Veliko je veselje dočekati prvi pravi Tjedan dobre dječje knjige u Dječjoj kući koji nas u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i partnera čeka kroz šest dana od 25. 4. do 30. 4.! Izaberite šarenu stranicu koja vas najviše zanima i navratite. 

Dok smo se prošle godine uslijed “mekog” lockdowna družili samo online na Zoomu (imalo je i to svoju uzbudljivost, prošećite kroz fotogaleriju) ove nas čeka u punom sjaju (nema COVID potvrda, nema maski…!) naša jedinstvena Dječja kuća s dvorištem koje postaje sve zelenije i ugodnije. Po prvi puta Tjedan dobre dječje knjige radimo i pod geslom teme, bolje rečeno više njih vezanih, a to su hrabrost, neustrašivost, otpornost. Nakon ere maski i potvrda, čak nas puno novosti – novi partneri, novi formati, nova energija.

U fokusu Tjedna dobre dječje knjige su kreativno korištenja knjige i priče, samostalna kreativnost djece, stvaranje konteksta za kulturu čitanja i knjiga odnosno čitanje kao zabavni element svakodnevice.

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a 2022. prvi put će se u otvorenoj formi održati u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake  i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu.

Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a.

Tjedan se zato i oblikuje na netipičan programski način – u fokusu su kreativna korištenja knjige i priče (escape room…), samostalna kreativnost djece (radionice izrade ilustracija, slikovnica…), samostalno stvaranje konteksta za kulturu čitanja (izrada košari za knjige, uređenje čitateljske sobe, knjiga o arhitekturi vrtića…), ali i knjiga kao zabavni element svakodnevice (obiteljski kviz, šumska šetnja, buvljak stripova i igračaka, čitateljski piknik…). Tjedan dobre dječje knjige prije svega je priča o dječjoj čitateljskoj kulturi u najširem smislu. 

TDDK web-1

Program ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige ujedno je dio cjelogodišnjeg obilježavanja 60. rođendana nastanka Gradske knjižnice Rijeka kao jedinstvene ustanove.

Rezervacije mjesta su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr.

Financijsku podršku projektu za 2022. pružili su Ministarstvo kulture i medija RH kroz sustav javnih potreba u kulturi i Primorsko goranska-županija, a poseban partner je izdavačka kuća Školska knjiga. 

Projektu su se priključile i županijske knjižnice Gradska knjižnica Bakar, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Narodna knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna knjižnica „Ivana Žagara“ Čabar, Gradska knjižnica Janet Majnarich Delnice, Gradska knjižnica Crikvenica, a partnersku podršku pružili su i Društvo arhitekata Rijeka, Udruga “Portić”, Istraživačko edukacijski centar Typeflow, Planinarsko društvo “Kamenjak”, Udruga za promicanje dobrobiti djece rane i predškolske dobi RAST, Film svima (Filmaktiv + Hej!), Muzej moderne i suvremene umjetnosti, American Corner Rijeka, ESF projekt Zajednica skrbi, Art-kino, Učiteljski fakultet u Rijeci te izdavači Ljevak, Mozaik.

(sramežljiva) nedjelja 24. 4. 

“Da sam danas dijete čitao bi…”

viralna akcija nedjeljne večeri

Vrijeme održavanja: nedjelja 24. 4. u 20 sati

Lokacija: tvoja omiljena društvena mreža

Dob: 16+

Znate one fore po fejsbucima i instagramima u kojima ekipa obično dijeli neke čitateljske izazove u kojima ispisuje kako je voljela neke knjige kada je bila mala – Pale sam na svijetu, Junaci Pavlove ulice, Mali princ itd… No kako bi se u narodu reklo, puno je rijeke od tada prošlo ispod mosta, a sada su u gradu neki novi igrači. Kao uvod u Tjedan dobre dječje knjige želimo zasuti internet, prijatelje, ekipe, posebno sve one koji samo pamte što je nekada bilo, preporukama i naslovima koje danas vrijedi voljeti.

Zato radimo izazov “Da sam ja danas dijete čitao bi ovo…”,  a zadatak za sve nas je malo prošvrljati kroz noviju ponudu i iskopati neki naslov iz knjižara koji vam se čini fora (jer ste ga čitali, preporučilo vam ga je dijete, čini vam se fora opis ili samo naslovnica….) te u dvije rečenice objasniti u čemu je trik, šta vas povezuje s tom pričom, naslovnicom te to iskostvo uz sliku naslovnice podijeliti na omiljenoj društvenoj mreži. Može to biti popularizatorska znanost, slikovnice, stripovi… Ipak je vrijeme za novi Tjedan dobre dječje knjige! 

P.S. Ne traži se neka najveća mudrost i ne ocjenjujemo preporuke i uratke. 🙂 

nedjeljna gerila

(hrabri) ponedjeljak 25. 4.

Dječji “bolonjaši” u Rijeci

izložba radova ilustratorica Klare Rusan i Vendi Vernić

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća (galerija)

Sajam dječje knjige u Bologni prestižna je svjetska manifestacija posvećena stvaralaštvu za djecu, a Klara Rusan i Vendi Vernić dvije su hrvatske ilustratorice novije generacije koje su upravo na njemu svojim radovima za djecu posljednjih godina ostvarile značajne uspjehe.  

Klara Rusan hrvatska je ilustratorica novije generacije Klara Rusan (Klarxy) rođena je 1993. godine u Zagrebu. Ondje živi do svoje prve studentske razmjene u Vilniusu u Litvi 2013. Preddiplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za Animirani film i nove medije. Nakon toga okreće se ilustraciji te 2017. završava diplomski studij na odsjeku MA Authorial Illustration na Falmouth University of Art te za svoj diplomski rad dobiva nagradu “MA Illustration: Authorial Practice: Award fo Outstanding Creative Writing”. Uz nekoliko grupnih izložbi na kojima je sudjelovala (međunarodni festival ilustracija “36 Mountains”, otkupna izložba “ERSTE Fragmenti”, grupna međunarodna izložba ilustracije “Andrew Lanyon and Nature’s Laboratory, izložba “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” i sl.) ističe se i jedna samostalna na kojoj je predstavila svoj prvi grafički roman Where Do People Go After They Die? u Oris Kući arhitekture. Trenutačno najviše radi na novim projektima vezanim uz autorsku ilustraciju i grafiku. 

Za Mala zvona Klara Rusan ilustrirala je zbirku kratkih fantastičnih priča U ritmu jeze – ponor plesova (2021.) rad na kojima je i doveo do nagrade na prestižnom Sajmu dječje knjige u Bologni. Dašak njihove snage osjetit ćemo i na izložbi u našoj galeriji. 

Vendi Vernić rođena je 1991. u Zagrebu. Djeluje kao ilustratorica, dizajnerica i likovna umjetnica. Dobitnica je „IX International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair – Fundación SM“ (Bologna Children’s Book Fair, 2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči Krokodil F. M. Dostojevskog. Nagrađena je na International Festival of Book Illustration MORS u Moskvi 2017. te je dobitnica dvaju priznanja na Notte di Fiaba Illustration Contest (Riva di Garda, Italija). Za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti višestruko je nagrađivana za rad na polju crteža i dizajna, od čega se ističe nagrada na 1st International Biennale of Student Drawing Sofia 2012. Diplomski studij grafike završila je 2015. u klasi prof. Svjetlana Junakovića, diplomiravši s pohvalom Magna cum Laude. Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seoulu, te je sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesionalno je surađivala s brojnim kulturnim i obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, te redovno surađuje s talijanskim izdavačem Marcos y Marcos kao ilustratorica naslovnica knjiga. Dosad je ilustrirala 5 knjiga za djecu i mlade: El abrigo/La nariz (N. V. Gogol), Saposcat libros, Santiago de Chile, 2019.; Sedam mačaka (Daniil Harms), Mala zvona, Zagreb, 2019.; Klara Čudastvara (Ivana Bodrožić), Sandorf, Zagreb, 2019.; Panika u kući pod morem (Željka Horvat-Vukelja), Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.; La casa de fieras (Ivana Brlić-Mažuranić), Ediciones SM, Madrid, 2019. Dobitnica je nagrade „Grigor vitez“ 2020. godine za ilustracije za djecu starije dobi iz knjige Daniila Harmsa „Sedam mačaka“. Osim “Sedam mačaka” za Mala zvona ilustrirala je i “Priče 1,2,3,4” Eugenea Ionesca. 

