Riječko izdanje Festivala znanosti, slavlja istraživanja, znatiželje i kreativnosti i ove godine središnji dio programa u suoorganizaciji s Gradskom knjižnicom Rijeka dovodi u Dječju kuću.

Istražite svoj kutak za znanstvenu znatiželju!

Dexterovi laboratoriji, istražujemo voćni svijet vitamina

Termini:

25. 4. utorak u 17 – 19

27. 4. četvrtak u 17 – 19

28. 4. petak u 17 – 19

Voditelji: Lara Batičić, Antea Kršek

Broj polaznika: 15

Dob:  učenici mlađih razreda osnovnih škola (6 – 10 godina)

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ispunjavanjem obrasca ovdje (termin u utorak), ovdje (termin u četvrtak) i ovdje (termin u petak).

Radionica prati mladog Dextera – malog (bio)kemičara koji odlučuje testirati vitamine u svojoj prehrani. Kroz tri pokusa, u kojima će djeca zajedno s Dexterom ispitivati razinu vitamina u odabranom voću i povrću te uz posebno osmišljene didaktičke tehnike upoznati će i određene znanstvene metode koje će dodatno potaknuti njihovo kreativno razmišljanje te im pružiti i dodatna znanja o važnosti pravilne prehrane.

Kroz testiranje kemijskog sastava hrane djeca uče i o kompleksom svijetu raznovrsnih molekula koje ih okružuju. Uz sve to, zdravu hranu koja inače nije na vrhu dječjih jelovnika prikazujemo u zaigranom tonu te kako hrana može biti jednako poučna i zanimljiva.

Program radionice za cilj ima potaknuti kreativno i inovativno razmišljanje djece te upoznati ih s važnošću znanosti i pravilne prehrane.

Matematičke igre i slagalice, drop-in radionica rekreativne matematike

Termini: utorak, srijeda, četvrtak, petak od 17 do 20 sati

Voditelji: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar

Broj polaznika: neograničeno

Dob: osnovnoškolci

Prijave: sudjelovanje nije potrebno prijavljivati

Matematičke su igre dio rekreativne matematike. U njih ubrajamo igre čija su pravila, strategije i ishodi opisani jasnim matematičkim jezikom, a sama se igra može opisati i proučavati upotrebom matematike. Matematičke slagalice također opisujemo matematičkim jezikom i proučavamo uz pomoć matematike, ali matematika je potrebna i za rješavanje same matematičke zagonetke te one obično ne uključuju natjecanje između dvaju ili više igrača.

Za vrijeme trajanja aktivnosti bit će postavljene matematičke igre i slagalice koje će posjetitelji moći igrati. Tako će se posjetitelji imati priliku upoznati sa sljedećim igrama i slagalicama: Hex, Tantrix, Agon, Royal Game of Ur, Prime Stone, Set, Spot it!, Sesqui, Produto, Tangram, Ostomachion, Pentomino, Trilja, Pentalpha, Kule od Hanoja…

Kakvo je vrijeme?, radionica izrade i igre s vremenskim kolom

Termini:

utorak 25. 4. u 17 sati

utorak 25. 4. u 18 sati

voditeljice: Anita Hodak i Božena Viduka (Prirodoslovni muzej Rijeka)

dob: od 3 do 6 godina uz obaveznu pratnju roditelja (termin u 17 sati), niži razredi osnovne škole (termin u 18 sati)

broj polaznika: 10

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje (termin u 18 sati) ili ovdje (termin u 19 sati)

Dragi prijatelji i prijateljice, pogledate li svako jutro kroz prozor da provjerite kakvo je vrijeme, toplo ili hladno? I da znate hoćete li staviti gumene čizme ili obući tenisice? Ili da možda provjerite možete li ići na izlet u prirodu ili ostati doma raditi kolače? Kako bi saznali odgovore na naša pitanja potrebno je proučiti vremensku prognozu.

Izradit ćemo kolo vremenskih prilika koje će nam služiti za praćenje vremenskih uvjeta tijekom Festivala znanosti, ali i dulje. Istraživanje ćemo nastaviti kroz zabavnu igru u kojoj ćemo bacati kocku i kretati se kao vrijeme. Ne brinite, ima toga još.

Veselimo se vašem dolasku u Dječju kuću i zajedničkom otkrivanju vremenskih prilika i neprilika!

Čudesna leteća bića, radionica istraživanja ptica

Termini:

srijeda 26. 4. od 17 do 18 sati

srijeda 26. 4. od 18 do 19 sati

Voditeljice: Anita Hodak i Božena Viduka (Prirodoslovni muzej Rijeka)

Dob: od 3 do 6 godina uz obaveznu pratnju roditelja (termin u 17 sati), niži razredi osnovne škole (termin u 18 sati)

Broj polaznika: 10

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje (termin u 17 sati) ili ovdje (termin u 18 sati)

Dragi prijatelji i prijateljice, dobrodošli u čudesan svijet letećih bića – svijet ptica. Ptice žive posvuda na planetu Zemlji. Ima ih svih veličina, boja i oblika. Neke ptice su izvrsni lovci u letu, neke ne mogu letjeti, a druge su pak odlični plivači. Neke, kad rašire krila su veće od nas, a neke su veličine kao naš palac. Ptice se međusobno mogu jako razlikovati, ali svima je zajedničko da imaju krila, perje, udišu zrak, liježu se iz jaja, imaju kljunove, ali ne i zube. Znate li koja je njihova najuočljivija osobina? LET.

