ilustratorska radionica s Vendi Vernić

Vrijeme: 18. 4. u 17.30 – 18.30

Mjesto: Dječji odjel Stribor @ Dječja kuća

Izvodi: Vendi Vernić

Dob: 8+

Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Ilustratorska radionica sa sjajnom ilustratoricom Vendi Vernić inspirirana manje poznatom pričom Ivane Brlić Mažuranć koju je napisala kao mlada mama. Priča je prvi puta izašla u zbirci pjesama i pripovijedaka Škola i praznici objavljenoj 1905. godine.

Likovi djevojčica i dječaka u pripovijetkama iz te zbirke nose imena Ivanine djece, nećaka i njihovih prijatelja, koji u to doba imaju između 6 i 12 godina. I u ovoj priči pojavljuje se razumna Nada (najstarija Ivanina kći, rođena 1893.), vesela Zora (srednja Ivanina kći, rođena 1897.), maštoviti Veljko i žustri Zlatko i Ljerka (prijatelji malih Brlića). Zgoda koju autorica pripovijeda zbila se, vrlo vjerojatno, tijekom ljetnih praznika u Brlićevcu. Početkom 20. stoljeća, prije 120 godina, Ivana je s obitelji – s mužem i četvero djece – živjela u Slavonskom Brodu koji se tada zvao Brod na Savi, u lijepoj građanskoj kući na središnjem gradskom trgu. 

Bilo je to u vrijeme prije nego što su postojali zoološki vrtovi: najstariji zoološki vrt u Hrvatskoj, onaj u Zagrebu, osnovan je tek 1925. godine. No prije toga djeca i odrasli ponekad su imali prilike uživo vidjeti velike i neobične životinje na putujućim izložbama, nerijetko u sklopu cirkusa. Kad bi putujući cirkus došao u neko mjesto, osim večernjih predstava u kojima su tada nastupale divlje životinje, posjetitelji (koje u svojoj priči Ivana naziva „općinstvo”) mogli su pogledati životinje tijekom dana na izložbi – menažeriji. Mali Brlići i njihovi prijatelji tako su jednoga ljeta, kada je putujući cirkus pristigao u njihovo mjesto, posjetili menažeriju i prvi puta vidjela lava, tigra i majmuna. Priča o njihovoj ideji da organiziraju svoju izložbu divljih životinja tako što će maskirati i urediti svoje kućne ljubimce puna je toplog, nježnog humora i vesele atmosfere bezbrižnog djetinjstva, ali prikazuje i jednu povijesnu epizodu u razvoju odnosa ljudi i divljih životinja. 

Vendi Vernić (1991., Zagreb) ilustratorica je, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je 9. Međunarodne nagrade za ilustraciju Sajma dječje knjige u Bologni – Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči „Krokodil” F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici „Luda kuća” Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade „Grigor Vitez” i tri nagrade „Ptičica” za ilustraciju, te nagradu „Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu.

Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju i Seulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad je ilustrirala 11 objavljenih dječjih knjiga i slikovnica.

Hrvatska je kandidatkinja za Časnu listu IBBY-ja 2024. u kategoriji ilustratora.

I druženje je baš na Ivanin rođendan! 🙂 

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content