Radovi Vendi Vernić koje ćemo prikazati u Rijeci ilustracije su iz knjige Luda kuća, naklade Mala zvona iz 2021. godine 

Vendi Vernić ludakuca_2

Pop-up baltazarovska tvornica

uradi sam radionica  

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 4. u 16.30 sati

Lokacija: Dječja kuća (galerija)

Izvođač: Radiona

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Polaznici će eksperimentirati s nekoliko mehanizama te ih primijeniti u izradi pop-up objekta poput knjiga. Dizajn pop up-a temelji se na nekoliko osnovnih tehnika poput elemenata povlačenja, nagiba, vrtnje i podizanja. Nije važan samo iskačući dio, u paper engineeringu također radimo s pokretima animiramo način na koji se pop-up mehanizam preklapa i pomiče što čini interakciju još snažnijom. Radionica će se baviti dizajniranjem motiva male tvornice inspirirane Profesorom Baltazarom, simpatičnim znanstvenikom koji uz pomoć mašte i kreativnosti rješava razne probleme. Tako ćete najviše naučiti o stvaranju papirnatih umjetničkih djela. Uživajte u stvaranju objekata s kojima se možete igrati ili primijeniti u izradi kartica i knjiga, arhitektonskih rješenja, instalacija ili iskoristiti za dijelove grafičkog dizajna i još mnogo toga.

Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana 2011. sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijalnih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Radiona razvija interdisciplinarne i inovativne projekte s naglaskom na građenje zajednice, participaciju, koheziju, transfer znanja i ko-kreaciju. Lab djeluje i na područjima kulturnih i kreativnih industrija u domaćem i međunarodnom kontekstu. Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, rezidencije, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme, ‘popravljačke’ aktivnosti zajednice, znanost građana i socijalno osviještena pitanja.

1649678664587

POPUNJENO: Biblioterapijska radionica za hrabre miševe lavljeg srca

radionica uz priču

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 4. u 17 sati

Lokacija: Dječja kuća (Šuma Striborova)

Izvođač: Udruga Portić & Anja Kučan

Dob: 4 – 7

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Da je biblioterapija sjajna stvar dobro znamo, a s njom treba početi što ranije. Zna to i Anja Kučan koja će na radionici pod nazivom „Biblioterapijska radionica za hrabre miševe lavljeg srca“ otkriti njene tajne. Iz naslova možemo zaključiti da se radi o čitanju priče “Miš lavljeg srca”, Jim Field, Rachel Brighto, a nakon slijedi crtanje i kreativno izražavanje na temu iz priče. Radionica je namijenjena djeci od 4 do 7 godina.

Anja Kučan Buterin je po struci magistra kroatistike, edukantica Gestalt psihoterapije, po zvanju školska knjižničarka, teta Pričalica iz Portića, a u slobodno vrijeme mama koja oboooožava čitati priče. Vjeruje da riječi imaju ljekovitu moć. Upravo ih zbog toga najviše voli podijeliti s najmlađima.

U ovoj ćete radionici slušati priču, malo razgovarati, a ponešto i nacrtati. Za kraj će vaši strahovi biti manji, a srce hrabrije i odvažnije.

194623 (1)

Zajednica skrbi: Jelena Pervan 

radionica izrade taktilne slikovnice

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 5. – četvrtak 28. 5, 17 sati

Lokacija: Dječja kuća (kontejner)

Izvođač: Jelena Pervan

Prijava: zatvorenog tipa

Jelena Pervan osnivačica je Kuće od priča kojoj je glavna misija smanjiti otpor prema pisanju i čitanju kod školaraca. U Kući od priča djecu podučava kreativnom pisanju, a priču nastoji približiti i djeci s teškoćama u razvoju s kojima provodim program senzoričkog pričanja priča. Posebno ju raduje rad s djecom s teškoćama u razvoju. Dvije godine je vodila književni projekt Čarapica Pričalica za djecu s teškoćama u razvoju u suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade, a i danas redovito održava književne susrete te interaktivne radionice s djecom s teškoćama u razvoju. Nekoliko godina radila je kao pisac kreativnih tekstova u udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, a od 2019. godine vlasnica je obrta Piskinja.

Jelena je zbog svega navedenog prava suradnica za četverodnevnu kreativnu radionicu za djecu iz Udruge za Down sindrom – Rijeka 21, a rezultat koje će biti taktilna slikovnica. Zajedno će se stvoriti jednostavna i zanimljiva priču koju će se pretvoriti u taktilnu slikovnicu i prezentirati je publici. Radit će se priču o zmiji koja mijenja oblike i želi biti drugog oblika pa se pretvara jedan dan u krug, drugi dan u sladoled, u oblak…. Svaki taj oblik nam daje prostor da ga ispunimo raznim materijalima i da to bude taktilno. Djeca će doživjeti proces stvaranja priče i lika priče. Različitim kreativnim i senzornim igrama oživjeti ćemo našu priču, na sasvim novoj razini.

Aktivnost se odvija kao dio projekta Zajednica skrbi čiji je cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa podrške i pokretanja suradnje s relevantnim dionicima u lokalnoj zajednici za pružanje sveobuhvatne podrške osoba s Down sindromom.

jelena pervan

POPUNJENO!: Straška u ciglenoj

mala čitaonica o djevojčici gladnoj znanja

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (Šuma Striborova)

Izvođač: Mia Aćimović

Dob: 6 – 8

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Tko nije još upoznao Strašku, svakako mu preporučujemo. Slikovnice “Straška postavlja teška pitanja” i “Straška izvrće neistine” govore o Straški, djevojčici uvijek gladnoj znanja koja otvorena uma uči o životu ne bojeći se postavljati pitanja koja i odrasli često zaobilaze. Upoznajući život i djelo Marie Curie, Straška razmišlja o drugačijim vremenima i različitim običajima, što je inspirira da postavlja pitanja na koja nije lako odgovoriti. „Jedna od divnih klopki koje ova slikovnica skriva je i ta da se ona zapravo obraća i roditeljima.

Kad ne razumije neke norme društvenih konvencija Straška traži odgovore od roditelja. Očekujemo da će se na isti način i roditelji koji budu čitali ove slikovnice svojoj djeci morati suočiti s nekim važnim pitanjima, te ući u dijalog s djecom, i to je najveća vrijednost knjiga o Straški. Fraza da najviše možemo naučiti od vlastite djece nije floskula. Svijet u kojem živimo je kompleksan i ako ne preispitujemo neke utabane istine u opasnosti smo da ih prihvatio zdravo za gotovo. Dječja nevina znatiželja moćno je oružje protiv te opasnosti.” rekao je njihov autor Želimir Periš.

Straška je izašla iz kreativnog pogona Fierce Women, društvenog poduzeća koje u suradnji s umjetnicama, aktivistkinjama, teoretičarkama i znanstvenicama, kao i inicijativama iz cijelog svijeta, razvija nove proizvode koje osvještavaju društvo o rodnoj ravnopravnosti istovremeno potičući poduzetništvo i kulturno-umjetničku produkciju žena.

263494617_1324052318007012_6447059153492223387_n

POPUNJENO!: Mračno dobra čitaonica: Kralj koji je zabranio mrak 

mala čitaonica Damira Urbana

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (Dječji odjel Stribor)

Izvođač: Damir Urban

Partner: Školska knjiga

Dob: 5+

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

23. 4.: Aktivnost je popunjena je više se ne primaju prijave!

Damira Urbana nije potrebno previše predstavlja, ali Damira Urbana koji vam u ponedjeljak čita priču? E to je nešto drugačije… I to ne bilo koju već o kralju koji je zabranio mrak! Bio jednom dječak koji se bojao mraka. To nije neobično jer se većina djece ponekad boji mraka. No ovaj je dječak bio princ, a kada je postao kralj, odlučio je nešto poduzeti protiv mraka. Zabranit će ga.

Kraljeva zabrana mraka, postavljanje umjetnoga sunca i uvođenje protumračnih zakona čini se kao sjajna ideja. Građani više ne moraju strahovati pred čudovištima, strepiti zbog kriminala ili bilo koje druge nevolje koju donosi mrak. No što će se dogoditi kada građane izludi nedostatak sna i kada se odluče pobuniti? Hoće li se kralj suočiti sa svojim strahom i ugasiti svjetla? Kralj koji je zabranio mrak predivna je priča o tome kako nam je mrak potreban da bismo znali cijeniti svjetlost.

Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga, izdavač hrvatskog izdanja slikovnice Kralj koji je zabranio mrak.  

