Želite znati više o tome kako poduprijeti osobu koja ne govori, govori otežano ili ju se teško razumije? Čuli ste za potpomognutu komunikaciju, ali niste sigurni može li vam koristiti? Ne znate gdje i kako započeti? Pridružite nam se na predavanju o augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji (AAK)!

Odgovorit ćemo na neka od najčešćih pitanja koja se vezuju uz područje augmentativne i alternativne komunikacije poput:

1. Što nam govori Povelja o komunikacijskim pravima?

2. Što je augmentativno, a što alternativno u AAK?

3. Kada je komunikacija nepotpomognuta, a kada potpomognuta?

4. Koji su najčešći mitovi o AAK?

5. Podržava li AAK razvoj jezika ili razvoj govora?

6. Koji su sve razlozi za komunikaciju?

7. Kako su angažiranost, pažnja i motivacija povezani sa spremnošću na komunikaciju?

8. Što je robustan sustav za komunikaciju?

9. Je li potrebno ići na procjenu za AAK?

10. Zašto koristimo različite modalitete komunikacije?

11. Zašto i kako modelirati AAK?

Marija Crnković je profesorica psihologije, specijalizirala je augmentativnu i alternativnu komunikaciju u San Franciscu, u Italiji studira Feldenkrais metodu i trenutno ima dozvolu za provedbu grupnih lekcija Awareness Through Movement®. Dodatno se usavršavala u području Mindfulnessa za odrasle te Mindfulnessa za adolescente i djecu. Posebno područje interesa su joj pozitivna psihologija, senzorika, podučavanje matematike uz Numicon i razvoj vještina čitanja i pisanja kod kompleksne djece. Osim toga, majka je sedmogodišnjeg dječaka sa višestrukim zdravstvenim problemima, kortikalnim oštećenjem vida i složenim komunikacijskim potrebama, koji je njena motivacija i inspiracija za stalnim učenjem. Zadnjih 13 godina radila je u nekoliko inkluzivnih osnovnih škola kao stručna suradnica te u nekoliko srednjih škola kao profesorica Psihologije. Od ove jeseni posvećuje se samo radu u nastavi te razvoju koncepta privatnog centra u kojem želi stvoriti sigurnu i poticajnu okolinu za razvoj vještina djece, adolescenata i odraslih i poboljšanje kvalitete života. Čvrsto vjeruje kako nijedno dijete nije „preteško“, „presloženo“ ili „previše-nešto“ da ne bi moglo napredovati.

Projekt Zajednica skrbi provodi Udruga za sindrom Down Rijeka 21 u partnerstvu s Udrugom CTK Rijeka, Udrugom Muzikopter, Gradom Rijekom, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, Gradskom knjižnicom Rijeka te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Viktor Car Emin Opatija.

Cilj projekta ZAJEDNICA SKRBI jest jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu programa podrške i pokretanja suradnje s relevantnim dionicima u lokalnoj zajednici za pružanje sveobuhvatne podrške osoba s Down sindromom.

Izvođač: Marija Crnković

Način prijave: prijave.programi@gkri.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Capture

Stajališta izražena u ovoj publikaciji/programu/izlošku/videu/audio materijalu isključiva su odgovornost Gradske knjižnice Rijeka i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Organizacija predavanja je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 494.363,08 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 74.154,46 kn i iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 420.208,62 kn.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content