Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija slavlja dječje knjige i čitanja u Dječjoj kući. Cjeloviti program pogledajte ovdje.

Izložba radova ilustratorice Hane Tintor 

radovi iz slikovnica Moja baka ne zna tko sam, Gdje se skriva Vedran? Alisa u ludoj zemlji, Bijeg uz brijeg 

Vrijeme: od 17. 4. do 23. 4. 

Lokacija: galerija Dječje kuće 

Dob: sve generacije 

Način prijave: Ulaz slobodan

Hana je ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ideje pronalazi prisluškujući tuđe razgovore i promatrajući ljude oko sebe. Ilustrirala je slikovnice (za djecu i odrasle), oslikala vanjske zidove i zidove interijera, ilustrirala članke u časopisima, dizajnirala i režirala kratke animirane filmova. 

Hanine ilustracije su brze, zaigrane, hrabre, konceptualne i duhovite. Projektima pristupa individualno i smisaono, što rezultira iznenađenjem i narativom koji poziva promatrača na dovršavanje priče.

Hana Tintor vješto kanalizira naivnost dječjeg rukopisa, u njenim crtežima se iskrenost priče utjelovljuje u jednako takvim linijama, koje slobodno i neprekinuto teku onamo gdje ih vodi mašta i intuicija ruke, ne onamo gdje biste ih očekivali (Marko Golub za izložbu Ilustratorski dijalog, 2022)

Na izložbi će biti izložene ilustracije nastale za 4 slikovnice – za dvije slikovnice autorice Ive Bezinović Haydon Moja baka ne zna tko sam i Gdje se skriva Vedran?, slikovnicu Alica u ludoj zemlji autora Evalda Flisara i Bijeg uz brijeg autorice Marine Vujčić. 

Prve dvije slikovnice Ive Bezinović Haydon progovaraju o bolnim i teškim temama, o bolesti i smrti, a kroz obje se isprepliću nježni i topli odnosi. Ilustracije naglašavaju emocije, minimalistički crtež i prostor na stranicama naglašava odsutnost, a istaknuti detalji potragu za onim što je važno. U profinjenim, ponekad gotovo nedovršenim crtežima, kroz zamućenu granicu između realnog i imaginarnog, naglašena je tuga i nedostajanje.

Ilustracije za druge dvije slikovnice dočaravaju sasvim drugačiju atmosferu. Alica u ludoj zemlji Evalda Flisara duhovita je fantastična priča u kojoj je junakinja bistra dvanaestogodišnja Alica. Glavni protagonisti slikovnice Bijeg uz brijeg autorice Marine Vujčić su zabrinute i buntovne biljke koje zbog ljudskog nemara napuštaju zagađeni grad, a djeca preuzimaju stvar u svoje ruke i spremna su na akciju. Ilustracije u obje slikovnice su zaigrane, maštovite, dinamične  te dočaravaju akciju i uzbuđenje.

Hanin vizualni rukopis je nježan i sjetan, ponegdje razigran i dinamičan. Ponekad koloristično bogat, ponekad jednostavan i smiren. Nekad očekivan, a nekad iznenađujući. Uvijek ispunjen emocijom i iskrenošću.

Preporučena dječja knjiga: 

Iva Bezinović Haydon: Moja baka ne zna tko sam

Iva Bezinović-Haydon: Gdje se skriva Vedran?

Evald Flisar: Alica u ludoj zemlji

Marina Vujčić: Bijeg uz brijeg 

Crtež bez naslova - 2023-04-03T204542.893

Slikovnica na vratima: Ti, moja prekrasna djevojčice

predstavljanje i radionica 

Vrijeme: 18. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 4 – 8

Izvodi: Nataša Ozmec i Jasmina Kosanović, autorice slikovnice i Vlasta Prohaska, izdavačka kuća Planetopija

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Slikovnica Ti, moja prekrasna djevojčice poruka je puna ljubavi u slici i riječi. A kad dajemo ljubav ona se umnaža i širi. Kome želite iskazati svoju ljubav, s kime dijeliti radost, kako izraziti sve što vam neka osoba znači? Dođite na naš susret s autoricama ove posebne slikovnice i saznajte kako su se zaljubile u pisanje i crtanje i zajedno s njima stvorite nove radove ljubavi.

Kako smo baš svi stvaratelji, poigrat ćemo se olovkama i bojicama da bismo crtežima i riječima izrazili svoju ljubav za nekoga. Dođite na susret pun ljubavi i ponesite kući dar za nekog posebnog! 

Na susretu sudjeluju Nataša Ozmec i Jasmina Kosanović, autorice slikovnice i Vlasta Prohaska, izdavačka kuća Planetopija.