Crtež bez naslova (62)

POPUNJENO!: KiDS Escape Room: (Knjiški) napitak za hrabrost

tematska igra rješavanja zagonetki u prostoru 

Vrijeme održavanja: 25. 4. u 18 (prva grupa) i 19 sati (druga grupa)

Lokacija: Dječja kuća (dnevni boravak, stubišta, terasa) 

Izvođač: Kids Escape Room Rijeka

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Probudili ste se jutros i na tv-u čuli izvanredne vijesti: s planete Zemlje je nestala jedna od četiri osnovne ljudske vrline: HRABROST. Odraslima i djecom vlada strah, neodlučnost i nesigurnost, i nitko ne zna kako se ovo dogodilo. Jedina šansa za povratak hrabrosti je mala crna knjiga, koja se nalazi negdje u Dječjoj kući i koja svoj sadržaj otkriva samo djeci. Mala crna knjiga krije sve tajne i upute kako smućkati napitak za hrabrost i vratiti hrabrost u ljude, ali sat otkucava… za 45 minuta knjiga će se samo-uništiti a to je vaša posljednja šansa. Ne gubite vrijeme i krenite čim prije, sretno!!

U ovoj napetoj igri u prostoru sudionici ulaze u ulogu istraživača, koji će prateći upute, lutati po Dječjoj kući, rješavati zadatke i prepreke te tako skupljati sastojke za kreirati napitak koje bi svako dijete htjelo posjedovati i ponekada iskoristiti: Napitak za hrabrost.

KiDS Escape Room je riječki brend, koji je nastao 2019. godine, kao spoj dva segmenta: edukacija i zabava. Vlasnica i kreatorica brenda je Nikolina Mužić, te su sve igre KiDS Escape Room koncepta njezino autorsko djelo. Usluge brenda namijenjene su djeci u dobi od 7 do 13 godina, a glavna niša brenda su igre u tematskim sobama i potpuno drugačije proslave rođendana. Koncept se bazira na inovativnoj igri u tematskim sobama, nalik escape room igrama za odrasle, no sa naglaskom na: timski rad, edukaciju, razvijanje kreativnosti i mašte te potpuno interaktivnu igru koja potiče sudjelovanje svih članova tima. 

Escape room

(miješani) utorak 26. 4. 

Uuuuuuuuuu…šmrc: Vuk koji se bojao vlastite sjene

radionica i pričaonica za hrabre vučiće iz vrtića #1

Vrijeme održavanja: utorak 26. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća (Šuma Striborova) 

Izvođač: Učiteljski fakultet; studentice Iris Krnic i Ena Doričić

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Bio jednom mladi vučić koji se bojao svega…čak i svoje sjene! Njegova ga obitelj nikako nije mogla shvatiti. Jednoga dana, odlučan u namjeri da postane hrabar, napustio je svoju kuću i otputio se u pustolovinu… no, hoće li uspjeti prijeći put prepun zamki? Hoće li pronaći prijatelje koji će ga prihvatiti takvog kakav je?

Za sirotog Vuka jadi još nisu završili! Serija nježnih i duhovitih priča za pripovijedanje, slušanje, darivanje, uz koje možete doživjeti lijepe zajedničke trenutke, izraziti osjećaje, maštati, voljeti, sanjariti.

175310

Tajna je u prostoru: Kako napraviti svoju savršenu čitateljsku stolicu? 

radionica dizajniranja

Vrijeme održavanja: utorak 26.4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (dnevni boravak)

Izvođač: Mia Bećirević

Dob: 8 – 14., a mogu i roditelji

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Velika i važna pozadina Tjedna dobre dječje knjige je da nas najviše zanima pozadina i kontekst nastanka novih čitatelja. Koliko zapravo pažnje tome posvećujemo? Što možemo učiniti da  naše dječje sobe postanu više čitateljski prijateljske? Koja je tajna nastanka dobre čitateljske stolice? Što nam, osim dobre knjige, treba za čitanje? Kako izgleda tvoj kutak za čitanje? Bit će ovo zato radionica o stolicama u kojima volimo čitati knjige, zašto su takve i što ih čini dobrima za čitanje. Prava stvar za one zainteresirane za dizajn, uređenje interijera, arhitekturu…  

Mia Bećirević mlada je riječka arhitektica koja se nakon završenog studija u Ljubljani i prakse u Nizozemskoj vraća u Rijeku gdje trenutno radi u arhitektonskom uredu Studio Mapa. Sudjeluje kao jedan od voditelja na Minijaturi, radionici arhitekture u Dječjoj kući, te na A.radionici u sklopu Društva arhitekata Rijeka. 

IMG_20220221_172152

Knjige su zakon: Tom Gates radionica za djecu

radionica ilustriranja 

Vrijeme održavanja: utorak 26. 4. u 17 sati 

Lokacija: Dječja kuća (galerija) 

Izvođač: Antonio Filipović

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Ilustratorska radionica s omiljenim junakom Tomom Gatesom! Čitamo najnoviji nastavak Toma Gatesa, slušamo pjesme Tomovog benda Psi Zombiji , zamišljamo nastavke pustolovina i crtamo kao Tom. Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga.

Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga, hrvatski izdavač naslova o Tom Gatesu. 

061692

MMSU Lab special: Gdje se skriva Alisa

radionica

Vrijeme održavanja: utorak 26.04.2022. u 17:30 – 19:00 satii

Lokacija: Dječja kuća + Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Izvođač: muzejska pedagoginja Ivana Lučić; Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Dob: 7 – 11 godina

MMSU Lab je tjedni format likovno-kreativnih radionica koje inspiraciju nalaze u radovima skrivenih zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. U ovoj epizodi spojit ćemo ‘Tjedan dobre dječje knjige’ i novu muzejsku izložbu ‘Riječi za gledanje’. Izložba je to koja okuplja pedesetak umjetničkih radova iz muzejskog fundusa, povezanih kroz temu ‘riječi i slike’ u širokom rasponu medija; od stripova, slika, fotografija, grafika i plakata do skulptura, instalacija i video radova.

Tema radionice će nam biti ‘Alisa u zemlji čudesa’ pa ćemo za početak istražiti kako je sve Alisa inspirirala arhitekta za osmišljavanje Dječje kuće, a zatim ćemo preko obnovljenog tvorničkog mosta krenuti u Muzej. Tamo ćemo Alisu potražiti u izloženom umjetničkoj instalaciji ‘Nonsense’ umjetnice Milijane Babić te ćemo se inspirirani istraženim motivima poigrati u kreativnoj radionici. Prijave se primaju putem online obrasca.

IMG_0361

POPUNJENO: Čarobnjačka pričaonica: na tragu Dumbledorove tajne

pričaonica i radionica

Vrijeme održavanja: utorak 26. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (Šuma Striborova) 

Izvođač: Mia Aćimović 

Dob: 4 – 7

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

U kinima su hit “Čudesne zvijeri: Dumbledorove tajne”, novi uradak iz svijeta poznatog po životu Harryja Pottera, a kod nas začin čarolije daje posebna pričaonica i radionica iz svijeta knjiških čarobnjaka – za predškolce pripremamo pričaonicu i radionicu  na temelju priče  “Princeza i čarobnjak” Julije Donaldson. 

Prekrasnu proslavu sedmog rođendana princeze Elize prekida zli čarobnjak. Uzvanike pretvara u kamen, a princezu otme i zatoči u podrumu svog visokog i mračnog dvorca. Svakoga dana davao je princezi priliku za bijeg, no uvijek bi je ulovio uz pomoć svoje knjige čarolija… Princeza Eliza ima samo sedam prilika za bijeg mijenjanjem boja i oblika. Hoće li uspjeti nadmudriti zlog čarobnjaka prije negoli bude prekasno? Uz to ćemo i izrađivati i štapiće… naravno, s nekim posebnim moćima.

Crtež bez naslova (65)

POPUNJENO: KiDS Escape Room: (Knjiški) napitak za hrabrost

tematska igra rješavanja zagonetki u prostoru 

Vrijeme održavanja: utorak 26. 4. u 18 (prva grupa) i 19 sati (druga grupa)

Lokacija: Dječja kuća (dnevni boravak, stubišta, terasa) 

Izvođač: Kids Escape Room Rijeka

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Probudili ste se jutros i na tv-u čuli izvanredne vijesti: Sa planete Zemlje je nestala jedna od četiri osnovne ljudske vrline: HRABROST. Odraslima i djecom vlada strah, neodlučnost i nesigurnost, i nitko ne zna kako se ovo dogodilo. Jedina šansa za povratak hrabrosti je mala crna knjiga, koja se nalazi negdje u Dječjoj kući i koja svoj sadržaj otkriva samo djeci. Mala crna knjiga krije sve tajne i upute kako smućkati napitak za hrabrost i vratiti hrabrost u ljude, ali sat otkucava… za 45 minuta knjiga će se samo-uništiti a to je vaša posljednja šansa. Ne gubite vrijeme i krenite čim prije, sretno!!

