Po prvi put na festivalu Port of Dance jedna od predstava u virtualnoj stvarnosti bit će namijenjena djeci, a nakon nje slijedi interaktivna plesna radionica!

Radi se o dvodijelnom programu koji se sastoji od gledanja predstave “Francis Footwork” CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, snimljenoj u tehnici virtualne stvarnosti, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica vezana uz radnju predstave.

Predstava “Francis Footwork” autora Davida Bolgera posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti – “Dancing is like dreaming with your feet”. Od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene oduševljenim kritikama medija, a u proljeće 2022. godine predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama.

Francis Footwork prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta ove plesne mreže, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.

Nakon gledanja predstave, radionica “Kreativne plesne priče”, nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti kroz kinestetičko učenje u zajednici. Crpeći inspiraciju iz predstave Francis Footwork, radionice su osmišljene kako bi djeci približile priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi. Pod vodstvom iskusne plesne umjetnice/učiteljice, djeca su vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka te su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.

Radionicu će 13.5. voditi Kristina Paunovski, a 14.5. Andreja Brozović Adžić Kapitanović.

Od 10. do 15. svibnja 2023. u Rijeci će se ponovno moći pogledati vrhunska ostvarenja suvremenog plesa zahvaljujući festivalu Port of Dance koji će se održati na raznim gradskim lokacijama, a uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR) uz predstave će se moći otputovati i puno dalje od Rijeke. Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, jedan plesni video te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.
Program festivala https://hkd-rijeka.hr/portofdance/

Program je namijenjen djeci od 6+ godina, predstava je na engleskom, a radionica na hrvatskom jeziku.

Trajanje: 40 min VR predstava + 60 min radionica
Termini: subota 13.5. u 10 i 12 sati / nedjelja 14.5. u 10 i 12 sati

Mjesto: Dječja kuća
Ulaz je slobodan, uz obaveznu najavu na press@hkd-rijeka.hr.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content