi radionice (od 5 do 14 godina). Čitat će se slikovnice (za djecu predškolske i mlađe školske dobi) i stručna literatura koja prati temu slikovnice te će radionica biti popraćena kreativnim radom na zadanu temu. Neke od tema su: upoznajmo dinosaure, romansirane biografije umjetnika, emocije, kako žive pčele, influenceri i društvene mreže i dr.

UPOZNAJMO DINOSAURE

Opčinjeni ste dinosaurima, zanima vas kako su nekad živjeli te biste voljeli nešto više saznati o njima? Ako je odgovor potvrdan, svakako nam se pridružite na Striborovoj blablaonici 5com 20. 10. 2023. godine u 18 sati u Dječjem odjelu Stribor gdje ćete saznati puno zanimljivosti o njima, ali i sudjelovati na kreativnoj radionici izrade 3D dinosaura!

Dob djece: od 5 do 8 godina

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a uvjet sudjelovanja je članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka. Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se ovdje.

Čitateljski klub “Čitajmo knjige, zaboravimo na brige”

31/10 od 18h do 18.45h

Voliš čitati, ali i razgovarati o knjigama? Ako je odgovor potvrdan, pridruži nam se u našoj Striborovoj avanturi čitanja, u kojoj, osim priče, imamo i radionicu na zadanu temu! Dob djeteta je od 10 do 12 godina. Družimo se posljednjim utorcima u mjesecu od 18 do 18.45h u Dječjem odjelu Stribor. 

Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content