predavanje 

vrijeme: 29. 6. u 19 – 20 sati

mjesto: Dječja kuća 

organizator: Gradska knjižnica Rijeka

izvođač: Korado Korlević

dob: 12+ godina 

način prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.   

Razvojem društva, promjenama koje se dešavaju u obitelji i školskom sustavu, negativnim utjecajem tehnološkog razvoja raste otuđenost novih generacija spram prirode. U ranoj mladosti djeca biraju sredinu “kojoj pripadaju” u kojoj se osjećaju sigurna. Većinom vremena provedenim u zatvorenim prostorima, priroda više nije to mjesto. Prosječan učenik osnovne škole ima problema kod hodanja na veće udaljenosti, penjanja po stijenama ili stablima i skakanju, pokazuje strah od otvorenih prostora.

Te promjene u njihovim stavovima i sposobnostima su posljedica prevelike roditeljske kontrole, prevelike zaštite u obitelji, u školi i zajednici, utjecaju sjedenja pred televizijskim prijemnikom i računalom, previše školskih i vanškolskih obaveza. Danas djeca šire svoj virtualni svijet nauštrb stvarnog svijeta. Sve unaokolo po svijetu broj programa u kojima djeca borave u prirodi se smanjuje, uglavnom zbog sigurnosnih razloga i promjena u društvu u odnosima odgoj-odgovornost. U takvom okruženju i osječaju nepripadnosti ona su ta koja će naslijediti ovaj planet!

Gledajući  te promjene u društvu nastaje edukacijski pokret  s idejom  zaštite djece i planeta Zemlje od nadolazećek poremećaja „ nedostatka prirode u odgoju“. Šumskii vrtići, klubovi istraživača, kampiranja u prirodi, bicikliranje po ruralnim cestama, …. svakakve aktivnosti postaju “in”, samo da se ne izgubi taj kontakt i ne postanemo ovisni o životu u „čeličnim špiljama“ i uništimo  prirodu.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Svi programi festivala Tobogan su dostupni na linku ovdje.

organizira: Gradska knjižnica Rijeka

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content