Nakon svečanog otvorenja Dječje kuće u petak 26. 3. i subotu 27. 3. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka redovan rad za građane počinje u ponedjeljak 29. ožujka.

Riječ je o prostornom, sadržajnom, programskom i konceptualnom iskoraku iz razloga spajanja dviju silnica: dječji odjel nadrastao je skromni “retro” okvir i evoluirala je ideja što je knjižnica: tzv. treći prostor, mjesto za ugodni boravak, učenje, rad, kreativnost, susret, eksperimentiranje, a s premisom dostupnosti običnom građaninu.

Kvadratura je uvećana na 450 m2 kvadrata s dosadašnjih 166 kvadrata, a na policama se nalazi 32.000 knjiga, slikovnica, stripova. Svoja će posebna mjesta naći razigrane zbirke dječjih priča i romana (fantastične, humoristične, detektivske, pustolovne, problemske, o životinjama, povijesne, mitovi i legende…), mnoge zanimljive knjige iz različitih područja znanosti i raznih zanimljivih sfera prilagođene djeci (kako one ozbiljne, tako i zabavne koje tek trebaju djecu sprijateljiti sa znanošću, ali i opustiti i inspirirati), bogata zbirka slikovnica, kutak za stripoljupce, građa lagana za čitanje djece s disleksijom, zbirka knjiga Učim čitati za početnike u savladavanju vještine čitanja, dječja Zavičajna zbirka, dječje knjige na stranim jezicima i još niz zanimljivih sadržaja. Poseban će prostor biti posvećen roditeljima, s bogatom roditeljskom zbirkom koja se već godinama pomno gradi u Striboru, a konačno će i riječke bebe dobiti svoj kutak za igru, slikovnice i previjanje. U Dječjoj kući unaprijeđen je prostor za pričanje priča, manje radionice, čitaoničke aktivnosti, sastanke čitateljskih klubova što otvara prostor povećanju njihove dinamike.

Prvi puta u povijesti Gradske knjižnice Rijeka u novom Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući bit će integriran sustav za samozaduživanje i samorazduživanje knjiga i to uz pomoć RFID sustava (radio-frekvencijskog sustava) koji će unaprijediti iskustvo korištenja knjižnice. Korisnici će moći ako nisu zainteresirani ili nemaju vremena i potrebe samostalno pronaći željeni naslov te ga bez dodatno zadržavanja i čekanja zadužiti.

Prostori poput učionice, studija, dnevnog boravka, radioničke terase (…) pružaju velike mogućnosti za provođenje “makers”, STEM aktivnosti, svih oblika analogne i digitalne kreativnosti u rasponu od 3D printanja, gaminga, videa, glazbe, uradi sam u svim oblicima….

Vidimo se u novom Dječjem odjelu Stribor!

organizira: Gradska knižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content