Arhitektonski rekonstrukcija Ciglene zgrade odnosno nastanak Dječje kuće je izveden prema projektu arhitekta Saše Randića,

Ciglena zgrada se nalazi između T- građevine (buduće Gradske knjižnice Rijeka) i H – građevine (Muzeja moderne i suvremene umjetnosti) kompleksa “Benčić”, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a. Iako ima pješačke pristupe sa svih strana, glavni ulaz u Dječju kuću je na sjeverozapadnoj strani zgrade.

Dimenzije Ciglene zgrade u tlocrtu su 36,85 x 16,30 m. Njena visina je 15,30 m.

Zidovi

Puna opeka od koje su izgrađeni zidovi vidljiva je na fasadi i zgradi daje prepoznatljiv izgled zbog kojeg je i dobila ime – Ciglena zgrada. Ovi masivni fasadni zidovi od opeke, čine njenu glavnu strukturu kao i poprečni zid u sredini prostora uz kojeg se vežu vertikale stubišta i dizala te raster lijevanih željeznih stupova i čeličnih greda koji nosi međukatne konstrukcije.

Pri rekonstrukciji Ciglene zgrade u Dječju kuću, primarno je uklonjeno sve osim četiri vanjska zida, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristi se i u novom rasporedu. Vanjski zidovi, koji su zadržani, temelje se na postojećim temeljima.

Konstrukcija

Unutarnja površina zgrade temelji se na novoj armiranobetonskoj ploči debljine 50 cm. S vanjske strane postojećih temelja napravljen je novi trakasti temelj širine 50 cm i visine 100 cm, koji se spaja sa novom armiranobetonskom pločom unutar objekta. Postojeći vanjski zidani zidovi ojačani se dobetoniranjem iznutra i služe nosivosti zgrade.

Kroz prizemlje do krova (terase) su novi armiranobetonski zidovi. Postojeći i novi zidovi služe i za prijenos horizontalnih sila uslijed potresa i vjetra. Međukatne konstrukcije su ploče od čeličnih profila i armiranobetonske ploče. Na dijelu krova je terasa s izlazima te s natkrivenim i otvorenim prostorom. 

Projektom je zadržano pročelje zgrade, te su obnovljeni fasada i žbuka prema izvornom sastavu i pigmentu. Prozori su zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, izvorne debljine prozorskih okvira i stakla, dok su s unutarnje strane stakla s izolacijskim svojstvima.

markomihaljevic.com

Koncept “kuća u kući”

Unutrašnjost zgrade oblikovana je kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija.

Posebnu zanimljivost prostoru daje tzv. svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, sa više staklenih otvora na sebi. Na vrhu, budući da izlazi na krov, kroz njega ulazi svjetlost i raspršuje se zgradom kroz spomenute staklene otvore.

markomihaljevic.com

Dnevni boravak

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak sa foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom se prizemnom dijelu nalazi i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za boravak roditelja koji se mogu međusobno družiti uz kavu.

U središtu zgrade je lift, a sa bočnih strana su stubišta koja vode na gornje katove. Ovaj ulazni prostrani dnevni boravak ima gumirani pod u obliku crno-bijelog šahovskog polja.

markomihaljevic.com

Višenamjenska dvorana

Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 75 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Dvorana osim sobe za projektor i tehniku ima i sobu za opremu i smještaj simultanih prevoditelja potrebnih kod održavanja međunarodnih konferencija ili predavanja stranih predavača i sl.

U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s YoutTube-a kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Dvorana služi i gledanju filmova djeca sama stvaraju te projekcijama filmova prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju.

Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Zelena soba i studio

Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije te filmski i glazbeni studio, a programski sadržaji koje se nudi tiče se opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijetu digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Dječja knjižnica

Na trećem katu Dječje kuće je Dječji odjel Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji je time uselio u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvara neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

Radionička terasa

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Oni imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja.

markomihaljevic.com

Prostor je prikladan i za mnoge druge aktivnosti poput večeri poezije ili pak književnih susreta i sl.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content