Preporučena dječja knjiga: 

Nataša Ozmec i Jasmina Kosanović: Ti, moja prekrasna djevojčice 

Minijatura specijal: Stvorimo neobične gradove!

radionica arhitekture za djecu

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati 

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 8 – 13

Izvođač: Ana Orlić 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Radionica “Minijatura” koja se odvija u produkciji Društva arhitekata Rijeka u Dječjoj kući naš je veliki ponos. U ovom posebnom pop up izdanju samo za Tjedan dobre dječje knjige čeka vas radionica posvećena neobičnim gradovima.

Kakvi su to nevidljivi gradovi? Nevidljivi su jer se kriju u pričama i knjigama, opisani u svjetovima iz mašte.Skriveni su iza rečenica i slova, stranica i korica. Kroz radionicu uranjamo u svijet iz mašte, čitamo priče o neobičnim gradovima iz knjiga “Nevidljivi gradovi” talijanskog pisca Itala Calvina i slikovnice “Osjećajte se kao kod kuće” Signe Torp, a zatim te gradove oživljavamo na papiru. Svaki od gradova o kojima ćemo slušati i koje ćemo vizualizirati ima svoje posebnosti, neobičnosti i zagonetke koje krije. Od priče do crteža putovat ćemo i inspirirati se uz pomoć stvarnih nevidljivih gradova – nevidljivih jer se nalaze na drugom kraju svijeta, u nepoznatim kulturama posve drugačijima od naše. Radionica spaja kultnu knjigu svih arhitekata koji su nekada bili djeca i maštali sa novom slikovnicom koja nam omogućuje da uz ilustracije putujemo svijetom. Cilj je vizualizirati gradove iz priča, ali i izmaštati vlastite neobične gradove – svjetove u malom.

Ana Orlić je riječka arhitektica s ljubljanskom diplomom. U radno i slobodno vrijeme projektira, fotografira, organizira događanja, uređuje i čita knjige. Dio je Minijature, radionice arhitekture za djecu i Sekcije, radne grupe Društva arhitekata Rijeka.

Preporučena dječja knjiga: 

Signe Torp: Osjećajte se kao kod kuće

062103

Ilustracije u biblioteci Vjeverici: kratak pregled stručan i nostalgičan 

predavanje o legendarnoj dječjoj biblioteci koje moramo imati svake godine

Vrijeme: 19. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: sve generacije

Izvodi: Dubravka Zima

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Biblioteka Vjeverica izlazila je u izdanju nakladnika Mladost od 1957. do 1995. godine, i tijekom cijelog razdoblja izlaženja naročita je urednička i dizajnerska pozornost posvećivana opremi knjiga i osobito ilustracijama. U periodu od šezdesetih do osamdesetih godina ilustracije su za Vjevericu crtale/i i slikale/i najvažnije/i i najbolje/i hrvatske/i ilustratori/ce. U izlaganju ću ponuditi kratak stručni pregled najistaknutijih trendova u povijesti dječje ilustracije na primjeru Vjeverice i pozvati publiku na zajednički nostalgičan pogled u našu estetsku prošlost.  

Dubravka Zima rođena je u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i diplomirala 1995. na Odsjeku za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 1999. s temom Ivana Brlić-Mažuranić i doktorirala 2005. godine s temom Hrvatski dječji roman. Od 1995. do 2009. bila je zaposlena kao znanstvena novakinja u Zavodu za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Od 2009. zaposlena je na Odjelu (Odsjeku) za kroatologiju na Hrvatskim studijima, danas Fakultetu hrvatskih studija, na kojem predaje kolegije iz hrvatske dječje i nedječje književnosti, teorije književnosti, književne povijesti i popularne kulture. U akademskim godinama 2015/2016. i 2017/2018. predavala je kao gostujuća profesorica na Sveučilištu u Torontu (University of Toronto, Department of Slavic Languages and Literatures) tri kolegija iz hrvatske književnosti i kulture (Croatian Culture, Croatian Literature i Mediterranean Cities).

