U petak 10. lipnja 2022 u 17:30 održat će se predstavljanje knjige Manuele Zechner Commoning Care & Collective Power (transversal texts, 2021 – besplatan online pristup) + razgovor sa:

Koko Lepo, dječji vrtić i kolektiv solidarnih mladih, Beograd; 

Jasna Krstović (bivša dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) u razgovoru sa Sanjom Bojanić (izvršna direktorica CAS SEE);

Valeria Graziano, Irena Vladić i Tina Perić – “research in progress” o iskustvima odgojitelja/ica u dječjim vrtićima u Rijeci

Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću

Moderira: Valeria Graziano (CAS SEE Fellow, Pirate Care project).

O ČEMU SE RADI?

“potrebno je selo da bi se odgojilo dijete”. “Selo” kao metafora koja opisuje kompleksni ekosistem brige o djeci u njihovim ranim godinama života. Brigu i obrazovanje djeci pružaju uže i šire obitelji, formalne i neformalne organizacije, te institucije. Međutim, što ako je selo slomljeno, ostavljeno potkapacitirano i zanemareno? Koje su to složenosti i mogućnosti koje  umrežavaju i isprepliću suvremeni rani odgoj i obrazovanje djece s kolektivnom dobrobiti?

U knjizi “Commoning care& Collective Power” Manuela Zechner slijedi dvojne genealogije društvene dobrobiti koje uključuju dječju skrbi te mikropolitiku municipalizma u Barceloni. Na taj način pokazuje kako su građanski pokreti angažirali nove institucionalne eksperimente nakon španjolskog 15-M pokreta koji je bio obilježen borbom za društvenu reprodukciju i novim feminističkim politikama. 

Nakon predstavljanja knjige uslijedit će razgovor s govornicama koje dijele različite pristupe proučavanja ove teme. Govornice će tako u dijalog dovesti lokalna i internacionalna iskustva uvjeta rada u dječjim vrtićima, kao i različite pedagoške i organizacijske modele, kako bi se potaknulo javno promišljanje o mogućim pravcima u sektoru.

BIOGRAFIJE

Manuela Zechner: istraživačica i voditeljica s radnim iskustvom u području društvenih pokreta, akademije i umjetnosti. Trenutno se bavi problematikom ekologije i skrbi kroz istraživački projekt MovE, Jena University. Obnaša funkciju ko-producentice Earthcare Fieldcasta, dijela Common Ecologies škole koja kreće u proljeće 2022. godine. Objavila je knjigu Commoning Care & Collective Power na transversal texts (besplatano pdf preuzimanje) te vodi Future Archive projekt od 2005. godine.

Koko Lepo: je autonomni dječji vrtić i kolektiv solidarnih mladih iz Beograda. Ovaj “eksperiment solidarnosti” traje od 2013. do 2016. godine ujedinjujući aktiviste InexFilm društvenog centra i obitelji neformalnog romskog naselja Deponija. 

Dr. Jasna Krstović: bivša dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Kroz svoj rad doprinijela je razvoju odgojno-obrazovnih praksi u Hrvatskoj uvodeći niz novih studijskih programa. Posebno je značajna njezina uloga u razvijanju novog i prvog takvoj u Hrvatskoj, koncepta diplomskog studija za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Od 2012. do 2016. bila je predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. 

Sanja Bojanić: djeluje u okvirima filozofije kulture, medija i queer studija. Posvećena je razumijevanju različitih oblika afektivne nejednakosti, naročito osnaženih u suvremenim društvenim i političkim kontekstima. Nedavne publikacije uključuju: ‘Emancipation of Women vs. Misogyny’, in Between Reflexive Violence and Violence of Reflexivity: The Place of Critique in the Reality of Domination (Rowman & Littlefield, 2022) i ‘Can the Forests be Xenophobic? Migrant Pathways through Croatia and the Forests as Cover.’ (Sentient Ecologies Vol. 31, 2022)

Valeria Graziano (CAS SEE Fellow i konventor projekta Pirate Care), Irena Vladić (bivša novinarka i odgojiteljica) i Tina Perić (kulturologinja, programska suradnica u CAS SEE) nedavno su započele participativno istraživanje sa sadašnjim i bivšim odgojiteljima/cama u Rijeci s ciljem mapiranja njihovih iskustava i kompleksnosti sektora. 

Katarina Turković Gulin: predsjednica udruge SIDRO koja je osnovana zbog promjena u RPOO, te se bori za provedbu svih zakona i Državnog pedagoškog standarda, primjerene smještajne kapacitete i učinkovit nadzor rada svih dječjih vrtića u Hrvatskoj. ​​Turković Gulin 2020. godine pokreće javnu kampanju #odgojiteljnijeteta, koju vrlo brzo započinje pratiti preko 320.000 osoba u Hrvatskoj. Stvara i vodi mrežu izvrsnih i predanih stručnjaka različitih profila i zvanja, aktivista koji djeluju na području cijele Republike Hrvatske, te pružaju podršku svim dionicima Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u ostvarivanju njihovih prava.

Newsletter je prava stvar! Nema šanse da vam promakne nešto važno što se događa u našem veselom životu. Šaljemo pozive na programe, najvažnije vijesti, super priče čim se pojave...

Vaša mail adresa i ime i prezime od strane Dječje kuće neće biti korišteni za ništa drugo osim za slanje newslettera.

Skip to content