Proljetno-ljetni dio ciklusa “OK knjižnica, OK zajednica” nakon slušanja o kompleksnim i zeznutim temama budućnosti zaključujemo u ležernijem tonu – uz rukotvornu radionicu s materijalima namijenjenima otpadu. Ni mjesto radnje u Dječjoj kući nije slučajno jer ipak se tu stvara neka nova budućnost. Na jesen nastavljamo s novim mislima o otpornim zajednicama. 

U srijedu 14. 7. u 18 sati u Dječjoj kući (kvart “Benčić”) održat će se radionica izrade lutaka i mini lutkarskog kazališta od materijala namijenjenog otpadu.

Radionica izrade lutaka za lutkarsko kazalište od materijala namijenjenih otpadu sastoji se od kreativne igre namijenjene djeci uzrasta od 7 do 15 godina (osnovna škola) kao i njihovim roditeljima ili starijim pratiteljima koji bi mlađoj djeci pomagali u upotrebi škara i ljepila prilikom obrade materijala.

Na ovoj dvosatnoj radionici će se djecu upoznati s pojmom recikliranih materijala i kako ih upotrijebiti u stvaranju novih proizvoda koji prvenstveno služe njima. Materijali koji će se koristiti su razne tkanine (mogu biti od odjevnih predmeta ili vrpce, pokrivači, zavjese, plahte,…), karton, spužva, drveni štapići…

Sudjelovanje je potrebno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr. 

Za obradu navedenih materijala koristit će se škare, ljepilo i boje te će djeca usput učiti kako koristiti ta sredstva prilikom izrade lutaka, a u samoj izradi mogu uključiti svoj kreativni potencijal i svakoj lutki dati osobnu notu. Lutke, po izboru, mogu imati ljudska ili životinjska obličja. Tokom radionice izradit će se i mini lutkarsko kazalište kao primjer u kojem će se odigravati lutkarska predstava s lutkama koje će polaznici radionice izraditi na radionici.

Radionica je predviđena za 15 polaznika. Ukoliko polaznici imaju starih tkanina ili/i kartona mogu ih donijeti te se lutke i kazalište mogu izrađivati od tog materijala.

Voditeljica radionice je Sandra Vučetić iz Kulturno umjetničke udruga AKT koja osigurava sav potreban materijal i sredstva za održavanje radionice.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama. Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content