U ovoj napetoj igri u prostoru sudionici ulaze u ulogu istraživača, koji će prateći upute, lutati po Dječjoj kući, rješavati zadatke i prepreke te tako skupljati sastojke za kreirati napitak koje bi svako dijete htjelo posjedovati i ponekada iskoristiti: Napitak za hrabrost.

KiDS Escape Room je riječki brend, koji je nastao 2019. godine, kao spoj dva segmenta: edukacija i zabava. Vlasnica i kreatorica brenda je Nikolina Mužić, te su sve igre KiDS Escape Room koncepta njezino autorsko djelo. Usluge brenda namjenjene su djeci u dobi od 7 do 13 godina, a glavna niša brenda su igre u tematskim sobama i potpuno drugačije proslave rođendana. Koncept se bazira na inovativnoj igri u tematskim sobama, nalik escape room igrama za odrasle, no sa naglaskom na: timski rad, edukaciju, razvijanje kreativnosti i mašte te potpuno interaktivnu igru koja potiče sudjelovanje svih članova tima. 

Escape room

(nostalgična) srijeda 27. 4.

POPUNJENO: Putujmo zajedno malom drvenom barkom

pričaonica 

Vrijeme održavanja: srijeda 27.4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (Šuma Striborova)

Izvođač: Udruga Portić (Marina Bjelobaba)

Dob: 4 – 7 

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Pričaonicu/radionicu, “Putujmo zajedno malom drvenom barkom”, održat će Marina Bjelobaba, odgojiteljica predškolske djece, dugogodišnja članica i aktivna volonterka udruge Portić, a ujedno i autorica slikovnice „Mala barka iz Portića“. Pričaonica/radionica sastojat će se od čitanja priče, razgovora s autoricom te za kraj, kreativnom radionicom na temu iz slikovnice.

Namijenjena je predškolcima s roditeljima i školarcima. Priča je to za velike i male, o jednoj drvenoj barci koja je pobijedila neveru i postala poznata u cijelome svijetu. Podsjetnik je na to da je sve što trebamo već u nama. Iz slikovnice: „Ti si sve što poželiš, baš sve, baš sve si, znaj!“, poručuje nam autorica.

262348227_6607959989277052_260876638852260308_n_thumbnail

Nešto posebno: Ježeva kućica

projekcija inkluzivnog filma i radionica znakovnog jezika

Vrijeme održavanja: srijeda 27. 4. u 17 sati

Lokacija: Dječja kuća (dvorana)

Izvođač: Film svima

Dob: 7 – 11

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Kreće 3. sezona Film svima svugdje online! Nakon dvije pretežno online godine, napokon smo s ekipom dočekali i punokrvnu inkluzivnu sezonu — UŽIVO! Prvi od ukupno 10 susreta u 2022. kreće iz Dječje kuće, stiže nam ekipa prava u goste Gradskoj knjižnici Rijeka. Ježurku i ekipu, Ivonu i Maju ćete pronaći u prostoru kina u Dječjoj kući u srijedu, 27.4. u 17 sati.

Gledat ćemo inkluzivnu verziju ekranizacije legendarne priče Ježeva kućica, Branka Čopića koju je na filmsko platno smjestila Eva Cvijanović, a inkluzivnim ju je učinila Film svima ekipa 2018. godine. Uz zajedničko gledanje filma u novoj kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući (koja je opremljena i ludim sustavom prilagođenim slušnim aparatima nagluhih osoba), pričat ćemo o medijskoj kulturi i učiti hrvatski znakovni jezik. 

filmsvima-medijateka-jezeva_kuca-still-2

Legendica u kući!: Biblioteka Vjeverica 

razgovor s autoricom i urednicom legendarnoj biblioteci i predstavljanje knjige “Biblioteka Vjeverica”

Vrijeme održavanja: srijeda 27. 4. u 18,30 sati

Lokacija: Dječja kuća (dvorana)

Izvođač: Ivana Božović i Dubravka Zima

Dob: sve generacije

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Uđete li u bilo koji dječji odjel bilo koje knjižnice od Osijeka do Dubrovnika na policama ćete primijetiti nju – biblioteku Vjeverica! Napokon u rukama imamo i knjigu o njenom nastanku i fascinantnom razvoju. Knjiga Ivane Božović Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu bavi se nakladničkim profilom dječjega književnika Grigora Viteza, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo kao urednik dječjih i adolescentskih izdanja u zagrebačkom nakladničkom poduzeću Mladost, specijaliziranom za dječju i adolescentsku književnost.

Knjiga analizira uredničko djelovanje Grigora Viteza na ukupno trinaest nakladničkih nizova dječje i adolescentske književnosti koje je uređivao u periodu od sredine pedesetih godina 20. stoljeća do smrti, te posebno biblioteku Vjeverica i njezino nakladničko i kulturno značenje u okviru dječje književnosti u tom vremenu. Biblioteka Vjeverica, koja je izlazila od 1957. do kasnih devedesetih godina 20. stoljeća, tijekom nekoliko desetljeća izlaženja nametnula se kao najvažniji nakladnički prostor dječje književnosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, uz jednako relevantan recepcijski i emocionalni doseg u dječjoj čitateljskoj publici.

Vjevericu je pokrenuo Grigor Vitez i uređivao je do svoje smrti 1966. godine. Nakon njega uredništvo preuzima Ana Kulušić, koja Vjevericu vodi od 1966. do 1984., a potom Vera Barić, koja uređuje niz od 1984. do 1994. Ivana Božović analizira i interpretira tekstualne, paratekstualne, poetičke i ideološke značajke Vjeverice za vrijeme njezinih troje urednika, uključujući i temu upravljanja značenjem, nadzora i cenzure u dječjoj književnosti, te na primjeru ovoga nakladničkog niza pokazuje i razvoj kulturnoga polja hrvatske dječje književnosti u 20. stoljeću.

Održavanje susreta partnerski je podržala Knjižara Ljevak, izdavač knjige “Biblioteka Vjeverica”.  

biblioteka-vjeverica-veliki-izbor-naslova-slika-131651678

Mularija 

emisija na čakavskom narječju iz dječje perspektive

Vrijeme održavanja: 27.4. u 18 i 30

Lokacija: Dječja kuća (Dječji odjel Stribor)

Mularija, emisija na čakavskom narječju, posebna je po tome što govori o brojnim temama, ali prvenstveno iz dječje perspektive. Emisiju vode i uređuju učiteljice Sanja Albaneže, Tatjana Bonazza Čekada i Marina Mavrinac Matulja, uz svoje „male goste“ – učenike osnovnih škola iz našeg kraja. Cilj ovog projekta je promicanje govora i kulture našega kraja. Uz voditeljice i ekipu iz “Mularije” sudjelovat će i učenici OŠ – SE Dolac koji pohađaju čakavsku grupu pod vodstvom učiteljice Irene Bučić Kliman. Tema ove emisije bit će Dječji odjel Stribor i njegov “čakavski kantunić”.

IMG_0500

POPUNJENO: KiDS Escape Room: (Knjiški) napitak za hrabrost

tematska igra rješavanja zagonetki u prostoru 

Vrijeme održavanja: srijeda27. 4. u 18 (prva grupa) i 19 sati (druga grupa)

Lokacija: Dječja kuća (dnevni boravak, stubišta, terasa) 

Izvođač: Kids Escape Room Rijeka

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Probudili ste se jutros i na tv-u čuli izvanredne vijesti: Sa planete Zemlje je nestala jedna od četiri osnovne ljudske vrline: HRABROST. Odraslima i djecom vlada strah, neodlučnost i nesigurnost, i nitko ne zna kako se ovo dogodilo. Jedina šansa za povratak hrabrosti je mala crna knjiga, koja se nalazi negdje u Dječjoj kući i koja svoj sadržaj otkriva samo djeci. Mala crna knjiga krije sve tajne i upute kako smućkati napitak za hrabrost i vratiti hrabrost u ljude, ali sat otkucava… za 45 minuta knjiga će se samo-uništiti a to je vaša posljednja šansa. Ne gubite vrijeme i krenite čim prije, sretno!!

U ovoj napetoj igri u prostoru sudionici ulaze u ulogu istraživača, koji će prateći upute, lutati po Dječjoj kući, rješavati zadatke i prepreke te tako skupljati sastojke za kreirati napitak koje bi svako dijete htjelo posjedovati i ponekada iskoristiti: Napitak za hrabrost.

