Rijeci se FROOOM! jako veseli i ljeti,  a po prvi puta ove godine vidjet će kako je u Rijeci i zimi, jer zima je kao stvorena za gledanje filmova. Ali ovih zimskih praznika izvrćemo stvari i učimo kako napraviti svoj zimski film! 

Zato u Rijeku opet stiže Frooom! filmska škola Bacača Sjenki, sa svojim slavnim radionicama za djecu i mlade i donosi vam intenzivni petodnevni program.

Prijave: https://www.frooom.eu/shop/ Voditelji: Mia Maros Živković, Pavle Perković, Dubravka Kurobasa, Nikolina Hrga, Boris Bakal Produkcija: Bacači sjenki –  https://www.bacaci-sjenki.hr

U početnoj radionici kroz vesele igre i praktične vježbe upoznajemo s  osnovama filmske umjetnosti i bilježimo stvaralački njezine početke. Kreće se od igre svjetla i tame, camere obscure, preko različitih izuma koji su pokretali sliku i bili preteča filmske kamere. 

U naprednoj se pak skupini ponavlja što su polaznici usvojili na početnoj radionici i snimaju se svoji prvi igrani, eksperimentalni ili dokumentarni filmovi. 

Kroz svakodnevne filmske primjere, koji se analiziraju iz različitih motrišta, polaznici ulaze u razlikovanje eksperimentalne, dokumentarne i igrane forme filma, uče o mjestu radnje, elipsama i hiperbolama u filmu, svladavaju vještine pričanja filmom kroz snimanje, montažu, glumu, režiju i sve ostale skrivene i vidljive filmske elemente. 

Obje radionice traju cijeli dan, a osiguran je i fini topli ručak za sladokusce. 

Početna grupa prima do 16 članova, a napredna 10, stoga što prije najavite svoj dolazak na web stranicama FROOOM!-a.

Cilj ovih radionica je osnovno educiranje mladih za promišljanje, razumijevanje i stvaranje filmskih, novomedijalnih i interdisciplinarnih umjetnosti i sadržaja. Njihovo dubinsko razumijevanje procesa rada i nastanka umjetničkih filmskih djela i sadržaja. Neki od filmova naših polaznika naišli su na zavidan uspjeh te se prikazuju diljem svijeta. 

Primjerice kratki SF film „Ana i Dominik – svemirski prijatelji“, snimljen na riječkoj Frooom! filmskoj školi u proljeće 2023. godine, našao se u selekciji festivala Kids First! koji se održava u San Francisku te dobio ocjenu 4,5 od 5 i odlične kritike. A isti film bio je i pobjednik filmskog festivala Kokai održanog u Indiji.

Osim toga prošle i pretprošle godine mladi Frooomovci i Frooomovke iz Rijeke bili su članovi žirija na filmskom festivalu Filem’on u Brusselsu. Oni su kroz program “Frooom! u gostima” odabrani da predstavljaju Hrvatsku i Bacače sjenki te su predstavili i najveći europski projekt filmske pismenosti CinEd, na kojem sudjeluje 12 država među kojima je i Hrvatska.

Radionice u Rijeci, Dječjoj kući, vode filmska autorica Dubravka Kurobasa, redateljica i filmska edukatorica Mia Maros Živković, pisac i psiholog Pavle Perković, edukatorica i dramska pedagoginja Nikolina Hrga te intermedijalni umjetnik i filmski redatelj Boris Bakal. 

O FROOOMU:

FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji, u Republici Hrvatskoj i međunarodno, nudi djeci i mladima mogućnost inovativnog ulaska u svijet filma. Program se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Provodi se od 2011. u preko 12 gradova RH, a kroz partnerstva s međunarodnim mrežama i projektima filmskog i medijskog opismenjavanja (ECFA, CinEd, TwistedEdu)  i u više država Europe i svijeta, pa smo tako u 2022. predstavljali Bacače sjenki i Frooom! čak u dalekom Čileu, u predivnom pacifičkom gradu Valparaiso, na festivalu Ojo de Pescado (Riblje oko). 

PODRŠKA FROOOM-u:
Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Grad Zagreb, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije VRH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content