Kreativno-razigrano druženje u Dječjoj kući i dvorištu “Benčić” u srijedu 28. 6. od 17 sati do večeri!

Mi pričamo priče o tvornicama, a većini je memorija na “Benčić” jedan običan parking. Uf, romantike!  No ono što želimo je park, to nam je sigurno svima fora. I to nas jako veseli i zato ćemo pokušati napraviti osjećaj jednog veselog kreativnog i razigranog parka. Predvečerje prvog dana Tobogana je sigurno trenutaka kada želite biti u i okolo Dječje kuće.

Naš pik.nik@park.ing bit će jedno veliko veselje – činit će ga niz radionica na koje je slobodan ulaz, zanimljivi susreti i dosta zabave s nastupima u rasponu od uličnih zabavljača do bubnjara. Ulaz na većinu aktivnosti je slobodan, lista je stvarno dugačka, samo dođite po malo ljetne toboganske i “Benčić” atmosfere.  

drop-in nastupi / ne treba se prijaviti 

DJ-ing ispred “nožice”

Mirilo pušta ljetno glazbeno veselje

vrijeme: 28. 6. u 17 – 22 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Mirela Pašić 

dob: 0 – 99 godina 

prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

Mirela (DJ Mirilo) njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas. Ovoga puta imat će jedinstvenu priliku puštati ispred budućeg ulaza u novu gradsku knjižnicu!

Tradicionalno bubnjanje tobogansko!

nastup malih bubnjara

vrijeme: 28. 6. u 20,15 – 20,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: RiRock

dob: 0 – 99 godina 

Prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

RiRock bubnjarska skupina će svim posjetiteljima Tobogana prezentirati svoj dosadašnji rad kroz nekoliko tehničkih bubnjarskih vježbi te kroz svirku za zadanu glazbenu pozadinu. Ovi naši mali bubnjari iza sebe imaju već nekoliko zapaženih nastupa od kojih bi izdvojili koncert u Palachu, Božićni nastup u Benčiću, Bubnjanje na Rijeka Run maratonu te nastup na danima otvorenih vrata udruge Ri Rock. I sada im slijedi ova parkoliko-građevinska tura!   

RiRock Rocks

nastup zbora Kap

vrijeme: 28. 6. u 20.30 – 21,00 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Zbor Kap 

dob: 0 – 99 godina 

Prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

Dječji zbor “Kap” i Djevojački zbor dio su udruge Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke. Za ovu su prigodu udružili snage kako bi svojim dragim sugrađanima i gostima donijeli dašak starog riječkog rocka po kojem volimo pamtiti grad na Rječini.

Zborovi iza sebe imaju niz uspjeha i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, a često sudjeluju i u projektima u HNK-a Ivana pl. Zajca, kao što su opere “Carmen” , “La boheme”, “Pikova dama”, cantata “Carmina burana”, mjuzikl “Evita” i dr. S Ivankom i Mrletom su snimili CD za slikovnicu “Kišni razdraganci” s kojim su osvojili Porin. Surađivali su i s Damirom Urbanom te s mnogim poznatim dirigentima.

Umjetnička voditeljica je Doris Kovačić, asistentica Maja Šajatović, a korepetitorica Doris Knežević. 

Na druženju će vam se predstaviti ovim skladbama:

1. Grad: “Nebo”

2. Laufer: “Budi moja voda”

3. ENI: “Oči su ti ocean”

4. FIT: “Zaboravit ću sve”

5. Cacadou look: “Baum bam bam”

6. 777: “Ti si moj hit”

Harlequins Show

cirkuski show na livadi

vrijeme: 28. 6. u 21 – 21,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Cirkeros Cirkus (Emilio Alcantara & Nives Soldičić)

dob: 0 – 99 godina 

prijave: za sudjelovanje nisu potrebne prijave

Kao da su upravo izašli iz srednjovjekovnog dvorca Harlequini će Vas uveseliti svojim šašavim humorom. Za njih nema pravila ponašanja pa ponekad odu u neku drugu krajnost. Vole plesati i raditi akrobacije, a stručnjaci su u žongliranju. U duhu srednjeg vijeka pokazati će razne vještine koje će Vas ostaviti bez daha. Izvedba Harlequina je energična i zanimljiva te će zasigurno ostati upisana u srca djece i odraslih.

