Tili i čarobna školska kutija slikovnica je nastala u sklopu projekta „I ja sam tu“ Rotary kluba Rijeka Novi Val čija će se promocija u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka održati u Dječjoj kući u petak, 3. prosinca s početkom u 18:00 sati.

O PROJEKTU „I JA SAM TU“:

I ja sam tu projekt je Rotary kluba Rijeka Novi val financiran u sklopu programa Europske snage solidarnosti. Glavni cilj projekta je povećanje stupnja osviještenosti o pravima djece koja su zaštićena međunarodnom Konvencijom o pravima djece, a čija je potpisnica i Republika Hrvatska.U sklopu projekta raspisana su dva natječaja za izradu slikovnice za predškolski i rani školski uzrast, na temu jednog ljudskog prava djece iz Konvencije, po izboru autora.

Na natječaju za tekstualno idejno rješenje pobijedila je profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti Sanja Lujić Pirc koja je kao temu za tekst ove slikovnice sukladno Konvenciji o pravima djeteta odabrala pravo na obrazovanje.

„Koliko djece u Hrvatskoj postoji koja satima hodaju do najbližeg autobusa i onda se još voze do škole, u kakvim uvjetima pišu zadaću, imaju li računalo potrebno za online nastavu, Internet… nešto što je (većini) djece normalna stvar? Osvijestiti, potaknuti na razmišljanje, razgovarati… cilj je ovoga teksta koji je za osnovnu zadaću imao biti kratak i sažet, ali koji otvara mogućnost za brojna pitanja i promišljanja.

Zašto ova priča? Jer od malih nogu želimo naučiti svoju djecu da cijene ono što imaju, da budu svjesni da ima onih kojima treba naša pomoć, da stvaramo promjene, a to možemo činiti znanjem. Bez obrazovanja gubimo priliku ostvariti svoje potencijale, izgraditi bolju budućnost “Na natječaju za ilustraciju slikovnice Tili i čarobna školska kutija pobijedila je akademska slikarica Donata Krznarić Milić s bogatim iskustvom u ilustraciji dječjih slikovnica. Prva naklada slikovnice tiskana je u 100 primjeraka koji će biti podijeljeni osnovnim školama u gradu Rijeci kako bi bile dostupne svim prvašićima..

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content