Wikipedija je svakako jedan od najvažnijih izvora informacija danas, posebno onih enciklopedijskog tipa. Zahvaljujući Željku Blaći, našem umjetniku-wikimedijalcu u rezidenciji (en.: wikimedian in residence) istražit ćemo kako je na Wikipediji i u Wikimedijima prisutna dječja književnost, pokušati popuniti pojedine informacijske, sadržajne i medijske praznine i propuste, a sve u svrhu povećanja bogatstva tog toliko važnog projekta koji ove godine globalno proslavlja 20 godina, a hrvatska inačica punoljetnih 18!  

Željko Blaće je medijski umjetnik i aktivist, s dugom poviješću rada u zajednici i na participativnim metodama. U svom radu se često bavi digitalnom tehnologijom, kako njenom tendencijom da nas normalizira ili diskriminira, tako i potencijalom da nas emancipira i osnaži. Od sredine 2020. surađuje s Gradskom knjižnicom Rijeka kao vanjski suradnik “wikimedijalac u rezidenciji”. Kako zatrpati kvalitetnim sadržajima o dječjoj književnosti ovu najvažniju enciklopediju, te približiti je djeci i mladima reći će nam i pokazati Željko. 

U ponedeljak ćemo predstaviti osnove zašto i kako koristiti, te editirati Wikipediju i  njene članke, tj. dodati reference/izvore, linkove/poveznice i fotografije u članke, a sve na primjerima iz programa Tjedna dobre dječje knjige i povezanim sadržajima. U utorak planiramo zajedno pregledati rezultate, osvrnuti se na iskustva i probleme (ako ih ima), te nastaviti doprinositi kroz tjedan i u petak pokazati rezultate, te potaknuti sve da se uključe. Predznanje nije neophodno, ali u slučaju da imate neka iskustva u editiranju Wikipedije i želite se uključiti – svakako se javite i uključite u naš jednotjedni maraton i poslije i više na adresi https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:GLAM

Osnovne informacije:

edukativna aktivistička radionica 

lokacija: Zoom i Dječja kuća

namijenjeno: odrasli, knjižničari, zainteresirani za rad na Wikipediji, ljubitelji dječje književnosti  

voditelj: Željko Blaće

vrijeme održavanja: ponedjeljak 19. 4. i utorak, 20. 4. u 14,00   

prijave: prijave.programi@gkri.hr

Događanje se odvija kao dio Tjedna dobre Dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije te je dio obilježavanja Godine čitanja 2021. Cjeloviti program provjerite u našem Brickzineu.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content