U Dječjoj kući 5. listopada 2022. s početkom u 19. 30 sati održat će se susret za pedijatre “Rođeni za čitanje”.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske započelo je, nakon predstavljanja nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje  u Slavonskom Brodu, ciklus informativnih susreta za pedijatre.

Prvi susret za pedijatre Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske te Koprivničko-križevačke županije održan je 2. ožujka 2022. u Varaždinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“. Drugi susret s pedijatrima, stručni skup „Važnost čitanja djeci od najranije dobi“ održao se 30. ožujka 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu za pedijatre Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Treći susret održan je u Karlovcu, u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ za pedijatre Karlovačke županije.  Za pedijatre Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije govorilo se u Dubrovniku 14. svibnja 2022. u sklopu XXX. sastanka pedijatara Dalmacije.

Predstavljanje programa Rođeni za čitanje za pedijatre Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije održalo se u Osijeku, Požegi i Bjelovaru u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, Gradskoj knjižnici Požega i Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar 18. i 19. svibnja 2022.

Za pedijatre Ličko-senjske županije predstavljanje programa se održalo u Samostalnoj gradskoj knjižnici Gospić 26. svibnja 2022., a za pedijatre Primorsko-goranske i Istarske županije 6. lipnja 2022. u Puli. U Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ u Sisku 15. lipnja 2022. je održan informativni susret za pedijatre Sisačko-moslavačke županije.

Do kraja 2022. održat će se informativni susreti s pedijatrima iz svih županija Republike Hrvatske.

Za pedijatre Krapinsko-zagorske županije održat će se informativni susret 5. listopada 2022. u 11. 30 sati u Gradskoj knjižnici Krapina, za pedijatre Primorsko-goranske županije u Dječjoj kući 5. listopada 2022. s početkom u 19. 30 sati, za pedijatre Međimurske županije 6. listopada 2022. u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec s početkom u 19 sati, a 11. listopada 2022. za pedijatre Koprivničko-kruževačke županije u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica s početkom u 19 sati.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorit će stručna suradnica programa Rođeni za čitanje prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, idejna začetnica programa u Hrvatskoj. O provedbi nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021. Godini čitanja govoriti će Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Program će kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara.

Jedan od ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/ skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnosti čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će 40 000 slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti, sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina).

Program Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Provedba programa započela je u 2021. Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija na sjednici 30. prosinca 2020. 

Program se provodi kao mjera Akcijskog plana 2020. provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content