Učiteljski fakultet  Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Dječjim kulturnim centrom Beograd i Gradskom knjižnicom Rijeka povodom dana Učiteljskog fakulteta u Rijeci, organizira retrospektivu svjetske  izložbe dječjih likovnih radova pod nazivom „Radost Evrope“ u Dječjoj kući.

Međunarodni susret djece Europe pod nazivom „Radost Evrope“, u organizaciji Dječjeg kulturnog centra iz Beograda, koji svake godine okuplja djecu od 7 do 14 godina, održava se još od davne 1968. godine. Igra, pjesma, druženje, razumijevanje drugog i drugačijeg, dječja kreativnost sinonimi su za „Radost Evrope“.

Učiteljski fakultet u Rijeci u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka organizira svjetsku izložbu dječjih likovnih radova kroz koju će riječki mališani i njihovi roditelji imati priliku vidjeti raskoš kreativnosti i stvaralaštva djece iz različitih krajeva svijeta i to kroz 20tak godina postojanja susreta „Radost Evrope“. Bit će tu radova iz Kine, Indije, Rusije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Srbije…

Pozivamo ravnatelje ustanova, stručne suradnike, učitelje, roditelje, djecu da nam se pridruže na otvorenju izložbe koja će se održati u srijedu 18. listopada 2023. s početkom u 11.00h u prizemlju Dječje kuće. Izložba će biti otvorena do 2. studenog 2023. 

Tijekom trajanja izložbe izvodit će se sljedeći program:

Lidija Seničar, povjesničarka umjetnosti (utorak, 17.10.2023., 16,00-17,30 h) Postav izložbe odabranih radova s Međunarodnog likovnog natječaja „Radost Evrope“ od 1998. do 2022. pod nazivom „Govori likovnim jezikom da te cijeli svijet razumije“ te razgovor sa studentima o radovima i važnosti izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva.

Lidija Seničar, povjesničarka umjetnosti i dr. um. Nevena Popović (četvrtak,19.10.2023. 19.10.2023., 11,00 -11,45 h) Povijest manifestacije “Radost Evrope”; Likovni natječaj “Radost Evrope” – 25 godina; digitalizacija dr um. Nevena Popović (četvrtak, 19.10.2023., 12,00 – 13,30 h):

Školovanje učitelja i nastavnika likovne kulture – kvalifikacije potrebne za rad u osnovnoj i srednjoj školi;

Formalna i neformalna edukacija u umjetnosti;

Korisnici umjetničkih programa (opća populacija, talentirani učenici, različite socijalne kategorije)

Marija Milanović Lazarevski, redateljica (petak, 20.10.2023., 9,00 -11,00 h) Tijekom izlaganja, pogledat će se tri autorska kratkometražna filma financirana od Filmskog centra Srbije, tri televizijska spota za manifestaciju Radost Evrope u produkciji DKCB i jedan kratkometražni animirani film iz radionice DKCB. Polaznici programa bit će upoznati s pojmom animacije, tezama što je i kako se stvara animirani film – od ideje do realizacije, koja je razlika računalne i tradicionalne klasične animacije i koje likovne tehnike su zastupljene u animiranom filmu. Također će biti razmatrane mogućnosti primjene animiranog filma u radu s djecom predškolske dobi i učenicima osnovne škole

Za sudjelovanje na predavanjima potrebno je najaviti se slanjem osnovnih informacija (ime, prezime, ustanova, broj telefona) na info@djecjakuca.hr.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka & Učiteljski fakultet u Rijeci

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content