Sve programe, radionice i aktivnosti u koje se djeca mogu uključiti, osmišljavaju i provode zajednički četiri gradske kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr.

U programe se po potrebi uključuju i vanjski suradnici koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji vode i usmjeravaju djecu u stvaralačkim procesima.

Gradska knjižnica Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka javna je ustanova u kulturi osnovana 1963. godine. Riječ je o središnjoj riječkoj narodnoj knjižnici koja usluge pruža kroz mrežu odjela (Filodrammatica, Palača Modello, Narodna čitaonica) i ogranaka (Trsat, Drenova, Zamet, Turnić), a pridružene su joj i dvije knjižnice izvan Rijeke – Knjižnica Čavle i Knjižnica “Vid Omišljanin”. Knjižnica usluge pruža i kroz dva bibliobusa, Županijski i Gradski bibliobus.

Osim središnje usluge posudbe građe, prvenstveno knjiga, Gradsku knjižnicu Rijeka karakterizira intenzivan programski život koji se kreće u rasponu od književnih susreta preko edukacija do pričaonica. U pristupu Knjižnicu karakterizira prije svega strast prema inovacijama i traženju načina za što kvalitetnijim sudjelovanjem u riječkoj zajednici. Navedeno je vjerojatno najizraženije kroz rad s djecom.

Dječji odjel Stribor središnja je riječka knjižnica za djecu, a od osnutka 1994. godine karakterizirala ga je posebna dinamika i pozitivna energija okrenuta ljubavi prema čitanju i kreativnosti. Iz perspektive rada za djecu Gradska knjižnica Rijeka razvija i posebne projekte poput Tjedna dobre dječje knjige, festivala Tobogan, magazina Brickzine, aktivno radi i na promoviranju STEM kulture i temama održivog razvoja.

Adresa: Matije Gupca 23, 51 000 Rijeka

Web: https://gkr.hr/

Kontakt: marketing@gkri.hr

Broj telefona: 051/320-016

Art-kino

Art-kino je javna ustanova u kulturi osnovana 2012. od strane Grada Rijeke i djeluje u području filmske umjetnosti i kulture. Rad Art-kina  temelji se na četiri segmenta djelovanja: filmski program, rad s djecom i mladima, obrazovni i medijacijski programi i podrška filmskoj produkciji.  Filmski program  Art-kina  vrlo je jasno profiliran i  sastoji se od  programa u kojima se prikazuju filmski klasici i suvremeni umjetnički filmovi, specifičnih edukacijskih programa, programa eksperimentalnih filmova, revija namijenjenih ciljanoj publici te programa koji imaju za cilj promovirati filmsku djelatnost putem premijernih prikazivanja, radionica, predstavljanja knjiga i časopisa, itd. 

Osim redovnog filmskog programa koji je temelj djelovanja ustanove Art-kino kontinuirano radi na poticanju razvoja filmske kulture kod djece i mladih i to također predstavlja jedno od ključnih programskih odrednica ove ustanove. Programi Art-kina za djecu i mlade koje valja istaći su: Škola u kinuPutujuće filmske radionice u riječkim osnovnim školama, Kino-danFestival Tobogan, Festival VAFI&RAFI, itd.  U ovom kontekstu valja spomenuti i edukacijsko-radionički program koji provodimo za učitelje, nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama na polju medijske kulture (Riječki dani medijske pismenosti).  

Art-kino je član mreže Europa Cinemas, CICAE-Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai, Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača te ECFA–European Children’s Film Association. Art-kino ostvaruje brojne suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini s udrugama i ustanovama u kulturi, školama, veleposlanstvima, institutima, fakultetima i pojedincima, a posebno se ističu one s Animafestom, 25FPS, Motovun Film Festivalom, Zagreb Film Festivalom, Udrugom Vanima, Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskom kinotekom kao i Slovenskom kinotekom.

Adresa: Krešimirova ulica 2

Web: https://www.art-kino.org/hr/

Mailedukacija@art-kino.hr

Telefon: 051/323-262; 091/555-8447

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Postoji još od davne 1960. godine, a već punih 60 godina djeluje u slijepoj ulici Blaža Polića na broju 6, u skrivenom dvorištu među zgradama. Kao gradska ustanova u kulturi djeluje od 1994. kada su osnivačka prava s Ministarstva kulture prebačena na Grad Rijeku.

