predavanje o percepcijama Vikinga 

Vrijeme: 13. 12. u 18 sati 

Izvodi: Goran Bilogrivić

Dob: 13+

Prijave:  prijave se primaju putem obrasca ovdje

Vikinzi su obilježili više od dva i pol stoljeća povijesti ne samo Skandinavije, nego i velikog dijela Europe, pa i znatno šire. Otkrivali su nova područja i naseljavali ih, putem su harali i pljačkali, ali i svojom trgovačkom mrežom povezivali najrazličitije ljude i krajeve. Neke od najznačajnijih uloga odigrali su upravo norveski Vikinzi  od anonimnih trgovaca i odvažnih ratnika, do slavnih vođa avanturističkih pohoda i kraljeva poznatih iz pjesama i saga. U ovom izlaganju upoznat ćemo neke od njih te njihova (ne)djela, kulturu i ostavštinu, kao i odjeke u današnjem vremenu. Pritom ćemo vidjeti jesu li zalazeći u mnoga i raznolika dvorišta, od Grenlanda do Konstantinopola, doista svratili i u naše.

Goran Bilogrivic je 2008. godine diplomirao arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, završivši usto i slobodni studij norveškog jezika i kulture (modul Norveška i Skandinavija). Na istome je fakultetu 2016. doktorirao na poslijediplomskom doktorskom studiju medievistike. Od 2010. do 2016. godine bio je zaposlen u Zavodu za hrvatsku povijest FFZG kao znanstveni novak  asistent, a održavao je nastavu iz srednjovjekovne arheologije te skandinavske povijesti i kulture. Od studenoga 2017. godine zaposlen je kao docent na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci, a trenutno je i pročelnik odsjeka. Drži nastavu iz različitih kolegija posvećenih ranom srednjem vijeku, identitetima te upotrebama i zloupotrebama povijesti i baštine. Među ostalim i kolegij o povijesti i kulturi vikinškog doba. Sudjelovao je u brojnim arheološkim iskopavanjima, kao suradnik ili zamjenik voditelja, posljednjih godina na otoku Rabu. Održao je više javnih predavanja te bio sugovornik o srednjovjekovnim i drugim temama u radijskim i televizijskim emisijama i novinskim intervjuima. Primarno se bavi proučavanjem ranosrednjovjekovnih identiteta, oružja i različitih aspekata upotrebe materijalne kulture u ranome srednjem vijeku.

Aktivnost se odvija kao dio Norveških dana u Rijeci u partnerstvu s Norveškim veleposlanstvom Zagreb. Sve aktivnosti u Dječjoj kući provjerite ovdje.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content