KiDS Escape Room je riječki brend, koji je nastao 2019. godine, kao spoj dva segmenta: edukacija i zabava. Vlasnica i kreatorica brenda je Nikolina Mužić, te su sve igre KiDS Escape Room koncepta njezino autorsko djelo. Usluge brenda namjenjene su djeci u dobi od 7 do 13 godina, a glavna niša brenda su igre u tematskim sobama i potpuno drugačije proslave rođendana. Koncept se bazira na inovativnoj igri u tematskim sobama, nalik escape room igrama za odrasle, no sa naglaskom na: timski rad, edukaciju, razvijanje kreativnosti i mašte te potpuno interaktivnu igru koja potiče sudjelovanje svih članova tima. 

Escape room

(čvrsti) četvrtak 28. 4. 

Uuuuuuu….šmrc: Veliki vuk, a boji se šume

radionica i pričaonica za hrabre vučiće iz vrtića #2

Vrijeme održavanja: 10 sati

Lokacija: Dječja kuća (Dječji odjel Stribor)

Izvođač: Učiteljski fakultet (Nikolina Selar i Anita Šegota)

Dob: 4 – 7

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Svi znamo kako je završila priča o Crvenkapici. No, tko zna što je bilo poslije? Mali i Veliki Vuk kreću istraživati šumu. Veliki Vuk je nesiguran, posvuda vidi opasnost. Mali Vuk pokušava ohrabriti svog tatu i veselo ga vodi kroz šumu. Još jednu priču o hrabrosti ispričat će nam ekipa s Učiteljskog fakulteta. 

194030

Kako radi tiskarski tijesak iz doba inkunabula

Vrijeme održavanja: 28. 4. 14 – 17 sati

Lokacija: Palača šećerane

Izvođač: Istraživačko edukacijski centar Typeflow

Dob: 7- 11

Prijava: info@benja.hr  

Posjetiteljima će se pokazati i objasniti kako radi tiskarski tijesak (ili tiskarska preša) kakvu su koristili tiskari u 16.stoljeću. Replika drvene preše izrađena je na osnovi danas dostupnih informacija o izgledu i materijalima od kojih su onodobne preše bile izrađene. Ova preša, koju će posjetitelji vidjeti u punom pogonu, potpuno je funkcionalna, a Centar raspolaže i glagoljskim pomičnim slovima, za ovu prigodu izlivenim na vlastitom 3D printeru od netoksičnih legura.


POPUNJENO: Zvijezda u gostima: “Šapice” Slavka Sobina

predstavljanje novog nastavka slikovnice Šapice – Šapice i pas koji je trčao za srećom

Vrijeme održavanja: 28. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (dvorana)

Izvođač: Slavko Sobin, Ana Vukasović, Petra Petrović, Marko Hadjur

Dob: sve generacije 

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

25. 4. Susret je popunjen i prijave se više ne primaju.

Šapice i pas koji je trčao za srećom treća je očaravajuća slikovnica o veseloj psećoj družini. Mrš, Dona i ostatak njihove pseće družine vole se igrati skrivača. Domišljat i znatiželjan, Mrš je pravi majstor u toj igri te uvijek pronalazi najbolja mjesta na koja će se sakriti. No ovoga puta, dok se uspješno skriva od Done, njegova će ga radoznalost odvesti na sasvim drugačiji put i u sasvim drugačiju vrst avanture – onu na kojoj će spoznati što sreća uistinu znači.

Prva slikovnica „Šapice“ u manje od godinu dana dobila je svoje drugo izdanje, a prošlo je punih deset godina od kada je kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin napisao predstavu „Šapice“ koja je osvojila najmlađu publiku. Nakon kazališnih dasaka, ova bezvremenska priča o prijateljstvu dobila je svoje mjesto i na policama knjižnica, knjižara i brojnih domova. Omiljene četveronožne junake ilustrirao je Patricio Alejandro Aguero Marino koji se bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom. Posljednjih je godina za Mozaik knjiga ilustrirao slikovnice „Orašar“, „Vuk i sedam kozlića“, „Dječji bonton“, „Šegrt Hlapić“ i „Andersenove Bajke“.

Održavanje susreta partnerski je podržala Mozaik knjiga. 

Sapice-3-i-pas-koji-je-trcao-za-srecom-1200pix

Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću: stvaramo li prostore za nove čitatelje? 

predstavljanje i razgovor o knjizi „Odrastanje uz arhitekturu”

Vrijeme održavanja: 28. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (bar “Baltazar”)

Izvođač: Oris Kuća arhitekture & Društvo arhitekata Rijeka

Dob: 16+ 

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Rekli smo kako nam je smisao ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige u hrabrom stvaranju konteksta u kojem nastaju maleni čitatelji. Ima li važnijeg od vrtića?

Arhitektonska monografija Odrastanje uz arhitekturu: dječji vrtići i škole u 21. stoljeću, u izdanju Orisa, predstavlja važan doprinos njegovanju arhitektonske kulture u uskoj sprezi s pedagoškim postulatima te nudi vrijedan pregled odgojno-obrazovnih institucija kao i savjete za buduća promišljanja o prostoru i kontekstu formiranja mladih generacija. Pregledno i sistematično, a istovremeno izuzetno atraktivno grafičko oblikovanje rezultat je sinergijskog rada autora i studija za grafički dizajn Puder.

S autorima (Borka Bobovec, Davor Mateković, Goran Rako) i izdavačem (Andrija Rusan) ćemo razgovarati o nizu pitanja: – prostor kao treći odgajatelj – da li je takva paradigma realna u Hrvatskoj i kakvi su primjeri dobre prakse kod nas i u svijetu;  da li su vrtići i škole održive građevine (u smislu grijanja, hlađenja, obnovljivih izvora energije), koliko i kako o tome razmišljamo; koji odgojni program utječe na oblikovanje prostora vrtića i škola u Hrvatskoj i koje smatramo najkvalitetnijim, a sve to uz moderiranje Gorane Stipeč Brlić i Društva arhitekata Rijeka. 

Kao bonus bit će održana i kratka projekcija filma Álvaro Siza: Kapela Miljana u Hrvatskoj.

Odrastanje uz arhitekturu

Temeljne odgojne vrijednosti

radionica za roditelje povodom Međunarodnog dana odgoja bez batina

Vrijeme održavanja: 28. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća (kontejner) 

Izvođač: Udruga za promicanje dobrobiti djece rane i predškolske dobi RAST (Korana Lisjak i Eda Tomljanović) 

Dob: roditelji

Prijava: https://forms.gle/QKF2YKtddz4LZ9HW6

U svakoj obitelji postoje, njeguju se i razvijaju vrijednosti na temelju kojih obitelj funkcionira. Te vrijednosti čine sastavni dio odgoja i ključne su za pozitivan razvoj djeteta i roditelja. Neke vrijednosti se nose iz primarnih obitelji, neke ostaju samo na razini riječi, dok se neke istinski žive svaki dan.

Vrijednosti koje se doista provode u odgoju, u velikoj će mjeri odrediti u kakvu će se osobu razviti dijete. Te će ga vrijednosti pratiti kroz život, utjecati na njegove odnose i odluke, i njih će u konačnici jednoga dana ugraditi u život obitelji koju će sam stvoriti. Koje su to vrijednosti koje će najsnažnije utjecati na dijete, i pomoći mu razviti se u samostalnu i kompetentnu osobu? Na radionici Udruge Rast, roditelji će imati priliku na konkretnim primjerima preispitati svoje stavove o vrijednostima u odgoju, saznati koje su to temeljne odgojne vrijednosti potrebne kako bi svaka obitelj optimalno funkcionirala, te kako pomoću njih izgraditi pozitivne, iskrene i tople odnose s djetetom.  

(*U okviru Tjedna dobre dječje knjige, a nastavno na temu radionice, bit će predstavljeni naslovi knjiga poznatog i cijenjenog danskog obiteljskog terapeuta, Jespera Juula

Radionica je namijenjena roditeljima djece rane i predškolske dobi i besplatna je.

Roditelji se na radionicu mogu prijaviti putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/QKF2YKtddz4LZ9HW6

pexels-oleksandr-pidvalnyi-3036405

POPUNJENO: KiDS Escape Room: (Knjiški) napitak za hrabrost

tematska igra rješavanja zagonetki u prostoru 

Vrijeme održavanja: četvrtak 28. 4. u 18 (prva grupa) i 19 sati (druga grupa)

Lokacija: Dječja kuća (dnevni boravak, stubišta, terasa) 

Izvođač: Kids Escape Room Rijeka

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Probudili ste se jutros i na tv-u čuli izvanredne vijesti: Sa planete Zemlje je nestala jedna od četiri osnovne ljudske vrline: HRABROST. Odraslima i djecom vlada strah, neodlučnost i nesigurnost, i nitko ne zna kako se ovo dogodilo. Jedina šansa za povratak hrabrosti je mala crna knjiga, koja se nalazi negdje u Dječjoj kući i koja svoj sadržaj otkriva samo djeci. Mala crna knjiga krije sve tajne i upute kako smućkati napitak za hrabrost i vratiti hrabrost u ljude, ali sat otkucava… za 45 minuta knjiga će se samo-uništiti a to je vaša posljednja šansa.

