U srijedu 24. studenog Stjepan Večković, osnivač Centara za tradicijska glazbala Hrvatske i Hrvatskog gajdaškog orkestara te član Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, gostovat će u Dječjoj kući. Povod je edukativna radionica o tradicijskim glazbalima za učenike 1. razreda srednje škole.

Večković rekonstruira, izrađuje i svira 30-ak tradicijskih glazbala te vodi seminare i radionice. Riječkim srednjoškolcima predstavit će čitavu lepezu glazbala, među kojima se neka na ovim prostorima sviraju već tisućama godina. Uz mnoštvo zanimljivih informacija vezano za porijeklo, rasprostranjenost i njihovu uporabu, kroz zvuk najjednostavnijih diplica, trstenica, jedinka, dvojnica, sopila, roženica, strančica, rogova, okarina, preko gusla, ljerica, tambura pa do različitih vrsta mjehova, duda i gajdi, učenici će pratiti tijek razvoja glazbala.

Radionica se provodi u suradnji Centra za tradicijska glazbala Hrvatske i Gradske knjižnice Rijeka uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Jednom davno, dok su na zemlji još živjeli divovi, hodao je neki čovjek obalom Rijeke. Bio je sam. Samo se vjetar poigravao oko njegovih ramena, zalijećući se povremeno među stabljike trstike koja je rasla uz obalu. Odjednom je začuo čudan zvuk, drugačiji od svih koje je do tada čuo. Tišina, pa opet zvuk. Tišina … pa opet. Svakim naletom vjetra začuo bi se zvuk koji je prestajao kako bi vjetar slabio. Čovjek se približio trstici, ne bi li otkrio kakav se to stvor glasa na tako čudan način. Nije vidio ništa, samo je jedna šuplja i napukla stabljika trstike stršala drugačije od ostalih. Vjetar je ponovno puhnuo, trstika je zatitrala i zvuk se opet začuo. Čovjeku srce zaigra od veselja, uzme slomljenu trstiku i puhne… Od tada više nikada nije bio sam.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content