Vrijeme: 20. 4. u 10:30

Mjesto: Dječji odjel Stribor @Dječja kuća

Izvodi: Vlasta Prohaska, Nataša Ozmec i Ana Salopek (Planetopija)

Dob: 6 – 9 g.

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Svi imamo najboljeg prijatelja i prijateljicu koji su nam jako važni. Na radionici ćemo razgovarati o važnosti prijateljstva, kako biramo prijatelje, koliko su nam prijatelji slični a što volimo da je kod njih različito od nas, kako se prijateljstvo čuva i što se može dogoditi da se prijateljstvo prekine. Čitat ćemo dijelove knjige i analizirati zajedno priču – kako su se dvije djevojčice, Tako i Treba sprijateljile i zašto je njihovo prijateljstvo bilo prekinuto, zašto su se posvađale. I zašto su se na kraju ipak pomirile. Što se promijenilo, kakvo je njihovo prijateljstvo sada i po čemu se razlikuje od onog na početku – je li bolje ili lošije? To ćemo ilustrirati i sami simbolično doživjeti kroz jednostavnu malu igru u kojoj ćemo svi sudjelovati a pomoći će nam jedno klupko vune! Kao u priči, povezat će nas snažne niti prijateljstva na dva načina, tako da smo previše odvojeni od svijeta i usmjereni samo na sebe i na drugi, novi i bolji način gdje nas to prijateljstvo povezuje sa svijetom i jedne s drugima.

Tako i Treba dvije su djevojčice koje su se prepoznale čim su se susrele. Postale su najbolje prijateljice i više od toga, bile su kao jedno. No, jednog dana, klupko nevidljivih niti koje ih je povezalo, toliko ih je steglo da su ga poželjele pokidati. Nakon svađe su se razišle, ali ljubav i sreća koje su dijelile ponovno su ih spojile pa su obnovile svoje prijateljstvo, samo nisu više bile kao jedno – sada su dvije samostalne osobe koje se vole, poštuju i čuvaju jedna drugu – prave prijateljice!

Nataša Ozmec je glavna urednica u nakladničkoj kući Planetopija gdje s velikim užitkom uređuje naslove za djecu i odrasle. Bavi se i prevođenjem i piše radiodrame. Autorica je slikovnica Ti, moja prekrasna djevojčice, Ti, moj predivni dječače (ilustratorica Jasmina Kosanović) i Mi (ilustrator Zdenko Bašić) te puno Priča za velike i male emitiranih na Hrvatskom radiju.

Ana Salopek živi i stvara u Ogulinu. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a stvara i pod imenom Gospođica Ura. Osim ilustracije, piše i istražuje svijet vizualnog pripovijedanja te je autorica prve hrvatske slikovnice bez teksta za djecu Što ako (2022). Knjiga autorice Anne Renaud Ferdinand Cheval: The postman who delivered palace dobitnica je važnog priznanja Junior Library Guild Gold Standard. Knjige Tko živi na nebu? Aljoše Vukovića i Anina autorska knjiga Čuvarica stabla dobile su priznanje za ilustraciju i grafičko oblikovanje Hrvatska lijepa knjiga 2022 i 2023.

Planetopija je nakladnička kuća koja se ističe kvalitetnim slikovnicama izvanrednih vizuala i tekstovima koji potiču na razmišljanje, istraživanje i igru.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content