Objavila je autorske knjige Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb, ZZOK, 2001.), Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu (Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Školska knjiga, 2011.), Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić (Zagreb, Naklada Ljevak, 2019.), Djevojka u gradu: djevojaštvo u 19. stoljeću (Zagreb, Naklada Ljevak, 2022.) te suautorsku knjigu Uvod u dječju književnost s Marijanom Hameršak (Zagreb, Leykam international, 2015.). Primarni su joj znanstveni interesi hrvatska i svjetska dječja i adolescentska književnost, povijest književnosti i kulture, novija hrvatska književnost, studije djetinjstva (childhood studies), studije mladosti i djevojaštva (girlhood studies) i srodne teme. Govori njemački i engleski jezik, te prevodi tekstove iz područja znanosti o književnosti s njemačkog jezika

Preporučena dječja knjiga:

Ivana Božović: Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu

Crtež bez naslova - 2023-04-02T122253.722

Mala škola umjetničkog buntovništva

radionica zeznute umjetnosti 

Vrijeme: 20. 4. i 21. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 6+

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Knjiga je neka vrsta umjetničke početnice za djecu koji im daje samopouzdanje da na umjetnost odgovore pod vlastitim uvjetima i – što je najvažnije – da se s njom zabave. Pod zaigranim vodstvom Lea, muzejske mačke, djeca se susreću s apstraktnom, nadrealističkom, i suvremenom umjetnošću, antičkom skulpturom, aktom, mrtvim prirodama i portretima.

No, umjesto da pred čitatelje postavlja činjenice koje treba zapamtiti, mačak Leo vodi ih kroz povijest umjetnosti s pomoću zabavnih, ne toliko laskavih informacija o umjetnicima i njihovim modelima, povezujući umjetnost s njihovom svakodnevicom na humorističan način. Cilj je da mladi čitatelji dođu do vlastitih interpretacija poznatih umjetničkih djela. Ova knjiga pokazuje da umjetnost ne znači znati „točne“ odgovore – sagledati stvari iz drugog kuta i formirati vlastito mišljenje.

Preporučena dječja knjiga: 

Ben Street, Jay Daniel Wright: Kako biti umjetnički buntovnik? 

062156 (1)

Strašna ilustracija!   

radionica osnova ilustriranja

Vrijeme: 21. 4. u 18 sati

Lokacija: Dječja kuća

Dob: 8 – 12

Izvodi: Nina Delanović

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Na radionici će se polaznici upoznati s ilustracijom kao jednom od formi vizualnog komuniciranja te istražiti odnos između crteža i teksta. Polaznici će vođeni mentoricom na duhovit i zabavan način prolaziti kroz stvaralački proces. Cilj radionice je pomoći djeci da realiziraju svoju ilustraciju na način da prošire znanje izražavanja i savladaju strah od crtanja. Dobrodošli su svi ljubitelji crtanja, boja, priča i bogate mašte.Nina Delanović je dizajnerica, tipografski freak i samozatajna ilustratorica. Magistirala je vizualne komunikacije na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu u Ljubljani i odradila dio studija na Designskolen Kolding u Danskoj. Trenutno je zaposlena u malom grafičkom studiju Mikser u kojem pomno bira tipografiju, ilustrira, oblikuje vizualne identitete te prelama knjige i časopise. Najviše voli raditi s djecom i za djecu.

Preporučena dječja knjiga:

Stephane Nicolet: Želim biti ilustrator

061773

Tiha slikovnica, glasne ilustracije

ilustratorska radionica izrade slikovnice s Hanom Tintor

Vrijeme: 22. 4. u 11 sati

Lokacija: Dječja kuća 

Dob: 5 – 10

Izvođač: Hana Tintor 

Način prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Na radionici Tiha slikovnica, glasne ilustracije prvo ćemo se podsjetiti najdražih priča. Sjetit ćemo se od koga bježi Crvenkapica, tko je usnuo najduži san ili tko je zalutao u kuću sagrađenu od slatkiša. Priču ćemo podijeliti na osnovne elemente svake priče: uvod, zaplet, zaokret ili vrhunac, rasplet i kraj, a onda ćemo te iste elemente i ilustrirati. Crtat ćemo narativnu seriju omiljene priče bez da koristimo tekst. Rezultat radionice je slikovnica bez teksta, tzv. tiha slikovnica, ali s glasnim ilustracijama!

Hana je ilustratorica, autorica i animatorica kratkih animiranih filmova. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ideje pronalazi prisluškujući tuđe razgovore i promatrajući ljude oko sebe (ali nije stalker, obećajem.) Ilustrirala je slikovnice (za djecu i odrasle), oslikala vanjske zidove i zidove interijera, ilustrirala članke u časopisima, dizajnirala i režirala kratke animirane filmova. Hanine ilustracije su brze, zaigrane, hrabre, konceptualne i duhovite. Projektima pristupa individualno i smisaono, što rezultira iznenađenjem i narativom koji poziva promatrača na dovršavanje priče.

Preporučena dječja knjiga: 

Iva Bezinović Haydon: Moja baka ne zna tko sam

Iva Bezinović-Haydon: Gdje se skriva Vedran?

Evald Flisar: Alica u ludoj zemlji

Marina Vujčić: Bijeg uz brijeg 

books

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content