Vrijeme: 26. 6. u 21:30 sati
Mjesto: filmska projekcija na otvorenom / dvorište Dječje kuća
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: svi uzrasti
Prijave: ulaz je slobodan

Za otvorenje ovogodišnjeg festivala Tobogan, a to je u našem svijetu veoma poseban dan, večer je rezervirana za crtano-glazbenu priredbu na otvorenom, pod zvijezdama koje će obasjati dvorište naše Dječje kuće.

Nakon prošlogodišnjeg kino-koncerta uz crno-bijeli klasik legendarnog komičara Bustera Keatona, ove godine za zabavu je zadužen elektro-akustični dvojac iz Rijeke i Opatije, JMZM, koji će uživo izvesti posve nove glazbeno-zvučne interpretacije kultnih animiranih filmova iz Zagrebačke škole crtanog filma:

Surogat

Na morskoj plaži turist napuhuje i stvara čitav camping od plastične mase. U ovom šarenom napuhanom ambijentu za sve postoji surogat od plastike, pa i za osjećaje. Na plaži se rađa jedna zanosna ljubav, ljubomora i osveta, te na kraju tragedija. Sve se ispuhalo i splasnulo kada se u događaje umiješao jedan mali obični realni čavlić. Surogat je dobitnik prestižne nagrade Oscar za najbolji kratkometražni animirani film.

O filmu:
režija: Dušan Vukotić
scenarij: Rudolf Sremec
montaža: Tea Brunšmid
animator: Dušan Vukotić
Zagreb Film, 1961.
trajanje: 9’36”

Mali vlak

Pale se i gase semafori velike moderne stanice u iščekivanju brzog vlaka. Točno na sekundu stigao je brzi moderan vlak na peron. Sve se odvija automatski. Čak i ljudi postaju automati krećući se uglato, podvrgavajući se općem sistemu točnosti i brzine. A negdje preko polja vodi vijugava pruga malog vicinalnog vlaka, čiji se vagoni čudnim čudom drže na okupu. Njega će danas osobito smetati zvižduk sirene brzog vlaka i njegov porugljiv hihot u prestizanju. Ne, danas neće dozvoliti da ga prestigne! On mora stići prvi pod svaku cijenu. Kad je već tako odlučio, neće nam biti čudno što je, da bi skratio put skrenuo preko polja, preko oranica, kroz žito, kroz vodu, preko brda, broz stari zapušteni tunel, a naravno kod takvih putovanja može se svašta desiti. Ali ništa ne može spriječiti mali vlak da stigne prvi. Stigao je! Dočekala ga je muzika, vijenci, odlikovanja — i svečani ispraćaj u … muzej.

O filmu:
režija: Dragutin Vunak
scenarij: Dragutin Vunak
animator: Vladimir Jutriša
Zagreb Film, 1959.
trajanje: 10’28”

Posjet iz svemira

Crtana dječja priča koja u formi slikovnice opisuje doživljaje jedne djevojčice i njen susret sa stanovnikom jedne udaljene planete. Fantastika u ovom filmu bazira se na suvremenom svijetu dječje mašte koji se sve više usmjerava ka čudesnim svjetovima svemira.

O filmu:
režija: Zlatko Grgić
scenarij: Dušan Vukotić
montaža: Tea Brunšmid
animator: Ante Zaninović
Zagreb Film, 1964.
trajanje: 10’54”

Svi crteži grada

Dječaka i djevojčicu iz slikovnice rastavi naglo ruka, koja otrgne list iz knjige i napravi papirnati avion u kojem ostane ukliješten dječak. Tužna djevojčica traži svog prijatelja, ali mala i slaba ne bi ništa postigla, da joj ne pomognu svi dječji crteži u gradu. S kuća, plotova i stupova oni solidarno krenu u akciju, nađu avion i izbave dječaka. Kada dječak i djevojčica papirnatim avionom polete kući, svi crteži pozdravljaju ih i mašu svojim novim malim prijateljima.

O filmu:
režija: Ivo Vrbanić
scenarij: Dušan Vukotić, Ivo Vrbanić
animator: Josip Pećinka
Zagreb Film, 1959.
trajanje: 8’54”

organizira: Art-kino

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content