Predstavu izvode  profesionalni cirkuski umjetnici s više od 15 godina iskustva. 

Cirkuske vještine koje koriste u nastupima i performansima obuhvaćaju balansiranje (rola-bola), zračne akrobacije, razne vrste žongliranja, klauniranje, monocikl, hodanje na štulama. 

Emilio Alcantara cirkuski je umjetnik specijaliziran za disciplinu Rola-Bola. Rođen je u Caracasu u Venezueli. Studirao je kazalište i suvremeni ples u poznatoj umjetničkoj školi u Valenciji, Venezuela. Osim toga, Emilio kontinuirano usavršava svoje izvođačke vještine pohađajući međunarodne cirkuske konvencije i radionice. Iskusan je cirkusant s preko 15 godina iskustva, nastupao je na društvenim događanjima, zabavama, kazališnim predstavama, tradicionalnim cirkusima i festivalima diljem svijeta.

Nives Soldičić cirkuska je umjetnica i performerica. Plesačica, zračna umjetnica, klaunesa, autorica mnogih performansa. Pokretačica plesa na svili u Rijeci. Klaunesa je udruzi Crveni nosovi od 2013. godine i od tada se od tada se redovito educira u Internacionalnoj školi humora u Beču. Posljednjih 10 godina sudjeluje na brojnim cirkuskim festivalima te vodi redovnu edukaciju plesa na tkanini u Rijeci za djecu i odrasle.

predavanja

Parkovi zvani čežnja

predavanje o nastanku i oblikovanju parkova i dječjih igrališta

vrijeme: 28. 6. u 18,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

izvođač: Mirta Stipeč & Bia Gec / KD Čistoća 

dob: 12+/odrasli 

prijave: za sudjelovanje je potrebna prijava ovdje

Malo je gradskih tema važno kao što je to oblikovanje parkova i dječjih igrališta. Kako zapravo dobre i loše primjere iz susjedstva možemo shvatiti, kako se parkovi i dječja igrališta zapravo oblikuju, naša je tema, Sve na temu dječje igre u gradu s posebnim naglaskom na raspravu zašto su neka igrališta hit, a neka zjape prazna, što treba djeci, a što roditeljima, kako poboljšati postojeća igrališta i kako promišljati nova, otkrit će nam Mirta i Bia. 

Urbani galebovi (vs. golubovi)

predavanje o najdražim stanovnicima “Benčića”

vrijeme: 28. 6. u 19,15 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Luka Jurinović

dob: 12+/odrasli 

prijave: za sudjelovanje je potrebna prijava ovdje

Lipo mi je, lipo im je

Na lažini suvoj ležat’,

Na osami blizu mora

Nad pučinom tebe gledat’..

Ček, ček od kud galebovi u gradu? Zar se oni ne hrane ribom? Zašto galebovi ne vole golubove? Zašto ljudi ne vole galebove? Na ta i druga pitanja saznajte odgovore na predavanju biologa s hrvatskog veterinarskog instituta koji o ovim pticama zna baš sve. 

Luka Jurinović rođen je 1979. godine u Zagrebu.  Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu je završio studije Biologije te je i doktorirao na istom. Diplomirao je na ekologiji galebova, a doktorirao na ptičjoj gripi na galebovima. Od 2007. godine radi u Hrvatskom veterinarskom institutu, do 2014. godine u virosološkom, a od 2014. godine u bakteriološkom laboratoriju. U slobodno vrijeme gleda ptice i sluša punk.

Kako čitati park 

maštovito-kritička dječjo-roditeljska šetnja

vrijeme: 28. 6. u 18 – 19 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Urbani separe 

dob: 6+ uz roditelje 

prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje

Ova aktivnost pruža priliku djeci da preuzmu glavnu riječ i sudjeluju u razmišljanju o riječkom javnom prostoru i njegovoj prilagodbi njima i njihovim potrebama. Tijekom jednosatne radionice, roditelji će “starački” i ozbiljno uz kavu razgovarati o važnosti javnog prostora za djecu. Istovremeno, njihovi klinci će istraživati područje Benčića i okolice, lijepeći “kritičke” naljepnice na odabrane lokacije te s voditeljima raspravljati o tome što bi trebalo unaprijediti u Rijeci kako bi postala pravi grad za djecu, grad prilagođen njihovim potrebama.