Ne gubite vrijeme i krenite čim prije, sretno!! U ovoj napetoj igri u prostoru sudionici ulaze u ulogu istraživača, koji će prateći upute, lutati po Dječjoj kući, rješavati zadatke i prepreke te tako skupljati sastojke za kreirati napitak koje bi svako dijete htjelo posjedovati i ponekada iskoristiti: Napitak za hrabrost.

KiDS Escape Room je riječki brend, koji je nastao 2019. godine, kao spoj dva segmenta: edukacija i zabava. Vlasnica i kreatorica brenda je Nikolina Mužić, te su sve igre KiDS Escape Room koncepta njezino autorsko djelo. Usluge brenda namjenjene su djeci u dobi od 7 do 13 godina, a glavna niša brenda su igre u tematskim sobama i potpuno drugačije proslave rođendana. Koncept se bazira na inovativnoj igri u tematskim sobama, nalik escape room igrama za odrasle, no sa naglaskom na: timski rad, edukaciju, razvijanje kreativnosti i mašte te potpuno interaktivnu igru koja potiče sudjelovanje svih članova tima. 

Escape room

(veseli) petak 29. 4. 

Knjiga o strahu 

radionica pronalaženja hrabrosti 

Vrijeme održavanja: petak 29. travnja, 10 – 11h

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 7+

Izvođači: Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec 

Partner: Školska knjiga i Mentalni Trening

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Jeste li čuli kad za izreku „u strahu su velike oči”? No ne reagiraju samo oči kad nas je strah, već cijelo naše tijelo daje znakove da se pripremimo za borbu ili bijeg. Srce samo što ne iskoči iz prsa, ruke nam drhte i gubimo dah kada se zateknemo u mračnom prostoru ili naletimo na opasnu životinju.  Ali posebno je zbunjujuće kada osjećamo strah, a ne znamo čega se zapravo bojimo. Na našoj radionici saznajte što je strah, od kuda dolazi i što sve možemo napraviti da se što prije umirimo i pronađemo hrabrost.

Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec su psihologinje i mentalne trenerice koje zajedno rade u Mentalnom Treningu. Svojim radom svakodnevno nastoje pružiti podršku sportašima i nesportašima svih uzrasta, primarno u područjima upravljanja emocijama, unaprjeđenja fokusa i održavanja motivacije, ali i u svim drugim područjima koja će svakome pojedinačno pomoći da postane najbolja verzija sebe. 

Program je partnerski podržala Školska knjiga. 

062105

Ti i tvoj čudesni mozak 

radionica za usmjeravanje misli 

Vrijeme održavanja: petak 29. travnja, 11 – 12h

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 11+

Partner: Školska knjiga i Mentalni Trening

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Je li vam se kada dogodilo da ste sve naučili za neki ispit znanja, ali niste mogli zaustaviti misli poput: što ako ne budem nešto znao/znala i dobijem lošu ocjenu? Počeli ste brinuti, a kad ste ugledali pitanja osjetili kako vam srce ubrzano kuca, ruke se tresu i dlanovi znoje. Došli ste do trećeg pitanja, za kojeg ste sigurni da znate odgovor, ali je mozak putem zablokirao i točna riječ vam je ostala na vrhu jezika. Što je stvorilo pritisak i kako se nositi s tim? Kako uopće možemo zaustaviti uznemirujuće misli, smiriti se i ponovno usredotočiti na ono bitno, saznat ćete na radionici Mentalnog Treninga i Školske knjige.

Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec su psihologinje i mentalne trenerice koje zajedno rade u Mentalnom Treningu. Svojim radom svakodnevno nastoje pružiti podršku sportašima i nesportašima svih uzrasta, primarno u područjima upravljanja emocijama, unaprjeđenja fokusa i održavanja motivacije, ali i u svim drugim područjima koja će svakome pojedinačno pomoći da postane najbolja verzija sebe.

062168

Vesela kuća Benjinih zagonetnih slova

Vrijeme održavanja: 29.4. 15 – 17 sati

Lokacija: Palača šećerane

Izvođač: Istraživačko edukacijski centar Typeflow

Dob: 7 – 11

Prijava: info@benja.hr

Za organizirane posjete kreirane su radionice za djecu – pripreme sloga i tiskanja na replici srednjovjekovne preše. Djeca će se imati prilike upoznati s načinom rada srednjovjekovne tiskarske preše, s pomičnim slovima, te na trenutak i sama postala mali slagari i tiskari koji su vlastoručno složili svoja imena na glagoljici te ih otisnuli na preši. Time će zasluženo stekli diplomu i prestižni naziv Glagoljaškog stručnjaka 🙂

Edukativne-radionice-TypeFlow

“Jooooj, kako se ono zove…” 

obiteljski kakao kviz @Baltazar

Vrijeme održavanja: 29. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća

Izvođač: Marija Rađa 

Dob: 6+obitelj 

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz posvećen knjigama, stripovima, pop kulturi.

Timovi mogu imati do 8 članova što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se u petak navečer dobro zajedno zabavimo. Ugodan petak zajamčen.  

273605776_501106198245994_284440212632421560_n-1024x683

POPUNJENO: KiDS Escape Room: (Knjiški) napitak za hrabrost

tematska igra rješavanja zagonetki u prostoru 

Vrijeme održavanja: petak 29. 4. u 18 (prva grupa) i 19 sati (druga grupa)

Lokacija: Dječja kuća (dnevni boravak, stubišta, terasa) 

Izvođač: Kids Escape Room Rijeka

Dob: 7 – 14

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Probudili ste se jutros i na tv-u čuli izvanredne vijesti: Sa planete Zemlje je nestala jedna od četiri osnovne ljudske vrline: HRABROST. Odraslima i djecom vlada strah, neodlučnost i nesigurnost, i nitko ne zna kako se ovo dogodilo. Jedina šansa za povratak hrabrosti je mala crna knjiga, koja se nalazi negdje u Dječjoj kući i koja svoj sadržaj otkriva samo djeci. Mala crna knjiga krije sve tajne i upute kako smućkati napitak za hrabrost i vratiti hrabrost u ljude, ali sat otkucava… za 45 minuta knjiga će se samo-uništiti a to je vaša posljednja šansa.

Ne gubite vrijeme i krenite čim prije, sretno!! U ovoj napetoj igri u prostoru sudionici ulaze u ulogu istraživača, koji će prateći upute, lutati po Dječjoj kući, rješavati zadatke i prepreke te tako skupljati sastojke za kreirati napitak koje bi svako dijete htjelo posjedovati i ponekada iskoristiti: Napitak za hrabrost.

KiDS Escape Room je riječki brend, koji je nastao 2019. godine, kao spoj dva segmenta: edukacija i zabava. Vlasnica i kreatorica brenda je Nikolina Mužić, te su sve igre KiDS Escape Room koncepta njezino autorsko djelo. Usluge brenda namjenjene su djeci u dobi od 7 do 13 godina, a glavna niša brenda su igre u tematskim sobama i potpuno drugačije proslave rođendana. Koncept se bazira na inovativnoj igri u tematskim sobama, nalik escape room igrama za odrasle, no sa naglaskom na: timski rad, edukaciju, razvijanje kreativnosti i mašte te potpuno interaktivnu igru koja potiče sudjelovanje svih članova tima.

