Kakve su škole bile nekad i kakvi su đaci prije bili? Ne postoji bolji filmski vremeplov s ovih prostora od srednjometražnog filma za djecu Izgubljena olovka iz 1960. godine, snimljenog pod redateljskom palicom Fedora Škubonje. Radnja se filma odvija u školi jednog zabačenog hrvatskog sela. Nakon što jedan dječak izgubi svoju olovku, čitav razred optuži malenog Diku za krađu, a čak i učiteljica posumnja u njegovu krivnju. Diko se ne miri s novonastalom situacijom pa će dati sve od sebe da istina izađe na vidjelo. Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih filmova za djecu svih vremena. Kao svjedok nekih prošlih vremena, ali i aktualan primjer univerzalnih vrijednosti, Izgubljena olovka obavezna je filmska lektira za sve male i velike filmoljupce.

Film se prikazuje u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom i Kino mrežom povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Ulaz na program je slobodan uz rezervaciju mjesta e-poštom na ulaznice@art-kino.org.

Žanr: obiteljski, dječji

Godina: 1960.

Zemlja: Hrvatska (FNRJ)

Režija: Fedor Škubonja

Uloge: Mira Nikolić, Marija Paro Aljinović, Mate Ergović

Scenarij: Stanislava Borisavljević

Glazba: Miro Belamarić

Fotografija: Hrvoje Sarić

Montaža: Boris Tešija

Produkcija: Zora Film

Distribucija: Film se prikazuje u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom i Kino mrežom povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Trajanje: 47 min

organizira: Art-kino

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content