U utorak 22. 3. u 18 sati u Dječjoj kući bit će otvorena izložba radova nastala u sklopu natjecanja LIK 2022. za učenike osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna.

LIK je natjecanje koje se održava dugi niz godina i obuhvaća radove učenika osnovnih i srednjih škola. Natjecanje se provodi u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje na školskoj, županijskoj i državnoj razini.

Ove godine učenici su izradili radove na temu „Ljudsko tijelo“ s ciljem promicanja vizualnih umjetnosti i dizajna, inovativnih, umjetničkih i odgojnih praksi.

Učenicima osnovnih škola je bio zadatak napraviti rekompoziciju na svojem likovnom radu koristeći se crno-bijelim ispisima reprodukcija umjetničkih djela i kolažem. Uz rekompoziciju učenici osnovnih škola su u svojim radovima morali uključiti kao dio zadatka komplementarni kontrast i ritam ploha. Učenici su razlaganjem, preraspoređivanjem i kombiniranjem osmislili novu kompoziciju te eksperimentirali različitim ritmovima na plohi. Učenici istražuju temu čovjeka na umjetničkom djelu te na kreativan način stvaraju novo djelo od postojećih elemenata. Trganjem, rezanjem i kidanjem kolaža su se igrali odnosima komplementarnih boja na crnoj, bijeloj ili sivoj podlozi stvarajući svatko od njih originalnu ideju.

Učenici srednjih škola su u svojem zadatku razložili načine oblikovanja forme na odabranim primjerima umjetničkih djela koji tematiziraju ljudsko tijelo. Njihovo istraživanje oblikovali su u plakate pomoću digitalnih alata Canva ili Piktochart. Pojmove koje su istražili i prezentirali su: apstrahiranje, idealizacija, naturalizam, realizam, stilizacija. Na njihovim plakatima ćemo naučit o ovim pojmovima uz prikaz kvalitetnih reprodukcija radova te uz njih pojašnjenja oblikovanja forme koja dominira na odabranom likovnom djelu.

Županijskoj smotri je pristupilo 27 osnovnih škola i 3 srednje škole s 90 likovnih radova. Na županijskom natjecanju su odabrana tri najuspješnija rada u kategoriji osnovnih škola i tri rada u kategoriji srednjih škola kojima se dodjeljuje priznanje dok se za izložene radove dodjeljuju pohvalnice. Domaćin ovogodišnje Županijske smotre je Osnovna škola „Turnić“ u Rijeci.

Nagrađeni učenici u kategoriji osnovnih škola

  1. Dita Šošić 5. r; Mentor: Svjetlana Šalić; Osnovna škola „Gornja Vežica“
  2. Ivan Paro 8. r; Mentor: Svjetlana Šalić; Osnovna škola „Gornja Vežica“
  3. Mia Maras 7. r; Mentor: Igor Malnar; Osnovna škola „Nikola Tesla“

Nagrađeni učenici u kategoriji srednjih škola

  1. Vita Zara Badurina 2. r; Mentor: Lucilla Micheli Marušić; Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti Rijeka
  2. Petra Josipović 4. r; Mentor: Maja Zalokar; Gimnazija „Andrije Mohorovičića“ Rijeka
  3. Marta Vrankić 4.r; Mentor: Lucilla Micheli Marušić; Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti Rijeka

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na uspjehu!

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content