U Dječjoj kući od 17. 10. do 21. 10. s početkom u 8 sati održat će se radionica za umirovljenike posvećena stjecanju digitalnih vještina za bolje snalaženje u suvremenom tehnološkom svijetu, unapređenju specifičnih čitateljskih vještina i smanjivanju jaza prema djeci i mladima.

U svijetu nevjerojatno velikih promjena i dinamike razvoja tehnologija nije lako ni kada imaš 20, a kamoli 70 godina. Ova radionica neće riješiti sve te probleme, ali će grupi građana treće životne dobi pomoći u stjecanju praktičnih i korisnih vještina.

Kako ostati u komunikaciji s prijateljima iz srednje i unucima/djecom u Irskoj?

Na kojem e-čitaču je najbolje čitati e-knjige? Kako plivati kroz svijet političkih i društvenih dezinformacija, da ne kažemo laži? Kako održati čitateljsku zajednicu između online svijeta i stvarnosti? Koje digitalne alate koristiti za pisanje misli, osvrta, ideja…? 

Sve su ovo vrlo važne vještine potrebne za osobno funkcioniranje, ali i međugeneracijsku solidarnost i razumijevanje: s unucima, mlađim članovima društva, vlastitom djecom. Upravo je digitalni jaz jedan od većih izazova stvaranja društvene kohezije s utjecajem na kulturu, politiku, demokraciju, psihološko zdravlje… 

Prijave se primaju osobno ili telefonski u Središnjim odjelima Palača Modello i Filodrammatica ili na mail prijave.programi@gkri.hr

Sudjelovanje je za zainteresirane besplatno!

Radionica je osmišljenja kao rad sa stručnjacima iz područja digitalne pismenosti i tehnologija, praktičarima digitalnog stvaralaštva, a sve u svrhu ostajanja “u tijeku” s unucima, djecom, okolinom, i kvalitetnijeg funkcioniranja u suvremenom svijetu. 

Teme kojima ćemo se baviti su: 

korištenje digitalnih tehnologija (traženje informacija, e-pošta, društvene mreže, aplikacije za e-čitanje), kritičko čitanje ( lažne vijesti i dezinformacije, sigurnost na mreži), komuniciranje i debatiranje (komunikacijske vještine), čitateljski klubovi (vrste klubova čitatelja knjiga, osnivanje kluba čitatelja knjiga, definiranje plana čitanja), kritičko pisanje (uvod u kritičko pisanje, recenzije knjiga), gostujući autori (organiziranje književnog događaja, moderiranje razgovora).

O projektu: 

Gradska knjižnica Rijeka provodi Erasmus + projekt (KA204) koji stavlja naglasak na suradnju i strateško partnerstvo između država članica Europske unije na polju obrazovanja odraslih osoba. Riječ je o programu olakšavanja, poticanja i ponovnog osmišljavanja načina čitanja za osobe treće životne dobi u 21. stoljeću. Glavni cilj ovog projekta je povećanje dostupnosti novih komunikacijskih tehnologija za starije osobe i razviti kulturu čitanja kod građana starijih od 60 godina. Također je važno u ovom kontekstu razvijati kompetencije za edukatore i knjižničare koji rade sa starijim osobama kako bi prilagodili svoj rad potrebama polaznika ovog programa. Ovaj transnacionalni projekt provodi se u suorganizaciji više dionika u obliku strateškog partnerstva i to s Ustanovom za obrazovanje odraslih Dante iz Rijeke, te europskim partnerima iz Češke (GLAFKA), Bugarske (SDRUZHENIE YUNI PARTNERS), Latvije (ARTSMART) te Italije (Unione della Romagna Faentina). Provođenje projekta započeto je u rujnu 2020. godine, a trajat će 2 godine. Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ u iznosu od 187.066,00 €.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content