Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka, prvi pravi u Dječjoj kući, odvija se i pod etiketom tema koje nam djeluju važnije nego ikada – hrabrosti, neustrašivosti, odvažnosti… Treba nam toga u eri pandemija, ratova, velikih transformacija… 

A gdje su odvažnije, hrabrije, prodornije misli zapisane nego na stranicama dnevnika. Ponekad pravih osobnih, skrivanih ispod kreveta i posteljine, a ponekad fiktivnih pisanih kao način književnog izražavanja. Ne nedostaje toga što u njih možemo zapisati.

Skupljamo zato stara, domaća i strana izdanja dječjih knjiga pisanih u književnom obliku dnevnika (što starija to bolja), dječjih autobiografskih dnevnika i vaše vlastite dječje dnevnike koje želite podijeliti s drugima. Dnevnike je moguće donijeti u Dječju kuću, u Dječji odjel Stribor na trećem katu, tijekom njegovog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, a u našim rukama će biti na sigurnom te se i vratiti vlasniku poslije događanja. Akcija prikupljanja traje do 10. travnja.

Dnevnici, književni i osobni, bit će oblikovani kao izložba tijekom Tjedna dobre dječje knjige od 25. 4. do 30. 4 u jedinstvenoj riječkoj Dječjoj kući. Također, o važnosti dnevnika za odrastanje i oblikovanje hrabrog karaktera razgovarat ćemo tijekom tog posebnog Tjedna.

Samo hrabro, i negdašnje tajne danas su samo anegdota. 🙂

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a 2022. od 25. 4. do 30. 4. prvi put će se u otvorenoj formi održati u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu. Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a. Program tjedna ujedno bit će dio cjelogodišnjeg obilježavanja 60. rođendana nastanka Gradske knjižnice Rijeka kao jedinstvene ustanove kroz 2022. godinu. 

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content