Upravo zbog te svoje sposobnosti mogu živjeti gdje god požele, a za to trebaju samo poletjeti. Istražit ćemo svijet ptica kroz zanimljive i zabavne ptičje aktivnosti. Veselimo se vašem dolasku u Dječju kuću i zajedničkom letu!

Mišica u zemlji fizike, predstava

Termin: 26. 4. u 18 sati

Broj sudionika: 20

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje.

Mišica u zemlji fizike interaktivna je predstava s pokusima, namijenjena djeci predškolske i rane školske dobi, s ciljem popularizacije fizike. Lutka mišica zanimljivom pričom i čudesnim pokusima potiče djecu na aktivno sudjelovanje u predstavi; navodi ih na opažanje, istraživanje, postavljanje pitanja te donošenje zaključaka o raznim fizičkim pojavama.

Potresi, radionica istraživanja prirodne katastrofe

Termini: četvrtak 27. 4. u 17 sati i 18 sati

Voditeljice: Nadia Dunato Pejnović i Božena Viduka (Prirodoslovni muzej Rijeka)

Dob: od 3 do 6 godina uz obaveznu pratnju roditelja (termin u 17 sati), niži razredi osnovne škole (termin u 18 sati)

Broj polaznika: 10

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje (termin u 17 sati) ili ovdje (termin u 18 sati)

Dragi prijatelji i prijateljice, sigurno ste čuli za izraz prirodne katastrofe. Znate li što su i koje su prirodne katastrofe? I kako nastaju? Jedna od zajedničkih karakteristika je nažalost iznenadnost nastanka koja utječe na sva živa bića u prirodi. A je li tlo ispod naših nogu nepokretno? Što uopće uzrokuju nastanak potresa? I zašto potresi stvaraju strašnu buku?

Odgovore na ta i brojna druga pitanja saznajte na zanimljivoj radionici s nama. I ne brinite, naše istraživanje potresa nije ni opasno, ni neugodno, niti tako jako bučno. No, može vas naučiti o nastanku i posljedicama podrhtavanja tla. Veselimo se vašem dolasku u Dječju kuću i zajedničkom istraživanju!

Terrarium imaginarium, radionica izrade noćne lampe inspirirane florom i faunom

Termini: 28. 4. 17 do 19 sati

Voditeljica: Natali Bosić i Anita Hodak (Prirodoslovni muzej Rijeka)

Dob: za ranu školsku dob od 7 do 10 godina

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje.

Dragi prijatelji i prijateljice, što kažete na to da s ove radionice doma odnesete sasvim posebne noćne lampe? Na radionici Terrarium imaginarium imat ćete priliku uroniti u svijet svoje mašte i kreirati vlastite terarije (staklene posude) – inspirirane florom i faunom. Koju ćete životinju odabrati za stanovnika svog terarija i kako ćete urediti njeno stanište, samo je na vama – jer na ovoj radionici svatko gradi svoj vlastiti minijaturni svijet iz mašte.

Osim velikog izbora materijala i ukrasnih elemenata (drvo, mahovina, pijesak, kamenčići) u terarije ćemo postaviti i malene LED lampe zahvaljujući kojima će terariji postati prave pravcate noćne lampe. A hoće li vas iz vaše lampe noću gledati T-rex, zec ili možda guska, samo je na vama! Veselimo se vašem dolasku u Dječju kuću i zajedničkom stvaralačkom maštanju!

Znanstvenici superheroji, predstava

Termini: 29. 4. u 11 sati

Izvodi: Boss Teatar

Dob: 5+

Prijave: sudjelovanje je potrebno prijaviti ovdje

Znanstvenici superheroji nova je predstava Boss Teatra za djecu u režiji Arije Rizvić i koreografiji Larise Lipovac Navojec.

Ova zanimljiva predstava koja spaja znanost i kazalište na zabavan način educira djecu o onom najvažnijem- bez vode nema života! A vrijeme nam itekako curi kroz prste! Jedino što nas može spasiti je znanost, kreativnost i zajednički rad.

I upravo zato naša četiri znanstvenika – fizičarka Maria Atom, biolog Zdravko List, kemičarka Ksenija Katran i matematičar Matko Kosinus (glumci Iva Šimić Šakoronja i Denis Bosak), koji su pozvani na znanstveni skup kroz svoje jednostavne i interaktivne pokuse ne samo da približavaju djeci osnovne pojmove navedenih znanosti koju prikazuju kao igru već ih i uče zajedništvu kroz vlasitu borbu s egom.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content