Nakon 45 minuta šetnje, djeca će bez puno moderacije prezentirati svoje zaključke roditeljima i okupljenoj publici svih uzrasta- a oni će pažljivo slušati prijedloge i saznanja koja su djeca stekla tijekom svoje avanture. Ova zamjena uloga omogućuje svim sudionicima da steknu nova saznanja o urbanizmu, razumiju potrebe djece te razmotre aspekte Rijeke kao grada kroz drugačiju perspektivu. Radionica pruža priliku za učenje i razumijevanje važnosti prostora za djecu u gradu poput Rijeke. Kroz dijalog i razmjenu ideja, sudionici će moći prepoznati nedostatke i mogućnosti za unapređenje te razviti svijest o potrebama djece u urbanom okruženju.

Izložbe

(S)park!

otvorenje izložbe posvećene kreativnim parkovima   

vrijeme: 28. 6. u 18,00 sati

mjesto: Dječja kuća (galerija)

organizator: Gradska knjižnica Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti

prijave: ulaz slobodan 

Kroz ovu izložbu predstavljamo s(park) – uzbudljivi dječji park kreativnosti koji ste oblikivali vi kroz likovni prikaz maštovitih aktivnosti, igara, situacija, problema, izgleda….Što nam je bila inspiracija?

Čega želimo više u parkovima, koga želimo sresti (možda i vanzemaljce! ;)) kakav bi trebao biti okoliš, kakvo ponašanje i atmosferu želimo u parkovima koji trebaju biti malo više od dvije ljuljačke i jednog tobogana. (s) koje smo ubacili u park nije slučajno – to je ta iskra ideje, mašte, pokušaja i pogreške koja stvara lijepa mjesta. 

Zato uživajte i na ovoj razigranoj izložbici! I glavna poruka – pričajmo o parkovima, crtajmo svoje parkove! 

Minijatura, sezona 2. 

finalna izložba 

vrijeme: 28. 6. u 19,00 sati 

mjesto: Dječja kuća/Dječji odjel Stribor  

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Nicol Nefat

dob: 5+ godina 

prijave: slobodno sudjelovanje 

Naša ekipa Minijature iz Društva arhitekata Rijeka i uz podršku Hrvatske komore arhitekata vrijedno je radila mjesecima, a kako ste vi zamišljali i promišljali grad pokazat će nam na izložbi.

drop-in radionice/slobodno sudjelovanje i dolazi se u željeno vrijeme

Mini škrabaonica: lepeze

kreativna radionica

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 sati (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Nicol Nefat

dob: 5+ godina 

prijave: slobodno sudjelovanje 

Nije lako izdržati ove ljetne vrućine, ali će se zato u Dječjoj kući održati drop in radionica izrade lepezi koje će svojim šarenim, ukrasnim, šljokavim i veselim dizajnima otpuhati i najgore toplinske udare. 

Matematičke razbibrige na ulici 

pop-up radionica

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković)

dob: 5+

prijave: ulaz slobodan 

Matematika je jezik kojim opisujemo svijet oko sebe i ona je temelj za mnoga druga područja znanosti. No, matematika je i jako zabavna. Navrati na našu radionicu te se zabavi uz igranje matematičkih igara, crtanje fraktala, otpetljavanje matematičkih čvorova te otkrivanje matematičkih trikova s kartama.

JGL kutak

edukativne JGL radionice “Bez mikroplastike, bez brige” by Aqua Maris

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 sati (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti 

izvođač: JGL

dob: 5+ godina

prijave: ulaz slobodan

prvi medicinski proizvodi na svijetu bez mikroplastike  

Pažljivim odabirom proizvoda bez mikroplastike, recikliranjem i ponovnim korištenjem uporabnih predmeta – izravno utječemo na naše zdravlje, na očuvanje prirodnih resursa i smanjenje količine otpada. Kroz igru i kreativno učenje, edukativne JGL radionice „Bez mikroplastike bez brige“ podsjećaju nas na ekološke vrijednosti koje doprinose kvaliteti života.

