Pada li u filmu kiša, u Atmos sustavu gledatelji je neće čuti negdje u pozadini dvorane, već će imati osjećaj da pada iznad njih. Za takav, 3D dojam zvuka, zaslužno je ukupno 32 zvučnika kojima je opremljeno kino Dječje kuće

Velike vijesti stižu iz kina Dječje kuće gdje od petka, 15. ožujka na veliko platno stiže Oscarom nagrađeni animirani film Dječak i čaplja velikog japanskog animatora Hayaoa Miyazakija (Studio Ghibli) koji će se prikazivati u najnovijoj imerzivnoj zvučnoj tehnologiji Dolby Atmos.

Podsjetimo, kino Dječje kuće jedino je kino u Hrvatskoj koje posjeduje najsuvremeniju Dolby Atmos zvučnu tehnologiju, svojevrstan ekvivalent 3D tehnologije u zvuku te tehnološki jedan od najnaprednijih sustava za reprodukciju višekanalnog zvuka koji trenutačno postoji.

Atmos je objektni akustički sustav, što znači da kreatori sadržaja svaki objekt u filmu mogu pozicionirati u trodimenzionalnom prostoru te mu dati željenu putanju, glasnoću i ponašanje, umjesto da ga naprosto puste na neki od dostupnih im kanala. Primjerice, pada li u filmu kiša, u Atmos sustavu gledatelji je neće čuti negdje u pozadini dvorane, već će imati osjećaj da pada iznad njih. Za takav, 3D dojam zvuka, zaslužno je ukupno 32 zvučnika kojima je opremljeno kino Dječje kuće.

Premda je riječ o tehnologiji koja je u Europi i svijetu već nekoliko godina novi standard u reprodukciji zvuka, u hrvatskim kinima – izuzev kina Dječje kuće – još uvijek nije implementirana pa su rijetke prigode kada domaći distributeri u ponudi imaju Atmos verziju novih naslova.

Novi film čuvenog Studija Ghibli – zaslužnog za kultne i obožavane hitove poput Dvorac na nebu, Princeze Mononoke i Moj susjed Totoro – donosi priču o dvanaestogodišnjem dječaku Mahitu koji je primoran preseliti s ocem iz Tokija na seosko imanje nakon tragične smrti njegove majke. Na selu susreće misterioznu sivu čaplju koja mu kaže da bi njegova majka mogla još uvijek biti živa. Ispunjen nadom, Mahito se na nagovor čaplje upućuje u tajanstveni toranj kroz koji ulazi u fantastičan svijet gdje saznaje više o sebi i kako se nositi s osjećajima gubitka.

Kritika je Dječaka i čaplju proglasila vrhuncem Miyazakijeve karijere, posebno hvaleći prepletanje priče o odrastanju i fantastike s maštovitom animacijom, a na protekloj dodjeli nagrade Oscar, osvojio je prestižnog zlatnog kipića u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim titlovima, a uz projekcije u Dječjoj kući, od 14. ožujka nalazi se i u redovnom programu Art-kina.

Ulaznice za film su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina i Dječje kuće koje se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Raspored prikazivanja filma potražite na ovoj poveznici.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content