Festival inkluzivne scene je umjetnička manifestacija koja se već osmu godinu za redom organizira u Rijeci, a kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Cilj festivala je osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima. Po svom sadržaju festival je osmišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta. U samom središtu koncepta naglasak je na inkluziji, gostovanju inkluzivnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s plesnim ansamblima i predavačima.

Pored izvedbenog i popratnog programa festival i ove godine realizira program DJEČJE POPODNE, namijenjen djeci i mladima sa i bez poteškoća u razvoju. Ideja se razvila nakon dugog niza godina festivalske suradnje sa OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica kroz zajednički projekt „Bez granica“, a kroz koji je producirano niz suvremenih predstava. Pružanjem iskustva plesne inkluzije djeci sa i bez poteškoća u razvoju u ranoj tinejdžerskoj dobi sve više se osvještava, razvija senzibilitet, kao I prihvaćanje drugačijih od sebe. Program djeci nudi upoznavanje sa tehnikama i metodama suvremenog plesa, kreativno izražavanje kroz ples i pokret, te redovite scenske nastupe.

Nositelj festivala: Plesni kolektiv Magija (Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka)

Umjetnički voditelj festivala: Gordana Svetopetrić

Asistent voditelja festivala: Sanja Josipović

Voditeljica programa Dječje popodne: Sanja Josipović

Moderator razgovora s umjetnicima: Sanja Polić

Razvoj publike: Sanja Polić

Producent: Gordana Svetopetrić u suradnji s Udrugom CDP Rijeka

Asistenti produkcije: Anita Rumac, Sanja Josipović

Medijsko oglašavanje: Sandra Turkalj/ ASIRA

Vizualni identitet: Dobriša Radovanović/ Manufaktura d.o.o.

Fotograf festivala: Sandro Donda, Erik Kučić

Generalni pokrovitelji: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ

Potpora i ustupanje prostora za rad: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Dječja kuća Rijeka

Suradnja: OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

Donator: Supermarket Plodine d.d.

Ulaznice: www.mojekarte.hr

Prodajna mjesta: New Sound d.o.o., Dallas Records, Foto Revija, Novi Korzo d.o.o.

Informacije/ prijave na radionice: magija.dance@gmail.com

I BLOK- DJEČJE POPODNE

01.- 03.06.2023./ Dječja kuća/ Dvorana kulture

Plesna inkluzivna radionica REFLEKSIJA/ Kulturni centar Eureka – Eureka Dance Company (MK)

OPIS RADIONICE/ U uvodnom dijelu plesne radionice upoznajemo se, radimo i surađujemo kroz glazbu i ples, stvaramo pozitivnu atmosferu. Sama plesna radionica fokusirana je na pripremu prezentacije sudionika kroz rad na ulomku iz inkluzivne plesne predstave Refleksija. Kroz razmjenu različitih plesnih tehnika i metoda koje Eureka primjenjuje na inkluzivnim projektima, prilagođavanjem postojećeg i kreiranjem novog plesnog materijala vezanog uz motive i teme predstave Refleksija, učesnici, djeca i mladi sa i bez poteškoća u razvoju, pod vodstvom plesne pedagoginje Katerine Jolakoske, međusobno surađuju, plešu i druže se stvarajući novu i drugačiju plesnu izvedbu Refleksija. Glazbu potpisuje poznati Kiril Džajkovski, autor predstave je Katerina Jolakoska, voditeljica udruge Kulturni centar Eureka i Eureka Dance Company. Asistentica je Anja Jolakoska, mlada koreografkinja i solistica u predstavi Refleksija.

KULTURNI CENTAR EUREKA je udruga koja ostvaruje ciljeve mladih, daje priliku svima i kroz ples ističe važne životne probleme, čime želi promijeniti i unaprijediti život i društvo u cjelini. Kulturni centar Eureka izvodi svoje autorske inkluzivne predstave u kojima glavne uloge imaju djeca i mladi sa i bez poteškoća u razvoju. Do sada su izvedene brojne inkluzivne predstave, a najnovije su: Pepeljuga, Zvonik i Odraz. Za plesnu predstavu Inkluzivne Pepeljuge Eureka dobiva nagradu popularnosti Zlatna bubamara, koja je najprestižnija manifestacija u našoj zemlji.

02.06.2023./ Dječja kuća/ 19.00 sati

Prijave za radionicu se primaju ovdje.