SMANJI / REDUCE

Igrajući memori praktično pokazujemo kako mikroplastika šteti okolišu te učimo na koji način možemo smanjiti negativan utjecaj koristeći proizvode koji ne sadrže mikroplastiku poput Aqua Marisa, prirodne materijale, javni prijevoz, višekratne boce…

PONOVNO UPOTRIJEBI / REUSE

U našem mini laboratoriju učimo gdje završavaju brojni plastični predmeti oko nas, na koji način štete okolišu i postaju opasni za naše zdravlje. U radionici crtanja, šivanja i dizajniranja, naš je fokus na izradi platnenih vrećica koje možemo višekratno koristiti i koje su ekološki prihvatljive.

RECIKLIRAJ / RECYCLE

Učimo pravilno razvrstavati papir, plastiku, metal, staklo i komunalni otpad. U zanimljivoj igri u kojoj je vrijeme ključno, stječemo nova znanja te razvijamo pozitivne navike koje doprinose očuvanju okoliša i odgovornom postupanju s otpadom.

Šarene vjetrenjače, pop – up radionica

[FABRIANO, UNI BALL I POSCA RADIONICA] 

vrijeme: 28. 6. / 17 – 20 h (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s Eurotrade d.o.o.

izvođač: tim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

dob: 6+

prijave: slobodno sudjelovanje

U vjetrovitom gradu kao što je naš grad Rijeka, koji je kao takav poslužio i kao inspiracija za kulisu Balthazargrada veselje će zasigurno donijeti maštovite i šarene vjetrenjače. Stoga vas pozivamo da se u popodnevnom piknik programu otvorenja ovogodišnjeg festivala Tobogan upustite s nama u izradu ovih šarenih papirnatih vrtilica uz posebne efekte POSCA i Uni-ball Paint markera na Fabriano papirima.

Eurotrade d.o.o. je vodeća tvrtka u području uvoza, izvoza i distribucije uredske opreme, školskog i umjetničkog pribora i ispisnih rješenja, koja je stekla reputaciju kvalitetnog partnera i distributera koji prati trendove u tehnologiji. Svojim portfeljem brendova, poput POSCA markera, Uni-ball pisaćeg pribora i Fabriano papira, Eurotrade potiče mlade umjetnike da istraže svoje talente, razviju svoje vještine i ostvare svoje umjetničke vizije. Eurotrade također aktivno podržava mlade umjetnike kroz razne inicijative i suradnje. Organiziraju nagradna darivanja kroz društvene mreže brendova, radionice u suradnji s partnerima i udrugama sve u svrhu promocije radova mladih talenata.  

Za sebe kažu: „želimo biti pokretačka sila koja potiče razvoj talenta i stvara inspirativnu umjetničku zajednicu.“

POSCA: Kreativnost bez granica

POSCA nije samo marker, već je postao i brend koji potiče inicijative za popularizaciju grafiti zajednice i drugih vrsta umjetnosti. Kroz razvoj digitalnih platformi, POSCA je doživjela pravi procvat. Umjetnici su dobili neograničeni prostor za promociju svojih radova, a virtualni svijet je postao domaćin umjetničkoj zajednici. Digitalni prostor je omogućio je POSCA brendu da se poveže s umjetnicima i potiče njihovo stvaralaštvo. POSCA markeri osvajaju kreativce svojim najvažnijim karakteristikama – širinom ponude boja i debljina, vodenoj bazi, mogućnošću oslikavanja svih površina, dugotrajnosti, odsutnosti toksičnih elemenata i sposobnosti kombiniranja s drugim umjetničkim materijalima i tehnikama. Posca markeri pričaju jezikom umjetnosti koji povezuje sve profesionalce i amatere oko iste strasti – stvaralaštva.

Fabriano: Tradicija i kvaliteta

Fabriano je renomirani talijanski brend papirne konfekcije koji kombinira dugogodišnju tradiciju s modernim inovacijama. Osnovan davne 1264. godine, Fabriano  je bio izbor najpoznatijih umjetnika, uključujući i Michelangela Buonarottija. Fabriano je ne samo jedan od najstarijih brendova na svijetu, već je također utemeljitelj mnogih modernih procesa proizvodnje u industriji papira. Kao dio Fedrigoni grupe od 2002. godine, Fabriano je dobio potporu za modernizaciju proizvodnje, nove investicije i korištenje obnovljivih izvora energije. Papiri su priznati diljem svijeta zbog svoje izuzetne teksture, otpornosti i trajnosti. Izrađeni su od visokokvalitetnih vlakana, čime osiguravaju optimalno prianjanje boje i očuvanje umjetničkih djela kroz dugi niz godina. Fabriano papiri pružaju umjetnicima izvanredne mogućnosti izražavanja, bilo da se radi o crtanju, slikanju, grafici ili bilo kojoj drugoj umjetničkoj tehnici.