Njeguje kazalište za djecu u svim mogućim oblicima, što znači da stvara i izvodi lutkarske i igrane dječje predstave za vrtićki i raniji školski uzrast, doživljajno kazalište za bebe i djecu do 3 godine, pripovjedno kazalište, eksperimentira s tehnologijama, koprodukcijama, teatrom uopće i uvijek pokušava pomaknuti granice… Također održava edukativne programe za djecu različitih smjerova u području kazališta: likovne, dramske, lutkarske. Osmišljava i edukativne projekte za osnovne škole (niži i viši razredi) koji tematiziraju kazalište, zatim projekte koji potiču razvoj čitanja, kreativnosti, izražavanja, kretanja, mišljenja…

U GKL-u rade glumci, likovni umjetnici, dramski edukatori, profesori, pedagozi, dramaturzi, tehničari… svakakva zanimanja koja su potrebna da bi jedno lutkarsko kazalište bilo što bolje za svoju publiku tj. djecu i obitelji, vrtiće, škole. U prilog tome da se trudimo i dajemo sve od sebe govore mnoge naše nagrade koje smo dobili, a ima ih preko 170 sve skupa. Nama najvažnije jesu one koje smo dobili od publike i dječjih žirija, iako su sve važne i drage. Grad Rijeka prepoznao je značaj kazališta za djecu i našu uspješnost pa nas je 2020. nagradio i s godišnjom Nagradom Grada Rijeke. No, GKL nije samo u ulici Blaža Polića, ono često putuje na kotačima i trudi se biti prisutno svugdje gdje ima djece koja nemaju kazalište u svom gradu, pa mnogo predstava izvodimo i na gostovanjima, po Primorsko-goranskoj županiji, Hrvatskoj, ali i mnogim drugim zemljama Europe i svijeta.

GKL Rijeka od 1996. organizira lutkarski festival pod nazivom Revija lutkarskih kazališta na kojemu svake godine gostuju mnoga kazališta iz zemlje i inozemstva, ali se uz predstave održavaju i razni drugi kulturni programi poput izložbi, radionica, promocija knjiga itd. Od prvog dana postojanja festivala Tobogan, lutkari u njemu sudjeluju i programski i organizacijski.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka član je kazališnih svjetskih strukovnih udruga HC UNIMA-e, HC Assiteja te Europske mreže izvedbenih umjetnosti za rane godine Small Size.

Adresa: Blaža Polića 6, 51000 Rijeka

Web: www.gkl-rijeka.hr

Mail: gradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hr

Telefon: + 385 51 325 680

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) osnovan je 1948. kao Galerija likovne umjetnosti. Od 1956. Muzej je smješten se na drugom katu u zgradi Sveučilišne knjižnice u ulici Dolac, gdje ostaje sve do 2017. godine i preseljenja u trenutni prostor prenamijenjene tvorničke zgrade nekadašnjeg industrijskog kompleksa Benčić. U Muzeju su se od početka djelovanja organizirale važne likovne manifestacije poput Riječkih salona (1954. 1963.), Bijenala mladih umjetnika Jugoslavije (1960. – 1991.) i Međunarodne izložbe crteža (1968 –2013.).

Povijest preimenovanja institucije iz Galerije likovnih umjetnosti, preko Moderne galerije u sadašnji Muzej moderne i suvremene umjetnosti ukazuje na promjenu perspektiva i razvoja institucionalnih politika, misije i razumijevanja umjetnosti,a pritom se kroz povijest izložbi razotkriva i institucionalna povijest i razvoj Muzeja.

Kroz dugoročnu inicijativu digitalizacije i cirkulacije znanja, muzejske zbirke (slikarstva, skulpture, crteža, grafike, plakata, fotografije, umjetnost novih medija, filma i videa) dostupne su online. Međunarodna perspektiva i suradnja, decentralizacija umjetnosti i kulture, izazovi i proturječja prošlosti i budućnosti, uzbuđenje otkrivanjem novih suvremenih umjetnika, znanje o ključnim djelima nacionalne umjetnosti u dijalogu s međunarodnim kontekstom… ostaju glavne putanje muzejskog koncepta i metodologije.

U okviru recentnih međunarodnih suradnji Muzej je aktivno sudjelovao u projektima kao što su Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra, Soft Control, Risk Change te Smuggling Anthologies, istražujući relevantna pitanja na globalnom i lokalnom horizontu.

Edukativni programi muzeja redovito se nadovezuju na onaj izložbeni kroz stručna vođenja, radionice, prezentacije i projekcije, diskurzivne programe,  simpozije i tribine.

 Unutar programskog pravca Dječja kuća Muzej je posljednjih godina organizirao niz raznovrsnih programa za Festival Tobogan (radionice, street art šetnje, predstave, javne akcije) te u suradnji s Vijećem mladih Benčić provodio edukativni program Priča o Benčiću. U listopadu 2020.  otvorena je najveća izložba programskog pravca Dječja kuća – 51000 Balthazargrad, anticipirajući tako skorašnje otvorenje Dječje kuće s kojom će muzej biti i fizički povezan nekadašnjim tvorničkim mostom.

Adresa: Krešimirova 26c, Rijeka

Web: https://mmsu.hr/

Mail: mmsu-rijeka@ri.t-com.hr

Telefon: +385 51 492 611

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content