Escape room

(zelena) subota 30. 4

PrvomajskiPiknik@Dječja

Vrijeme održavanja: 30. 4.od 9.00 do 14.00

Lokacija: Dječja kuća (dvorište)

Izvođač: Vi

Dob: svi 

Prijava: prijave.programi@gkri.hr  

Ovo nam i nije toliko posebni program koliko želimo da bude cjelokupna atmosfera u kojoj zaključujemo Tjed********************************************an dobre dječje knjige – puno programa toga dana, zezanje uz buvljak, priče, mogu svi zajedno biti pravi začin dobrog dana pred prvi maj. Mi možda nećemo baš paliti roštilje, ali potrudit ćemo se da bude ugodno.Imamo livadu, potok, Dječju kuću…


Razmijenimo stripove, slikovnice, knjige, igračke…

mini buvljak

Vrijeme održavanja: 30. 4.od 9.00 do 14.00

Lokacija: Dječja kuća ( dvorište )

Izvođač: Vi

Dob: 6+

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Svi znamo onaj frustrirajući osjećaj skupljanja beskonačnih igračaka u sobi, stripova i knjiga koje više ne čitamo na policama i sl. Za nove često nemamo novca, načina pronalaska, lošu ponudu… Zato su razmjena i trgovina stvorene – ono što nemaš ti, ima možda netko drugi. Sve što je potrebno je rezervirati stol koji čeka u Dječjoj kući te izložiti svoju ponudu – ostali se mogu s tobom razmijeniti, kupiti, “platiti” narančama, kriptovalutama, svime što misliš da je pošteno da je dio razmjene. Na ovaj način učimo se više puta koristiti predmete, ne odbacivati te uočavamo vrijednost svega što imamo. 

Mjesto štanda se rezervira obveznim javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

276132751_530439848645962_8692687565280980970_n

Prvo druženje novog čitateljskog kluba za djecu

ćakulica 

Vrijeme održavanja: 30. 4.u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća ( Šuma Striborova )

Izvođač: Vi

Dob: 9 – 11

Prijava: stribor@gkri.hr 

Voliš čitati uzbudljive knjige, razgovarati o njima, smijati se i zezati? Stvorili smo grupu za tebe. U Dječjoj kući u Dječjem odjelu Stribor Gradska knjižnica Rijeka pokreće se novi dječji čitateljski klub! Čitateljski klubovi omiljen su oblik okupljanja i druženja čitatelja, dobra prilika za upoznavanje novih prijatelja i zabavan razgovor o knjigama koje volimo čitati. Novi čitateljski klub namijenjen je djeci od 9, 10 i 11 godina starosti. Prijave su bile obvezne na mail stribor@gkri.hr ili osobno u Dječjem odjelu Stribor. Prvo druženje, uz upoznavanje i dogovor, održat će se u sklopu Tjedna dobre dječje knjige, a uvijek se možeš javiti želiš li se i ti pridružiti. 

IMG_20220221_173503 (1)

POPUNJENO! Ilustratorski kovčežić: mirisna sjećanja boja

kreativna radionica izrade kovčežića sjećanja

Vrijeme održavanja:  subota 30. travnja, 10 – 11h

Lokacija: Dječja kuća

Izvođač: Ana Salopek 

Partner: Školska knjiga

Dob: 6+

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

25. 4. Radionica je popunjena i prijave više nisu moguće!

Kada zatvorim oči vidim more. Kada zatvorim oči čujem smijeh. Osjetim povjetarac i sunce u kosi. I znam da je to bio najbolji dan u mome životu. Poželim ga sačuvati, na nekom tajnom mjestu gdje nitko neće moći dohvatiti moje najbolje sjećanje. Jedno vrijeme sam ga nosila u džepu.

Malo u lijevom onda u desnom pa ga je mama i oprala s ostalim vešom. Tada sam pretrnula od straha da ga više nikada neću vidjeti, čuti i osjetiti. Preživjelo je supersonične brzine mašine za rublje. Onda sam ga čuvala ispod jastuka, ali sam u školi bila jako odsutna jer samo razmišljala samo o tome što ako ga nađe moj mlađi brat, što će učiniti s njim. Nakon tavana, najdonje ladice, police sa knjigama, ispod kreveta i još nekoliko mjesta koje je bolje da ne spominjem, sada je na sigurnom – u kovčežiću, samo mojem kovčežiću koji miriše na sve boje mojih sjećanja i uvijek mi izmami osmijeh na lice. Dođi, pridruži mi se, zajedno ćemo izraditi tvoj kovčežić sjećanja i igrati se s bojama.

Ana Salopek je ilustratorica s dugogodišnjim iskustvom rada u kulturnom sektoru. Vlasnica je obrta za ilustraciju Gospođica Ura. Na međunarodnoj sceni je zastupa Illo Agency.  U svojim ilustracijama se bavi temama ekologije, ljudskih vrijednosti, tolerancije, emotivnim ekspresijama svega što nas okružuje, doslovnim shvaćanjem i prenošenjem igre riječi u sliku pomičući granice stvarnosti.

Pita se: osjeća li se ptica zarobljena u svojoj slobodi? Razlikuju li se čekanja? Što se dogodi sa traženjem trenutka kada ga pronađemo?

Vjeruje: u stvaralačku i pokretačku moć suradnje crteža i riječi; da joj se noge noću izduže poput žirafinog vrata i da onda može dotaknuti zvijezde; da je zatvoreni um okrutan um, pa svakodnevno trenira otvorenost uma.

Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga. 

robert-katzki-jbtfM0XBeRc-unsplash

Art Attack specijal: Reciklirane knjige, notesi, bilježnice…

uradi sam radionica 

Vrijeme održavanja: 30. 4.od 11.00 do 13.00

Lokacija: Dječja kuća ( kontejner )

Izvođač: Sabina Damiani

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Očekuje se da će se od 2010. do 2060. globalna potrošnja papira i papirne smjese udvostriučiti, a isto će se dogoditi i sa proizvodnjom otpada od papira. Povećana proizvodnja papira dodatno će potaknuti sječu šuma i prašuma na globalnoj razini, koje su već sad u kritičnom stanju. Što mi možemo učiniti po tom pitanju? Recikliranje kako papira, tako i ostalih vrsta otpada, nije uvijek najbolja opcija obzirom da je postotak recikliranja još uvijek nedovoljan i troši mnogo energije, dok su smanjenje potrošnje i poticanje ponovne uporabe bolja rješenja.

S malim kreativcima ćemo sakupiti odbačene i već korištene papire i kartone kako bismo ih uvezali i tako stvorili novi predmet, knjižicu od iskorištenog papira. Naučit ćemo različite vrste uveza a na taj će način polaznici moći razviti vještine za izradu vlastitih bilježnica i notesa u kojima će moći crtati i pisati i izražavati svoju kreativnost.

art attacvk

U potrazi za Atlantidom 

putovanje arhitekturom za male sanjare

Vrijeme održavanja: subota 30. travnja, 11 – 12 h

Lokacija: Dječja kuća

Izvođač: Idis Turato 

Partner: Školska knjiga

Dob: 7+ 

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Jeste li spremni otputovati s djedom Renzom i unukom Elsom? S njima ćemo u potragu za Atlantidom, savršenim gradom, snom svakog arhitekta. Da, jer djed je arhitekt Renzo Piano, jedan od najvažnijih na svijetu. Isplovit ćemo iz Genove, nakon što prođemo Mostom svetog Jurja, otići ćemo na otok kojeg nije bilo, u zračnu luku Osake, popet ćemo se na londonski neboder Shard, viši od tristo metara, posjetiti Beaubourg u Parizu…

Ova iznimna knjiga, priča je o potrazi za ljepotom koju Renzo Piano uporno traži i uči nas koliko je važna: Istinska je ljepota kad nevidljivo postane vidljivo. Kad se bit stvari promoli na površini. Tu se zamisao može primijeniti ne samo na umjetnost i prirodu, nego i na znanost i društvo. Ljepota je korisna, pomaže da ljudi postanu bolji i da se svijet promijeni.

Knjigu će predstaviti arhitekt Idis Turato i urednica knjige Emica Calogjera Rogić.

Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga. 

062124

Bajkarica @prava Šuma Striborova

šumska šetnja za predškolce uz priču

Vrijeme održavanja: 30. 4.od 11.00 do 13.00

Lokacija: Šuma Striborova ( Bivio/Kantrida )

Izvođač: Srebrenka Peregrin & PD Kamenjak

Dob: 4 – 8 + roditelji

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Dvanaesto “Proljeće u Šumi Striborovoj” , zajednički projekt PD Kamenjak i Gradske knjižnice Rijeka, održat će se u subotu, 30.4.2022. od 11 do 13 sati. Okupljanje do 11 sati na okretištu “jedinice” na Biviju kod kafića “Matea”. Ovaj put Šuma Striborova odlazi u posjet mlađem bratu Parku lovora odmah u susjedstvu, pored Doma za starije osobe. Prošetat ćemo novim velikim gradskim parkom, pogledati Rock scenu i Učionicu te se malo duže smjestiti i zabaviti u Pričaonici koju su bajkovito uredili studenti Akademije primijenjenih umjetnosti. Na šumskim stazama nailazit ćemo na unikatne putokaze koje su izradili učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost. Tajnovit glazbeni ugođaj stvorit će Mateo Matijević s neobičnim instrumentom nalik peki – handpanom.

