Lijepe grafite na prikladnim zidovima jako volimo, a sada nam je u rukama i jedna zanimljiva knjiga. 

petak 28. 1. u 18 sati u Dječjoj kući (kompleks “Benčić”) u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka bit će održano predstavljanje jedinstvene knjige Blackbook Croatia, uredničkog tima Matije Vnučeca, Alena Milera i Krešimira Golubića, u nakladi Digital Graffiti uz prikladnu pop-up izložbu izabranih radova.

Broj mjesta je ograničen, a dolazak je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr.

U knjizi su po prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene. Radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača graffita, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Knjiga predstavlja 192 umjetnika sa 192 rada sakupljena u periodu od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine.

Matija Vnučec, rođen 1983. godine u Kutini. Živi i radi u Garešnici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Učiteljskoj akademiji u Petrinji diplomirao smjer predškolski odgoj te do danas ima 15 godina radnog staža u dječjem vrtiću. Za vrijeme srednje škole kroz hip hop kulturu upoznao se sa graffitima te od 2005.g aktivno djeluje na hrvatskoj graffiti sceni

Alen Miler, rođen je 1977. godine u Sisku, a do polaska u srednju školu živi u Kutini. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odjel, u klasi E. Kokota i Lj . Stahova . Osim što je likovni pedagog sa višegodišnjim stažem u osnovnoj školi, majstor je za tetoviranje te vlasnik tattoo salona. Dolaskom u Zagreb zbog školovanja, 90tih godina 20.stoljeća, počinje pratiti graffiti umjetnost koja mu postaje opsesija. Osim slikarstva i tetoviranja, od 1998.godine se bavi oslikavanjem zidova i graffiti umjetnošću. Radove je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas živi, radi i stvara u Kutini, a ponekad i negdje blizu vas.

Krešimir Golubić Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80 ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja graffitima je 1991. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu GSK Crew (1993.) . Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava dječje radionice i predavanja na temu ” Graffiti su umjetnost a ne vandalizam”. Član HDLU od 2020. godine.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content