U subotu 3.lipnja u 10 sati, u galeriji Dječje kuće, bit će otvorena izložba dječjih likovnih radova Likovnog istraživačkog ateliera darovitih osnovnoškolaca LIADO te dodjela potvrda i svjedodžba osmašima.

Likovni istraživački atelje darovitih osnovnoškolaca – LIADO je jedinstveni verificirani program umjetnosti i dizajna za darovite osnovnoškolce u Republici Hrvatskoj od 1992. godine. Autorica programa je Laura Varljen Herceg, mag.educ.art., a program financira Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke.

LIADO se održava sustavno već 31 godinu, i temelji se na skupinama likovno iznadprosječnih učenika koji su pokazali najbolje rezultate na uvodnim testovima. Skupine se sastaju jednom tjedno, po četiri sata, tijekom školske godine. Svaku skupinu čini najviše 15 učenika, i s njima rade istaknuti mentori.

LIADO-vci su ovu školsku godinu posvetili istraživanju putovanja: povijesnog, kulturnog, prometnog. Zadaća je mentora bila uputiti učenike na različitosti i povezanosti našeg kraja. Putovanje je bio poticaj za upoznavanje kulturne baštine i kulturnog krajolika, svijeta oko  nas i onoga u nama. Naglašena je bila korelacija različitih likovnih područja, povijesti, povijesti likovne umjetnosti, zemljopisa, književnosti i glazbe. Djeci su ponuđene mogućnosti istraživanja i eksperimentiranja likovnim materijalom. Likovnim se postupcima unutar različitih likovnih područja njegovala i razvijala likovna radoznalost kojom se poticalo likovno stvaralaštvo, usvajao likovni jezik, razvijala vizualna percepcija, memorija, mašta, estetski senzibilitet, likovno kreativno mišljenje, tehnička spretnost, likovne predodžbe, osjećaj za prostorne odnose, motoričku osjetljivost…

Cilj rada bio je potaknuti djecu ne samo na dokumentarno bilježenje prizora već na kreiranje vlastite stvarnosti. Mentori su potaknuli djecu u realiziranju likovnih radova inspiriranih stvarnim i fantastičnim putovanjima. Putovanje je bio poticaj za upoznavanje kulturne baštine i kulturnog krajolika, svijeta oko  nas i onoga u nama. Kreativnost i interdisciplinarnost postale su osnovicom, tj. polazištem za učenje, proučavanje i istraživanje putovanja kakvog zamišljaju.

Osim navedenoga istraživanja i bogate terenske nastave, učenici su se uključili u brojna likovna natjecanja:  gradska, županijska, državna i međunarodna. Učenici su cjelokupni ovogodišnji program ostvarili pod mentorstvom: Nine Licul, Larise Dragelj, Tee Paškov Vukojević, Alison Mavrić, Borisa Hercega i Laure Varljen Herceg.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content