Uni-ball: Pisaći pribor koji je osvojio svijet

UNI brand inspiriran je riječju “unique”, a opravdao je svoje ime konstantnom težnjom ka inovaciji i različitosti svojih proizvoda s ciljem da zadovolji sve potrebe kupaca: ured, škola, industrija i obrtništvo, hobi i umjetnost. Izrasla iz tvornice drvenih olovki visoke kvalitete, kompanija Uni Mitsubishi Pencil doživjela pravi uzlet s proizvodnjom rolera i kemijskih olovki. Na tom području UNI postaje “trendsetter” i inovator: prvi roler s metalnim vrhom, prvi roler s tintom protiv falsificiranja i prva tehnička olovka s rotirajućim vrhom. Podrška mladim umjetnicima dio je posvećenosti Uni-ball brenda ka razvoju kreativnosti i umjetnosti. Kroz svoje proizvode i inicijative, Uni-ball inspirira mlade umjetnike, potiče ih da izraze svoju individualnost i doprinosi stvaranju moderne umjetničke scene.

Mirisni vilinski štapići

radionica s Pedagoškim kabinetom

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Pedagoški kabinet

dob: 5+

prijave: slobodno sudjelovanje

Kreativna radionica na kojoj će djeca imati prilike uroniti u svijet prirodnih materijala, boja i mirisa te izraditi magične i mirisne vilinske štapiće. Materijali koji će se korisiti su ljekovito i aromatično bilje – lavanda, smilje, ružmarin, filc, vuna, drveni štapići, šareni konci i trake, kamenčići i školjke… Moguć je veći broj polaznika. Kako jedna osoba izradi štapića, oslobađa se mjesto i druga osoba se pridružuje.

Izrada kampanula

pop up radionica za djecu i odrasle 

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Muzej grada Rijeke 

izvođač: Josipa Verbanac 

dob: 4+

prijave: slobodno sudjelovanje

Polaznici radionice imat će priliku okušati se u izradi malih šećernih glava, kakve su se svojedobno proizvodile u riječkoj Rafineriji šećera.

Blok “Za bolji kvart”: 

Oboji “unučića”

radionica ošarenjivanja tuđeg otpada 

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivana Babić

dob: 4+

prijave: slobodno sudjelovanje

Da li je ovo najluđa drop-in radionica ikada? Mogla bi biti. Dakle vidjeli ste da oko naše Dječje kuće ekipa i pije te nam ostavljaju “unučiće”, malene bočice pelina, votke, rakije… To nije normalno ni lijepo, ali mi to idemo okrenuti na normalnijje veselje. Sve te bočice skupljamo, dobro peremo te ih stavljamo u vaše kreativne ruke koje će ih ošareniti na sve moguće načine.

Šarena “kazna”

radionica ošarenjivanja ispod brisača

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivana Babić

dob: 4+

Ova je možda ipak još malo luđa?! “Benčić” je nekada bio parkin, ali to više nije. Parkiranje u njemu je gotovo simbolične veličine i stvarno se nadamo kako će se na drugim gradskim terenima ono i super riješiti. Svu tu parking traumu malo ćemo ošareniti. Provjerite što će vas dočekati ispod brisača ove večeri. 🙂 

Mapiranje “poopića”

radionica izrade malih zastavica 

vrijeme: 28. 6. u 17 – 20 sati (upadaš na radionicu kada dođeš) 

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Ivana Babić

dob: 4+ godina

prijave: sudjelovanje slobodno

Mapiranje. Omiljena projektna riječ. Mi ćemo ga odvesti u drugom pravcu s upozorenjem na ozbiljan problem. Vi ćete izrađivati malene šarene oznakice, a mi označiti sve neželjene goste u našem dvorištu ne bi li skrenuli pažnju na ozbiljan problem – bit će nam lijepo koliko si sami napravimo. 