Srebrenka Peregrin interaktivno pripovijeda niz bajki, legendi i mitova koji govore o odvažnoj, pametnoj, empatičnoj i kreativnoj djeci iz cijeloga svijeta. Junakinje i junaci našeg doba dolaze iz knjiga Bajkarice i Bajkari koje je napisala s kolegicom i prijateljicom Erikom Katačić Kožić. Kraj je predviđen za pitanja o pisanju, bajkama, pripovijedanju i svemu što sudionike zanima. Bajkarice slave različitost, toleranciju i zajedništvo te osnažuju duh svojih čitatelja i slušatelja. Neka pustolovina započne!

277497847_817421586317163_8894141851663451392_n

Čitateljska pilana subotom!

radionica izrade košare (kutije) za slikovnice

Vrijeme održavanja: 30. 4.od 11.00 do 13.00

Lokacija: Dječja kuća ( Kontejner/Terasa )

Izvođač: Art mašina & Marija Kajapi

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

Tjedan je dobre dječje knjige, ali to ne znači da se samo djeca zabavljaju. Za mame, tate, djedove, bake, osmislili smo malu praktičnu radionicu izrade košare(kutije) za slikovnice koju baš svi trebaju kada se nakupi puno omiljenog štiva. Dođite obavezno u paru kako bi mogućnost ozljeda sveli na minimum. Jedan će gledati i upozoravati, a drugi će naravno raditi.

ArtMašina je kreativni atelier za neformalno učenje likovnih tehnika (slikanje, crtanje, modeliranje) i praktičnih vještina (šivanje, DIY tehnike) koji promiče likovnu i vizualnu kulturu u svakodnevnom životu, a djeluje kao samostalan program unutar Kombinata. Želja voditeljica ArtMašine – Dunje Tišme, Jadranke Lacković i Marije Kajapi – bila je stvoriti mjesto gdje će svatko, bez obzira na prethodno znanje ili godine, moći razvijati svoj kreativni potencijal kroz različite likovne tehnike i DIY kulturu.

Art mašina

Zaljubljena u čitav svijet

mala radionica pisanja poezije

Vrijeme održavanja: subota, 30. travnja, 12-13 h

Lokacija: Dječja kuća

Partner: Mali čitači i Školska knjiga

Dob: 7+

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Voliš li poeziju? Ako je tvoj odgovor da – onda je ovo prava radionica za tebe. Na njoj ćemo čitati pjesme iz zbirke poezije Olje Savičević Ivančević Zaljubljena u čitav svijet koju je napisala kad je bila dijete, baš kao i vi. Razgovarat ćemo o ovim zanimljivim pjesmama, a onda se i sami okušati u stvaranju poezije, točnije činkvina s motivima straha, pobjede, otpornosti ili nekima koje ste samo vi zamislili. Dobit ćete upute o tome kako se stvara činkvina, a onda pustite mašti na volju. A najbolju pjesmu ćemo i nagraditi!

Mali čitači su mama knjižničarka i tri mala knjiška moljca koji gutaju slikovnice i knjige. Blog Mali čitači nastao je 2017. godine kao mjesto za preporuke kvalitetnih slikovnica i dječjih knjiga te predstavljanje domaćih autora i autorica i ilustratora i ilustratorica. U ovih 5 godina narastao je preko društvenih mreža do Pričaonica, Magazina i raznih članaka. U svoje pravo radno vrijeme mama knjižničarka radi u Ekonomskoj školi Vukovar kao stručna suradnica školska knjižničarka s malo većim čitačima.

Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga. 

Crtež bez naslova - 2022-04-18T225402.942

Mali ljudi veliki snovi

radionica posvećena hrabrim velikanima umjetnosti i znanosti

Vrijeme održavanja: subota 30. travnja, 13 – 14 h

Lokacija: Dječja kuća

Partner: Mali čitači i Školska knjiga

Izvođač: Marija Bratonja

Dob: 7+

Prijava: prijave.programi@gkri.hr

Svi veliki ljudi nekad su bili mali, baš kao i vi. Ali sanjali su velike snove, a neki su ih i ostvarili unatoč svojim strahovima i preprekama na koje su nailazili u životu. Danas ih znamo kao poznate i uspješne znanstvenike i umjetnike, a ako dođete na radionicu Mali ljudi, veliki snovi, saznat ćete i kako su to postali. Čitat ćemo priče o Fridi Kahlo i Davidu Bowieju, razgovarati o njima te o tome kako su im likovna i glazbena umjetnost promijenile živote. Crtat ćemo osobe koje nas inspiriraju da budemo bolji te izraditi mali origami muzej.

Mali čitači su mama knjižničarka i tri mala knjiška moljca koji gutaju slikovnice i knjige. Blog Mali čitači nastao je 2017. godine kao mjesto za preporuke kvalitetnih slikovnica i dječjih knjiga te predstavljanje domaćih autora i autorica i ilustratora i ilustratorica. U ovih 5 godina narastao je preko društvenih mreža do Pričaonica, Magazina i raznih članaka. U svoje pravo radno vrijeme mama knjižničarka radi u Ekonomskoj školi Vukovar kao stručna suradnica školska knjižničarka s malo većim čitačima.

Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga.

Mali-ljudi-veliki-snovi_1-1-1080x720

llustratorica u gostima: Kućni duhovi 

radionica priče i crtanja

Vrijeme održavanja: 30. 4.od 15.00 do 17.00

Lokacija: Dječja kuća ( Kontejner/Terasa )

Izvođač: Oaza & Ana Kovačić

Dob: 7 – 11

Prijava: prijave.programi@gkri.hr 

U okviru predstavljanja dječjih izdanja Oaza Books, održat će se radionica za djecu i odrasle inspirirana slikovnicom Dubravke Ugrešić. Voditeljica Ana Kovačić naučit će polaznike svih uzrasta kako na osnovu vlastitog iskustva ispričati priču i nacrtati svog Kućnog duha. Polaznici će potom sami napraviti malu izložbu radova. Tehnika crtanja je tajna. 

Ana Kovačić je Ilustratorica i dizajnerica. Diplomirala je na zagrebačkom Studiju dizajna. Kao ilustratorica radi na raznolikim projektima u području nezavisne kulture i obrazovanja, ali i komercijalnim projektima za privatne naručitelje. Ilustrirala je knjigu Kućni duhovi autorice Dubravke Ugrešić i zbirku pjesama za djecu Olje Savičević Ivančević, čije objavljivanje nestrpljivo iščekuje. Stvara i živi sa psom Borkom u Zagrebu

Kućni duhovi Oaza

Ludo lijepa priča za kraj i laku noć: “Prva detektivska agencija za praćenje ptica”

čitanje slikovnice s glumicom i dramskom pedagoginjom Majom Kovač

Vrijeme održavanja: subota 30. 4. od 17 do 18 sati

Lokacija: Dječja kuća ( Šuma Striborova  )

Izvođač: Oaza & Maja Kovač

Dob: XX 

Prijava: prijava.programi@gkri.hr 

U okviru predstavljanja dječjih izdanja Oaza Books, održat će se interaktivno čitanje slikovnice Prva detektivska agencija za praćenje ptica autora Marka Pogačara, uz vodstvo glumice i dramske pedagoginje Maje Kovač. Prva detektivska agencija za praćenje ptica priča je o sijamskoj mački Milici, autsajderici među domaćim mačkama u vrućem mediteranskom gradu. Odrasla na detektivskim noir – filmovima, Milica odluči otvoriti detektivsku agenciju, specijaliziranu za velike ptice u nevolji. Nesebično i predano pomažući albatrosima i kakaduima, bjeloglavim supovima, pelikanima i plamencima, Milica uči o dalekom i nepoznatom svijetu, i njegovim neobičnim stanovnicima. Zatim i sama odluči otići od kuće, obgrliti svijet objema šapama.

Maja Kovač završila je X. gimnaziju i Plesnu školu Ane Maletić. Diplomirala je na Učiteljskoj akademiji, smjer predškolski odgoj. Dramski pedagog je u Kazalištu Trešnja i u 4 sobe, a kao glavni cilj dramskog odgoja, u svome radu ističe buđenje psihofizičkih potencijala kod djece, kao i razvoj njihovih misaonih, verbalnih i socijalnih vještina. 20-tak godina radi kao profesionalna glumica u kazalištima za djecu i mlade. Neke od njenih značajnih uloga su Ariel (Shakespeare, Oluja, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu) te Matilda i Buratino (Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku).

Prva detektivska agencija

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content