Plesna predstava SRAZ/ Magija & Martina Rukavina, plesni studio Axis (HR)

Autor: Martina Rukavina

Koautori: Sanja Polić i Marija Maksimović

Izvođači: Sanja Polić i Marija Maksimović/ Andreja Brozović Adžić-Kapitanović  

Suradnja: Studio Axis i kolektiv Magija

Fotografija i video: Erik Kučić

Produkcija: Kolektiv Magija/ UCDP Rijeka

Umjetnički voditelji: Gordana Svetopetrić, Sanja Josipović

Premijera: 25.06.2022. 

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH

OPIS: “Uzela sam Macov Red rock i njime namazala svoje usne. Lagano sam ubrzavala korak. Iznad mene se vrtjela disko kugla i poput šljokica osvjetljavala moje lice. Ulovio me je osjećaj gađenja i postalo mi je neugodno. Začuo se zveckaj staklenih bočica. Trag života davala je jedino crno bijela mačke bez jednog oka. Neka čeka, pomislila sam. Hladni vjetar mi je gladio obraze. Ona je iz njenih drhtavih ruku pala na pod. Kanalizacija se slijevala iz nepoznatog izvora na stepenice i na njima tvorila razne nepravilne oblike. Mislim da trebate krenuti kući. Vidio se zapušten veliki vrt prepun građevinskog materijala, mala kućica za psa i ispijen pas koji nezainteresirano na lancu leži pored nje. Pogled na ove oronule i zapuštene vile okupirao mi je misli: što protok vremena može učiniti i koliko je ono zapravo moćno i neumoljivo za sve što nas okružuje i koliko je zapravo sve, ali baš sve prolazno. Kako kažu, danas jesi – sutra više nisi. Zamišljeni pogledi prerasli su u povratak u prošlost poput vremeplova mogla sam zamisliti ljude iz visokog društva koji se nedjeljom nalaze i druže u osunčanom vrtu, kako ispijaju čaj i igraju se reketima. Zamislila sam njihove predivne bijele haljine, kako im je bilo lijepo. Ne daj se cipelico! Iz maštarenja me trznulo toplo tijelo između mojih listova – mačka je došla nešto žicati.” 

PLESNI KOLEKTIV MAGIJA inkluzivna je plesna skupina iz Rijeke (Hrvatska) koja kreativno istražuje plesni pokret na području suvremenog plesa, plesne improvizacije i izvedbene umjetnosti. Osnovana je 2008. godine na inicijativu Gordane Svetopetrić, a čini ju mješoviti plesni ansambl. Riječ je o plesačima različitih stupnjeva i vrsta tjelesnog oštećenja koji svoje umjetničke i produkcijske suradnje ostvaruju sa profesionalnim plesačima i koreografima suvremene plesne scene. Umjetničke voditeljice su Sanja Josipović i Gordana Svetopetrić, dok su redovne edukacijske i koreografske suradnice renomirane plesne umjetnice Kate Foley, Martina Rukavina, Anika Cetina, Kristina Paunovski, Jelena Lečić.

MARTINA RUKAVINA je plesač, pedagog i koreograf suvremenog plesa. Kao dijete započinje sa plesom u Domu Mladih u Rijeci, nastavlja sa edukacijom klasičnog baleta u HNK Ivana pl. Zajca. Upisuje srednju školu suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu. Po završetku srednje škole odlazi na profesionalni program na akademiji Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) gdje je i diplomirala 2009. godine. Nakon akademije uključuje se u NOMAD Dance Academy, obrazovni program suvremenog plesa u regiji. Nakon završenih edukacija vraća se u Rijeku gdje započinje raditi na autorskim projektima kao koreograf i plesač. Surađuje sa raznim koreografima, plesnim organizacijama i udrugama kao što su USP Axis, CDP Rijeka-plesna grupa Magija, Rotondo, Plesni art laboratorij-PAL, Kultura Koraki. Zapošljava se u Osnovnoj školi za klasični balet i suvremeni ples pri Oš Vežica, gdje uspješno sa učenicama osvaja državne i međunarodne nagrade. Sudjeluje u brojnim projektima kao plesač i kreator, surađuje sa inozemnim koreografima. Osnivačica je Udruge suvremenog plesa Axis i Plesnog studija Axis

03.06.2023./ Dvorana kulture/ 19.00 sati

Plesna predstava REFLEKSIJA/ Eureka Dance Company (MK)

Prezentacija trodnevne inkluzivne plesne radionice

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content