U utorak 7. 3. u 18 sati u Dječjoj kući bit će predstavljeni radovi LIK natjecanja.

Županijsko natjecanje – izložba učenika osnovnih i srednjih škola Primorsko – goranske županije iz područja likovnih umjetnosti i dizajna LIK 2023. obuhvaća likovne radove učenika osnovih i srednjih škola na zadanu temu. Natjecanje se provodi u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ovogodišnja tema natjecanja bila je „Ples za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola, te „Ljudsko tijelo i plesni pokret”za učenike srednjih škola.

Koristeći se digitalnim alatima učenici osnovnih škola trebali su izraditi digitalnu animaciju na zadanu temu inspirirani plesnim formacijama hrvatske baštine kao i različitih kultura, a koristeći se kontrastom boje prema boji. Učenici su geometrijskim i/ili slobodnim dvodimenzionalnim likovnima stvarali različite ritmove na plohi.
Učenici srednjih škola bili su pred složenim procesom istraživanja teme plesa u likovnim djelima, potom odabirom i interpretacijom umjetničkog djela s motivom plesa te pisanom analizom vlastitog procesa oblikovanja forme i formalnih elemenata djela.  Koristeći se žicom različitih debljina učenici su stvarali linijski istanjenu masu plesne figure koju su potom fotografirali te digitalnim alatima realizirali stop-animaciju. Učenici su u pisanome obliku interpretirali analizirano umjetničko djelo primjenom odgovarajućega likovnog nazivlja te opisali tematsku i sadržajnu povezanost vlastite ideje s izabranim likovnim djelom.

Domaćin Županijskog natjecanja ove je godine Osnovna škola Turnić iz Rijeke, a županijskom su se natjecanju odazvale 30 osnovnih škola sa 85 likovna rada te 6 srednjih škola sa 16 učeničkih radova iz Primorsko-goranske županije.

Tri najuspješnija likovna rada iz kategorije osnovnih i srednjih škola biti će poslana na državnu razinu natjecanja LIK 2023.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima!

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content