Benčić ZOO

radionica japanske tehnike origami na “Benčić” način

vrijeme: 28. 6. u 17 sati

mjesto: Benčić & Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: animacijski tim Dječje kuće

dob: 5+

prijave: slobodno sudjelovanje 

Origami je japanska tehnika savijanja papira, a mi ćemo na radionici savijati i slagati  “benčić” životinje, naše četveronožne, panđaste, kljunaste, dlakave i perjaste posjetitelje Art kvarta i Dječje kuće.

Ljeto maratonskih pričaonica

pričaonica

Datum održavanja: 28. 6. u 17, 18 i 19 sati

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Voditeljice: Hana Vrbanić i Sarah Kurelić

Mjesto održavanja: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

Dob: 4 – 8 godina 

Prijave: slobodan ulaz

Nema dobrog druženja na Toboganu bez puno priča. A tako će nam biti i ove godine kada možete uskočiti u koju god želite. Osim ove na prvom druženju pričaonice u knjižnici čekaju vas kroz cijeli Tobogan. 

Hit bookmarkeri 

kreativna radionica 

vrijeme: 28. 6. od 17 do 18 sati

mjesto: Dječja kuća/knjižnica Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Lorena Mrvčić Fućak

dob: 8-10 godina

Prijave: sudjelovanje na radionici je slobodno.

Volite li izrađivati straničnike, vješti ste u crtanju i origamiju, a volite i Gregov dnevnik, Gricka, Spidermana, Harryja Pottera i druge književne junake? Dođite 28.6. u 17 sati u knjižnicu te napravite svoj straničnik! Radionica traje sat vremena.

Tobogan znakuje

pop—up edukacija znakovnog jezika

vrijeme: 28. 6. u 17 – 19 sati

mjesto: Dječja kuća/knjižnica Stribor

organizator: Gradska knjižnica RIjeka

izvođač: Film svima ekipa — Ivona Križić, prevoditeljica za hrvatski znakovni jezik i Maja Ogrizović, voditeljica inkluzivnih projekata u kulturi 

dob: 0+ (todos!)

Na toboganu ima svega, a od ove godine i — znakovanja, odnosno pričanja hrvatskim znakovnim jezikom. Pridruži nam se i nauči kako razgovarati s gluhim i nagluhim osobama, ali i kako se dogovoriti za druženje iz daljine ili kada si ti u busu, a najbolji prijatelj na stanici pa se umjesto dovikivanja dogovorite — rukama; kako pomoći prijateljima na ispitu bez da vas itko otkrije (korištenje na vlastitu odgovornost!) i kako razgovarati o super—tajnim—stvarima. Tobogan znakuje, znakuj i ti!

(ne)drop-in – radionice 

paštarijaradionica

kreativne igre s PIK paštom  

vrijeme: 28. 6. u 16,00 – 17,30 sati

mjesto: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

dob: 6 – 9

prijave: prijave na radionicu primaju se ovdje

Volimo skrenuti pažnju da i u našem “Benčiću” postoji trag industrije, a to je tvornica PIK-ove pašte Paštarije. Naravno, u našim i vašim rukama to nije obična pašta već još jedan element za izražavanje lijepog. 

Fora priča na terasi! 

interaktivna pričaonica za sve generacije

vrijeme: 28. 6. u 19 – 20 sati 

mjesto: Dječja kuća / terasa 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Danijela Miklec 

dob: 4 – 10 godina

Prijave: za sudjelovanje je potrebna prijava ovdje.

Uskočite u priču s tetom Danijelom koja će vas provesti čarobnim prostranstvima priča i slikovnica. Dobrodošli su svi od 0 do 99 godina. U ovoj interaktivnoj pričaonici sudjeluju svi slušatelji, a ispričat ćemo jednu priču i pročitati jednu slikovnicu. Sigurno vam je Crvenkapica poznata, ali ne znate koja je njena omiljena pjesma i zašto je vuk morao doktoru. Saznat ćete i kakav je to genijalni tata kad pročitamo slikovnicu „Moj tata“ autorice Marijane Križanović. Zapakirajte svoju maštu u kovčege i vidimo se na najboljem pikniku u gradu.

