U Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka (Dječja kuća) u subotu 11. 12. od 10 do 12 sati održat će se radionica posvećena ispravnom pranju ruku za djecu. 

Radionica će se održati u dvije grupe: 

1. grupa: 10,00 – 10,45

2. grupa: 11,00 – 11,45

Prijave su obvezne i primaju se na mail stribor@gkri.hr

„Čiste ručice“ projekt je s društveno korisnim karakterom kojim na zabavan i edukativan način studenti sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta u Rijeci djeci predškolske i školske dobi približavaju važnost pranja ruku. 

S obzirom da se velik dio buduće struke odnosi na prevenciju zaraznih bolesti žele i sami dati svoj mali doprinos istoj. Kao budući zdravstveni djelatnici smatraju da je pravilno pranje ruku jedna od ključnih karika u lancu sprječavanja zaraznih bolesti. Svoje znanje želimo podijeliti sa širom populacijom i poraditi na edukaciji stanovništva o mikroorganizmima te pravilnoj higijeni ruku. Edukacija je jedan od najboljih načina prevencije pa se zato trude da njihove radionice i materijali budu u isto vrijeme i zabavni i edukativni. Djeca imaju veliku želju za znanjem pa su odlučili svoj rad usmjeriti na njih i pomoći u odgoju zdravstveno osviještenih pojedinaca.

Kroz igru i priču, djeca nauče odgovore na pitanja: „Što su to bakterije?“, „Koje vrste bakterija razlikujemo?“, „Kako izgleda mikroskop?“, „Koje su to dobre, a koje loše bakterije?“, „Kada oprati ruke?“ te „Koji je pravilan način pranja ruku?“.  Kroz praktični dio radionice mali sudionici nauče kako na pravilan način oprati ruke. Svi materijali koje koriste (bojanke, letci, prezentacija, posteri) su zabavno edukativnog karaktera te kroz igru pokušavaju djeci približiti važne informacije o bakterijama, virusima i načinu sprječavanja bolesti.

Geslom projekta „Bolje spriječiti nego liječiti“ naglašava se važnost pravilnog pranja ruku u prevenciji zaraznih i lako prijenosnih bolesti. Želja je iskorijeniti loše navike od najmlađe dobi i na lak i zabavan način pomoći da usvoje nova znanja i vještine koje će ih pratiti kroz cijeli život. Poslovica kaže: „Na mladima svijet ostaje.“ Djeca vrlo lako i brzo usvajaju nove vještine, znanja i navike. Primjenjujući znanje koje usvoje na radionici Čistih ručica, djeca će utjecati na svoju okolinu. Svoju novu vještinu prenosit će na odgajatelje, učitelje i obitelj. Važno je naglasiti da se projekt ne odnosi isključivo na pravilnu higijenu ruku, nego uključuje sve dobre higijenske navike kao što su pravilno kašljanje i kihanje.

Interes za održavanje ovakvih radionica u vrtićima i školama svake je godine sve veći. 

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content