Budući da su djeca sve više izložena raznim sadržajima koji nisu primjereni njihovoj dobi, uz novi projekt Art-kina Krenimo od 0!, njihova se medijska pismenost želi potaknuti od najranije dobi. Tako će i ovog sječnja u Dječjoj kući, uz prigodan i pažljivo biran program posebno osmišljen za prvi susret djece s kinom, svoje prve filmske korake moći napraviti najmlađa publika – predškolci.

Program Krenimo od 0! sastavljen je od kratkog bloka domaćih animiranih filmova koji su djeci do 7 godina bliski temom, trajanjem i vrstom animacije, a ovog su puta na repertoaru kratki filmovi iz serijala Koyaa i nestašni predmeti.

Na brdovitoj litici iznad oblaka stanuju Koyaa i njegov prijatelj Gavran. Iako udaljeni od gradske vreve, oni žive uzbudljivim životom u kojem nema mjesta dosadi. Za to je ponajviše zaslužan Koyaa jer se uvijek nađe usred pustolovine s predmetima iz svakodnevnog života…

Animirani filmovi Koyaa puni su akcije i maštovitih rješenja glavnog junaka, a djecu nadahnjuju i ohrabruju pokazujući kako zapravo ne postoji problem kojem se ne može doskočiti uz malo mašte i dobre volje. 

Popis kratkih filmova:

Rasplesane čarape

Novi je dan i Koyaa želi obući tople čarape. No, odjednom shvaća da su oživjele! Hoće li ih uspjeti uhvatiti?

Leteća bilježnica

Koyaa želi rješavati zadatke u bilježnici, no – opet problem! Ona oživi i odleti poput leptira!

Divlja ležaljka

U pospano ljetno poslijepodne, Koyaa legne u ležaljku. No, jako mu sunce kvari drijemež, a izludilo je čak i ležaljku koja se počinje ponašati poput divljeg konja…

Tvrdoglave naljepnice

Koyaa želi zalijepiti nekoliko naljepnica na svoj prozor. No one se stalno odljepljuju i bježe! Srećom, Koyaa ima rješenje!

Smrznuti šal

Zimski je dan i Koyaa kreće u šetnju šetnju. Samo još mora staviti šal. No, u čudu zastaje – šal počinje izvoditi vratolomije i izmigolji s njegovog vrata. Hoće li ga uspjeti vratiti?

Razigrani autić

Jednoga dana Koyaa posprema sobu. Pred sam kraj, slučajno stane na autić i padne. Razigrani autić nikako da se smiri…

Život je potpuno lud

Koyaa ne primjećuje da su mu odvezane vezice pa nezgodno padne. Zaveže ih, ali se istog časa odvežu, pobjegnu iz cipela i počnu divljati po grebenu. Hoće li Koyaa riješiti ovu čudnu zavrzlamu?

Trajanje bloka je 20 minuta, a po završetku projekcija najmlađim gledateljima bit će uručene diplome za njihove prve kino korake.

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme!

Cijena ulaznice: 4 EUR (30,14 HRK)

Po završetku kratkog animiranog bloka filmova Koyaa i nestašni predmeti – u subotu, 27. siječnja u 16:30 sati u Šumi Striborovoj – za one koji žele nešto više od kina, održat će se kratka popratna radionica izrade optičkih igračaka namijenjena predškolcima.

Cilj je radionice dodatno uljepšati mališanima prvi odlazak u kino, uz zabavnu i edukativnu aktivnost ispunjenu šarenim iluzijama i očaravajućim optičkim čudima. Izrađivat ćemo igračke koje imaju moć stvaranja iluzije pokreta.

Radionica je za sve one koji su fascinirani optičkim iluzijama, a vole crtati, lijepiti i rezati. Na ovoj radionici polaznici će imati priliku naučiti kako zavarati svoje oko i izraditi vlastitu optičku igračku koju će moći ponijeti kući.

Maksimalan broj sudionika na radionici ograničen je na 10, uz obveznu prethodnu prijavu na ana.jurcic@art-kino.hr (uz potvrdu organizatora o sudjelovanju).

Radionica se ne naplaćuje.

Krenimo od 0! (Let’s start from 0!) novi je projekt Art-kina financiran od strane Europe Cinemas u sklopu Collaborate to Innovate inicijative. Radi se o novom projektu pokrenutom ove godine u sklopu inicijative Collaborate to Innovate mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas kojim koordinira splitsko Kino Mediteran, a u njemu pored Art-kina sudjeluju i Kinematografi Dubrovnik, javna ustanova u kulturi Grada Dubrovnika.

Cilj projekta razvoj je nove publike te njihove edukacije od najranije dobi budući da su u programskom fokusu obitelji s djecom do sedam godina. Naime, programima će se ukazati na činjenicu da je od iznimne važnosti djecu od najranije dobi upoznavati s raznolikom kulturnom produkcijom kako bi se u budućnosti izbjegle jednostranost i isključivost kod odabira iste, kao i suživljavati ih s prostorom kinodvorane kao ‘prirodnim okolišem’ filma.

organizira: Art-kino

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content