Sajam dječje knjige u Bologni prestižna je svjetska manifestacija posvećena stvaralaštvu za djecu, a Klara Rusan i Vendi Vernić dvije su hrvatske ilustratorice novije generacije koje su upravo na njemu svojim radovima za djecu posljednjih godina ostvarile značajne uspjehe.  

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 25. 4. u 10 sati

Lokacija: Dječja kuća (galerija)

Klara Rusan hrvatska je ilustratorica novije generacije Klara Rusan (Klarxy) rođena je 1993. godine u Zagrebu. Ondje živi do svoje prve studentske razmjene u Vilniusu u Litvi 2013. Preddiplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za Animirani film i nove medije. Nakon toga okreće se ilustraciji te 2017. završava diplomski studij na odsjeku MA Authorial Illustration na Falmouth University of Art te za svoj diplomski rad dobiva nagradu “MA Illustration: Authorial Practice: Award fo Outstanding Creative Writing”. Uz nekoliko grupnih izložbi na kojima je sudjelovala (međunarodni festival ilustracija “36 Mountains”, otkupna izložba “ERSTE Fragmenti”, grupna međunarodna izložba ilustracije “Andrew Lanyon and Nature’s Laboratory, izložba “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” i sl.) ističe se i jedna samostalna na kojoj je predstavila svoj prvi grafički roman Where Do People Go After They Die? u Oris Kući arhitekture. Trenutačno najviše radi na novim projektima vezanim uz autorsku ilustraciju i grafiku. 

Za Mala zvona Klara Rusan ilustrirala je zbirku kratkih fantastičnih priča U ritmu jeze – ponor plesova (2021.) rad na kojima je i doveo do nagrade na prestižnom Sajmu dječje knjige u Bologni. Dašak njihove snage osjetit ćemo i na izložbi u našoj galeriji. 

Vendi Vernić rođena je 1991. u Zagrebu. Djeluje kao ilustratorica, dizajnerica i likovna umjetnica. Dobitnica je „IX International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair – Fundación SM“ (Bologna Children’s Book Fair, 2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči Krokodil F. M. Dostojevskog. Nagrađena je na International Festival of Book Illustration MORS u Moskvi 2017. te je dobitnica dvaju priznanja na Notte di Fiaba Illustration Contest (Riva di Garda, Italija). Za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti višestruko je nagrađivana za rad na polju crteža i dizajna, od čega se ističe nagrada na 1st International Biennale of Student Drawing Sofia 2012. Diplomski studij grafike završila je 2015. u klasi prof. Svjetlana Junakovića, diplomiravši s pohvalom Magna cum Laude. Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seoulu, te je sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesionalno je surađivala s brojnim kulturnim i obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, te redovno surađuje s talijanskim izdavačem Marcos y Marcos kao ilustratorica naslovnica knjiga. Dosad je ilustrirala 5 knjiga za djecu i mlade: El abrigo/La nariz (N. V. Gogol), Saposcat libros, Santiago de Chile, 2019.; Sedam mačaka (Daniil Harms), Mala zvona, Zagreb, 2019.; Klara Čudastvara (Ivana Bodrožić), Sandorf, Zagreb, 2019.; Panika u kući pod morem (Željka Horvat-Vukelja), Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.; La casa de fieras (Ivana Brlić-Mažuranić), Ediciones SM, Madrid, 2019. Dobitnica je nagrade „Grigor vitez“ 2020. godine za ilustracije za djecu starije dobi iz knjige Daniila Harmsa „Sedam mačaka“. Osim “Sedam mačaka” za Mala zvona ilustrirala je i “Priče 1,2,3,4” Eugenea Ionesca. 

Radovi Vendi Vernić koje ćemo prikazati u Rijeci ilustracije su iz knjige ‘Luda kuća’, naklade Mala zvona iz 2021. godine 

Program je dio manifestacije Tjedan dobre dječje knjige, središnje manifestacije u Primorsko-goranskoj županiji posvećenoj razvoju čitalačke kulture djece koja se odvija uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije. Pokretač i organizator manifestacije je Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s programskim partnerima i suradnicima. Sudjelovanje na aktivnostima je slobodno uz obveznu prijavu, a cjeloviti program možete provjeriti ovdje.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content