U četvrtak 26. 5. u 18 sati u Dječjoj kući u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka gostovat će Neven Kepeski, poznati hrvatski stručnjak za medije i izdavaštvo.
Živimo li u doba kraja prosvjetiteljstva kada se znanje povlači pred poluznanjem ili neznanjem? Kako smo došli do toga da vjerujemo u sve ili ne vjerujemo ni u što? Kako razlikovati zavjere i „zavjere“ kroz povijest? Je li nas „zarazio“ „sindrom zlatne ribice”, mega kratkoga pamćenja? Postajemo li multi identitetske osobe zbog društvenih mreža i drugih digitalnih komunikacijskih platformi? Vladamo li mi društvenim mrežama ili one vladaju nama? Je li naše doba – doba inflacije narcizma, i kako smo došli do toga? Povlači li se „mi“ pred agresivnim „ja“? Otkud influenceri, kako, koliko i zašto utječu na naš život? Koliko nas je promijenio Netflix, a koliko TikTok? Kako se sve to odražava na mlade – djecu i adolescente, generacije koja odrasta u potpuno digitalnom okruženju?

Sudjelovanje je slobodno, ali potrebno prijaviti obrascem ovdje.

Bonus „balkanski“ dodatak 1: zašto mladi u ovim krajevima tako vole turbo folk i trap, kako je kreiran njihov glazbeni ukus i što možemo naučiti iz toga?

Bonus 2: Je li pad čitanosti knjiga samo problem mladih ili problem svih nas?

Koliko su mladi 21. stoljeća kopija svojih roditelja a koliko samosvojne, autentične generacije?

To su temeljna pitanja predavanja „Umreženi ili zamreženi“ koja zapravo žele biti poticajem, „fitiljem“ za debatu, pokušaj da se upravo preko pitanja promisli pa i osmislili prije svega pozicija tzv. generacije D u suvremenom svijetu. Jer, kao što je svojedobno netko rekao: ako nema pitanja, nema ni odgovora.

Neven Kepeski rođen je 1964. u Zagreb. Diplomirao je 1989. južnoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na istom je fakultetu i magistrirao 1994. Novinarsku i medijsku karijeru započeo je još u srednjoj školi, prve je tekstove objavljivao u Poletu, a u Studenskom je listu bio urednik glazbene rubrike. Od 1991. do 1994. predavao je Hrvatski jezik i književnost u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu.

Osnovao je Psihomodo Pop 1982. u Zagrebu i bio je član grupe do 1985. Za pjesmu „Donna“ 2014. dobio je nagradu Porin.

Godine 1984. dobio je nagradu Večernjega lista za kratku priču.

Od 1995. do 2017. bio je glavni urednik teen magazina OK!, od 2013. do 2016. glavni urednik magazina Teen, od 1998. do 2009. uređivao je Zabavnik, nedjeljni prilog Jutarnjega lista, od 2001. do 2004., bio je izvršni urednik Globusa, a od 2007. do 2009. urednik magazina HEJ!, dnevnog magazina Jutarnjega lista.

Uređivao je i vodio radijsku emisiju Veliki vrisak na RVG-u, od 1994. do 2000. bio je autor i scenarist TV emisije Briljanteen (HTV), od 2002. do 2003. scenarist TV emisije Pljesak, molim! (HTV), te urednik TV emisije Cesarica 2018. i 2019. (HTV).

Od 2018. do 2021. bio je i glavnim urednikom Modre laste.

Vlasnik je izdavačke kuće MEDIA BAR u kojoj je uredio nekoliko knjiga različitih žanrova (Robert Torre: Ima li života prije smrti?, Robert Torre; Ludilo uzvraća udarac, William Klinger i Denis Kuljiš: Titov tajni imperij, Zlatko Gall: Oliver – Trag u beskraju, Zlatko Gall: Arsen – Čovjek kao on, Davor Slamnig: Čudovište, Velimir Grgić: Najveća K-pop enciklopedija na svijetu, TikTok Book, Teorije zavjere 21. stoljeća).

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content