O voditeljici

Voditeljica projekta Fora priča je Danijela Miklec. Djevojčica koje se oduvijek bojala Vučka, ali ga je i nazivala na telefon čim je progovorila. Kasnije je nasmijavala svoje ukućane oponašanjem telefonskih razgovora i uporno im postavljala barem dvadeset pitanja, primjerice o slivnim vodama. Oduvijek voli čitati i u osnovnoj je školi obožavala pisati. U srednjoj je školi više programirala pa je pisanje nastavila na Filozofskom fakultetu gdje je diplomirala na Informatologiji i Kroatistici. Već gotovo dvanaest godina radi u osnovnoj školi u okolici Zagreba. Vodi dramsku skupinu i mentorica je učenicima koji pišu nagrađivane pjesme i priče. Život joj se okrenuo naglavačke kad je 2016. rodila malenog vučka po imenu Jakov. Naime, bio je cijeli dlakav i rođen je sa zubićem  pa je znala da će biti poseban dječak. Nakon toga više ništa nije bilo isto. On je u njoj probudio djevojčicu koja voli glumiti i pisati. Već godinama uspješno vodi projekt hrvatske ručno pletene tješilice i grickalice BezaBu te Fora priču. Uz to piše kolumnu za portal Supermame.hr, objavila je knjigu „Ti (ni)si sama“ i pohađa brojne radionice i čita svakojake knjige o psihologiji i dječjem razvoju. Fora priča je zamišljena kao edukativna  i zabavna radionica za djecu i roditelje. Najčešće se odvijaju u malim skupinama, ali možete ih čuti i na velikim pozornicama.

Kad bi bio graditelj…

radionica arhitektonske imaginacije za malene 

Vrijeme: 28. 6. u 17.30 – 19 sati 

Lokacija: dvorište “Benčić”/ispred Dječje kuće 

Dob: 4-8

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka 

Izvođač: Gorana Stipeč Brlić, Društvo arhitekata Rijeka

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Svi bi željeli da možemo živjeti u kući iz snova,  a je li ona neboder ili kućica u cvijeću, saznat ćemo na radionici. ‘Gradit ćemo tako našu kućicu iz snova sastavljenu od crteža, kolaža i drugih snova. Naše kućice ostale bi stajati u Dječjoj kući kao mali grad dobrodošlice svim gostima.

Jagoda Blues

radionica izrade posuda od recikliranih materijala i smjese za sadnju

vrijeme: 28. 6. u 18 – 19,30

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Daniela Torjan 

dob: 6 – 9 godina starosti 

prijave: prijave se primaju putem online obrasca ovdje

Jeste li upoznali Fragolu, malu šumsku jagodu, i Amoru, posebnu peruansku jagodu? Zanimljive su one. Njih dvije se zaljube, ali otkriju da imaju različite potrebe za rast, pa im se nije lako uskladiti. Fragola tada upozna Dragoljuba, veseli cvijet koji rado pomaže drugim biljkama. Djeca posade Dragoljuba da bi joj olakšali rast. Pozivaju i druge biljke da im se pridruže u vrtu jer svaka od njih donosi nešto posebno i dobro. Neke uljepšavaju svijet cvjetovima, druge privlače korisne kukce, treće odbijaju nametnike.

Na radionici djeca izrađuju posude od recikliranih materijala i pripremaju smjesu za sadnju. Sade biljke u svoje posude i uče se brinuti za njih. Priča o Fragoli i Amori govori o poštivanju razlika među nama i važnosti suradnje, što je put u radosniji svijet.

Knjiga svima 

inkluzivna čitaonica/slušaonica/gledaonica

vrijeme: 17 sati

mjesto: Dječja kuća/knjižnica Stribor

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Film svima ekipa — Ivona Križić, prevoditeljica za hrvatski znakovni jezik i Maja Ogrizović, voditeljica inkluzivnih projekata u kulturi 

dob: 0+

Čitamo knjige. Gledamo knjige. Slušamo knjige. Svi zajedno i sve u isto vrijeme. Inkluzivni naslovi iz fonda Knjiga svima Gradske knjižnice Rijeka za sve koje zanimaju nova iskustva čitanja. I učenje o drugačijim načinima čitanja. Naslovi prilagođeni gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama koje možemo čitati/gledati/slušati svi zajedno.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content