Udruga 3. zmaj u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka za srednjoškolce i mlade ponovo pokreće radionice kreativnog pisanja fantastike, znanstvene fantastike i horora: Laboratorij fantastike!

Radionice su namijenjene mladima od 15 do 27 godina, te su besplatne.

Održavaju se jednom tjedno, od travnja do lipnja, u prostoru Dječje kuće u Rijeci. Budući da je broj polaznika ograničen, potrebno je prijaviti se do 23.3. putem linka ovdje.

Kroz deset susreta Laboratorij će izbrusiti vaše kreativne oštrice – od uzbudljivog početka do pamtljivog kraja, upečatljivih likova, uvjerljivih dijaloga, zapleta, raspleta i svega ostalog što čini pero moćnijim od mača.

Voditelj radionica je Zoran Krušvar, autor priča, romana, slikovnica i drugih nagrađivanih, prevođenih i rado čitanih tekstova. Član je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, neformalne skupine Ri lit, kolektiva Fluminati, voli šetnje šumom i redovito plaća članarinu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Metode radionica

Svaka radionica obrađivat će neke od osnovnih elemenata pisanja književnog teksta, kao što su otvaranje i zatvaranje priče, zaplet, likovi, naracija i sl. Svaki susret uključivat će teorijski dio, primjere iz prakse, konkretne zadatke, kao i međusobno čitanje te međusobnu konstruktivnu kritiku napisanih zadataka. Na nekim radionicama sudjelovati će i gosti-mentori, poznati domaći pisci.

Projekt se održao već više puta te je iznjedrio više objavljivanih, nagrađivanih i uspješnih pisaca.

U razdoblju od 2008.-2012. na radionicama je prisustvovalo više od 20 mladih osoba, a tadašnji polaznici su danas aktivni i objavljivani pisci: Antonija Mežnarić, Tamara Crnko i drugi.

Laboratorij se bazira na interesima polaznika za fantastičnu književnost i općenito sadržaj spekulativne fikcije (SF, Fantasy, Horror i ostalo), te kroz niz edukativnih radionica pod mentorstvom voditelja te gostujućih radionica pod mentorstvom prepoznatih lokalnih pisaca, polaznike uči raznim alatima i metodama kreativnog izražavanja kroz pisani medij. Fokus projekta je poticanje kreativnosti i maštovitosti polaznika te kreiranje književnog sadržaja.

Ovaj program predstavlja iznimno vrijednu izvaninstitucionalnu nadopunu aktivnostima koje su namjenjene mladima srednjoškolskog uzrasta, a koje se provode u sklopu Gradske Knjižnice Rijeka. Osim toga, program promiče razvoj pismenosti i književnog stvaralaštva mladih, a posebno kulturu čitanja čime oplemenjuje njihov odgoj i obrazovanje. Nadalje, stvaranjem novih generacija mladih autorica i autora dugoročno doprinosi razvoju riječke kulturne scene te književno-nakladničke i knjižnične djelatnosti.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka & 3. zmaj

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content