Novu jesensku sezonu radionica MMSU Lab započinjemo sa zanimljivom obiteljskom radionicom i uz gostovanje umjetnice Hane Miletić.

⁃ Datum održavanja:
utorak 27.09.2022.

⁃ Vrijeme:
17:00 – 20:00 sati

⁃ Mjesto održavanja:
Dječja kuća + Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Dob: djeca 8 – 11 godina + roditelj/baka ili djed/stariji brat ili sestra

⁃ Voditeljica: umjetnica Hana Miletić

Krpar je tepih na pruge koji su naši preci izrađivali i koristili. Ovaj tepih se, kako mu ime sugerira, radi od starih rezanih krpa poderane odjeće ili kuhinjskih ubrusa, ili bilo čega drugog što nam više ne služi. Stare krpe se režu na tanke trakice i motaju u klupko, zatim se to klupko provlači kroz osnovu i tka.

Tijekom ove radionice naućiti ćete izrađivati konac od starih krpa te s istim koncem tkati krpare na tkalačkom okviru. Kao materijal ćemo upotrijebiti tekstilne ostatke iz krojačke radionice RIO (Riječka Industrija Odjeće) koji su dio instalacije Za pauke koja ispunjava srednju prostoriju izložbe Komadi umjetnice Hane Miletić koja je trenutno postavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Ovi tekstilni ostaci prizivaju krparnicu bivše lokalne tvornice papira Hartera, gdje su u teškim uvjetima uglavnom radnice izrađivale papir za cigarete, koji se najvjerojatnije koristio u tvornici duhana, koja se nekoć nalazila u prostoru sadašnjeg muzeja.

Hana Miletić nas poziva da tijekom ove kreativne radionice razmislite o neophodnoj praksi recikliranja tkanina kroz povijest i danas. Umjetnica će nas uvesti u tehniku i praksu tkanja krpara – tepiha tipičnog za područje Like odakle potječe njena obitelj – kako bi podijelila s vama svoj ekološki angažman za ponovno koristištenje tkanina koje nas okružuju.

* Ova radionica obiteljskog je karaktera te na njoj djeca sudjeluju u paru sa starijim članom obiteji (mama ili tata, baka ili djed, odrsli brat ili sestra i sl.)


Radionica je besplatna, a za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca:

https://forms.gle/JMZCzutUq8o7akNP8

organizira: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content